Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.010
Поени од реакции
6.494
Sekako deka celta e osvojuvanje shto povekje teritorii, ama ne treba da se zapostavi faktot deka Azov e mokjna organizacija navlezena u site sferi na politickiot zivot i na nacionalna ama i u opshtinite i oblastite. Realno, i jas mislev deka Azov e gola voda i izgovor za napadov i deka nemaat dovolno glasovi.

Ama ispadna deka iako nivnata politicka granka ima mnogu malku pratenici (znachi narodot ne gi podrzuva), Azov bukvalno ja vodi drzavata preku policijata i nacionalnata garda. Imash mnogu videa kaj sho Azov gi tepaat policajcite, upagjaat na sostanoci i teraat sovetnici i pratenici da glasaat, bukvalno kako SS vo predvoena Germanija.

Najsilni se na lokalno nivo, mnogu od guvernerite i gradocalnicite se nivni lugje i ne mi bilo cudno da pravat reketiranje i posebno napadi na ruskojazichnite lugje, znachi kriminalci teshki se.
Многу малку или компир нула пратеници? јас мислам дека е второво, баш некои по темава ми препорачуваа видеа околу тие азофци, далеку се од навлегување во некакви сфери, ама тешко се објаснува на луѓе кои никогаш не стапнале во Украјина, јас сум бил неколку пати во Лвив па не забележав никаде нацисти.
Но тоа е пролемот со инфо стриктно од нет, без лични искуства, без познавање на реални луѓе кои живеат таму, јас имам другар (Серго) кој непосредно пред да почне инвазијата ми кажуваше за тие азофци за кои немав слушнато дотогаш и немаше некои пофални зборови за нив.
Значи нит водат држава ни ништо, не се залетувајте со москаљски пропаганди.

Дали некој навистина смета дека една земја комплетно се ангажира, троши човечки и материјални ресурси до даска, врши инвазија со цел да "denacificira", :icon_lol:ок мислам дека возрасни луѓе не би требало да голтаат такви помии, слично како помијата за WMD во Ирак.
При секоја инвазија страната која напаѓа треба пред својата јавност да има спремна прича зошто врши напад, па така сега имаме тоа што имаме, ловеле луѓето нацисти со МРЛ кои срамнуваат со земја цели квартови.

Инаку во Русија има дааалеку повеќе нацисти него во Украјина, имаа и пратеници и беа интегрирани многу повеќе во секојдневие него во Украјина, не следам многу последни години па не знам каква е денес ситуација.
Зошто руските нео-нацисти не се прогонети од власта кога маршираат на сред Москва, Питер или било каде? Зарем е можно во мајчица Россија која дала милиони жртви во борба вс. нацизам пред 3-4 генерации денес да има стотици илјади нео-нацисти и фашизоиди, па куд плови овај брод, зожто?

Руски наци и фашизоиди, секакви скинери секој ден млатат кавкасци и емигранти, тоа веќе не се ни регистрира од полиција.

Дури срам ме фаќа што треба да објаснувам за вакви работи o_O

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
На крајот, имаш саде пар земји кои имаат висока независност, како С. Кореа, Иран, РФ, Кина, САД, Израел...
И нија сне ... незафизни бе ... неовисни ... :masa:
Во ред те сфаќам што сакаш да кажеш и се сложувам, но сепак мислам дека и Латиноамериканските држави и Африканските и повеќето Азиски држави јес да имаат колонијално минато, биле под Британска круна, под Француска, Шпанска, Португалска и.т.н. но сепак во денешнинава имаат многу многу поголема независност во сите можни полиња, во сите сфери на живеењето од нас, па и воопшто од повеќето Европски држави... со самото тоа што географски се таму каде што се, а и фактот што не се дел од НАТО/ЕУ борделот мислам дека им дава многу поголем простор за креирање на свои сопствени политики, независност...
Автоматски споено мислење:

.......................................................
Во секоја држава имаш вакви, е сега и јас незнам која е разликата помеѓу рандом нео-наци типац Украинец, Русин, Пољак, Германец, Француз, Хрват, Србин, Амер... иста раса, иста религија, иста идеологија, не гледам разлики... дали и меѓусебно уопште се дружат, поддржаваат, комуницираат, којзнае (ете шо се вика на идеолошка база нели) :icon_mrgr:

Последно уредено:
Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Многу малку или компир нула пратеници? јас мислам дека е второво, баш некои по темава ми препорачуваа видеа околу тие азофци, далеку се од навлегување во некакви сфери, ама тешко се објаснува на луѓе кои никогаш не стапнале во Украјина, јас сум бил неколку пати во Лвив па не забележав никаде нацисти.
Но тоа е пролемот со инфо стриктно од нет, без лични искуства, без познавање на реални луѓе кои живеат таму, јас имам другар (Серго) кој непосредно пред да почне инвазијата ми кажуваше за тие азофци за кои немав слушнато дотогаш и немаше некои пофални зборови за нив.

