- Член од
- 30 август 2021
- Мислења
- 25
- Поени од реакции
- 47
Страна 1272Муабетот ми е дека не знам што документи ми требаат
Страна 1272Муабетот ми е дека не знам што документи ми требаат
ФалаСтрана 1272
Не најдов ништо конкретноФала
Исто и јас барам, не е само да се јавиш и да закажиш во конзулат а да појдиш без ништо. Ако имаш инфо, те молам пишибев на таа страна ама ме интересира документиве, какви изводи ми требаат и дали треба да се заверат и преведат
Список на документиМуабетот ми е дека не знам што документи ми требаат
Ти благодарам многу, ова е тоа што го барав некоја насока за да почнам на google моментално дава за старата постапка, и само вести дека има нови правила. А јас ни старата постапка не ја знаев, и сега случајно при продажба на куќа од дедо ми баба ми најдовме стар оригинал документСписок на документи
Формулари
Овластени преведувачи
Сите документи издадени од македонски институции ќе треба да ги преведеш на бугарски од преведувач овластен од амбасадата. Преводите ги носиш за заверка во амбасадата.
Во амбасадата можеш да ги добиеш и сите други информации и да прашаш за закажување на интервју. Прашањата ги има постирано на темава многу пати.
Хинт: ако комуницираш со вработените на (официјален) бугарски или барем покажеш дека се обидуваш може да добиеш и пољубезен однос од нивна страна.
Освен доказот за потекло другата битна работа е сите изводи кои ти го докажуваат потеклото до предокот чиј документ ќе го приложиш како доказ во процедурата треба да ти бидат поврзани, од тебе до тој предок, пожелно без разлики во имиња, презимиња и датуми за да си заштедиш на главоболки понатаму.
За лекарското има некои нови информации, побарај во темата назад, напишано е.
Уште информации имаш тука и тука, само што некои од нив се можеби и не толку ажурирани со последните промени.
Не сакам да звучам арогантно, ама во ера на Google живееме. Користи Google Search и Translate за непознати термини. Не чекај другите да ти ги завршат работите, посебно не разно-разни посредници кои се многу ангажирани да ти ги стават рацете во џеб, ама не баш и за исполнување на договореното.
Со што документи и дали однесе нешто ?deneska vraten od dopolnitelna na finalna pak dobro ili losho? iskustvo
Однел или не мора да го вратат од дополнителна на финална а после ќе одлучат дали отказ или положително.Со што документи и дали однесе нешто ?
Да ја смениш од мк во бг на тоа мислев
Jas mislam deka preku cicko je davaat . Ama ne sum siguren bidejki sea e zategnato i moras predci . A cicko ti ne ti e predok fakticki. Ili pak roditel(majka tatko)На татко ми брат уште од 2008 има Бугарско државјанство. За колку време оди процедурата за да добие државјанство и пасош?
А дали можи јас преку чичко ми исто така брзо да добијам?
Сепак ми е крвно сродство на татко ми брат. Не знам зошто претци кога овај ми е најблизок. Имам пра пра дедо ама за него документи оди барај, не знам ни кога е роден.Jas mislam deka preku cicko je davaat . Ama ne sum siguren bidejki sea e zategnato i moras predci . A cicko ti ne ti e predok fakticki. Ili pak roditel(majka tatko)