Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Bidejki Kosovo sama saka SAD da go ima taa baza, i ne saka Russija.
Косово формално правно не постои, не е признато од ОН, па така нема што Косово да сака, туку треба Србија да се праша за таа област, а Србија сигурно не сака америчка воена база.

Член од
8 август 2013
Мислења
1.247
Поени од реакции
1.837
Sakaat da se neutralni sto treba sekoja drzava da bide takva..
Косово формално правно не постои, не е признато од ОН, па така нема што Косово да сака, туку треба Србија да се праша за таа област, а Србија сигурно не сака америчка воена база.
Eve koja e vashata logika, sa istiot problem davate dve totallno sprotivni opravduvanje, zavisi kako licno vas vi odgovara.

Edniot saka sama sekoja drzava da bira shto saka vo zavisnost na sovranitetot na graganite, a drugiot vika tie 95% shto ziveat vo Kosovo nemat pravo da zhiveat kako oni sakat.

ne slucajno ste najglubav narod vo svetot.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.025
Поени од реакции
7.681
Kako se razminuvaat povejce US i UK podmornici vo 14m dlabocina? Pa vo 14m dlabocina ne ti treba sonar so oko ce gi vidat so mreza ce gi ulovat...
Kako sto vejce napisav,

Citav nekade na Internet deka potonuvanjeto na Moskva bilo isplanirano da go napravst tokmu tamu kade sto e potonat, zatoa sto toa bil podvoden tesnec kade sto pominuvale podmornici.
Sea ne mozeöe nadvor.

E dali od Azovsko ili Crno More bese samo moja predpostavka.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Eve koja e vashata logika, sa istiot problem davate dve totallno sprotivni opravduvanje, zavisi kako licno vas vi odgovara.

Edniot saka sama sekoja drzava da bira shto saka vo zavisnost na sovranitetot na graganite, a drugiot vika tie 95% shto ziveat vo Kosovo nemat pravo da zhiveat kako oni sakat.

kosovo ne e drzava druze..

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168

Косово е држава. И народот сакаше и доби независност. Ние како држава го признаваме тоа и е политичка и физичка реалност.

Исто како Крим, Донбас, а треба да се прашаат и останатите украински региони.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Последниве неколку денови имаме многу опасна ескалација во изјавите на неколку високи руски официјални лица. Нивните изјави се префрлија од борба за освојување на Донбас и демилитаризација на Украина кон тоа дека ова е борба со НАТО за рускиот опстанок и Украина е само обично поле за борба. Посебно неколку руски високи воени лица тврдат дека Русија веќе се бори со НАТО а не со Украина и според тоа Русија треба да одговори со целосна војна на оваа “егзистенцијална закана”. Исто и јавната реторика во Русија е многу по жестока не само кон Украина туку и кон НАТО. Дополнително на се, случувањата во Транснистриа се многу лош сигнал.

Дилемата ми е дали и во која мера овие ставови доминираат во самиот врв на Руската владеачка елита. Ми изгледа прилично сигурно дека Путин е под се поголем притисок да објави војна, да свика целосна мобилизација и да ја внесе Русија во воена состојба.

Од друга страна, Западот игра страшно хазардерски и намерата на САД како што они опишаа по секоја цена да и нанесе круцијална штета на Русија е многу ризична стратегија, имајќи во предвид дека Русија веќе константно покажува дека не се заебава и нема да се повлече.

Не сум оптимист за тоа како настаните ќе се развиваат во мај.
Ova e del od taktikata sto dolgo ja gledame. Rusija so izjavite saka da see strav pomegju lugjeto vo zapad sto ima vlijanie i kaj politicarite. Sepak tuka vladee mislenjeto, deka Rusija samo ja razbira porakata na silata i mora taka da postapi. Znaci so silna vojska i spremnost sekoja peda na NATO-teritorijata da ja odbranat. Tesna e granicata. NATO dali e aktivna ili ne aktivna strana vo konfliktot e bezvredna diskusija koga Rusija toa sama go definira za sebe. Granicata e jasna gore dolu. Nato nema so svoja vojska da ucestvuva vo Ukraina i bi bilo cudno Rusija da pocne da vodi napadi kon NATO-drzavi. Vnatre vo Ukraina moze da se ocekuva da napagjaat konvoi so pratki ama nadvor ne.

Inace ne znam kolku e pametna avantura i vo Tranznistrija koga ni vo Ukraina nemaat postignato nekakov rezultat. Opsta mobilizacija moze da se razbere i kako ocaen poteg i ne znam kolku e pametno neiskusni vojnici da se prakjaat na front i da se produciraat bezpotrebni zrtvi.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
974
Поени од реакции
3.798
Кога сме веќе кај Косово:

Denmark Plans To “Outsource” Inmates to Kosovo

Denmark and Kosovo signed a “groundbreaking” treaty Wednesday that will see Copenhagen send foreign convicts to the Balkan country if their parliaments green-light the scheme.

300 cells in a Gjilan prison would be rented for nearly $16mn/year to house Denmark’s overseas convicts and help ease the burden on Denmark’s ballooning inmate population that grew 20% in between 2015-2021.

Copenhagen’s Justice Minister Nick Haekkerup hoped it would send a message to those sentenced to deportation that their “future is not in Denmark and therefore you won't serve your sentence here.”

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
Таманскиот залив е под целосна руска контрола. Повеќе од 8 години. Зошто некој би пратил подморница во Азовско море? Што добива од тоа?

Бродот што го загубија беше срам. Никаква пресметана грешка, никаква намерна диверзија. Чист срам и доказ дека во раководните структури на руската армија има по некој на кој не му е таму место.

Долгорочно треба да бидат среќни за тоа, затоа што слабостите им се покажуваат во војна што не може да ја изгубат, и доволно навремено пред војната што не смее да ја изгубат.
Која е војната што не смеат да ја изгубат?
Инаку не би бил толку сигурен дека оваа војна може да се изгуби. Сеа стана war of attrition на Русија против 30 земји.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Ne sum na stranata na Kosovo. Toa momentalno pretstavuva nekoja nedefinirana teritorija. Fakt e sepak, deka Srbija nema kontrola nad taa teritorija. Isto taka ne gledam scenario kako Srbija moze da dobie kontrola nad taa teritorija bez seriozen konflikt.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.410
Поени од реакции
9.728
Кога сме веќе кај Косово:

Denmark Plans To “Outsource” Inmates to Kosovo

Denmark and Kosovo signed a “groundbreaking” treaty Wednesday that will see Copenhagen send foreign convicts to the Balkan country if their parliaments green-light the scheme.

300 cells in a Gjilan prison would be rented for nearly $16mn/year to house Denmark’s overseas convicts and help ease the burden on Denmark’s ballooning inmate population that grew 20% in between 2015-2021.

Copenhagen’s Justice Minister Nick Haekkerup hoped it would send a message to those sentenced to deportation that their “future is not in Denmark and therefore you won't serve your sentence here.”
kje nema vekje PlayStation za
"skandinavski" zatvorenici :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom