Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Хах па и јас имам слично искуство со украинците, всушност затоа и пишував на темава дека ќе биде покољ дур некој мислеа дека ќе ги пречекаат како ослободители :pos: 8 години војна си го прави своето. Тоа што беше изразено кај 10% од популацијата стана мејнстрим расположение кај 90% од народот таму (а и на тие 10% ќе им ги удрат клоците).

Тоа не значи дека ја сум грешка, историјата си е таа и е неменлива. Од Руси создадоа нова нација чии идентитет е омразата кон Русија. Истата нација им е во комшии, живее во историски Руски градови и била историски под нивна контрола или влијание.
И вие мислите дека Русите победиле зашто овие поише ќе го јадат од нив :)
Не е направено од вчера, проблемот и грешката се уште од СССР, и мораше да се најде решение за истиот, кое друго решение им остануваше ако не ова?

Тоа што западот го направи во Украина во изминативе 2-3 децении, треба да се изучува на сите факултети по психологија, страшно ефективно перење на мозок, нешто што сега ќе ги кошта илјадници жртви, милиони раселени, рушевини кои нема да се обноват со децении. Додуша не само таму, туку во многу земји во светот, Македонија ти е уште еден пример.

Победа е, и/или ќе биде кога ќе завршат, небитно е од кој народ доаѓаат, мораше да бидат збришани, ако ги оставеа ќе имаа држава вооружена како што е сега Полска.
Со Украина моето типување е дека ќе мора да се потпише примирје, со услов да бидат воено неутрални, во спротивно не верувам дека ќе ги остават на мир со години, ќе ја тегнат бавна и долга војна и нема да остане здрав објект во цела Украина.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Хах па и јас имам слично искуство со украинците, всушност затоа и пишував на темава дека ќе биде покољ дур некој мислеа дека ќе ги пречекаат како ослободители :pos: 8 години војна си го прави своето. Тоа што беше изразено кај 10% од популацијата стана мејнстрим расположение кај 90% од народот таму (а и на тие 10% ќе им ги удрат клоците).

Тоа не значи дека ја сум грешка, историјата си е таа и е неменлива. Од Руси создадоа нова нација чии идентитет е омразата кон Русија. Истата нација им е во комшии, живее во историски Руски градови и била историски под нивна контрола или влијание.
И вие мислите дека Русите победиле зашто овие поише ќе го јадат од нив :)
Zaboravash eden mnogu biten fakt a toa e deka Ukrajna momentalno ima 15+ milioni zhiteli pomalce od lani ova vreme.

Od oficijalni statistiki spored UN, najmalce 8m se "privremeno" izbegani niz Evropa, 3m vo Rusija, i sigurno nad 5m naselenie momentalno zivee vo oblastite sto gi kontrolira Rusija.

Ako nema primirje vo narednive mesec dena, Evropa i Rusija ke se soocat so nov bran na emigranti poso nema sansi da izdrzat bez voda, struja, i greenje lugjeto.

Sho ke ostane od taa Ukrajna po vojnata? 15-20 milioni narod bez idnina i osakatena mladina? Ne se zhivee samo od omraza koja zapadnjacite ja koristat maksimalno vo vojnava.

Faktot sto Rusija ne padna finansiski i uspea da napravi drasticni promeni vo svetot so otfrlanjeto na dolarot i zajaknuvanjeto na rubljata, togas voenite celi dali ke bidat kompletirani sega ili za 5-10 godini e skoro i nebitno. Ukrajna posekako nema da stane del od zapadot i ke bide uste pogolema nedifinirana crna dupka od sto bese pred vojnata. Vremeto raboti za Rusija spored momentalniot tek na nastanite.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Пред 83 години во ноември Русија започна војна со Финска. Ова се настаните што се случуваа, со извадоци од руски историски книги. Секоја случајност со настаните со Украина е намерна.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Како што станале Украинци, така и ќе се вратат во мајка Русија за само една генерација. Русија има средства, начини и искуство како да ги индокринира луѓето. Некоја следна војна, Украинскиот полк рамо до рамо со Кадировци ќе биде.
Сериозен си? Сите соседи им избегаа од сферата на влијание

Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
569
Украина е како земја е лулка на Руската цивилизација, градовите ги граделе руски цареви а дедовците на овие што се тепаат сега биле Руси. Секое парче земја во Украина што не е под Руска контрола е пораз за нив. Ќе бидат етнички исчистени засекогаш од таму.
Е тука малку ја утна ама ништо страшно.

Тоа е исто ко да кажеш дека дедовците на денешните Славомакедонци биле Бугари.

Еве денешните Славомакедонци не се чувствуваат така исто како и Украинците што не се чувствуваат како Руси.

Без разлика што етнички Украинци или Русини како што беа познати од порано со сите свои уникатни особини се појавуваат уште во 13ти век со формирањето на кнежеството Галиција-Волхинија од рушевините на Киевска Рус.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.506
Поени од реакции
27.325
Сериозен си? Сите соседи им избегаа од сферата на влијание
Викаш им побегнаа? Или беа одвлечкани? На долги стази нема кај да бегаат. И кој им се оттргнува? Турските републики? Тие било прашање на време кога ќе се оттргнат. Таму на Русија гледаат како ние на Турција, некои позитивно некои негативно, но воглавном не сакаат проблеми со Русија. Русија има влијание таму кај што треба да има, онолку колку што треба. Единствени две земји кои се проблематични се Грузија и Украина. Со едната завршија работа, со другите ќе завршат во наредниот период.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
Како прво, јас Украинците тука ги гледам како жртви на западните интереси, не како непријатели. Но мора да се признае дека индокринацијата е навлезена многу длабоко во сите пори на општеството. И неможеш само да кажеш дека имало нацисти, туку да ги видиш и нивните акти во последните 8 години кои не само што се директна причина за Руската агресија, туку како поминува времето така стануваат и причина за бруталноста на Русите према Украинците. Едноставно ако пред 6-7 месеци не поминуваше во Русија да се удира по инфраструктурата, денеска поминува. Уствари доколку ги гледаме западните држави, секоја воена интервенција им започнувала со удари врз инфраструктутурата. Тоа кај Русија го немаше, а како што гледаме, не зошто не можеле, туку затоа што не сакале. Дали биле фер и сакале да им дадат шанса ваљда на Украинците или биле глупи тоа зависи од перцепција. Но на крајот едно е сигурно, во Украина надвладеа неразумот,

Е сега, не праиме муабет тука за тоа кој колку и како ги поддржува Украинците или кој мисли дека се скапани корумпирани и со нацисти високо во системот. Праиме муабет што запад ги подржува, а ти малтене го амнестираш западот за таа поддршка на нацисти. Значи не само што западот подржува нацисти во Украина, туку директно и непосредно ги вооружува и ги праќа во смрт Украинците со подсредство на нацистите. Покрај тоа ја доведува цела држава на работ на опстанок. Со други зборови бескруполозно жртвува 35 милионско население, за некакви си сопствени интереси (веќе се сомневам дека се работи за некакви си државни интереси туку стриктно за корпоративни). И тоа пази, тој истиот запад ја води Украина не од сега, туку последните веќе 9 години, а претходно којзнае какви ли све не структури функционирале за да го оживеат тоа нацистичко чудовиште.

Неможеш чисто онака ради каприц во стилот на шеки да го прескокнеш овој факт и да речеш ок не ме интересира историја, туку само сегашноста и Русија е крива, кисче.
Благодарам уште еднаш.
За промена во многу голем дел се слагам.
За што не се слагаме:
Русите не удрија од старт на инфраструктурата бидејќи мислеа дека Крим 2014 ќе се повтори. Се преценија. Не е дека од љубов така сакаа
Јас никогаш не го оправдав западот за геостратешки постапки. Едноставно се сложуваме дека се тешки гомна и убер зло па никогаш не се развива дискусија. Ама не се сложуваш ти со мене кога велам и дека Русија се тешко зло, па развиваме дискусија.
Да бидеме на чисто, никогаш не ги амнестирав америте за злото на што секојдневно го нанесуваат, ама русите треба прибелешки да фаќаат од америте од воено дејствување.

Путин е најголем прагматичар на денешницата, врвен шаховски велемајстор во геополитика. Другите светски лидери може вода да му носат. Ама овој пат со Украина катастрофално погреши. Буквално падна во замка на америте.
Автоматски споено мислење:

Da be brat NATO nema izgubeno vojnik samo kontraktori i instruktori i peshadija Ukrainci dobrovolci i toni oprema i naoruzhuvanje i milijardi dolari. Prashanje e koj kogo nasankal...shto ke ostane od Rusija, pa isto kako USA posle Vietnam, Avganistan, ke si teraat rabota.
Prashanje e shto ke ostane od EU,
Контрактори и украинци не се официјален НАТО персонал..
Воениот комплекс на западот процутува од оваа ситуација. Неверојатни профити. Економијата прима удари од покачените енергетски цени, а се храни со инекции на масовно производство на оружје. Западот, а особено олигархија супер си минат.

Од друга страна Русија губи млади луѓе на фронт. Засекогаш зацрнува илјадници фамилии. Мобилизира 300.000 луѓе, тие што ја растеле економијата на Русија сега ќе ја уништуваат, тотално паразити на економијата се тие 300.000 луѓе. Има извештаи дека 200-700.000 шребегале од Русија за да избегнат мобилизација. Дополнителен удар за Русија. Додади на тоа санкции.... Види сам кој победува а кој губи

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.706
Поени од реакции
42.293
Муабетот на Клинтон е, американците се гомна, али русиве се бетер и затоа ќе изгубат пошто не ги бива, 300,000 војска за топовско месо. Ќе дојде да се збори за Америка, епа тоа е бакии, химарс нема заебанција, пустинска олуја ги решија додека кажеш овакво. Ама пак ти викам ја неутрален сум сепак и моите ставови се објективни.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.506
Поени од реакции
27.325
Благодарам уште еднаш.
За промена во многу голем дел се слагам.
За што не се слагаме:
Русите не удрија од старт на инфраструктурата бидејќи мислеа дека Крим 2014 ќе се повтори. Се преценија. Не е дека од љубов така сакаа
Јас никогаш не го оправдав западот за геостратешки постапки. Едноставно се сложуваме дека се тешки гомна и убер зло па никогаш не се развива дискусија. Ама не се сложуваш ти со мене кога велам и дека Русија се тешко зло, па развиваме дискусија.
Да бидеме на чисто, никогаш не ги амнестирав америте за злото на што секојдневно го нанесуваат, ама русите треба прибелешки да фаќаат од америте од воено дејствување.

Путин е најголем прагматичар на денешницата, врвен шаховски велемајстор во геополитика. Другите светски лидери може вода да му носат. Ама овој пат со Украина катастрофално погреши. Буквално падна во замка на америте.
Па ајде да речеме дека воено сеуште треба да се види големата слика која сака да се исцрта, па после ќе можеме да кажеме дали некаде потфрлиле или све е по план, но ќе оставам резерва тука.

Геополитички, што му фали на потегов? Од една страна и ти се сложуваш дека источно крило на НАТО е скоро демилитаризирано. Европа после тешки 2 години запаѓа во тешка економска криза, а најверојатно ќе следи и политичка криза. Следно на Европјаните им следи справување со остатокот на Украина, доколку неќат да и ја вратат на тацна на Русите... во што се сомневам дека ќе успеат. После ќе следи рекетот што треба да и се дава на САД за да се гарантира безбедноста, после сите гомнојадења за Русија.

