Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Ве одраа од крадење политичариве ама градежниот сектор ја урнисал државата.

Абе малку е за оваа стока од народ ова што го праат дуи/сдс/вмро...

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Ве одраа од крадење политичариве ама градежниот сектор ја урнисал државата.

Абе малку е за оваа стока од народ ова што го праат дуи/сдс/вмро...

Градежниот сектор е една од главните перални за пари на тие политичарите (особено нискоградбата), плус последните години перална за парите од дрога (овде високоградба).
Политичарите не одат да ги товарат парите на рамо и да си заминат, во 99.9999% случаеви истите се крадат преку наместени тендери и анекси на истите, а граѓевината + енергетиката се рај за овие дубари.

Во Македонија не е стратешки, ако беше ќе беше регулиран.
Стратешки би било да се гради плански согласно потребите, да се регулираат цените, спонзорираат младите, и контролираат каматните стапки. Со ова би се задржале младите тука, и потсвесно со дадената сигурност во поглед на кров над главата им даваш шанса да оформат семејство.

Со МКД плата, колку време би им требало на млад пар да исплатат стан во Скопје, ете нека не е повеќе, 65-70м2, купен по 1500+ евра за м2? (тргни ги од математика ИТ, тие се исклучок).
Никад нема да го исплатат. Затоа градат поткровја, или живеат во поефтини населби.

Една градежна фирма може од една зграда да ќари, пола милион, милион, два, три и така натаму, во зависност од габаритот.

НО, таа градежна фирма треба минимум две години да ја гради таа зграда, и уште минимум две години додека ги среди сите документи. Во меѓувреме треба да дава плата на вработени, да плаќа сметки и да планира средства за да не заглави некаде по пат.

Политичарите од друга страна тие милиони ги лапаат со еден ебан потпис и инкасираат аванта.

Не е така лесно градежништвото ко што изгледа.

Не сум директно инволвиран, но имам информации од блиски луѓе. Градежништвото е сериозен бизнис у кој што треба да знаеш што правиш. Е сеа има и преварантски фирми кои сакаат преку ноќ да имаат возен парк од 300 или 500 илјади евра. Затоа треба очи отварање коа се купува.

Sent from my iPhone using Tapatalk

1663627003294.png
1663627079696.png

Кој може да чека нека почека.

Како и кај другите, и кај нас ќе дојде. 2023 и 2024 ќе видиме поразлична слика од она што го гледавме до сега.

Може пак сега да ги викнат Чифлиганец, Азманов и ред други на телевизија да ги интерпретираат овие графици од погоре.

World's Hottest Housing Markets Are Down All Over as Interest Rates Hike - Bloomberg

Прегледај го приврзокот 345604
Прегледај го приврзокот 345605

Кој може да чека нека почека.

Како и кај другите, и кај нас ќе дојде. 2023 и 2024 ќе видиме поразлична слика од она што го гледавме до сега.

Може пак сега да ги викнат Чифлиганец, Азманов и ред други на телевизија да ги интерпретираат овие графици од погоре.

World's Hottest Housing Markets Are Down All Over as Interest Rates Hike - Bloomberg

a sto tocno gledas ti u ovie grafovi? posto jas gledam porast sekade od 2020 i toa prilicno golem, zborime od 10 do 40% za pazari kade proscna kuka e 1M evra plus. ako mislis deka 100K+ evra se malku za 2 god ok....

Точно пораст од 15 - 40 посто е опишан во графиконот од 2020

Порастот го видовме, не знам почетокот на падот дали го гледате?

3 згради унапред продадени,уште пред да се бутнат бараките.
Крајот ја не го гледам,некој јак визионер можеби:)

ne. so sekoe pokacuvanje na kamatite imas period koga usporuva pazarot. sledi period na stabilizacija na ceni, blag pad u nekoj segmenti (za aus konkretno nekretnina nad 1M, se pod 1M gore dole ke leta ko alva vo melb i syd). poslednive godini radi koronata pomalku se gradese pa ima nedostatok na pazarot vo poveke metropoli. zgora na toa cenite na materijalite se dosta kaceni taka da, ne ke ima kus proces na stabilizacija mozen blag pad u nekoj segmenti i toa e toa....

za skopje konkretno kazi koga padnale cenite ovie 30 godini? daj da go vidime toj graf.

