Криптовалути - Генерална дискусија

Член од
14 август 2018
Мислења
4.784
Поени од реакции
10.591
Секој со малку здрав разум купува кога е долу, а продава кога е горе. Психологијата на стадото е секогаш погрешна кога се работи за Биткоинот. Се што треба да правиш е да се однесуваш спротивно од повеќето.
Со среќа!

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Биткоинот на 24000 долари. "Срањево" одбива да умре. Дали може некој од многуте економски експерти на темава да објасни, базирано на макроекономските показатели, зошто Биткоинот отиде 20% нагоре во две недели? И уште едно прашање, дали истите економски експерти, кои се базираат на строго научни методи го предвидоа овој раст на Биткоинот и заработија на него? Не прашувам за пријател, за мене прашувам, ако може да ме подучат како и јас да ги користам нивните моќни економски алатки за предвидување и да заработам малку.
Свингови има секој ден, и кога паѓаше од 50к на 20 се правеа пари ако тргуваш нон стоп.
Истото важи за секоја можна берза, пари се прават и кога е бул и кога е беар маркет.
Инаку голем си, нема што да не слушаш на форумов, со твои пари прави тоа што мислиш дека е правилно. Одлуки за инвестиции и прецизни информации не се добиваат на форум, ниту пак од јутјубери кои немаат пари сол да си фрлат во очите.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.417
Поени од реакции
24.583
Значи кога оди надолу пропаѓа, а кога оди нагоре се работи за флуктации. ОК. За воља на вистината флуктации не ми звучи како некое сериозно економско објаснување. Јасно, не сум јас експерт, ама воопшто не ми изгледа дека Биткоинот ќе пропадне, напротив баш се однесува исто онака како што се однесувал од појавувањето. Ама пак ќе кажам, јас сум незналица, ти сигурно знаеш повеќе од мене.
pa kupi de... sto cekas

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
pa kupi de... sto cekas
Епа чекаа да дојде до 12.000, за после да шитнат на 100.000, оти ако купат на 25.000 мал им е ќарот :)

Биткоинот на 24000 долари. "Срањево" одбива да умре. Дали може некој од многуте економски експерти на темава да објасни, базирано на макроекономските показатели, зошто Биткоинот отиде 20% нагоре во две недели? И уште едно прашање, дали истите економски експерти, кои се базираат на строго научни методи го предвидоа овој раст на Биткоинот и заработија на него? Не прашувам за пријател, за мене прашувам, ако може да ме подучат како и јас да ги користам нивните моќни економски алатки за предвидување и да заработам малку.
Економските експерти укажуваа дека биткоинот треба да го гледате само како берзански производ, а не демек државите не можат да ги пратат трансакциите, па народ залажувајќи се дека ќе е надвор банкарскиот систем трк по него.
Порастот можеш да го објасниш, како што можеш да објасниш зашто народ ги купуваше другите коини, зашто чита, плаќа, за Карлеуша, Кардашајнките итн итн.

Ако пратиш, веќе сите држави или им се спремни, или при крај државните дигитални "валути", само се чека погоден момент да се имплементираат. После воведување, или со закон ќе донесат по кој сооднос ќе се замени 1бтц со 1 светска дигитална валута, или ќе остават да си биде берзански производ (ќе оданочуваат заработката), но во никој случај нема да се дозволи автономија и анонимна дигитална валута која ќе е конкуренција на државната.
Тоа ти е исто ко сега ние на Кајгана да се договориме ќе користиме "Кајги" (не знам оти при толку членови од ај ти секторот досега не наравиле нешто вакво:D) наместо денари за разни трансакции и потреби, надевајќи дека државата нема да се вмеша.

Како да натераш народ самиот да се навлече на дигитални пари, кои се целосно програмирани, контролирани.... шитни му ја биткоин прикаската, ем парите ќе им ги собереш, ем добороволно ќе ги натераш да прифатат дигиталните "валути" т.е. бонови, купони, бидејќи со диг. валута нема да можеш што сакаш да купуваш.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Епа чекаа да дојде до 12.000, за после да шитнат на 100.000, оти ако купат на 25.000 мал им е ќарот :)

Економските експерти укажуваа дека биткоинот треба да го гледате само како берзански производ, а не демек државите не можат да ги пратат трансакциите, па народ залажувајќи се дека ќе е надвор банкарскиот систем трк по него.
Порастот можеш да го објасниш, како што можеш да објасниш зашто народ ги купуваше другите коини, зашто чита, плаќа, за Карлеуша, Кардашајнките итн итн.

Ако пратиш, веќе сите држави или им се спремни, или при крај државните дигитални "валути", само се чека погоден момент да се имплементираат. После воведување, или со закон ќе донесат по кој сооднос ќе се замени 1бтц со 1 светска дигитална валута, или ќе остават да си биде берзански производ (ќе оданочуваат заработката), но во никој случај нема да се дозволи автономија и анонимна дигитална валута која ќе е конкуренција на државната.
Тоа ти е исто ко сега ние на Кајгана да се договориме ќе користиме "Кајги" (не знам оти при толку членови од ај ти секторот досега не наравиле нешто вакво:D) наместо денари за разни трансакции и потреби, надевајќи дека државата нема да се вмеша.

Како да натераш народ самиот да се навлече на дигитални пари, кои се целосно програмирани, контролирани.... шитни му ја биткоин прикаската, ем парите ќе им ги собереш, ем добороволно ќе ги натераш да прифатат дигиталните "валути" т.е. бонови, купони, бидејќи со диг. валута нема да можеш што сакаш да купуваш.
Да те прашам нешто, што ти менува дали фиат валута ќе ти биде во хартија или бројки на картичка?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
Да те прашам нешто, што ти менува дали фиат валута ќе ти биде во хартија или бројки на картичка?
Боновите на Ѕинго, а и на други одредени фирми низ Македонија, секаде ли можеше да ги користиш, или само во одредени продавници и одредени производи?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Боновите на Ѕинго, а и на други одредени фирми низ Македонија, секаде ли можеше да ги користиш, или само во одредени продавници и одредени производи?
Само во одредени. Што има врска со фиат валута?

И фејсбук сакаше да направи крипто валута, па не му дозволија. Едно е крипто валута на приватна компанија, друго е фиат крипто валута на држава и трето е нерегулирана крипто валута како биткоин.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
Само во одредени. Што има врска со фиат валута?

И фејсбук сакаше да направи крипто валута, па не му дозволија. Едно е крипто валута на приватна компанија, друго е фиат крипто валута на држава и трето е нерегулирана крипто валута како биткоин.
И кога државата ќе ни воведе фиат крипто валута, исто ли ќе е како сегашната, во смисла на слободата на што ќе ја трошиш?
Која е потребата, целта државите да воведуваат фиат крипто валути?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
И кога државата ќе ни воведе фиат крипто валута, исто ли ќе е како сегашната, во смисла на слободата на што ќе ја трошиш?
Која е потребата, целта државите да воведуваат фиат крипто валути?
Подобар процент на наплата на данок.
Полесна контрола.
Поефтини за промена.
Автоматизација на се можно и елиминирање на кешот.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Уште е рано за влегување гледам се формира одлична можност х10 ќе за прави за некоја година. Така вика СтефусВањгус. Во меѓувреме само фиат усд од валути признавам.

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.430
Чекајте биткоино да падне на 60 долара...Ако не падне купете го на 60.000 долара. Ако падне од 60.000 долара надоле хејтајте го биткоино оти сте во минус и дека е "bubble" и "нестабилен"

Член од
10 јули 2022
Мислења
225
Поени од реакции
497
BTC повторно "исфлуктурира" до 24 000. Никако да се урне пирамидата.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom