Навивачки групи во Македонија!

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
На форумот секој си ја тера водата на своја страна изразено е највеќе кај Комити во многу наврати не издржано но тоа си е нивна работа. Кај многу членови на форумот се гледа непознавање на приликите и состојбите кај другите групи , па се тргнува со етикетирање или коментирање од некои стереотипи. Голем дел гледам не сте запознаени воопшто со навивањето и состојбите низ годините во Битола и Чкемабри тоа е во ред сепак сте од Скопје.

За ФА имав прилика баш тие години на подемот да живеам Скопје и од блиску да следам што се случува , нескромно можам да кажам дека нивниот арт тим во тоа време ја издигнаа групата на ранг на најголемите навивчки групи во ЕВРОПА. Пример влегувањето во Јадранска го направија на многу мангупски начин со графитот со пликото “Поздрав од Јадранот” адресирано за нивните ривали од Центар исто пропратено со песна многу штосно. И еден куп такви ситници кој беа задоволство да се следат. Сепак тие дечки се едни во сто и секој во група би посакал такви креатори и умови. Врвот мислам им беше со Партизан 2013 во Борис , присутвував и баш ми беше мерак ко го дрпнаја знамето Гробари Битола. Баш тој ден Пелистер играше Пелистер со Еуромилк на Маџари па имаше бус од Битола плус ние Скопје шо живеевме. На бегање бусот замина за Битола а нас на автопат пешадија не пречекаја Чентовци па имаше близок конткакт летна по некој шамар пробаја да паднат шал , мајца ама неуспешно.

Една работа заборавате ФА имаја рок на траење , сите знаевме кога ќе се смени власта или кога ќе дојдат во судир , ќе паднат.Се на се ФА траеја 4-5 години носени на криљата на успесите и маалскиот живот во Аеродром. Предходно беа на ниво на Војводи ( не во лоша смисла) . Па јас се сеќавам
2007/08 мислам беше со кошаркарите во Лименка гостувавме без полиција никаква напетост немаше. Кај ФА нема континуитет 4-5 години и тоа е то. Во Битола непрекинато генерации веќе се навива и секогаш сме биле при врвот. Единствено шо ни е потребно е малце да не угрее и нас сонце и да имаме некаков спортски Успех. Баш во тие години 2012 мислам беше Чкембари го обработубаат најголемото гостување во Македонија некогаш 800+ на градски со пиротехника коореграфија , покривно итн. Убај времиња беа мислам дека и поубај времиња идат за мак тифо.
дали може да пишеш околку паднатото знаме на гробари, како успеаја да го изведат тоа?

дали може да пишеш околку паднатото знаме на гробари, како успеаја да го изведат тоа?
Колку шо се сеќавам немаше екипа од БГ воглавно беа Гробари ваљево , Кумановци , Скопјани и неколку од Битола ,околу 250 , прва четвртина уште одма падна се искористи гужвата напетоста и го дрпнаја одма од ограда.

2015 - 2016 беа присутни БГ во Јане.
Беше интересно пред и после утакмица.

Најдбар репер дали некоја група е успешна кога некоја друга група ќе позајми (украде) од неа песна, кореографија и слично. Словаци, руси, гробари, ѓаволи, маринци имаат препеано песни од ФА. Торцида има ископирнао цела кореографија. Тоа е најголема потврда за тоа колку си успешен, а не дали некои ќе те пофали на кајгана форум... 3 месеци одлични и одма почнавте со хејтање, топ само продолжете, а ФА ќе си гази како секад. :)
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Сулудо е да се споредуваат Комити и ФА. Изданија на групи и сите пропратни работи може да се измерат кога две групи имаат директни средби ФА и ЦПБ, и Комити со Чкембари. За членот кој пишал дека се навивало на српски, Аеродром бил шкртан бла бла. Другари во тоа време започнуваше навивачкото движење во Ск, пратење и навивање за Екс-Ју тимови имаше од сите делови на СК, некои од ударните ликови на тифо движењето беа почитувани и на трибините надвор од Мк. Најголеми бази на навивачи во 90 беа Аеродром и Карпош првенствено, втор ешалон на населби К. Вода, па ѓорчевци и центарци, добро познато е спојувањето по потреба кога играл Вардар, и било кој скопски тим надвор. Едноставно таа генерација навивачи беше преголем проблем да остане заедно, и тогашното МВР не расцепка на повеќе делови.
Секоја група имала свои моменти на успон и пад, али по мене исправна одлука беше позиционирањето и екипирањето на младите околу 2008, и конечно во најголем дел да се стави крај на турлитавата.
- Комити убедливо најдобрите изданија ги имаа 90 до поделбата 99, 20не вреди да се трошат зборови, а од 2011 навака респектабилна екипа на секое поле.
- ЦПБ ја имаше златната ера во времето на Гокси, и секако за издвојување 2011-2013, само што кај нив никогаш немало тврдо јадро и секогаш имало задни интереси.
- ФА времето во ФА го делам пред 2007 и после. Од 96-01 освен улица секој друг дел беа ЦПБ у предност, модерното ФА ги имаше сите елементи од А до Ш навијачки, дека имало соработка со управа сите имале, дека во одреден дел работи се вршеле со самофинансирање и тоа држи, групата имаше кохезија како никоја од скопските потпишувам.

Најдбар репер дали некоја група е успешна кога некоја друга група ќе позајми (украде) од неа песна, кореографија и слично. Словаци, руси, гробари, ѓаволи, маринци имаат препеано песни од ФА. Торцида има ископирнао цела кореографија. Тоа е најголема потврда за тоа колку си успешен, а не дали некои ќе те пофали на кајгана форум... 3 месеци одлични и одма почнавте со хејтање, топ само продолжете, а ФА ќе си гази како секад. :)
Со самава порака предизвикуваш хејт , значи без комплекси ке те молам ...
На форумов имало само пофалби за ФА и нормално добронамерни критики ( кои се секогаш добродојдени за сите ) , пофалби и посакување што поскоро да се вратат ФА на старите добри патеки кај пто и припаѓаат , немој да генерализираш поединечни пишувања на морони .
Поздрав.

со два поста ги смиривме чкембари и комити.
а, никој нигде не ве спомна.
едниве изглеа им убоде у очи делот со финансирањето од страна на богатите сопственици. за 20.000еура своевремено очи ќе си извадеа. затоа не може да ви се верува како тогаш група на возраст 16 до 24 години грото двоела од сопствени средства 300-400 денари за гостовање. како се продавале по 600 маици и шалови од тура, у група у која 99.9% се од една населба. не ви се верува зашо 20.000еура имавте на тацна и се посравте.
за разлика од првиве, со кои сме немале навијачки дуел никогаш и не ни ги сметам за некакви си ривали, квази инстант групава од битола која постои според нив 37 години од кои 25 не биле активни е навреда да ги сметам за ривали. неколкуте дуели сезонава само ми ја потврдија тезата дека се останати во 1985, а претходниот дуел на кој ми текнува 2006/07 кога дојдоа во јане и соблакаа гзови и скокаа ко тинејџери на роденден у вулкан не би се осмелил да го коментирам од навијачки аспект.

Кога после 15 години уште некој неможе да си поверува како членовите на ФА плаќале влез на секоја утакмица, го купувале секој реквизит колку што чинел, плаќале гостовања во МКД по 300-400 денари за автобус и слично, по тоа ќе видиш до кај ние е тифо сцената сега. После 10-15 години место понапред да се групите отидени, они се чудат и неможат да поверуваат како некој живеел и навивал од срце и душа за клубот. Па уште екс воџи сега биле вработени во државни институции, а што има врска тоа сега кој како е вработен кога веќе не иде на трибина повеќе од 6-7 години. Кога биле воџи не биле вработени туку дел од нив завршија во затвор ради војната со Ивица/власт.
Вмро кога реши да ги згасне сите навивачки групи кои навиваа на кошарка, само ФА преживеаа. Дали се сега 30/50/100 небитно, трибината уште живее и само подобри можат да бидат, а за да бидат подобри треба да се вратат ривали како цпб и кумани кои не верувам дека ќе се организираат во блиска иднина. Што и да се каже сега од денешна перспектива изгледа како лудо и невозможно тие 100/150 души кои беа јадро на групата тогаш изгинаа и дадоа се за клубот и групата. Таа приказна заврши во 2016/2017 , траеше некои 8 години и се надевам денешната генерација барем приближно и достојно ќе ги наследи.

Пред 12/13 години кога МЗТ се бори да не испадне од прва лига, противник Плејмејкер, за фацкиве што зборат само на Партизан, Олимпија, Цибона :)
https://youtu.be/YSzOeM4T7PA
Или следната сезона против Торус исто екипа што непостои и тоа на "гости" во Карпош за ФА непријателска територија.
https://youtu.be/WBf3xTNm_sk

Уште ова и толку сезона е 2007/2008ма, околу 800 навивачи на гостување во парк против Работнички, после оваа утакмица е поделена трибината со плексиглас и никогаш повеќе не се дозволи влез на повеќе од 300-350 навивачи на ФА. :)
https://youtu.be/72MJE5j_Xr0

Последно уредено:
со два поста ги смиривме чкембари и комити.
а, никој нигде не ве спомна.
едниве изглеа им убоде у очи делот со финансирањето од страна на богатите сопственици. за 20.000еура своевремено очи ќе си извадеа. затоа не може да ви се верува како тогаш група на возраст 16 до 24 години грото двоела од сопствени средства 300-400 денари за гостовање. како се продавале по 600 маици и шалови од тура, у група у која 99.9% се од една населба. не ви се верува зашо 20.000еура имавте на тацна и се посравте.
за разлика од првиве, со кои сме немале навијачки дуел никогаш и не ни ги сметам за некакви си ривали, квази инстант групава од битола која постои според нив 37 години од кои 25 не биле активни е навреда да ги сметам за ривали. неколкуте дуели сезонава само ми ја потврдија тезата дека се останати во 1985, а претходниот дуел на кој ми текнува 2006/07 кога дојдоа во јане и соблакаа гзови и скокаа ко тинејџери на роденден у вулкан не би се осмелил да го коментирам од навијачки аспект.
Чкембари 25 години не биле активни?
Дај ми малце од суплементацијата да се олабам и јас.

Абе на 27-8 години снимате серијали ко 3 војни да преживеале, ветерани тие со 5 навијачки сезони.

5 души од кај нас тука шо пишиме имаме навивачки стаж колку пола ваша група заедно.

То шо сте напрајле добри песни, не ве прај најдобри во се.
Многу голема љубов сте имале кон клубот, зато ги остајвте дечињата сами сега. Арно некој напиша дека сте група со "рок на траење".

Ние сме заостанати ама вие сте моментално група за потсмев.

Штета што Кумани ги снема целосно од сценава, не знам во каква состојба им е кошаркарскиот клуб, а и никад искрено не сум ја прател кошарката од спортски аспект :D, беа респектабилна група и они.
Бидејќи пратам кошарка и знам каква е состојбата во клубот поточно во КК Куманово сакам да ти реплицирам.
Политика не ме интересира ама во последниве две сезони клубот служи само за лично богатење на управата поточно на сегашниот градоначалник и претседателот на клубот Крсто. Секој играч кој играл за Куманово му се должат по минимум 4-5 плати,кога ќе заврне дожд салата е полна со вода итнн..Па според мене со ваква управа тешко враќање на Кумани

Чкембари 25 години не биле активни?
Дај ми малце од суплементацијата да се олабам и јас.

Абе на 27-8 години снимате серијали ко 3 војни да преживеале, ветерани тие со 5 навијачки сезони.

5 души од кај нас тука шо пишиме имаме навивачки стаж колку пола ваша група заедно.

То шо сте напрајле добри песни, не ве прај најдобри во се.
Многу голема љубов сте имале кон клубот, зато ги остајвте дечињата сами сега. Арно некој напиша дека сте група со "рок на траење".

Ние сме заостанати ама вие сте моментално група за потсмев.

Ама не си сериозен со коментаров :)
Да се преброиме кој има повеќе сезони навивано ФА или Чкембари сакаш?
Тоа што има смена на генерации во групата на 10 години не е ни малце лошо.
И групата за потсмев 3 пати гостуваше во Битола за месец дена, сам себе убио...

Бидејќи пратам кошарка и знам каква е состојбата во клубот поточно во КК Куманово сакам да ти реплицирам.
Политика не ме интересира ама во последниве две сезони клубот служи само за лично богатење на управата поточно на сегашниот градоначалник и претседателот на клубот Крсто. Секој играч кој играл за Куманово му се должат по минимум 4-5 плати,кога ќе заврне дожд салата е полна со вода итнн..Па според мене со ваква управа тешко враќање на Кумани
Па навивачките групи треба да служат токму за тоа. За правење притисок за промени на подобро и слично.
Лесно е да навиваш кога е јак клубот, кога има пари. Поентата е да си тука и во лошо, директно масата да влијае за да се дојде до промени. Знам дека кошарката во Македонија во моментов е тешко срање, ама сепак, Кумани испарија многу лесно.
И многу пати сум споменал. Толкав град, група која беше респектабилна во активните години, да не може да се потруди да издигне еден македонски фудбалски клуб, да биде бар стабилен второлигаш, со притисоци до фирми и општина.

Па навивачките групи треба да служат токму за тоа. За правење притисок за промени на подобро и слично.
Лесно е да навиваш кога е јак клубот, кога има пари. Поентата е да си тука и во лошо, директно масата да влијае за да се дојде до промени. Знам дека кошарката во Македонија во моментов е тешко срање, ама сепак, Кумани испарија многу лесно.
И многу пати сум споменал. Толкав град, група која беше респектабилна во активните години, да не може да се потруди да издигне еден македонски фудбалски клуб, да биде бар стабилен второлигаш, со притисоци до фирми и општина.

Не е само салата и управата овие 2 години. Групата згасна скроз од други причини пред 5-6 години.

Ама не си сериозен со коментаров :)
Да се преброиме кој има повеќе сезони навивано ФА или Чкембари сакаш?
Тоа што има смена на генерации во групата на 10 години не е ни малце лошо.
И групата за потсмев 3 пати гостуваше во Битола за месец дена, сам себе убио...
Ај те молам баш, преброј.

Ај те молам баш, преброј.
Ајде кажи колку години не навивавте и ете рачунај и од 85 та ако сакаш :)
Сервис Кру и Пирамида од 86/87 ма до 97 ма кога се спојуваат сите заедно во ФА. Во тие години официјален бојкот има само на 2 наврати по пола сезона и последниов 2016/2017 каде беше скоро сезона.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom