Последниве неколку денови имаме многу опасна ескалација во изјавите на неколку високи руски официјални лица. Нивните изјави се префрлија од борба за освојување на Донбас и демилитаризација на Украина кон тоа дека ова е борба со НАТО за рускиот опстанок и Украина е само обично поле за борба. Посебно неколку руски високи воени лица тврдат дека Русија веќе се бори со НАТО а не со Украина и според тоа Русија треба да одговори со целосна војна на оваа “егзистенцијална закана”. Исто и јавната реторика во Русија е многу по жестока не само кон Украина туку и кон НАТО. Дополнително на се, случувањата во Транснистриа се многу лош сигнал.
Дилемата ми е дали и во која мера овие ставови доминираат во самиот врв на Руската владеачка елита. Ми изгледа прилично сигурно дека Путин е под се поголем притисок да објави војна, да свика целосна мобилизација и да ја внесе Русија во воена состојба.
Од друга страна, Западот игра страшно хазардерски и намерата на САД како што они опишаа по секоја цена да и нанесе круцијална штета на Русија е многу ризична стратегија, имајќи во предвид дека Русија веќе константно покажува дека не се заебава и нема да се повлече.
Не сум оптимист за тоа како настаните ќе се развиваат во мај.