Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
12 март 2009
Мислења
20.242
Поени од реакции
16.384
Во три дена пишуваат 3 различни приказни.

Прва верзија беше Еколог ќе биле партнер на Германска фирма што ќе градела Фабрика во Бугарија за електрични возила.
Втора верзија беше Еколог биле инвеститори воГерманска фирма што ќе градела фабрика во Бугарија за електрични возила.
Трета верзија сега е Германска фирма ќе гради фабрика за електрични возила во Тетово.

На ист начин ги врткаа и сумите, 70 милиони, 170 милиони па сега стигнаа до 500 милиони

И оваа третава верзија некако ете одма на една недела пред локални избори во Тетово. Сигурно сосем случајно.

Али тоа што е сигурно е дека на владина седница одлучиле да ја помогнат оваа компанија со ДРЖАВНА ПОМОШ ОД 130 МИЛИОНИ ЕВРА.

До овдека го пишав коментаров пред да тргнам да ја разгледам компанијава. Ова што се случува во Македонија е шизофренија тотална. Компанијава е отворена во 2015, има вкупно 400 вработени и во периодот од 2017 до 2022 имаат произведено 400 возила ВКУПНО. 130 милиони евра помош за компанија која произведува помалку од 100 возила годишно. И во 2020 почнала самата на себе стечајна постапка.

Прегледај го приврзокот 341516

Компанија без капацитети за сериско производство со 400 вработени и која пред 2 години била банкрот, нашите медиуми објавуваат дека во Тетово ќе инвестирале 700 милиони евра, ќе вработеле 3000 лица и затоа земала владата им дала 130 милиони евра помош. И ова се гарант ќе заврши во рацете на Еколог кој ете ќе биделе некаков нивен партнер. Фирма што се занимава со кејтеринг по Амерички бази и компании ќе прозведува возила и тоа во Тетово кај познатите Шиптaрски машински инженери гарант.

И запазете единствената потврдена инвестиција им е во Бугарија и тоа од 150 милиони евра во рок од 2 и пол години но и со Бугарска помош. Ама ете кај нас 130 милиони евра им даваме помош. Па за 130 милиони евра најверојатно мнозински пакет можат да купат во оваа компанија.
Локални Избори во Тетово

Член од
28 август 2013
Мислења
4.418
Поени од реакции
13.422
Што вајде фајде од тие смешни странски инвестиции, подобро да се проси или да се зима/биде на социјалка него ли да се р'мба за 200-300 евра месечно во тие некои си ТИРЗ зони, фабричиња за ово, за оно, за ауто седишта, каблови и слични тракатанци бе, прво оваа приказна ја започна и тераше наш Грујо, а потоа/сега и Вучиќ ... :tapp:
Така викаа/викаат луѓе на 30 и кусур години, сеуште се на терет на родителите, а родителите работат во тие фабрики.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Shkupi Shqipe Festivali Sheshi Skenderbeu Gusht 13 ... :masa: :icon_mrgr::vozbud:
Автоматски споено мислење:

Така викаа/викаат луѓе на 30 и кусур години, сеуште се на терет на родителите, а родителите работат во тие фабрики.
За што тоа ние говориме тука, за достоинствен живот од 21 век или незнам таму за робовладетелство, феудализам и сл. Па ако така гледаме има работни места и за сто евриќи месечно, ајмо народе навали ... :tapp:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
И сега треба тоа да го спречиме, да направиме достојна држава (колку и да е тешко) и да си живееме дома или да се иселиме сите да се фатиме за воланот, другата опција да вртиме плескавици ?

Наредниве 5 години се клучни или ќе тргнеме напред или ќе станеме нација на рангот Роми, секаде не има а дом свој немаме.
Јас не гледам солуција таму, барем не со тој мајндсет на народот и окупацијата од нашите мили брача.
Генерално квалитетот на народот си опаѓа, остануваат мал број на способни луѓе и тоа е огромен хендикеп. Од друга страна имаш племенска заедница која во комбинација со подмитените копилиња од наша страна ја моча и пљачка цела држава.
До пред 10 години постоеја можности за солуција од економски аспект, имаше сеуште народ, имаше простор за маневрирање.
Во моментов искрено не гледам позитивен исход во никој случај, особено не додека не се расчистат работите со шиптаpаната.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.990
Поени од реакции
5.140
Наредниве 5 години се клучни или ќе тргнеме напред или ќе станеме нација на рангот Роми, секаде не има а дом свој немаме.
По што се клучни токму наредниве 5 години? Што ќе се случи во тој период?...

Во „севернава„ постојано некои години се клучни, а како држава, народ и општество, се наоѓаме во непрекиден пад по сите основи...

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.407
Грујо му беше паметна идеја,да донесе шо повеќе фабрики,што повеќе конкуренција здрава и притисок. Со тоа како држава после да стега обрачот со зголемување на платата.Да имавме пуно фабрики сега,можеше да рока минималец Грујо и 500 евра,вака во оваа ситуација одвај 18.000 оти на број се фабрики и се се избрка.Се зголеми данок,нема подршки .Наместо фабриките што ќе направат профит да реинвестираат пак тука,и со 50.000 евра профит,на фабриката и удираат пак големи давачки и нема слободен простор за зголемување на минималец и голем бунт и незадоволство од друга страна
Уште да беше храбар да направеше влада само со сопствените 61 пратеник, да не ја партизираше државата и да не им овозможеше сè и свашта на ДУИ, сега ќе беше друга приказна.

Во однос на фабриката за електрични возила во Тетово, од километри се гледа дека е пропаганда пред претстојните локални избори во Тетово. Зарем ДУИ ќе дозволат да продолжат да немаат главен збор во Тетово откако победија БЕСА? Секако дека не.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Šiptaraanata... I Hrvatite proteraa 500-600 iljadi Srbi od periodot 1990-1995 t.e. 1988-1996 god. i dali sega imaat poprosperitetna država, ne bi rekol, ok možebi vo etnički aspekt nema poveke koj da im pravi problemi na teren, no socio-ekonomski i kulturen napredok nema, nemaat, nepostoi... se ispoiselija i samite etnički Hrvati po zemjite od EU, ok i tie samite se del od EU, no konkretno mislev na zapadna Evropa, etničkoto čistenje 100% na odredeni malcinski narodi i ne e baš nekoja povolna i pozitivna rabota !

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Šiptaraanata... I Hrvatite proteraa 500-600 iljadi Srbi od periodot 1990-1995 t.e. 1988-1996 god. i dali sega imaat poprosperitetna država, ne bi rekol, ok možebi vo etnički aspekt nema poveke koj da im pravi problemi na teren, no socio-ekonomski i kulturen napredok nema, nemaat, nepostoi... se ispoiselija i samite etnički Hrvati po zemjite od EU, ok i tie samite se del od EU, no konkretno mislev na zapadna Evropa, etničkoto čistenje 100% na odredeni malcinski narodi i ne e baš nekoja povolna i pozitivna rabota !
Не знам дека некој во Хрватска оди на работа, и зема плата оти е дел на некоја етничка заедница.
Не знам дека некој во Хрватска се заканува со војна ако немало 20% министри, или директори.
Хрватите на страна од подобрата гео поставеност се далеку понапред од нас, отселувањето им е намалено и веќе напредуваат, заедно со Словенија се најнапредните републики од екс Југославија.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.407
Не знам дека некој во Хрватска оди на работа, и зема плата оти е дел на некоја етничка заедница.
Не знам дека некој во Хрватска се заканува со војна ако немало 20% министри, или директори.
Хрватите на страна од подобрата гео поставеност се далеку понапред од нас, отселувањето им е намалено и веќе напредуваат, заедно со Словенија се најнапредните републики од екс Југославија.
Веќе за под 50 % се бунат.

Ф

Флеш

Гостин
Од цела Југославија и ебена Словенија ќе беше ко нас да немаа први комшии ко Австрија,Италија како светски сили.Голем фактор е кога имаш такви економии,влијание и култура и дисциплина.Фактор голем е шо одма влегоа и у Еу,одма политички фактор.Да не забораиме Словенија педерски ги здрпа сите пари и заштеди во Југославија и не се вратени до денес .

Ние имавме вета,војни,постојани надворешни мешања на странски земји .Едноставно ние сме формална вештачки држава.

Словенија или имаше еднаш војна за независност,ние за 30 години бетер и од Босна станавме ....

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.800
Што вајде фајде од тие смешни странски инвестиции, подобро да се проси или да се зима/биде на социјалка него ли да се р'мба за 200-300 евра месечно во тие некои си ТИРЗ зони, фабричиња за ово, за оно, за ауто седишта, каблови и слични тракатанци бе, прво оваа приказна ја започна и тераше наш Грујо, а потоа/сега и Вучиќ ... :tapp:
gluppppppp.... idi prosi togas i taka za poveke ne te biva ebate toa partiskata ameba

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.027
И сега треба тоа да го спречиме, да направиме достојна држава (колку и да е тешко) и да си живееме дома или да се иселиме сите да се фатиме за воланот, другата опција да вртиме плескавици ?

Секој сака подобра држава, сака да се решел од малцинства, да паднело сдс од власт и не знам што ама не се спремни еден камен да удрат. Ете и за протестите минатиот месец, млади деца кои сеуште размислуваат со срце и по некој фанатик постар кој не е дојден да слуша говори и да пешачи како будала, другите у принцип се родољуби и за респект е тоа ама не спомнувај ништо повеќе од тоа пешачење. Така и членот и сите останати на темата најверојатно очекуваат Албанците преку ноќ да бидат сменети или да ги снема. Албанците или Ромите или не знам кои се тука, и ќе останат тука, разликата ја правиме ние сами со нашето однесување и постапки. Ние тој проблем нема да го решиме се додека не искористуваме такви пенали како оние од Скендербег, ништо не се решава без муда па ако треба и крв, тие 20 Албанци да беа прегазени тогаш, или да беа прегазени оние 1000 Албанци кога протестираа за Смилковско пред 10 години проблемот ќе почнел да се решава. Цело време во странство го поминувам во најголем дел со Албанци, ги знам како дишат и единстевен начин да си мирен со нив е покажување на став и муда како треба, ние за жал имаме килави мажи и народ кои се спушта сам во секоја можност, тоа го гледаш и сам на форумот, по јавни емисии а и во секојдневниот живот, така ништо не се решава.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.209
Поени од реакции
30.401
Normalno, Hrvatska ovoj problem si go resi uste so Jasenovac, no i bez toa, prirodata na malcinstvoto kaj nas e takva so neolitski karakter, a ima prejaka zastita.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Вчера седам на гости и зборат се жалат се убиваат. Ништо не чини плачење до смрт и назад. И ај и јас почнав исти муабет да не мислат дека сум будала почнав да ги подржувам во плачењето. Ништо не мислев од тоа ама за да не бидам чуден и да не ми е досадно. Плачам за да се улижувам и да не ми е досадно и карам. Ебати народот...кои идиоти. Е тоа најмногу ми смета државата и владата се ок народот не го бива. Ај толку ви кажав. Барем си кажав што мислам тука за да не се расправам одам да продолжам со глума и да тресам зелени на луѓе во лице.

Kajgana Shop

На врв Bottom