Со 4-5 милијарди евра во банки на граѓаните, два пати повеќе од тоа под перница кај граѓаните и еден куп нелегално стекнати пари исто така кај граѓаните....цените никогаш нема да одат надоле.
На еден обичен оглас за стан дури и на неатрактивна локација за 3 мин. имаш 50 луѓе кои прашуваат за цена.
Не е за жалење овој народ освен болните и оние со попреченост.

Со 4-5 милијарди евра во банки на граѓаните, два пати повеќе од тоа под перница кај граѓаните и еден куп нелегално стекнати пари исто така кај граѓаните....цените никогаш нема да одат надоле.
На еден обичен оглас за стан дури и на неатрактивна локација за 3 мин. имаш 50 луѓе кои прашуваат за цена.
Не е за жалење овој народ освен болните и оние со попреченост.
Смешни пари се тие, во однос на тие што се вртат во градовите и државите што се претставени на графиците.

Железото е на ниво од 2019 година, бакарот на ниво од 2013 година, кои материјали се толку поскапени?

За новите станови можеби има интерес, но за старите воопшто нема. Пријател нудеше поголем стан во Автокомадна. За цели 6 месеци имаше само еден повик, и тој не дојде да го види. Виде невиде човекот си го изреновира убаво и сега си живее таму.

До 2008 и во Америка никогаш немаа паднато цените на недвижностите.

Стварно зашто го сметата Ѓорче за периферија кога има мошне поволна местоположба со супер патна инфраструктура која директно те носи до центарот на градот

Ѓорче - Плоштад
Gjorce.jpg

Ново Лисиче - Плоштад
Lisice.png

Во што е проблемот?
2км плус?
2мин вожња плус?
Им имате страв на браќана од Сарај?
Не ви се гледаат филмови во Сити Мол, сакате Ист Гејт?
Сељачки ви се кафиќите накај Карпош и Влае?
Децата ќе ви останат неписмени?

Немој само да ми речете цената е иста на становите таму и таму :)

Смешни пари се тие, во однос на тие што се вртат во градовите и државите што се претставени на графиците.

Железото е на ниво од 2019 година, бакарот на ниво од 2013 година, кои материјали се толку поскапени?

За новите станови можеби има интерес, но за старите воопшто нема. Пријател нудеше поголем стан во Автокомадна. За цели 6 месеци имаше само еден повик, и тој не дојде да го види. Виде невиде човекот си го изреновира убаво и сега си живее таму.

До 2008 и во Америка никогаш немаа паднато цените на недвижностите.

ti e gajle togas, kupi si nekoe kilo zelezo i bakar i svirkaj si.... u meguvreme ova se slucuva.

Currently, builders are facing significant supply constraints, labour and material shortages are a significant impediment and inflation is driving up the cost of materials;

• Timber prices have risen well over 20% over the last few months and this is phenomenal we are seeing around the world.
  • The cost of reinforced steel has increased by over 40% over the last year
  • Plastic piping costs 26% more than a year ago
01

The result of all this is that the average home cost $76,000 more to build today than 12 months ago!
Автоматски споено мислење:

Стварно зашто го сметата Ѓорче за периферија кога има мошне поволна местоположба со супер патна инфраструктура која директно те носи до центарот на градот

Ѓорче - Плоштад
Прегледај го приврзокот 345626

Ново Лисиче - Плоштад
Прегледај го приврзокот 345627

Во што е проблемот?
2км плус?
2мин вожња плус?
Им имате страв на браќана од Сарај?
Не ви се гледаат филмови во Сити Мол, сакате Ист Гејт?
Сељачки ви се кафиќите накај Карпош и Влае?
Децата ќе ви останат неписмени?

Немој само да ми речете цената е иста на становите таму и таму :)

zatoa sto gjorce e gjorce i do 60tite ne bil sto se vika ni del od skopje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom