Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.026
Поени од реакции
7.685
Abe Igorce tebe covek ne mozi da te nauci ili pak si mnogu tvrdoglav!

Dali ti ja znajs ovaa igrackava? Mislam se vikase Kinshal

Edna takva i ova Camecov sto si gi slikal ce pocnat da baraat marsovci na dnoto od Sredozemno more.
A toa protivraketnite sistemi poarno im e da si gi izvadat navreme (Barem ce im ostanat celi) oti vo slucajot nema da stasatt ni "Power On" da pritisnat

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.525
Поени од реакции
22.175
Abe Igorce tebe covek ne mozi da te nauci ili pak si mnogu tvrdoglav!

Dali ti ja znajs ovaa igrackava? Mislam se vikase Kinshal

Edna takva i ova Camecov sto si gi slikal ce pocnat da baraat marsovci na dnoto od Sredozemno more.
Нека пуштат.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.026
Поени од реакции
7.685
A sto mislis ako rusite se vidat vo tesno deka samo edna ce pushtat?

Член од
25 септември 2008
Мислења
369
Поени од реакции
250
Логички ако почне војна носачите на авиони ќе ги снема први, ништо чудно утре ко ќе станеме да е потопен(само на тој начин ќе се дознае дали суперсоничното оружје е главен адут на русија.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.026
Поени од реакции
7.685
Abe ostaj toa sto e vo germanija be!
Ako dojdi dotamu podobro ce mu bidi Mariovo po peshteri da se preseli.
A toa supersonicnoto e pogolem adut i od sto mislis barem zasega. zatoa sto nitu eden shtit od Amerive & Co ne mu mozi nisto.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.165
Поени од реакции
22.745
Малку иронично имево.

Официјално е потврдено дека Русија денес прекинува да ѝ испорачува гас на Полска. Таа информација на прес-конференција ја потврди полската министерка за клима и животна средина Ана Москва.

НиГ (полската државна компанија за снабдување со гас) доби информација дека рускиот гас повеќе нема да доаѓа преку гасоводот Јамал“, кажа синоќа полската министерка Москва.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Интересно е што овие русофилите како овој бот кој ме цитирал секогаш употребуваат ад-хоминем и навреди, бидејќи се емоционално инвестирани во нешто кое не ги засега директно но затоа емоционално се толку празни што ги радува агресија врз независна суверена земја.

Навредите се знак на домашно васпитање, русофилите се познаваат по својата реа на отсуство на култура на комуникација, дали тоа мајките не им давале да цицаат, дали како мали биле испуштени од раце и паднале на глава, дали имале трауми од ќотеци, све е тоа претпоставка но нешто мора да е точно.
Замислете сега јас да започнам да одам ад-хоминем и да изјавам jebes mrtvu ti mater или нешто слично, зарем тоа е дискусија?

Но да се вратиме на темата, да видиме колку пратеници, министри, градоначалници, гувернери или било какви носители на извршна власт во Украјина имаат тие азофци, да видиме бројка па да се увериме.
Тоа што видов на неколку видеа кои русофили ми ги препорачаа не забележав ниту еден носител на власт.
Кога тоа Зеленски бил азовец, какви се тие небулози и лаги?
Ајде да видиме кој е во право, дали јас кој тврди дека тие азофци се маргиналци со 0,02 проценти население кое членува во таа група. Еееј не еден посто, дури нема ни еден промил!

Украјина загуби 14К мртви во Донбас 2014-2022, русите започнаа да ограбуваат све во оваа војна, имаш милион видеа како крадат по маркети, бела техника, па чак и храна!
Гнасниот москаљски агресор силува све од мали девојчиња до стари баби, тера луѓе да си ископаат гроб за самите себе по што следи ликвидација, запалуваат живи заробеници, ставање кашикара во анус, муџите скалпирале и сечеле глави, на терен имаме средновековни изживувања врз украјински цивили.
Тие што поддржуваат такви работи може имаат некој сериозен проблем во главата.
Но да бидеме фер, има многу руси кои се против агресијата, но немаат каде да го изразат својот револт и покрај тоа имаше стотици протести но сега донесен бил закон со кој противење на агресијата се казнува со 15 години робија, тоа е тоа цивилизациско ниво.

Украјина беше најсиромашна земја и во време кога имаа руски марионети на власт, имаа масовна корупција кога имаа марионети на власт, имаа економска пропаст со тие марионети, ништо добро не им донеле русите на украинците земајќи предвид дека 500+ години биле под руска чизма.
Да имаше барем нешто добро, можеби донекаде градење инфраструктура за време на СССР но тоа била политика за сите републики, фер, имало нешто.
Малку знаат дека 1917 Украјина прогласила независност и била де-факто независна пред 1919-22 да биде окупирана од русите.

Целта на оваа агресија изгледа дека е збришување на Украјина како независен ентитет и што е можно повеќе физичко истребување на населението, етничко чистење и погроми (Путин спомена Конечно решение!). За среќа денес сме 2022 па геноцид не доаѓа предвид иако москаљските лидери што се однесува до нив не би имале против да се затре скроз наводната Ленинова измислица, измислената нација, малорусите, одродените руси кои некој ги убедил дека не се руси. Сега ок, украјинската држава од 1917 претходи на октобарска револуција со пола година пред Ленин да дојде до власт, но тоа се ситници со кои русофили не се замараат.
Масовните погроми 1919-22 па и покасно, гладот кој бил ендемичен 1917-1953, чистките, ликвидацијата на секаков обид да се створи организација која ќе има за цел независност...долга е листата на москаљски крвави раце, на бебиња набиени на бајонет, на маса луѓе напикани во црква како сардини и палење на истата, на баржи исто така настегани со раја и потопувани по Дњепар, на дерењето живи украјинци, сето тоа живее во колективната свест на просечен украјинец за што ми кажуваше мојот пријател со кој се неам чуено откако започна ова, дали е во борбени редови или што се случува не знам, се надевам дека е жив и здрав.
Ееееј ццц...........пола век ендемична глад на територија со најплодната почва во Европа! Не знаете колку гладот влијае врз генерации и генерации неухранети луѓе, на нивните потомци, па во Африка нема земја која пола век се бори со глад!

Ракетирањето на Лвив, спектакуларно убав мителеуропа град е само по себе доказ за варваризмот на москаљските орди. Што кој мој гаѓаат стамбени блокови во Лвив?
Сметам дека секој еден културен, цивилизиран човек со пристојна интелигенција, домашна култура, сензитивност за естетика и колку-толку недопрен морално-етички компас треба да биде на страна на земјата која е нападната, особено земја која со РМ дели многу аспекти од битисувањето, се работи за бели православни славјани кои масовно гинат!
Слично како што секој треба да биде на страната на Јемен а против грозоморниот клет и аздисан Сауди агресор поради кој имаме над 110.000 жртви 2015-22!
Пред некој ден, при руско гранатирање загинал 96 годишен лик украински евреин кој го преживеал Аушвиц! Срамна епизода во современата политика.
Не можам да опишам тагата која ја осеќам кога ќе прочитам дека Лвив бил ракетиран, бев еден ден во Кијев но тоа е ништо, Харков не сум бил нит на други места но тагата за Лвив во кој поминавме преубав период ме погодува секој ден, навистина срамно и бедно.

Слава Украјини!
Triggered Nazi snowflake:pos:.

Работајте братьја!

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Не знам за вас, ама во овие тешки моменти моите мисли се со Руслана... Безбедна ли е, знае некој?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.503
Поени од реакции
37.338
seriozno, sfakas deka toa sto se pravi u mkd e totalna glupost? praznicite treba da vazat za site, ako si slavis nesto ekstra od toa sto e u drzavata zemi si odmor i slavi. sto se svabite dolzni da se zamaraat so pravoslavni, muslimanski ili budisticki praznici...
...сосема точно и се сложувам, но истите тие кои пишуваш дека не се замараат, нас не' советуваат да се замараме со сето тоа, ако сакаме да влеземе во ЕУ, ете тоа е хипокризија до плафон и тоа ми е поентата на коментарот !

Член од
31 мај 2019
Мислења
317
Поени од реакции
999
Имаше интересна анализа на South China Morning Post, правеа паралели а грешки што Кина евентуално би ги анализирала што ги направи Русија, за да тие не си ги допуштат при евентуална инвазија на Тајван.
Во еден дел вика дека тоа што Русија од проектили и погодени мети испалува во 2 недели, Кина сигурно би го направила во еден ден.

Русиве уште се држат до догмата дека треба да се избегнуваат инфраструктурни и цивилни жртви, што доловува да делуваат некако килаво во акција.
Уште првата недела требаше да бидат изкључени сите комуникации, пред се ТВ и радио, рушење на сите мостови на Дњепар, удари по сите рафинерии и железнички станици...
Вака многу се удоговлекува, до сега да постапеа брутално на почетокот сега ќе имаше преговори за Новорусија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.614
...сосема точно и се сложувам, но истите тие кои пишуваш дека не се замараат, нас не' советуваат да се замараме со сето тоа, ако сакаме да влеземе во ЕУ, ете тоа е хипокризија до плафон и тоа ми е поентата на коментарот !
ne za toa prasanje. za mkd e ogromen problem sto ima tolku nerabotni denovi i praznici. toa doprinesuva do neproduktivnost i haos sto sekoj investitor go gleda. kaj nas toa e megupartisko etnicko merenje kurovi... koga ti vikaat da postuvas prava ma malcinstva sigurno ne mislat da im dades sloboden den od rabota za nekoj niven praznik... ova vo mk e unikat i e totalno ludo.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.831
Поени од реакции
36.864
Полска и онака до крајот на годината планираше да не зема повеќе Руски гас. Ќе се снајдат. Бугарија изненадува а Македонија е колатерална штета.
Секогаш постои опцијата за Полјаците да купат руски гас спакуван во Германска амбалажа за четири пати повисоки цени :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.256
Поени од реакции
18.205
Prekinat e gasot za zemji so i onaka planirale da koristat drugi dobavuvaci. Ne mi e jasno samo dali kje ostane tranzitot, ili i nie kje koristime azerbedzanski gas.

Автоматски споено мислење:

Секогаш постои опцијата за Полјаците да купат руски гас спакуван во Германска амбалажа за четири пати повисоки цени :D
Kje koristat norveski gas. Si planirale odamna, rezervite im se polni, ne se ko nas u 5 za 12 da tovarime jaglen od kosovo.

Kajgana Shop

На врв Bottom