Дали некој навистина смета дека една земја комплетно се ангажира, троши човечки и материјални ресурси до даска, врши инвазија со цел да "denacificira", :icon_lol:ок мислам дека возрасни луѓе не би требало да голтаат такви помии, слично како помијата за WMD во Ирак.
При секоја инвазија страната која напаѓа треба пред својата јавност да има спремна прича зошто врши напад, па така сега имаме тоа што имаме, ловеле луѓето нацисти со МРЛ кои срамнуваат со земја цели квартови.

Инаку во Русија има дааалеку повеќе нацисти него во Украјина, имаа и пратеници и беа интегрирани многу повеќе во секојдневие него во Украјина, не следам многу последни години па не знам каква е денес ситуација.
Зошто руските нео-нацисти не се прогонети од власта кога маршираат на сред Москва, Питер или било каде? Зарем е можно во мајчица Россија која дала милиони жртви во борба вс. нацизам пред 3-4 генерации денес да има стотици илјади нео-нацисти и фашизоиди, па куд плови овај брод, зожто?

Руски наци и фашизоиди, секакви скинери секој ден млатат кавкасци и емигранти, тоа веќе не се ни регистрира од полиција.

Вакви релативизатори и негатори како тебе се еднакви на нацистите, во група на нивни колаборационисти спаѓате. Буквално ради тоа и успева да вирее сеуште, јер слепци ко тебе неможат или не сакаат да го видат/препознаат очигледниот нацизам во Украина, неговото поттикнување, поддржување и финансирање од западот по Мајдан 2014.

Ти никаде не си забележал нацисти. И? Као тоа е доволен доказ дека нема? Како го замислуваш тоа да си забележел нацисти? Да идат по улица и да викаат јас сум нациииист? Или да држат транспаренти? Или на упознавање да вика здраво ја сум Олег и по занимање сум нацист. Па уште у Лвив каде има најмалку или ич проруско население кое е таргетот на нацистите. Си зборел со луѓе од источна Украина? Харков? Доњецк? Јужна, Мариопољ, Одеса? Не мора ни тоа, веќе има илјадници сведоштва, а тек ќе има кога ќе се ослободат уште повеќе да зборуваат. Ама он не видел, што бил во Лвов.

Еве и јас неам видено во Македонија криминалци коа шетам вака насекаде надвор по улица кафани кафичи итн, сигурно нема ниеден криминалец, тоа све од интернет. :facepalm:

Далеку се од навлегување во некакви сфери? Буквално се официјален дел од армијата. Во војската се алоо, дали разбираш? Која посензитивна сфера отколку безбедносните структури? Како тоа не се навлезени кога се секаде од Зеленски, пратеници, градоначалници, совети, олигархија се до полиција, судство и војска? Кај повеќе треба да навлезат? Тоа што само Азов се јавно декларирани, а другиве се прикриени (немаат тетоважи, не се снимаат, не зборат јавно), нивните дела ги откриваат, неможат и не смеат да тераат политика или одлуки спротивно на Азов. Истата матрица, само секој на своето поле на одговорност.

Иако поголемиот дел од населението ја одбива нивната идеологија, тоа не го мења фактот дека имаат големо влијание. А тоа пак во најсиромашната и најкорумпирана земја во Европа, брзо може(ше) да доведе до принудување или волно прифаќање со текот на времето.

Нацизмот ни во Германија не се обликувал во доминантен преку ноќ. И тогаш имало зачетоци, иницијални каписли и жарчиња. Сигурно да си бил присутен во периодот 19-33 или 39та, би викал абе кај има нацисти, остај тој еден уметник вегетарјанец со бркчиња се глупира нешто со другарчињата, немаат никави сфери на влијание. Токму релативизаторите како тебе (и немањето некој Путин) довеле до доминација на нацизмот и од точка кога нема враќање.

Така и сега, кога е сеуште недоволно разгорен и ја нема достигнато точката, Русија поучена од претходно, наместо да мора да даде 30 миљона да се спасува себе и светот од нацизам по втор пат подоцна кога ќе биде веќе прекасно, одлучија да го направат тоа многу поелегантно, ефикасно и економично, без миљонски загуби.

Или народски познато како "боље спречити него лечити".

Последно уредено од модератор:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Вечерва горат магацини со ракетно/артилерски оружје и нафтени резервари во Брјанск, Русија, регион што се граничи со Украина.

1650858211071.png

Утрово уште гори.

Последно уредено:
Член од
14 октомври 2018
Мислења
388
Поени од реакции
519

Овие Азов посматрај ги како ИСИС, Алкаеда, УЧК, конташите во Никарагва итд.
ЦИА има цела историја на протежирање на вакви групации, кои и не би имале никаква моќ и влијание се до моментот додека не станат алатка за остварување на политичките цели на САД.
Дури и оние масакри почнувајќи од Одеса а после и во Донбас не се случајни и се со цел да закрви два инаку блиски народи. Русија се воздржуваше колку што може но очигледно е дека и таквата политика е погубна.
Инаку доволен показател за тоа каква држава ти е Украина се баш тие масакри што не се ни гонат и процесираат. И сега замисли си во некое надреално сценарио такво нешто овде, како да се случи некој масакр на Ш.тари, абе уште одма ќе имаш војна, најверојатно и НАТО бомби, а не да се чека 8 год. да се покрене некаква постапка за процесирање на такви злосторства како во Украина.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.797
Поени од реакции
34.049
Последно уредено:
W

wicked_1

Гостин
Можеби не сте виделе, да ве тагирам за да помогнете.
Ова не е доволно за да го правдаш рускиот наци окупатор кој убива илјадници украинци под наративот дека украинска нација не постои, а да не збориме за тие што насилно ги депортира, чија бројка не им се ни знае.

