Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.225
Поени од реакции
661
Ovia sto se na vlast se sluzhat megusebe i si delat tenderi , koga im treba narodot za glasanje togash gi potiknuvat vrelite glavi i digat nacionalni tenzii....isti se rabotat za niven lichen interes...
Другар, само во социјализмот немаше лични интереси.

И кој може да ме убеди дека сега живееме подобро отколку во југославија?

Z

zmej gorjanin

Гостин
И што со ова? Ќе седнат, ќе се договорат, ќе испечатат дека Самоил, Гоце итн биле бугари и што после? После ќе имаме организирано палење на учебници?

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.724
Поени од реакции
2.496
Poentata beshe deka hello kitty misli deka albanci se samo tia shto imat albansko ili muslimansko ime, sakav da mu dokazham deka majkata na Goce Delchev se vikala Sulatana i imeto ne ja pravi nejze turchinka
Мислам дека он сакаше да каже дека во денешно време, ниту еден албанец не го носи името на Петар Богдани.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Poentata beshe deka hello kitty misli deka albanci se samo tia shto imat albansko ili muslimansko ime, sakav da mu dokazham deka majkata na Goce Delchev se vikala Sulatana i imeto ne ja pravi nejze turchinka
Султана да се вика некоја Турчинка, во Османлиско време е равно на самоубиство. Тие деца кои биле таксани за Султанот (за јаничари и конкубини) или по нашки кажано данок во крв... ги нарекувале Султана и така тоа име се вкоренило кај народот во Турско. За турците тоа значело Султанска жена или љубовница.

Е тоа е ропство Пуно, кое вие од Турците не сте го виделе, зошто вие сте дошле со Турците.

Последно уредено:
Член од
8 септември 2021
Мислења
31
Поени од реакции
18
Токму така, ај сега колку Албанци познавате што се викаат Богдан, Станиша, Репош, Костандин, Мара, Јелена, Анѓелина, Влајка и Мамица. И што на Албански значат овие имиња ?
Значи ни едно не е православно име, туку се Словенски.
Znachi po tebe ako majkata na goce imala tursko ime togash ona spored tebe e turchinka? ;) znam dosta albanci koi imat turski (ne verski) iminja no oni nemat nishto so turcite...
Автоматски споено мислење:

Мислам дека он сакаше да каже дека во денешно време, ниту еден албанец не го носи името на Петар Богдани.
Iminja Pjeter ima vo Kosovo i Albanija

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Znachi po tebe ako majkata na goce imala tursko ime togash ona spored tebe e turchinka? ;) znam dosta albanci koi imat turski (ne verski) iminja no oni nemat nishto so turcite...
Не ми е јасно, како може на ваков начин на комуникација, кога постои опција да вратиш назад и да препрочиташ, да морам да се повторувам :) Многу смешен момент ми е тоа.

Објасни ми што е Турско име. Дали некој Турчин во османслиско време би ја крстил својата ќерка по зборот Султана. Тоа е некоја врста титула, не е име.

И како тоа може Албанците муслимани да немаат ништо со Турците? Верата Албанците муслимани од кај ја примиле? од Папата ли? Тие се потурци и од таму Турското влијание е поголемо одколку муслиманското. Јас знам Македонци муслимани Џенгис што се викаат.

Последно уредено:
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.407
Другар, само во социјализмот немаше лични интереси.

И кој може да ме убеди дека сега живееме подобро отколку во југославија?
Компарација дали се живеело подобро во Југославија отколку сега, веќе и нема логика да се прави. Од таа носталгија, Македонецот има изгубено храброст нешто да направи во сегашноста т.е. за време на независноста. Голем дел од апатијата кај Македонците е поради тој копнеж за Југославија.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Ovia sto se na vlast se sluzhat megusebe i si delat tenderi , koga im treba narodot za glasanje togash gi potiknuvat vrelite glavi i digat nacionalni tenzii....isti se rabotat za niven lichen interes...
Како тоа владеат заедно, ако све Македонскиот народ го јаде стапот, па име да смениме па заебанции. Албанците што жртва дадоа, освен нашата? Ќе се праиме сега зачудени?

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Апасиев уште не го кажа планот Б ?!

:LOL:

Ваљда на Уставен ќе иде.
Кур ќе свитка со правен систем. Требаше да им се нацртаат пред куќа на овие што гласаа вчера и да ги палат до темел. Дури не почне да се ликвидираат ѓубрињава како кучиња, нема да се смени ништо. Стравот е решението за да се исчистат гнидите од високите кругови!

Член од
27 октомври 2017
Мислења
649
Поени од реакции
926
Ајде што се буните, ова последен пат ќе биде како се гласа за уставни измени.

Оваа година.

Член од
29 декември 2007
Мислења
579
Поени од реакции
1.359
Не знам дали воопшто се користи Султана кај турците, но кај знам нпр кај Кирил Пејчиновиќ, значи почеток на 19 век, користи Султана наместо Богородица (т.е. Царица небеска) и Ефендија за Исус (господин/Господ). Т.е иако турцизмите се сеприсутни земаат малку поинакви значења од оригиналот.

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.225
Поени од реакции
661
Јутро

Во Албанија на протест излегле повеќе отколку во Македонија.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.601
Поени од реакции
5.221
Te snema??
Ili nemash komentar?
Сериозно мислеше ќе слушам интервју со теории на конспирации?

Има Албанци Богдан што се викаат? Ја знам еден Бледар се вика, и го прашувам што ти значи името, он ми вика "It means pale". Ова Словените масакар ве напраиле. А Дарданија Пуно каков збор е? Еве овие Бугарите Миладиновци викаат дека кај Македонците исто и името Дардан/Дардана било доста застапено, да се надоврзам за Вардар и суфиксот и префиксот "дар"

Има бе, кај православните албанци, да ппстирам фцв профили.
Го негирате православниот идентитет кај албанците, иронично ова да доаѓа од вам, вие барем треба да давате примерно однесување како со комшиите.
Инаку ако и со бугарите вакви ви се аргументите тогаш тешко вам.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Сериозно мислеше ќе слушам интервју со теории на конспирации?

Има бе, кај православните албанци, да ппстирам фцв профили.
Го негирате православниот идентитет кај албанците, иронично ова да доаѓа од вам, вие барем треба да давате примерно однесување како со комшиите.
Инаку ако и со бугарите вакви ви се аргументите тогаш тешко вам.
БраниСлав ќе го постирсш или БожиДар, што им значат имињата на Албански?

Kajgana Shop

На врв Bottom