Навивачки групи во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Drugovi, ja Mislim da vaama kolektivno svima organizujem jedan bus I to Samo u jednom pravcu, do psihijatrije u Demir Hisaru ili Negorskim Banjima. Jel vas nije sramota samih od sebe da sebe zovete navijacima, a svi zajedno na forumu nemate 20 godina navijackog stazha, cast izuzetcima ali po to shto se pishe moze se lagano zakluciti da tu ukupno ima 5 navijacha na foruma. Biti navijac, u prevodu znaci da ides na tribinu dok ne stignesh da ides na groblje.Pojela me je tudja sramota od ovoga shto citam, ovi su postali avangarda sa 6 godina navijackog stazha,zbog toga shto su izmislili toplu vodu, unikatne transparente, koreografije I zbog takozvanog samofinansiranja..snimili dokumentarac, a momentalno jedu semenke I daju aplauz Kao u teatru I to na svojih 28-33 godine vozrasti . Josh u startu se vidi da ste vi daleko od ultrasa I navijacha jer jedini nacin da se grupa samofinansira je ilegalan (prodaja droge, iznude, reket, I tako dalje sve Sto spada u kriminal ), tako da smanjite dozivljaj I nemoj da pricate bajke prodali SMO 600 majice puta 400 dinara,dobro ovaj decko Sto je ovo napisao vidi se da je navijanje ucio na YouTube, a ne na tribinu, shto mozemo zakluciti po njegovom komentaru u stilu dozivio Sam da jedan put odem u Bitolji I sad mi je dosta navijanja, proshao Sam sve shto je moglo Definicija navijacha I navijanja je mnogo prosta I jednostavna, a to je da ne postoji neshto na ovom svetu ukljucujuci to shto CES da se ozenish, da vodish decu u shkolu, shto CES mozda namjeshten zavrsiti na robiju, shto mozda nikada neces moci naci posao, a da ne pricam te prvodelenske price pritisak od strane politickih partija na grupu. Pravi ultras CE se sa svojih 50 godina vozrasti uvek isto osecati Kao kad Je prvi put otisao na tekmu ili gostovanje. Navijanje je nauka, a ne modni fazon I terapija za leciti svoje komplekse,I glumiti mangupa dok ti ne postane jasno da si pogreshio smer I zivio lazhan zivot. U sve ove nebuloze shto su se ispisali na zadnje stranice jedino je dobro shto cete ovde leciti komplekse I demonstrirati Vash mangupluk dok traje letna pauza.

Кога ќе продадеш 600 маици за 400 денари и имаш околу 2500е ќар и си платиш 300-400 денари за гостовање до Кавадарци пример незнам што прашуваш дали стигало. Имало моменти каде ФА имаа и свој личен адвокат од тоа самофинасирање и се плаќало и казни и слично на видни членови. Ти даде управата 500 карти и ти место да ги дадеш гратис како што се правеше тоа време во другите групи, ги продаваш на своите членови по 100 денари и имаш 50 000 денари со кои пола пари се помагал тимот, а со другите се плаќала разликата за гостовање ако била потребна некогаш.
Тоа време автобус да изнајмиш беше 1 евро-1 километар. Така да за 200/250е се договараше автобус за гостовање. Кога ќе поделиш 200е на 50 луѓе ти искача 250 денари. Поздрав и ти кажав не ме цитирај веќе мене, не ми се влага во дискусија со тебе затоа што материјата навивање ти е рекла казала муабети од некој што си слушнал, а во принцип ништо не знаеш.

Самиот факт дека управата ви дава карти, е пак некоја помош од нив. Она на што повеќето алудираа мислам е дека во наши услови, претешко до скоро невозможно е целосно да си самостален без никакви контакти и помош од управа. Инаку никој не го спори моментот дека се продавале реквизити, дека се плаќало редовно карта за домашни натпревари, ете и гостувања нека биле целосно од свој џеб (за ова браво искрено ако е точно, ама знаејки го менталитетот кај поголемиот дел и нивната финансиска состојба тешко е за верување дека при секое гостување некој издвојувал 300 денари само за автобусот, додади тука храна, пиење и други пропратни трошоци:D ).
Дополнително, од ова што го збориш ти, приходи групата има само од продавање реквизити и карти од домашни натпревари, гостувањата се покривање на трошоци и таму нема приход. Реално, тие приходи се многу мали, па еве реално, дали се доволни за да се истера цела сезона, да се платат сите кореографии, баклијади, нови коцки, транспаренти, пароли, а споменуваш и за казни дека сте се самофинансирале. Истото се терало и во Комити, имало купување карти на домашен терен и приходите оделе кај групата, се ваделе милион реквизити, маици, шалови, налепници, се плаќале и дел од казните од тој буџет (Нерези, Кале), ама реалноста е дека со такво самофинансирање невозможно е да се истера темпото што го тераа Комити тогаш или на пример сезонава, со еден куп баклијади и кореографии речиси секој натпревар.

Абе за кое самофинансирање трубите 3 дена, просек старосна граница во ФА е 17 години.
Дали земањето пари од Мама и Тато и давање за превоз го сметате за самофинансирање?
Не бе, пак сте зависни од некој :)

Ме мрзи да дебатирам ама смешен е наративот дека тоа време само ФА плаќале карти. На утакмици одам од 2009 и секогаш се плаќал влез. Некои сезони освен влезот се продавале и членски или сезонски карти. Исто така, секогаш се ваделе и реквизити кои се продавале за профит. Не мора да се фурате дека сте измислиле топла вода. Убаво пиша ЗеленоБел (што време дојде) ФА се група која функционирала на некое ниво се на се 5 сезони. Периодот после Ивица не е функционирање, преживување е.

Ме мрзи да дебатирам ама смешен е наративот дека тоа време само ФА плаќале карти. На утакмици одам од 2009 и секогаш се плаќал влез. Некои сезони освен влезот се продавале и членски или сезонски карти. Исто така, секогаш се ваделе и реквизити кои се продавале за профит. Не мора да се фурате дека сте измислиле топла вода. Убаво пиша ЗеленоБел (што време дојде) ФА се група која функционирала на некое ниво се на се 5 сезони. Периодот после Ивица не е функционирање, преживување е.
Еј момци не мислам веќе да се објаснувам пишав како било, сум бил дел од таа трибина 15 години, пратам тифо сцена генерално во МКД и Балкан. ФА постоела и многу пред Ивица и тоа со одлични изданиа, а ќе постои и многу после Ивица. Бојкотот кој се донесе затоа што немаше каде после сите апсења, местенки и кривични е главната причина за падот на групата. Тврдам дека во тоа време тие 7-8 години ФА беше по сите елементи најдобра група во МКД и прва воведе многу новитети. Тогаш за тогаш, незнам ни зошто толку многу се пишува за тоа време било поминало, сега групата треба да ја наследат новите генерации кои тек допрва треба да се покажуваат и докажуваат. Ај идам на неколку месечен одмор. Поздрав

Сакав да прашам неколку страни поназад кога ги видов сликите од моменталните фемили, ама дали се има сменето нешто тука. Бар Аеродром од секад важел како населба со добар малски живот, стари и млади. А сепак децана ми делуваат како тотално отсечени :toe:
Смена на генерации и многу нови доселени од разни места кои не ја негуваат таа маалска култура.

Сум имал можност да правам муабет со Аеродромци, жители на населбата, не навивачи, кои биле родени некаде периодот '87/'88-'93/'94, кои ми кажувале дека биле на улица од јутра до сутра, фудбал и баскет се играло секаде, секоја вечер собиранки низ сите маала со по 30-40 луѓе, големи друштва меѓу кои голем дел од нив биле и членови на ФА. И верувам дека баш тие генерации кога дојде време да ја превземат трибината го направија целиот тој подем на ФА бидејќи 2010-2012 имале некаде од 17-18 години до 25.

Не дека други населби го немале ова, меѓутоа по тие муабети имам сфатено дека маалскиот живот во Аеродром во тоа време бил на многу поголемо ниво на кое претпоставувам е сега. Од тука доаѓа и целата близина помеѓу членовите на ФА и таа организираност што ја имале.

Многу од овие луѓе што ги кажувам се заминати во странство по работа со цели фамилии, и тука се губи голем дел на тоа што Аеродром некад бил. За моменталниве генерации не знам и не можам да кажам, но и јас имам чувство дека ја немаат таа организираност како нивните предходници. Дали се сеуште млади и неискусни или е во прашање ова што го зборам ќе видиме.

Ова е само мое мислење и не значи дека е точно бидејќи никогаш не сум живеел во Аеродром за точно да знам што се случува.

Како и да е, убав период за навивањето беа тие години за сите групи зборам. На кошарка ФА, ЦПБ и Кумани беа одлични, фудбал Комити и Чкембари имаа прејаки дербиња, ракомет со Пирати иако никад не сум ги сметал за сериозна група имаше интересни дешавки и еден куп други групи кои тогаш пак се активираа.

Многу работи се пишуваат, доста од нив не се за отворен форум од ваков вид и се дискутират само во навивачкиот свет но ајде почнавте и продолжете, последните страници искрено ми се уживање за читање поради тоа што паѓаат маските :) , се покажува очигледниот ривалитет на релација Комити-ФА нешто што постојано сум го дискутирал со нив а постојано го негирале, но сакале или не да си признаат постои, ривалитет не е само да навиваш и да си правиш акции еден на друг.

Конкретно сакам да расчитам за генерациите, тој муабет секогаш ме иритирал тоа постојано судење од постариве на помладиве генерации, едноставно оваа генерација на ФА е сосема нова и допрва треба да се покажува и докажува во навивачкиот свет, да и се суди по само два месеца е неправедно, тие допрва треба да си го покажат својот квалитет и место во навивачкиот свет, критериумите и реномето што им го оставија претходните генерации е преголем товар па останува да видиме како ќе се износат со тоа.

Кога ќе се сетам што се пишуваа одредени членови на форумот за младите генерации на Комити во дискусии тука каде што можеби бев единствен што беше на нивна страна, дури нивните членови ги напаѓаа со дрва и камења за од кога дојдоа нивните пет минути направат работи за кои остантиве генерации пред нив во Комити беа мисловна именка, дечкиве направија револуција во Комити, ја издигнаа групата на ниво непознато за нив претходно во контиунитетот, станаа ловци а не пленот по улиците на Скопје, го направија најголемиот подвиг на тифосцената а според експертиве овде истиве ќе беа крајот на групата.

Затоа нека се остави на дечкиве на ФА да си го покажат своето кога веќе започнаа, прва работа споредбите со претходните генерации на ФА се непотребни, оние кои сме 87/88-93/94 генерации сме израснети на улица, не само во Аеродром туку ширум Македонија, некаде побогат некаде посиромашен маалскиот живот постоеше и беше на врв, сега поради различни причини тој е тотално запднат насекаде, друга работа таа генерација на ФА пред да ја превземе групата имаше активна група која навиваше постојано, можеби со многу послаб квалитет но основните навивачки лекции им биле научени од сам старт, додека овие дечки се враќаат после тотален пустош и мора се да учат со водење на групата, а тоа е многу тешко, претдхоната генерација имаше член/ови кои беа со ултрас IQ неверојатно голем за тифосветот (не само за кај нас) а тоа не зависи од тоа како си растел и која генерација си, едноставно или ќе го имаш или не во екипата, па ќе видиме.

Од се што е напишано за ФА што стои по мене најголемиот успех за онаа генерација на навивачи е тоа што тие успеаа да наметнат таков менталитет и да остават такво влијание врз младината во Аеродром да таа се гордее со сопствената навивачка група без разлика дали се дел или не од неа, тотално мртви а сите се исповетуваа со нив со разни постапки, дојде време групата да искористи момент и да направи обиди да се врати и успеват да мобилизират 100 луѓе под 20 години, нешто за кое групите кои се фалите (со право) со контиунитет го немате, значи они ја завршиле најважната работа по мое досега, но и дефинитивно треба озбилно да застанат зад момциве кои сега се дел, секој од нас има најразлични периоди во животот бил активен, се повлекол, се вратил, бојкотирал, бил у конфликт со групата и.т.н. но целосно повлекување од неа не ни паднало на памет, сепак навивањето како субкултура, тој навивачки свет и групите на кои припаѓаме допринеле многу да бидеме тоа што сме, се голем дел од нашиот личен идентитет и не личи да дигнеме целосно раце од групата на која претходно буквално сме давале се.

Многу работи се пишуваат, доста од нив не се за отворен форум од ваков вид и се дискутират само во навивачкиот свет но ајде почнавте и продолжете, последните страници искрено ми се уживање за читање поради тоа што паѓаат маските :) , се покажува очигледниот ривалитет на релација Комити-ФА нешто што постојано сум го дискутирал со нив а постојано го негирале, но сакале или не да си признаат постои, ривалитет не е само да навиваш и да си правиш акции еден на друг.

Конкретно сакам да расчитам за генерациите, тој муабет секогаш ме иритирал тоа постојано судење од постариве на помладиве генерации, едноставно оваа генерација на ФА е сосема нова и допрва треба да се покажува и докажува во навивачкиот свет, да и се суди по само два месеца е неправедно, тие допрва треба да си го покажат својот квалитет и место во навивачкиот свет, критериумите и реномето што им го оставија претходните генерации е преголем товар па останува да видиме како ќе се износат со тоа.

Кога ќе се сетам што се пишуваа одредени членови на форумот за младите генерации на Комити во дискусии тука каде што можеби бев единствен што беше на нивна страна, дури нивните членови ги напаѓаа со дрва и камења за од кога дојдоа нивните пет минути направат работи за кои остантиве генерации пред нив во Комити беа мисловна именка, дечкиве направија револуција во Комити, ја издигнаа групата на ниво непознато за нив претходно во контиунитетот, станаа ловци а не пленот по улиците на Скопје, го направија најголемиот подвиг на тифосцената а според експертиве овде истиве ќе беа крајот на групата.

Затоа нека се остави на дечкиве на ФА да си го покажат своето кога веќе започнаа, прва работа споредбите со претходните генерации на ФА се непотребни, оние кои сме 87/88-93/94 генерации сме израснети на улица, не само во Аеродром туку ширум Македонија, некаде побогат некаде посиромашен маалскиот живот постоеше и беше на врв, сега поради различни причини тој е тотално запднат насекаде, друга работа таа генерација на ФА пред да ја превземе групата имаше активна група која навиваше постојано, можеби со многу послаб квалитет но основните навивачки лекции им биле научени од сам старт, додека овие дечки се враќаат после тотален пустош и мора се да учат со водење на групата, а тоа е многу тешко, претдхоната генерација имаше член/ови кои беа со ултрас IQ неверојатно голем за тифосветот (не само за кај нас) а тоа не зависи од тоа како си растел и која генерација си, едноставно или ќе го имаш или не во екипата, па ќе видиме.

Од се што е напишано за ФА што стои по мене најголемиот успех за онаа генерација на навивачи е тоа што тие успееа да наметнат таков менталитет и да остават такво влијание врз младината во Аеродром да таа се гордее со сопствената навивачка група без разлика дали се дел или не од неа, тотално мртви а сите се исповетуваа со нив со разни постапки, дојде време групата да искористи момент и да направи обиди да се врати и успеват да мобилизират 100 луѓе под 20 години, нешто за кое групите кои се фалите (со право) со контиунитет го немате, значи они ја завршиле најважната работа по мое досега, но и дефинитивно треба озбилно да застанат зад момциве кои сега се дел, секој од нас има најразлични периоди во животот бил активен, се повлекол, се вратил, бојкотирал, бил у конфликт со групата и.т.н. но целосно повлекување од неа не ни паднало на памет, сепак навивањето како субкултура, тој навивачки свет и групите на кои припаѓаме допринеле многу да бидеме тоа што сме, се голем дел од нашиот личен идентитет и не личи да дигнеме целосно раце од групата на која претходно буквално сме давале се.
Не ги споредував ниту имав намера да ги нападнам, само кажав дека тие маалски дружби на тие генерации имале голем удел во тогашниот подем на ФА, се поклопиле и генерациите и времето а тоа и они самите си го потврдија во серијалот, и како што кажав сум правел муабет со многу луѓе кои не биле навивачи но пак си го терале тој маалски живот.

Нормално дека во сите градови и населби го имало маалскиот живот, не дека само во Аеродром било ова, само мислам дека таму бил на многу поголемо ниво поради бројноста на жители што населбата ја има.

Новата генерација на ФА не мислев да ја нападнам, напротив и јас мислам дека треба да им се остави време да покажат што знаат и со мала помош од постарите можат да се вратат кај што беа.

Не ги споредував ниту имав намера да ги нападнам, само кажав дека тие маалски дружби на тие генерации имале голем удел во тогашниот подем на ФА, се поклопиле и генерациите и времето а тоа и они самите си го потврдија во серијалот, и како што кажав сум правел муабет со многу луѓе кои не биле навивачи но пак си го терале тој маалски живот.

Нормално дека во сите градови и населби го имало маалскиот живот, не дека само во Аеродром било ова, само мислам дека таму бил на многу поголемо ниво поради бројноста на жители што населбата ја има.

Новата генерација на ФА не мислев да ја нападнам, напротив и јас мислам дека треба да им се остави време да покажат што знаат и со мала помош од постарите можат да се вратат кај што беа.
Ја пишав од радозналост, зашто дур растев беше вообичаена глетка 15 годишните да седат со 25+ во мало во Аеродром, па на утакмици имаше од сите генерации.
Овие што навиваат ми се чини дека немаат баш контакт со постариве во мало, инаку би дошол некој бар на дерби утакмиците. Како и да е да има едно дерби со Работнички мислам ќе се раздвижат :)

Само да напоменам коментарот не е реплика кон тебе туку еден осврт на дискусиите кои се дискутираат последниве постови, поточно за еден дел од нив, а ова со генерацииве нивното годиште го земав од тебе дека е на место и да не ми избега мисла, за другиве теми во дискусијата ќе се воздржам од коментар.

Drugovi, ja Mislim da vaama kolektivno svima organizujem jedan bus I to Samo u jednom pravcu, do psihijatrije u Demir Hisaru ili Negorskim Banjima. Jel vas nije sramota samih od sebe da sebe zovete navijacima, a svi zajedno na forumu nemate 20 godina navijackog stazha, cast izuzetcima ali po to shto se pishe moze se lagano zakluciti da tu ukupno ima 5 navijacha na foruma. Biti navijac, u prevodu znaci da ides na tribinu dok ne stignesh da ides na groblje.Pojela me je tudja sramota od ovoga shto citam, ovi su postali avangarda sa 6 godina navijackog stazha,zbog toga shto su izmislili toplu vodu, unikatne transparente, koreografije I zbog takozvanog samofinansiranja..snimili dokumentarac, a momentalno jedu semenke I daju aplauz Kao u teatru I to na svojih 28-33 godine vozrasti . Josh u startu se vidi da ste vi daleko od ultrasa I navijacha jer jedini nacin da se grupa samofinansira je ilegalan (prodaja droge, iznude, reket, I tako dalje sve Sto spada u kriminal ), tako da smanjite dozivljaj I nemoj da pricate bajke prodali SMO 600 majice puta 400 dinara,dobro ovaj decko Sto je ovo napisao vidi se da je navijanje ucio na YouTube, a ne na tribinu, shto mozemo zakluciti po njegovom komentaru u stilu dozivio Sam da jedan put odem u Bitolji I sad mi je dosta navijanja, proshao Sam sve shto je moglo Definicija navijacha I navijanja je mnogo prosta I jednostavna, a to je da ne postoji neshto na ovom svetu ukljucujuci to shto CES da se ozenish, da vodish decu u shkolu, shto CES mozda namjeshten zavrsiti na robiju, shto mozda nikada neces moci naci posao, a da ne pricam te prvodelenske price pritisak od strane politickih partija na grupu. Pravi ultras CE se sa svojih 50 godina vozrasti uvek isto osecati Kao kad Je prvi put otisao na tekmu ili gostovanje. Navijanje je nauka, a ne modni fazon I terapija za leciti svoje komplekse,I glumiti mangupa dok ti ne postane jasno da si pogreshio smer I zivio lazhan zivot. U sve ove nebuloze shto su se ispisali na zadnje stranice jedino je dobro shto cete ovde leciti komplekse I demonstrirati Vash mangupluk dok traje letna pauza.

Од кое македонско село си да ти ебам опинок? Вака српски не зборуваат ни трето колено дијаспора во Австалија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom