Еден Kh-47M2 и ќе иде на причесна кај сардините и остала фауна у Јадран. Носачите на авиони се умрена ствар, може да проектираат воена моќ на некои афрички земји и некои утепани како нас и толку.
Prekinat e gasot za zemji so i onaka planirale da koristat drugi dobavuvaci. Ne mi e jasno samo dali kje ostane tranzitot, ili i nie kje koristime azerbedzanski gas.
Bulgaria will not hold talks with Russian energy giant Gazprom to renew its natural gas purchase deal amid Russia's invasion of Ukraine and will be looking at alternative supplies, Deputy Prime Minister Assen Vassilev said on Saturday.
www.reuters.com
Автоматски споено мислење:
Kje koristat norveski gas. Si planirale odamna, rezervite im se polni, ne se ko nas u 5 za 12 da tovarime jaglen od kosovo.
Како што прочитав, 53% од увозот на гас е од Русија. Мислам дека норвешкиот гас не може се тоа да покрие. Дека се спремале, тоа е несомнено сигурно, ама и изјавите на политичарите не би ги земал многу за сигурна работа зашто нивна улога е да ја смират паниката и нивните изјави се за политички потреби. Нормално сега ќе вадат зајци од капа, ќе најдеме гас од ваму ќе најдеме гас од таму, ама како ќе биде сигурно таму некој енергетичар знае подобро.
Претпоставувам и некои работи зависат колку земји до зима ќе бидат исклучени од руски гас. Една работа е Полска да бара екстра Катарски и Норвешки гас, друга работа е пола Европа да го бара истото. Сигурно ќе биде многу поскапо а можеби и ќе нема доволно.
Еден Kh-47M2 и ќе иде на причесна кај сардините и остала фауна у Јадран. Носачите на авиони се умрена ствар, може да проектираат воена моќ на некои афрички земји и некои утепани како нас и толку.
Имаше интересна анализа на South China Morning Post, правеа паралели а грешки што Кина евентуално би ги анализирала што ги направи Русија, за да тие не си ги допуштат при евентуална инвазија на Тајван.
Во еден дел вика дека тоа што Русија од проектили и погодени мети испалува во 2 недели, Кина сигурно би го направила во еден ден.
Русиве уште се држат до догмата дека треба да се избегнуваат инфраструктурни и цивилни жртви, што доловува да делуваат некако килаво во акција.
Уште првата недела требаше да бидат изкључени сите комуникации, пред се ТВ и радио, рушење на сите мостови на Дњепар, удари по сите рафинерии и железнички станици...
Вака многу се удоговлекува, до сега да постапеа брутално на почетокот сега ќе имаше преговори за Новорусија.
Конвенционална муниција, артилерија и сето останато што би било користено за правење килим, чини пари. Ако е тоа поентата, да се срамни град со земја со све живо и диво што се крие внатре, Украински трупи, азовци, платеници, цивили, има нуклеарно оружје што е многу побезболна варијанта. Дај им 24 часа пред стерилизирање на градот да се евакуираат и тоа е тоа. Србите го срамнија Вуковар со земја зошто немаа нуклеарки, да имаа, ама ич немаше да му ја мислат.
Да не бидам погрешно разбран, не повикувам на користење на нуклеарки, ама дефинитивно е побрзо, поефикасно и поефтино, него ли конвенционална муниција, ако веќе правење килим е целта.
Како што прочитав, 53% од увозот на гас е од Русија. Мислам дека норвешкиот гас не може се тоа да покрие. Дека се спремале, тоа е несомнено сигурно, ама и изјавите на политичарите не би ги земал многу за сигурна работа зашто нивна улога е да ја смират паниката и нивните изјави се за политички потреби. Нормално сега ќе вадат зајци од капа, ќе најдеме гас од ваму ќе најдеме гас од таму, ама како ќе биде сигурно таму некој енергетичар знае подобро.
Претпоставувам и некои работи зависат колку земји до зима ќе бидат исклучени од руски гас. Една работа е Полска да бара екстра Катарски и Норвешки гас, друга работа е пола Европа да го бара истото. Сигурно ќе биде многу поскапо а можеби и ќе нема доволно.
Sto mislis zaso bas ovie zemji se iskluceni, bugarija, a ne germanija da receme.
Samo dobar PR od strana na rusija, vo realnost zemjite planiraat da se isklucat a ne rusija da gi iskluci niv. Ako im bese prob, kje si platea za gas vo rublji ko popcinja.
Sto mislis zaso bas ovie zemji se iskluceni, bugarija, a ne germanija da receme.
Samo dobar PR od strana na rusija, vo realnost zemjite planiraat da se isklucat a ne rusija da gi iskluci niv. Ako im bese prob, kje si platea za gas vo rublji ko popcinja.
Не им треба на нив, они се пуваат со тоа или можеби не разбираат потреба од истиот....Кина не е империјална, освојувачка сила. Они и во поглед на стратегија и доктрини на војување појма немаат во таа насока.
После WW2 САД како победници требаше да задржат територии како Јапонија, пола Европа, Блиски Исток како и да пробаат во Ј. и Средна Америка нешто. НАТО(САД) има војска во преку 400 бази низ светов.
Времето на све ова е веќе отидено, во тактичка смисла носачите на авиони не вредат пет пари ако дојде до некој глобален конфликт. Ќе дојде време кога Русија ќе им ги продава на трети земји кои ќе бидат во конфликт со САД и тогаш ќе ја видиме нивната(на носачите) употребна вредност.
I bas bugarija kje tera inaet, zemja so nestabilna vlada i golema brojka pro rusko naselenie. Oni ne im stavija ni nekoj jaki sankcii, za razliia od drugite istocno evropjani oruzje so prakjaat.
Za mene ova e epten providno glumenje tough guy, ali aj da vidime. Pred se dali kje go stopiraat tranzitot do nas i srbija.
I bas bugarija kje tera inaet, zemja so nestabilna vlada i golema brojka pro rusko naselenie. Oni ne im stavija ni nekoj jaki sankcii, za razliia od drugite istocno evropjani oruzje so prakjaat.
Za mene ova e epten providno glumenje tough guy, ali aj da vidime. Pred se dali kje go stopiraat tranzitot do nas i srbija.
Зошто тогаш не го стопираа гасот за некоја од Балтичките земји? Латвија (или Естонија?) +90% од гасот го увезува од Русија, најгласни руфобони земји што постојат кои ја вооружуваат Украина и радо би почнале нуклеарна војна со РФ од што се толку ненормални и пататат од инфериорен комплекс.
Бугарија ги има ставено сите санкции кои ги ставија и другите земји + ја вооружува Украина од самиот почеток на војната.
Зошто тогаш не го стопираа гасот за некоја од Балтичките земји? Латвија (или Естонија?) +90% од гасот го увезува од Русија, најгласни руфобони земји што постојат кои ја вооружуваат Украина и радо би почнале нуклеарна војна со РФ од што се толку ненормални и пататат од инфериорен комплекс.
Бугарија ги има ставено сите санкции кои ги ставија и другите земји + ја вооружува Украина од самиот почеток на војната.
Ne pratam bas za gasot, ama za naftata imase interesna shema. Za barel nafta da bide "Ruski" treba da ima nad 50% "ruska sodrzina".
Shemata e "Latvian blend", Riga ili drugo pristaniste, ogromen terminal, i gi meshaat.
Tehnicki 49% Ruska nafta + nesto drugo, i nema gajle. I volkot sit i ovcite na broj.
E zasto? mozhebi poradi faktot deka bugarija planirase da se iskluci od rusija do kraj na godina?
Imaat rezervi za do esen, od esen planiraa da bidat na azerbedzanskata linija. Rusija resi da utepa mrtov konj za malce Pr.
Ne pratam bas za gasot, ama za naftata imase interesna shema. Za barel nafta da bide "Ruski" treba da ima nad 50% "ruska sodrzina".
Shemata e "Latvian blend", Riga ili drugo pristaniste, ogromen terminal, i gi meshaat.
Tehnicki 49% Ruska nafta + nesto drugo, i nema gajle. I volkot sit i ovcite na broj.
Транзитот до Србија и Унгарија нема да стопира, ке си тече нормално бидејќи и двете држави се согласија да плаќаат во рубљи, турскиот тек ке си тече нормално само во намалена количина онолку колку иде за Бугарија.
Бугарите имаат неколку опции или да плаќаат во рубљи како Германија, Австрија , Унгарија и други европски држави или да купуваат од Унгарија и Србија што исто ке ги поскапо кошта. И имаат опција да зимаат од Азербејџан преку Турска , што пак поскапо ке ги кошта.
Taa shema e. Ne e smesno amaaaa
De koj gi prate, neka go najde videoto od Mickovski posle izbori (mislam parlamentarni koi gi izgubia so razlikata od BESA),
koga objasnuvase nesto cashi, voda, preturanje, od koe sishe kolku imalo vo sadot
I posle, nie sme bile nazad tehnicki, sikter moreeeee
Site finti ni gi kradat, zatoa se ponapred hhh
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.