И да видиме дали Русија падна во замката на Америте, или можеби е посреди игра од која и двете страни имаат корист. Како што ќе се зголиме конзумацијата на Америчко оружје во светот, така ќе се зголеми и Руското. Русите веќе имаат соработка со воените капацитети на Кина и Индија, а сега се гради нов со Иран. Извозот на енергенсите им се стабилизира, а од цените имаат бенефит и Русија и САД. Све у свему, САД како и Русија, геополитички и економски ќе излезат во позитива, Европа ќе излезе економски уништена, додека најголемиот пораз ќе биде кај Украинците, тотално уништување на државата. На САД и требаше вистинска баба рога, за да може да ја наметне својата контрола врз сојузниците.

Во светот се раѓа нов блок... ново тежиште на моќ, кое може да го балансира западот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.049
Русија ја почна операцијата со цел “Денацификација, демилитаризација на Украина”. Да не го постирам тука говорот на Путин вечерта пред нападот, го има на YouTube, јасно си кажува човекот таму.
Демилитаризација им е императив, за САД да не ги Украинците користи како топовско месо против нив.
Денацификација повеќе е за легализација на операцијата (војната), пошто има една малку позната клаузула од мировниот договор на завршувањето на Втората Светска Војна... Победничките страни имаат право да се борат против нацизмот/фашизмот - било кога и било каде. Ова е факт. Проверлив е.

Не мислам дека знаеш што значи зборот факт. Мислам дека си свесен дека си навијач а не критички аналитичар, ама бизарно е што си убеден дека се што она во кое ти илно веруваш е абсолутен факт. Твојата делузивност е на завидно ниво
Моментот што ме дискутираш мене лично, а не моите аргументи - тоа се нарекува „ад хоминем“ (истражи го, за да не губиме време на едукација).
Тоа го правиш заради тоа што фактите се на моја страна, затоа секогаш вртиш на лична основа. Затоа јас првин кажувам аргументи, потоа те коментирам тебе лично (пошто инсистираш на лична основа да комуницираме). И следствено...

Не само што ме вреѓаш мене, ок, вреѓаш цела една професија и начин на живот, што всушност е тема на муабет. Многу тешки зборови. Ама кога ќе размислам дека доаѓаат од човек кој е силно убеден дека Русија максимално внимава на цивилни жртви и максимално се спремила за војна од која 2 месеца напредува а 7 губи.... Па не се многу релевантни.
Објективен човек ќе ги провери последните 2-3 војни на САД, и ќе ги спореди методите на војување со сегашнава војна на Русија против американскиот сателит Украина. Притоа таквиот набљудувач ќе ги забележи следните факти:
- САД прво уништува инфраструктура во државата која ја напаѓа, и тоа е ПРВОТО НЕШТО ШТО ГО ПРАВИ ВО ПРВИОТ ДЕН ОД ВОЈНАТА (нешто што ти го критикуваш за Русија, која тоа го направи некаде во ~8миот месец (или седмиот беше, не паметам)
- колку војни водела САД, а колку Русија, колку од нив биле офанзивни а колку дефанзивни?
- Украина со кој граничи, со САД или со Русија?
- дали Русија/Кина/итн се мешаат нешто со соседите на САД?
- итн, итн...

Инаку да, во војничката професија се негува инфантилност и слепа послушност без размислување за наредбите. Поправи ме ако грешам (а не грешам). Тоа се карактеристики кои тебе целосно те опишуваат... Веројатно на тие што се во воена служба а не размислуваат така (ама и воедно се способни), им се дешава едно од две работи. Првото е дека ги отпуштаат од работа. Второто дека (мал дел од навистина способните) прогресираат напред во хиерархијата - знаеш, на функциите каде всушност треба размислување... Ти во која група спаѓаш? Невработен си? Или некој генерал евентуално (па да си ја спремам шапката за јадење)? :unsure:

Последно уредено:

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.833
Поени од реакции
4.536
Па ајде да речеме дека воено сеуште треба да се види големата слика која сака да се исцрта, па после ќе можеме да кажеме дали некаде потфрлиле или све е по план, но ќе оставам резерва тука.

Геополитички, што му фали на потегов? Од една страна и ти се сложуваш дека источно крило на НАТО е скоро демилитаризирано. Европа после тешки 2 години запаѓа во тешка економска криза, а најверојатно ќе следи и политичка криза. Следно на Европјаните им следи справување со остатокот на Украина, доколку неќат да и ја вратат на тацна на Русите... во што се сомневам дека ќе успеат. После ќе следи рекетот што треба да и се дава на САД за да се гарантира безбедноста, после сите гомнојадења за Русија.

И да видиме дали Русија падна во замката на Америте, или можеби е посреди игра од која и двете страни имаат корист. Како што ќе се зголиме конзумацијата на Америчко оружје во светот, така ќе се зголеми и Руското. Русите веќе имаат соработка со воените капацитети на Кина и Индија, а сега се гради нов со Иран. Извозот на енергенсите им се стабилизира, а од цените имаат бенефит и Русија и САД. Све у свему, САД како и Русија, геополитички и економски ќе излезат во позитива, Европа ќе излезе економски уништена, додека најголемиот пораз ќе биде кај Украинците, тотално уништување на државата. На САД и требаше вистинска баба рога, за да може да ја наметне својата контрола врз сојузниците.

Во светот се раѓа нов блок... ново тежиште на моќ, кое може да го балансира западот.
Аман со таа голема слика која константно менува форма и облик и никогаш не е дефинирана. Секој пат кога усерува Русија тоа е мал дел од големата слика, онака догматски и матно треба да веруваме во "чудни се патиштата руски"

Геополитички скоро се сложуваме. Мое мислење е дека Русија нема да испадне како победник од оваа шаховска партија. Европа е пиун на америте и не мислам дека европското пропаѓање и бришење на цел еден центар на моќ е руска победа, напротив, америчка е. Ама времето ќе покаже
Автоматски споено мислење:

Демилитаризација им е императив, за САД да не ги Украинците користи како топовско месо против нив.
Денацификација повеќе е за легализација на операцијата (војната), пошто има една малку позната клаузула од мировниот договор на завршувањето на Втората Светска Војна... Победничките страни имаат право да се борат против нацизмот/фашизмот - било кога и било каде. Ова е факт. Проверлив е.

Моментот што ме дискутираш мене лично, а не моите аргументи - тоа се нарекува „ад хоминем“ (истражи го, за да не губиме време на едукација).
Тоа го правиш заради тоа што фактите се на моја страна, затоа секогаш вртиш на лична основа. Затоа јас првин кажувам аргументи, потоа те коментирам тебе лично (пошто инсистираш на лична основа да комуницираме). И следствено...

Објективен човек ќе ги провери последните 2-3 војни на САД, и ќе ги спореди методите на војување со сегашнава војна на Русија против американскиот сателит Украина. Притоа таквиот набљудувач ќе ги забележи следните факти:
- САД прво уништува инфраструктура во државата која ја напаѓа, и тоа е ПРВОТО НЕШТО ШТО ГО ПРАВИ ВО ПРВИОТ ДЕН ОД ВОЈНАТА (нешто што ти го критикуваш за Русија, која тоа го направи некаде во ~8миот месец (или седмиот беше, не паметам)
- колку војни водела САД, а колку Русија, колку од нив биле офанзивни а колку дефанзивни?
- Украина со кој граничи, со САД или со Русија?
- дали Русија/Кина/итн се мешаат нешто со соседите на САД?
- итн, итн...

Инаку да, во војничката професија се негува инфантилност и слепа послушност без размислување за наредбите. Поправи ме ако грешам (а не грешам). Тоа се карактеристики кои тебе целосно те опишуваат... Веројатно на тие што се во воена служба а не размислуваат така (ама и воедно се способни), им се дешава едно од две работи. Првото е дека ги отпуштаат од работа. Второто дека (мал дел од навистина способните) прогресираат напред во хиерархијата - знаеш, на функциите каде всушност треба размислување... Ти во која група спаѓаш? Невработен си? Или некој генерал евентуално (па да си ја спремам шапката за јадење)? :unsure:
Не мислиш дека е лицемерно да ме обвинуваш за ад хоминем а во секој пост ме вреѓаш како пијаница пред кооперација?
Што ти разбираш од војска и воена професија? Ти не разликуваш ИСИС тактика од блицкриг а мене ми држиш предавања колку сум слеп војник?
Или ме тролаш или нешто сериозно не е во ред со тебе. И во двата случаја жал ми е за тебе.

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.529
Поени од реакции
2.626
Викаш им побегнаа? Или беа одвлечкани? На долги стази нема кај да бегаат. И кој им се оттргнува? Турските републики? Тие било прашање на време кога ќе се оттргнат. Таму на Русија гледаат како ние на Турција, некои позитивно некои негативно, но воглавном не сакаат проблеми со Русија. Русија има влијание таму кај што треба да има, онолку колку што треба. Единствени две земји кои се проблематични се Грузија и Украина. Со едната завршија работа, со другите ќе завршат во наредниот период.
Ај види собери од време на студената војна до сега колку држави имаат изгубено од нивна сфера на влијание. Твое е како ќе си го интерпретираш дали биле одвлечкани или им избегале, историјата вели дека не успеале да ги задржат во нивна сфера на влијание во однос на другите агенти заинтересирани за тој регион во случајов САД во иднина можеби и Кина.

Треба да се запрашаш зошто не успеале да ги задржат и зошто сите што им избегале од сферата на влијание ги мразат од срце, паралела можеш да земеш и од тука на темава зошто мнозина од Македонците навиваат за Русија, ама за ова мислам дека ти е веќе јасен одговорот, а кога се прашува зошто Полјаците и другите бивши сателит држави на СССР ги мразат Русите вртите со одговори од типот на дека се цигани, џупци и глупаци. (не ти конкретно)

Фантазиите за враќање на такви држави, во случајов Украина во сфера на Русија се чисти глупости, веројатноста да се случи тоа во блиска иднина (пиши наредни 100 години а и повеќе) е речиси нула. Колку Македонците што ќе ги засакаат Татарите, толку и Украинците Русите.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.795
Поени од реакции
34.049
Ова што им се дешава на русите е еквалент на тоа тексас да им се отцепи на америте. А не Кина да не им се плаши.
Ова што им се дешава на русите е еквалент на тоа Акапулко да им се отцепи на америте. А не Никарагва да не им се плаши.

паралела можеш да земеш и од тука на темава зошто мнозина од Македонците навиваат за Русија, ама за ова мислам дека ти е веќе јасен одговорот, а кога се прашува зошто Полјаците и другите бивши сателит држави на СССР ги мразат Русите...
Фантазиите за враќање на такви држави, во случајов Украина во сфера на Русија се чисти глупости, веројатноста да се случи тоа во блиска иднина (пиши наредни 100 години а и повеќе) е речиси нула. Колку Македонците што ќе ги засакаат Татарите, толку и Украинците Русите.
Појма немаш од геополитика. Дури нема потреба ни да елоборирам подетално... Но за атер на дискусијава: Полска историски редовно го јадела немиен од Русија, но се дешавало и вајс верса понекогаш. Некој што макар површно читал историја, не би ги земал меѓусебните „чувства“ меѓу Пољаците и Русите како релевантен агрумент во некаква руска дипломатска (не)способност. Тие две нации секогаш ќе бидат на нож.

Украина/Русија =/= Македонија/Бугарија
Итн, итн.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.278
Поени од реакции
5.531
Секогаш кога некој ја критикува Русија тој е амерички шпиун, албанец, бугар, фашист, северџан или соросоид. Мора да ги сака и нацистите во Украина и ЛГБТ во комплет. Се на куп.
Ова да се остави како Pinned post на темава.

Една од причините ради кои само читам и не реплицирам нешто многу затоа што е невозможно да се направи реален муабет или си со Русите или не си, никако не смееш да кажеш ни а ни б дека грешат и ако имаат милион пропусти.

Заеби не си троши живци

Kajgana Shop

На врв Bottom