Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    735
Член од
3 јули 2016
Мислења
194
Поени од реакции
602
Има и такви што веруваат дека се ова е за денацификација.
Sekako deka celta e osvojuvanje shto povekje teritorii, ama ne treba da se zapostavi faktot deka Azov e mokjna organizacija navlezena u site sferi na politickiot zivot i na nacionalna ama i u opshtinite i oblastite. Realno, i jas mislev deka Azov e gola voda i izgovor za napadov i deka nemaat dovolno glasovi.

Ama ispadna deka iako nivnata politicka granka ima mnogu malku pratenici (znachi narodot ne gi podrzuva), Azov bukvalno ja vodi drzavata preku policijata i nacionalnata garda. Imash mnogu videa kaj sho Azov gi tepaat policajcite, upagjaat na sostanoci i teraat sovetnici i pratenici da glasaat, bukvalno kako SS vo predvoena Germanija.

Najsilni se na lokalno nivo, mnogu od guvernerite i gradocalnicite se nivni lugje i ne mi bilo cudno da pravat reketiranje i posebno napadi na ruskojazichnite lugje, znachi kriminalci teshki se.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Чекај сега нели сите држави имаат право на независна политика?

Па всушност и повеќето држави на планетава и сами си ги кројат своите политики, освен државите од оној евро-атлантистичко англо-саксонски лагер, во кој секако дека спаѓаат и Австралија и Нов Зеланд кои се Британски чеда. Зарем некој очекува Австралија да оди контра интересите на USA/UK/NАТО...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Пред точно два месеца кога почна руската воена интервенција во Украина, баш некои западни политички и воени аналитичари предвидуваа целосен пад на главниот град Киев во рацете на Руската армија за максимум 72 часа... но откако изминаа повеќе денови си замолкнаа и си ги голтнаа зборовите ... :tapp:

Член од
6 февруари 2022
Мислења
980
Поени од реакции
3.818
Путин на почетокот на операцијата јасно кажа дека ќе одат до крај се до исполнување на целите, по секоја цена и дека се спремни на се, е сега ако некој во овие дваесет години негово владеење не увиде дека тој не е политичар што млати празна слама ем то е:toe:

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.291
Не е големо, она што е интересно е тоа што го кажува на крајот од говорот, со страшна самодоверба и дури со потсмев. Неверојатно ми изгледа све ова да го испланирале и со таква доминација да се позиционирани во моментов. Просто неверојатно и за чудење.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.937
Поени од реакции
5.075
Чекај сега нели сите држави имаат право на независна политика?

Да де, државите имаат независна политика, со тоа што само некои се независни, а некои потполно зависни од независните. И независните, гледаме преку војната во Украина, се прилично зависни.

„Севернава„ на пример, е пример за водење потполно независна политика, која е потполно независна од здравиот разум, а за се‘ друго е увозно зависна, дури и за храна...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
После студената војна, големите сили се што прават е изнаоѓање туѓа територија за меѓусебно „тајно“ војување и менување на геополитичката моќ.
Малите држави лесно паѓаат на разните ветувања или уцени од големите - и тука нема бегање... никој не избегал до сега, можеби ќе има прв пат, се си бидува.

Всушност кога ќе размисли човек, студената војна помеѓу Истокот и Западот не е никогаш завршена, само станува на моменти потопла од бомбардирања и загреани цевки од пушки.
Украина и украинските војници се фрлени на буниште без реална помош од западот освен познатата тактика на зборување, зборување, зборување....

До кога ќе војуваат украинците? Додека имаат одреден број на војници... кога ќе ги снема, кој ќе ги користи сите тие „испратени проектили и тенкови“?
Ние, Македонците? Русите?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Да де, државите имаат независна политика, со тоа што само некои се независни, а некои потполно зависни од независните. И независните, гледаме преку војната во Украина, се прилично зависни.
„Севернава„ на пример, е пример за водење потполно независна политика, која е потполно независна од здравиот разум, а за се‘ друго е увозно зависна, дури и за храна...
Хаха нашиве политичари не смеат ни да прднат на раат, а не пак да водат некакви си независни политики... одма ќе има за уши тегнење од амбасада... :pos:
Автоматски споено мислење:

Светов е ко циркуз, од една страна ја има Русија, која нормално си тера независна политика, ја имаш Кина која исто така си тера независни, свои политики... имаш и други држави кои си тераат свои политики... и хоп одеднаш ти излага хор од неколку десетици квази-државици кои сите од прва до последна ко навиени под нечиј диктат имаат потпуно исти политики (независни де кобајаги) знаеме на кого мислам, на оној лагерот Вашингтонско-Брисељачки... што ќе се скува таму ќе се руча во цела Европа, е такво е менито... Како ли живеат луѓето од оној втор и трет свет... народите по Латинска Америка, Африка и Азија кои ете не се ни дел од НАТО ни дел од ЕУ... пошто нели економија, живот, демократија и слобода има искључиво само во земјите од НАТО/ЕУ, а све остало е кал, прав и пепел... баму мајката... :tapp:

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2022
Мислења
980
Поени од реакции
3.818
Најтрагично е што од сите тие мали вазалчиња ние сме најбедни меѓу најбедните, буквално овчари и козари од планина симнати ни ја земаа државата, го сменија името историјата идентитетот еденствено нешто кое не поврзуваше и не држеше како заедница во државата, дебиливе за тоа не добија ни датум за преговори :tapp:
И сега тие истите што го подржаа и остварија се тоа ќе дојдат на темава да потат за тоа колку Путин бил глуп и не а разбирал..
И да не идам офтопик веќе и не ми се дискутира на таа тема зашто и морето да е мастило а небото хартија нема да може да се опише целата гомнарија.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Вазали се многу поголеми и помоќни држави од нас, на пр. вазал е Полска, Романија е вазал и сл. држави од тој габарит, а што се однесува до една-педа териториички ко Македонија, Црна Гора, Косово, Албанија, Словенија, оние горе од Балтикот и сл. хах па само еден е*ан кварт/општина/дел на Истанбул има повеќе жители од нас... Држава од пола, еден, два, три... милиона жители не е држава бе луѓе туку едно периферно квартче таму во Њујорк или во Лос Анџелес... :icon_mrgr:

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Овие некој малер ги има фанато, преска баш си викав колку ли пари ќе заработам ако ги ставам.

За тие што не разбираат бродот Москва е од класата Слава, откако потона овие немаат победено (добро де иако се само два натпревари).
Sto sport e ova

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.937
Поени од реакции
5.075
Хаха нашиве политичари не смеат ни да прднат на раат, а не пак да водат некакви си независни политики... одма ќе има за уши тегнење од амбасада... :pos:
Автоматски споено мислење:

Светов е ко циркуз, од една страна ја има Русија, која нормално си тера независна политика, ја имаш Кина која исто така си тера независни, свои политики... имаш и други држави кои си тераат свои политики... и хоп одеднаш ти излага хор од неколку десетици квази-државици кои сите од прва до последна ко навиени под нечиј диктат имаат потпуно исти политики (независни де кобајаги) знаеме на кого мислам, на оној лагерот Вашингтонско-Брисељачки... што ќе се скува таму ќе се руча во цела Европа, е такво е менито... Како ли живеат луѓето од оној втор и трет свет... народите по Латинска Америка, Африка и Азија кои ете не се ни дел од НАТО ни дел од ЕУ... пошто нели економија, живот, демократија и слобода има искључиво само во земјите од НАТО/ЕУ, а све остало е кал, прав и пепел... баму мајката... :tapp:
Кои држави се навистина независни, барем на политички ако не на економски план, можеш да ги препознаеш по тоа што на нивна земја не газат туѓи војски.

Покрај „независните„ држави кои се дел од ЕУ и ОТАН, зависни се и многу други земји, како на пример земјите од Комонвелтот, кои и тоа како се зависни од ВБ и од Кралицата, зависни се и сите бивши колонии од Африка, од нивните колонијални владетели на кои им плаќаат данок (!) затоа што сега се независни, зависни се и земјите од Латинска Америка, кои редовно „попиваат„ по некоја хунта наместена од САД, зависни се и арапските нафташки земји, кои се зависни од доларот...и тн.

На крајот, имаш саде пар земји кои имаат висока независност, како С. Кореа, Иран, РФ, Кина, САД, Израел...

Kajgana Shop

На врв Bottom