Druze 8 stepeni sto se vika noknata mi e nad toa
, vo tekot na minatata nok primer minimalnata mi bese 6 stepeni, barem do cetvrtok nema temperatura pod 5 stepeni predvidena, a posle toa dnevnite treba da bidat maksimum 5-6 stepeni (ladna bila ovaa svedska be
, sala na strana ama tuka varijaciite pomegu dnevna i nokna temperatura se minimalni sporedeno so toa sto go imame vo mkd)
I u mkd imas pumpi so golem COP ama se i druga cena ne se 500 evra
, inace mislam deka na slikata so dobar izbor vo zagradi za sekoja klima bese staveno (COOP/SEER) ako ne se lazam
Normalno za bilo sto koga ke se menuva ke si dojde nekoj od licenciranive kompanii tuka ke si napravi uvid ke dizajnira i ke kaze sto preporacuva kolku potrosuvacka se predviduva so koja opcija i vo zavisnost od cenata ke si odlucam (ako dojde do toa nivo ke spodelam sto predlozile i kako preporacuvaat)
Tuka e dosta kompliciran sistemot, uloga igra kade zivees koj e sopstvenik na mrezata vo tvojot reon, kolku struja ke rezerviras da trosis na godisno nivo, dali glavniot osigurac ti e 16A ili 20A ili kolku i da imas glaven osigurac i slicno.
Primer za stanot dogovorot sto go imam mi e na godisna potrosuvacka od 2000kw (trosam pomegu 100 i 150 mesecno, skoro nikogas ne sum nad 130) I ima glaven osigurac od 16A
Poradi "niskata" rezervacija od 2000 imam fiksna davacka kon sopstvenikot na mrezata od 1200sek godisno (raspredelena na mesecno nivo)
znaci 100sek mesecno na gladno, na toa se dodava 0.25sek za sekoj potrosen kilovat i 0.45sek danok za sekoj potrosen kilovat.
ili vo razbirlivi sumi edna krina toa se 500 denari na gladno + 3 denari za sekoj kilovat (1 denar za optovaruvanje na mrezata, 2 denari kako danok)
Za vo kukjata zasto isto imam 16A glaven osigurac i potrosuvacka nad 8000kw godisno prijaveno zatoa na gladno ke plakam 450sek(okolu 2250denari) samo taksa i tie 3 denari za po kilovat, ako pobaram 20A osigurac primer ide na 650sek mesecno na gladno samo zasto mozes da povleces pojke struja na saat (a moze i gresno go razbiram)