За да правдаш геноцид треба добро да се опремиш, мада мислам и сам не си свесен за што навиваш, ама ќе ти стане јасно со тек на време.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.977
Поени од реакции
12.404
Ова не е доволно за да го правдаш рускиот наци окупатор кој убива илјадници украинци под наративот дека украинска нација не постои, а да не збориме за тие што насилно ги депортира, чија бројка не им се ни знае.

За да правдаш геноцид треба добро да се опремиш, мада мислам и сам не си свесен за што навиваш, ама ќе ти стане јасно со тек на време.
Затоа правдање етноцид со членство во НАТО и ЕУ е однапред опремена работа.

Како се накотивте слободоборци на темава, човек ќе си помисли дека сте најголеми патриоти за Украина, додека за Македонија ве заболе уво.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.937
Поени од реакции
5.075
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Пак е некој украински напад?...
Америчко-британски. Си играат со оган во буквална смисла америте. Сега асиметрично ќе им рокнат и русиве некој танкер со нафта или гас на отворено море или сл.
Па може да ескалира и да почнат меѓу себе напади да си прават почесто Русија и САД. Нека им е со среќа.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890

Баш напротив. Укро-нато-цистите вршат геноцид, русите го спасуваат населението од тоа зло.

Укро-нато-цистите се нацисти , русите се ослободители, не окупатори.

"Насилно ги депортира" :lolzz: :lolzz: :lolzz:. Да да, проруско население кое 8 години е под закана на нацистите од Украина спонзорирани од западот, нејќат сами да избегаат и да се спасат, туку некој насилно треба да ги евакуира од активно воено подрачје :facepalm:.

Ти правдаш геноцид и не постои начин да се опремиш добро за брањене нацисти. Само болен ум може да склопи реченица "да правдаш геноцид треба добро да се опремиш". Нацист по дефиниција. За тебе не е проблем геноцидот од укро-нато-цистите, туку добро да се опремиш за да го правдаш. Тоа кажува се за тебе.

Тоа што навиваш за нацисти и си потполно свесен, те прави еднаков на нив.

П.С. Туку најде ли нешто за прашањата за санкции за Турција (нато), осуда за напад на суверена држава, помош за Ирак итн?

W

wicked_1

Гостин
Баш напротив. Укро-нато-цистите вршат геноцид, русите го спасуваат населението од тоа зло.

Укро-нато-цистите се нацисти , русите се ослободители, не окупатори.

"Насилно ги депортира" :lolzz: :lolzz: :lolzz:. Да да, проруско население кое 8 години е под закана на нацистите од Украина спонзорирани од западот, нејќат сами да избегаат и да се спасат, туку некој насилно треба да ги евакуира од активно воено подрачје :facepalm:.

Ти правдаш геноцид и не постои начин да се опремиш добро за брањене нацисти. Само болен ум може да склопи реченица "да правдаш геноцид треба добро да се опремиш". Нацист по дефиниција. За тебе не е проблем геноцидот од укро-нато-цистите, туку добро да се опремиш за да го правдаш. Тоа кажува се за тебе.

Тоа што навиваш за нацисти и си потполно свесен, те прави еднаков на нив.

П.С. Туку најде ли нешто за прашањата за санкции за Турција (нато), осуда за напад на суверена држава, помош за Ирак итн?
На вас ви е сведен животот како да правдате агресијава врз украина, и измислувате разно разни прикаски кои се голтаат само од дежурниве будали овдека. Затоа и имате ехо соба во темава.

Иако, ова е далку вон стандардната крива на која се движат регуларните заговарачи и куртони, пошто да се радуваш на статистика за бомбардирања, жртви, и закани за нуклеарен напад, треба да ти фали нешто сериозно, посебно што си дел веројатно(на хартија) од нација која била низ вакви срања низ минатото.

Така да тоа би ве едначеле вас со нацисти да не ти е чудно, најди си уште прикаски ќе ти требаат.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.530
Поени од реакции
3.302
Најжална и најтрогателна ми е констатацијата дека Путин пробувал меѓутоа немало од другата страна со кој да разговара...како само боли тоа кога знаеш дека мораш заби да им покажеш на хиениве и да почнеш да им кинеш глави затоа што тие такви правила поставиле(и такви се во карактерот) а од друга страна си словенска душа која верува во Бога и која мисли дека за сите има место на овој свет...

Kajgana Shop

На врв Bottom