А1 Македонија

Дали на припејд има 4G мрежа? Стално интернетот ми е H или H+, на некои места ослабнува сигналот и оди и на E (a други околу мене имаат 4G).

Дали на припејд има 4G мрежа? Стално интернетот ми е H или H+, на некои места ослабнува сигналот и оди и на E (a други околу мене имаат 4G).
VoLte na pripejd nema 101% e sega dali toa e povrzano so 4g poradi pripejdot, samo nekoj sto ima pripejd a1, da ti spodeli infoo, jas mislam deka ima 4g za site, a voLte za postpejd samo

Јас имам 4G на самсунг уред, прво на А5 сега на А20 и на различни места различно ми отвора страни во однос ма брзината. Ако има јака мрежа имам супер брз интернет, ако не е јака во најдобар случај имам минимум 1 ~ 2 mbps што пак е во ред.

Епа јас никогаш не сум имал 4G, телефонот е Moto G9 Plus, во подесувања проверив и све е наместено како што треба, не знам кај е проблемот.

Screenshot_20221104-123014-656.png
Screenshot_20221104-123246-368.png

Jas imam g9plus, na lycamobile ima 4g,na a1 ne znam zosto nemas, da ne si so stara sim.? One,vip?
Па не знам точно колку е стара сим картицата, vip стои на неа. Мислиш до тоа може да е?

Па не знам точно колку е стара сим картицата, vip стои на неа. Мислиш до тоа може да е?
Vaka e vo momentov na lycamobile, koga moze na mvno, zosto na mno da nemas 4g

Attachments

• IMG-60999b471f95829b7cde9840b2b9125d-V.png
    IMG-60999b471f95829b7cde9840b2b9125d-V.png
    93,1 KB · Прегледи: 24
  • IMG-64e2c8bc659d194b568dc4880c47e9bc-V.png
    IMG-64e2c8bc659d194b568dc4880c47e9bc-V.png
    84,9 KB · Прегледи: 24
Edno prasanje i iskistva so a1 mk,momentalno sum na telekom vise od 15 god,imam ponuda da se prefrlam na a1,da spodeli nekoj iskustvo so tv.dom internet i mob mreza.fala.

Edno prasanje i iskistva so a1 mk,momentalno sum na telekom vise od 15 god,imam ponuda da se prefrlam na a1,da spodeli nekoj iskustvo so tv.dom internet i mob mreza.fala.
Kombo M so 2tv/net/fix i 2mob,imam +5god,za net doma 50/3 nemam prijaveno problem do sega mobilnata 50/50 zavisi kade/kako/koga... ama poznacitelni problemi nemalo...
Slikata e na 2ri ruter kako klient na prviot modem koj go dava a1, ova e na wi-fi

Attachments

• Screenshot_20221105_125335_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_20221105_125335_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    162 KB · Прегледи: 16
I mene mi ponudija kombo tarifa,momentalno sum na magenta,vo a1 imam pogolem buzet i realno poeftina smetka,prasav za optika mi rekoa navodno ce si ostanela optikata i kabelot od telekom samo uredite ce gi zamenat.

I mene mi ponudija kombo tarifa,momentalno sum na magenta,vo a1 imam pogolem buzet i realno poeftina smetka,prasav za optika mi rekoa navodno ce si ostanela optikata i kabelot od telekom samo uredite ce gi zamenat.
Ako si na optika so se mislis, taka e, iznajmuvaat od telekom optika kade sto nemaat...

Ako si na optika so se mislis, taka e, iznajmuvaat od telekom optika kade sto nemaat...

И таму каде што е достапна оптичката телекомуникациска мрежа на А1 Телеком, сепак им се случува да изнајмуваат оптички телекомуникациски приклучок од Македонски Телеком.

Прашањето е дали во А1 Телеком толку немаат организиран систем за одобрување на налози во тие места во кои има техничка можност за поврзување со оптичката телекомуникациска мрежа на А1 Телеком, или па ги одобруваат налозите, но истите завршуваат кај технички неспособни лица - какви што ги има и во Македонски Телеком - кои ги враќаат налозите бидејќи не знаат како да прават поврзување со оптичка телекомуникациска мрежа или едноставно ги мрзи да работат, па затоа ги враќаат налозите и предлагаат корисникот да се поврзи преку оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком ?

Не сум корисник на А1 Телеком - користам припејд број од А1 Телеком на мобилен телефон исклучиво и само за зонско паркирање - но морам да ги пофалам дека иако нивната оптичка телекомуникациска мрежа од гледна точка на распростреност доцни цела деценија позади оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком, сепак од гледна точка на квалитет се светлосни години пред Македонски Телеком.

Македонски Телеком гледа да штеди на материјали до максимум, па ако во една станбена зграда има да речеме 4 станови на секој кат, доволно е едно катно сандаче на секои 3 ката бидејќи во едно катно сандаче може да се поврзат максимум 12 корисници. А тоа што ќе треба да се влечка оптички кабел од секој стан до друг кат - со исклучок на становите кои се наоѓаат на истиот кат на кој е поставено сандачето - не им е гајле на Македонски Телеком, гледаат да заштедат каде можат и како можат.

Во кристално иста ситуација, А1 Телеком поставува катно сандаче буквално на секој кат, иако и тие можат да заштедат, но сепак не го прават тоа, на секој кат поставуваат катно сандаче, без разлика колку станови има на катот.

Потоа следува поврзување во катното сандаче, па поврзување надвор на уличен ормар. Повторно Македонски Телеком не гледа никаков проблем во ова, иако во пракса можат да го елиминираат уличниот ормар така што од самиот почеток ќе направат поврзување за секој стан во уличниот ормар со цел да заштедат на време.

А1 Телеком од друга страна, плаќа однапред на приватните подизведувачи за да направат поврзување во уличниот ормар за секој потенцијален иден корисник од секој стан во станбената зграда, така што откако ќе се заврши поврзувањето на катното сандаче, нема потреба од поврзување надвор на уличниот ормар, со што се заштедува време и непотребно шетање надвор во потрага по уличниот ормар - каде е наместен, од каде треба да се извади доводно оптичко влакно, каде треба да се спроведе влакното и се разбира, да се поврзат корисничкото оптичко влакно и доводното оптичко влакно.

А кога сме кај старите станбени згради, тука А1 Телеком ми делува како да му се потсмева на Македонски Телеком.

Македонски Телеком поставува канали од влезната врата на секој стан до катното сандаче, за низ истите тие канали да се спроведе оптичкиот кабел од станот до катното сандаче. А1 Телеком поставува поголеми канали - што ги прави полесни за работење, но тоа што буквално делува како потсмевање со Македонски Телеком е фактот дека во каналите поставуваат микро-црево од влезната врата на секој стан до катното сандаче, што ја олеснува работата уште повеќе.

Додека техничарите кои прават инсталации за Македонски Телеком мораат на секоја кривина каде што се спојуваат два канали да ги отвораат каналите и низ секој од тие канали да го спроведуваат оптичкиот кабел од станот до катното сандаче, техничарите на А1 Телеком буквално само го буткаат оптичкиот кабел низ микро-цревото од влезната врата на станот до катното сандаче. Доколку кабелот заглави на некоја кривина во каналот, тоа лесно се открива и лесно се решава: се отвора каналот и се олабавува микро-цревото за да продолжи да поминува оптичкиот кабел, а откако кабелот ќе стигне до катното сандаче, микро-цревото се враќа во каналот и каналот се затвора.

А1 Телеком воопшто не штедат на материјали кога станува збор за проширување на нивната оптичка телекомуникациска мрежа, е сега каков е квалитетот на нивната крајна услуга не знам, не сум корисник на нивната оптичка телекомуникациска мрежа, но дефинитивно морам да ги пофалам дека за разлика од Македонски Телеком, воопшто не ми делуваат на ситничари кога станува збор за квалитетот.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom