Веганизам/Вегетаријанизам

• Креатор на темата Креатор на темата Darling
  • Време на започнување Време на започнување
Добро бе Боро го ставив твитот кај што дечкото јаде месо пред вегани за зафрканција. Затоа што е смешно видеото како му се дерат у фаца, а овој мртов ладен јаде шишкебап, и сеа затоа што морав вака да го опишам видеото со зборови не е веќе интересно.

Заебанција е, шала, дупење, ребрање, како сакаш кажи го, не бидете оперирани од хумор, и све одма лично да си сфаќате и да си зимате при душа.

А тебе ако те прашуваат у кафана зашто јадеш печурки и помфрит можеш фино лепо да ги отераш у курац или да не идеш со такви фаци у кафана. Едноставно е. Или на крај краева не им се објаснувај за твој личен избор.

Кои ние? Јас никогаш во животот не сум отворил тема дали треба да се јаде месо или не. И до сега не сум слушнал некој вегетаријанец (бар овие 5-6 што ги познавам) да отвори.
Тоа е зашто малце ве има кај нас. Да ве има поише, ќе видиш како ќе почнете да си добивате на сила. Од не ми смета кој што јаде, ќе прејдеме на петок и вторник нема месо јадење на работа.

@ManUtdChampions Токму така, мојов пост на ДР.К не беше воопшто за веганизам или вегетаријанизам. Тоа беше земено за пример само за блатантата некултура и непочитување на приватност која владее овде. Веганизмот и вегетаријанизмот беше земен само за пример колку да ја доловам поентата.

Тоа што некој си сфати како што си сфати, не е мој проблем.
@Комита Ултрас особено. Не знам од каде го доби snowflake впечатокот. Али пак, јас сум одговорен за моето мислење, не за тоа како ти ќе го сфатиш и дали воопшто ќе го прочиташ in the first place.

Поентата е што - ако сум избрал некоја опција за промена на мојот живот кон подобро (особено ако е нешто радикално), дали е откажување цигари или станување веган, секој проклет човек во вукојебинава се чини дека инстинктивно ти креира сопки наместо стимул и поддршка. Во најмала рака, како плод на твојата лична слобода на избор и размислување.

Нема везе и ја бев накурчен вчера кога го пишував тоа xD

@ManUtdChampions Токму така, мојов пост на ДР.К не беше воопшто за веганизам или вегетаријанизам. Тоа беше земено за пример само за блатантата некултура и непочитување на приватност која владее овде. Веганизмот и вегетаријанизмот беше земен само за пример колку да ја доловам поентата.

Тоа што некој си сфати како што си сфати, не е мој проблем.
@Комита Ултрас особено. Не знам од каде го доби snowflake впечатокот. Али пак, јас сум одговорен за моето мислење, не за тоа како ти ќе го сфатиш и дали воопшто ќе го прочиташ in the first place.

Поентата е што - ако сум избрал некоја опција за промена на мојот живот кон подобро (особено ако е нешто радикално), дали е откажување цигари или станување веган, секој проклет човек во вукојебинава се чини дека инстинктивно ти креира сопки наместо стимул и поддршка. Во најмала рака, како плод на твојата лична слобода на избор и размислување.

Не знам зошто воопшто си ме цитирал, искрено не сум го ни видел твојот пост во ДК, туку беше надоврзување на претходните коментари од МанУтд Чемпионс, со кој и во приватна порака разговарав. Не знам и од каде си добил впечаток дека сум snowflake, едноставно објаснив погоре зошто е целата дебата карнивори вс вегани. Ниту јас ќе ти се мешам во тоа што јадеш и што си решил да правиш во животот, немој ни ти мене. Тоа е мојот став, и сум го кажал на сите што ми ја начнале оваа дискусија за веганство. Фак ит, иам у фамилија вегани па и со нив го имам истиов проблем. Си решил дека месото не е за тебе? Гуд фор ју, не те судам, не ме суди што јадам месо. Simple.

Не знам зошто воопшто си ме цитирал, искрено не сум го ни видел твојот пост во ДК, туку беше надоврзување на претходните коментари од МанУтд Чемпионс, со кој и во приватна порака разговарав. Не знам и од каде си добил впечаток дека сум snowflake, едноставно објаснив погоре зошто е целата дебата карнивори вс вегани. Ниту јас ќе ти се мешам во тоа што јадеш и што си решил да правиш во животот, немој ни ти мене. Тоа е мојот став, и сум го кажал на сите што ми ја начнале оваа дискусија за веганство. Фак ит, иам у фамилија вегани па и со нив го имам истиов проблем. Си решил дека месото не е за тебе? Гуд фор ју, не те судам, не ме суди што јадам месо. Simple.

Хаха, ок ок, пошо одма после мојот пост беше твојот и ете, ја сватив лично. xD
We're cool.

Добро бе Боро го ставив твитот кај што дечкото јаде месо пред вегани за зафрканција. Затоа што е смешно видеото како му се дерат у фаца, а овој мртов ладен јаде шишкебап, и сеа затоа што морав вака да го опишам видеото со зборови не е веќе интересно.

Заебанција е, шала, дупење, ребрање, како сакаш кажи го, не бидете оперирани од хумор, и све одма лично да си сфаќате и да си зимате при душа.

А тебе ако те прашуваат у кафана зашто јадеш печурки и помфрит можеш фино лепо да ги отераш у курац или да не идеш со такви фаци у кафана. Едноставно е. Или на крај краева не им се објаснувај за твој личен избор.
Јебига, ми погодивте момент, иначе оддамна го имам ова приметено и оддамна сакав да го споделам. :D

Муабетот ми беше дека тие 15 души што трчале по луѓето и им викале у фаца да не јадат бургери (или еве како оваа што се дере на видеото) имаат толку голема штета направено, што уште се гледа на сите вегетаријанци како фрикови.

Хумор и ребрање прифаќам за било што, цело мое постоење на форумов е сведено на тоа (само на поле фудбал xD). Ама мразам кога има искривена слика за некој или некоја група на луѓе.

Тоа е зашто малце ве има кај нас. Да ве има поише, ќе видиш како ќе почнете да си добивате на сила. Од не ми смета кој што јаде, ќе прејдеме на петок и вторник нема месо јадење на работа.
Јас мислам дека кај нас има се повеќе и повеќе вегетаријанци. Пред 2-3 години имаше веге/веган бургер во само неколку ресторани. На прст можеа да се бројат. Сега на прст може да се бројат тие што немаат.

Ама не сум сретнал некоја таква ситуација досега.

Колку е тоа малце.... Според некои груби статистики, кај денешните луѓе 30% од исхраната им е месо.
Земи во предвид плановите на големите за исклучување на месото од исхраната, бидејќи сточарството влијаело на зголемување на глобалното затоплување:pos:, доволно е за измени во прехраната.

Муабетот ми беше дека тие 15 души што трчале по луѓето и им викале у фаца да не јадат бургери (или еве како оваа што се дере на видеото) имаат толку голема штета направено, што уште се гледа на сите вегетаријанци како фрикови.

Ако мислиш на штета врз природата, веганите далеку повеќе штета прават.
За 1 литро кравјо млеко, требаат 10литри вода. За 1 литро "млеко" од бадеми, потребни се 150 литри вода.

Јебига, ми погодивте момент, иначе оддамна го имам ова приметено и оддамна сакав да го споделам. :D

Хумор и ребрање прифаќам за било што, цело мое постоење на форумов е сведено на тоа (само на поле фудбал xD). Ама мразам кога има искривена слика за некој или некоја група на луѓе.
Нормално дека не се сите такви, и јас познавам вегетаријанци кои се вегетаријанци по сопствен избор, не замараат, и не пробуваат со нивното постоење да сменат нечие мислење.

Ама генерализираме за сите и затоа е смешно. Зафрканција беше видеото.

Petok i sreda.
Taka e hristijanski.

1662362664898-png.343830

Види ја првата, љиљакова фризура, поранешна емо девојка израсната со Токио хотел, моментален слушач на Манескин, пие бело вино од пластична туба и пуши Вест црвено.

Втората, девојка несфатена од околината, интроверт, комшиите сеуште не и го знаат името, фура фризура од 1980та како Ипче Ахмедовски, слушач на Морисеј, омилен режисер и е Вуди Ален. Во слободно време црта глупи цртежи и става 40 сториња на ден од јапонски анимеа и слични безвезни видеа, нешто природа планини мориња ау.

Третата, глупо дете, правник, работи како некој курац у приватна ИТ компанија. Дрска и безобразна. Се ебе како луда и на сите им вика не кажувај на другите. Обично е тивка освен кога ќе наидат на тема веганизам. Тука е најпаметна.

Четвртата, тврдокорна лезбејка, мушкаданка, глупача. Не гледа филмови, во секој муабет замара луѓе што не се вегани, идиотка, немажена, нема девојка, сака да лиже млади и сеуште неоформени девојки. Феминистка. Прва се вакцинирала против корона.

Последната, фризерка, не знае зошто е тука. Во слободно време скришно јаде кашкавал и се тови со чоколади. Фина девојка, сеуште во потрага по среќата наречена брак со копач и раѓање на три деца во рок од 4 години.

edit. Втората и третата пушат од тие пенкалата наречени цигари Ајкос.
Овие како што се наредени си плачат за да им го направиш ова:

Јас мислам дека кај нас има се повеќе и повеќе вегетаријанци. Пред 2-3 години имаше веге/веган бургер во само неколку ресторани. На прст можеа да се бројат. Сега на прст може да се бројат тие што немаат.

Ама не сум сретнал некоја таква ситуација досега.
Па ќе има се поише и поише. Затоа викам ќе дојде кај и да е тоа. Кај нас се тера на заебанција зашто хц вегани само на интернет знаеме.
Автоматски споено мислење:

Petok i sreda.
Taka e hristijanski.
Што е до мене ич не јадете, али не ми се мешај у тањир.

А каков стимул очекувате од околината?
3 години немав каснато зрно благо, ниту капка алкохол, и никогаш ама баш никогаш не сум очекувал од некој околу мене да не пие, или да не јаде тоа што не јадам јас.
Дури и кога се заебавале сум ги игнорирал, и сум си терал мајтап, ме заболе за нивното мислење.

Јади тоа што ти се јади, пиј тоа што ти се пие, ако некој те замара игнорирај го и тоа е тоа. И најбитно, не ги замарајте другите што да прават, или дека требало да ви даваат поддршка.

Ако јадам нездраво, и скинам конци на 50, мој проблем, ако ти јадеш здраво, и живееш до 100ка, твој личен бенефит, така да чил малку. Животот е маратон, не е муабетот да се курчите и живеете 2-3 години со смутиња и глупости, туку да си најдете исхрана со која би можеле да функционирате додека сте живи.

А каков стимул очекувате од околината?
3 години немав каснато зрно благо, ниту капка алкохол, и никогаш ама баш никогаш не сум очекувал од некој околу мене да не пие, или да не јаде тоа што не јадам јас.
Дури и кога се заебавале сум ги игнорирал, и сум си терал мајтап, ме заболе за нивното мислење.

Јади тоа што ти се јади, пиј тоа што ти се пие, ако некој те замара игнорирај го и тоа е тоа. И најбитно, не ги замарајте другите што да прават, или дека требало да ви даваат поддршка.

Ако јадам нездраво, и скинам конци на 50, мој проблем, ако ти јадеш здраво, и живееш до 100ка, твој личен бенефит, така да чил малку. Животот е маратон, не е муабетот да се курчите и живеете 2-3 години со смутиња и глупости, туку да си најдете исхрана со која би можеле да функционирате додека сте живи.

Зашто мислиш дека мене тоа ме погодува?
Ми е гајле и мене што мислат некои нееманципирани орки.

Муабетот беше за објективно токсичниот мајндсет кој владее во МКД во секоја можна сфера. Веган/веге беше само земено за пример. Беа наведени повеќе такви примери.
Се чудиме зошто не можеме да пркнеме во било што, кога каде и да се свртиш сите се пуни себе, само јас јас јас и дискредитираат и поставуваат сопки на БЛИСКИ луѓе. За рандом фаци што трет пат ги гледам у живот, не ми се ни зборува.

Не само да ги игнорирам, него повеќе не седам на иста маса со такви фаци. Едноставно нема зошто да си го трошам времето со такви особи.

Пишав убаво. Седиш со човек 3 саати у кафана. Не те прашува едно најкуртоазно "како си". А за себе кревање на пиедестал шиба монолози цело време.
Хк, пу.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom