Z
zmej gorjanin
Гостин
Ама си татарка, оди во темата за бугарски пасоши, под акаунтот на Филозофка да видиш што си пишала. На страна што имаш едно 50 акаунта тука и си праиш муабет сама со себе, не ти е ваљда до толку мизерен животот....мислам дека го претера, нит знаеш кој стои позади никот нит ништо, ниту ме следиш на форумов па да ми го знаеш моето размислување, јас многу се лутев на многу членови тука што дури си го смениле никот во 00ч за НГ после добивање на бугарски пасош, само да не бидат цел на исмејување, нив не ги задираш мене ме најде без веза да ме реметиш, Бог да чува, последно нешто да е нема да прифатам татарка да сум!
...но тоа не е поентата, се додека законот дозволува да се има дополнително друго па и бугарско државјанство не се криви луѓето во тој дел, тоа што се декларираат за бугари, што лично сметам дека тоа е погрешно, е само повторување на историјата кога неговиот дедо за да остане на работно место во тоа време на бугарска окупација мораше да се пише бугарин, па сега неговиот внук се повикува на тој факт со документ дека дедо му е „Бугарин“ жими стојко, за иста цел да иде во ЕУ да работа, сега историјата пак се повторува не само да излезе во ЕУ, сега кога Македонец со име и презиме Тодор Билбиловски се декларира како Албанец за да се вработи на конкурс каде е отворен исклучиво само за Албанец тука во сопствена држава Македонија, како уште пострашно!
*јас се извинувам за офтопикот, ако сакаш да направиме понатака муабет пиши на ЛП, ама твоето ниво „не сери“ се гледа дека се изнервира, така не се добива поентата, дури ни на пуно така не му одговараш како кон мене, нели немоќно или моќно се чувствуваш кога сила покажуваш на жена!
П.С.
за да добиеш гугл транслејт мора да го внесеш оригинално зборот на тој јазик, не ти како сакаш, за да добиеш точен превод! но не знам што сакаш да постигнеш со тоа!
Прегледај го приврзокот 338768
Вардар и на персиски има значење, голема река значи. Како тоа е поверојатно од вар+дар? Кој си ти да решаваш што е поверојатно? Таму кај што извира Вардар има многу варовник, не гледам како твоето е поверојатно.Vërdall, vardisje, vardiset...
Има слични зборови и на албански ама не сум чул дека некој кажал дека Вардар има албанска етимологија, па ова уште поверојатно е од тоа вар+дар, на таков начин било кој топоним ќе можам да и давам објаснение на албански.
Највероватно е трачански збор што значи црна река.
Инаку албанскиот писател Петар Богдани вардарот го вика Аси, од грчкото именување Аксиос.