Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
8 април 2022
Мислења
184
Поени од реакции
269
Соживотот со Македонија реално го знаат Тетовчани Скопјани од северозападна страна,Гостиварчани и слични околини,додека Берово Пехчево.Звегор и останаа источна страна немаат баш некоја јасна престава како стојат работите во мешани околини.
Единствено нешто кое е минимум важно да функционира за добар соживот е правна држава и институции еднакви за сите или она што се вика одговорност кон општеството али за жал ни тој минимум го нема.
Ова како екслузивтиет ви е, само вие од западна знаете како е со шиптaрите, останатите живеат во стаклено ѕвоно и не гледаат што се случува. Олабавете со тој наратив, големи болки претрпевме како народ од нив за вака да пишувате.

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
Ова како екслузивтиет ви е, само вие од западна знаете како е со шиптaрите, останатите живеат во стаклено ѕвоно и не гледаат што се случува. Олабавете со тој наратив, големи болки претрпевме како народ од нив за вака да пишувате.
Дефинитивно малешевијата е во стаклено звоно источна и западна Македонија се два различни светови,за да разбереш за што зборам пробај замисли да направиш минорна собракајка(скраја да е нели) некаде на ул.џон кенеди у СК или во тетово со некои албанци и како би се одвивале работите на лице место и као би поминал со таква минорна собракајка на пр.у Берово со мaкедонци.
Треба искуство за некои работи за да знаеш дали некаде постои некаков ред или не постои ред во некои делови во државава.
Од лично искуство знам како стојат работите и во источна и во западнна Македонија тоа се два тотално различни светови.
За било каков проблем во мешани средини кога се вклучува полиција доагаат мешани полициски патроли во кои секад албанец врши увид и запишува записник.
Институциите се толку диузирани што не е можно албанец да одговора за било што во мешани околини и тоа е она што на они кои не живеат во мешани средини не им е јасно бидејки немаат искуство со соживотот".
Во одредени делови во државава не функционираат институциите,нема ред и одговорност,мвр некои станици се практично паравоени формации кои идговараат единствено на АА.

Она за што ти дискутираш е сосема нешто друго,јас она што дискутирам е дека работите се многу полоши одколку што некој од Тработивиште си замислува дека се.

Последно уредено:

OMG!!

Пилот
Член од
27 февруари 2017
Мислења
2.724
Поени од реакции
2.496
Другар како човек што има живеено во Чаир, можам да ти кажам дека во одредени моменти ми било страв да излезам дома, специјално заради мене на моја зграда пишувано Саздо рест ин хел, пречекување од групи на враќање накај дома(100 прашања), бодени и тепани другари. Не знам кој од поисточните делови го има доживувано/доживува ова.

Член од
8 април 2022
Мислења
184
Поени од реакции
269
Дефинитивно малешевијата е во стаклено звоно источна и западна Македонија се два различни светови,за да разбереш за што зборам пробај замисли да направиш минорна собракајка(скраја да е нели) некаде на ул.џон кенеди у СК или во тетово со некои албанци и како би се одвивале работите на лице место и као би поминал со таква минорна собракајка на пр.у Берово со мекедонци.
Треба искуство за некои работи за да знаеш дали некаде постои некаков ред или не постои ред во некои делови во државава.
Од лично искуство знам како стојат работите и во источна и во западнна Македонија тоа се два тотално различни светови.
За било каков проблем во мешани средини кога се вклучува полиција доагаат мешани полициски патроли во кои секад албанец врши увид и запишува записник.
Институциите се толку диузирани што не е можно албанец да одговора за било што во мешани околини и тоа е она што на они кои не живеат во мешани средини не им е јасно бидејки немаат искуство со соживотот".
Во одредени делови во државава не функционираат институциите,нема ред и одговорност,мвр некои станици се практично паравоени формации кои идговараат единствено на АА.

Она за што ти дискутираш е сосема нешто друго,јас она што дискутирам е дека работите се многу полоши одколку што некој од Тработивиште си замислува дека се.
Се разминавме скроз џабе ме цитираш. Тоа што ти го потенцираш е не функционирање на закон на територија на цела република кратко кажано кршење на суверенитет. Тоа мора да го промениме и ќе се промени. Ни дуи ни муи се фактор ако има воља кај нас да се среди.
Мојот пост се однесува на жртвите кои ги претрпевме од нив.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Abe šo ima da se kaže na temava, suživotot u Makedonija. Isto si je sve ko i porano osven šo DUI pred izvesno vreme stanaa zelena ekološka partija, ne se više zagaduvači. E sea kao toa DUI stanale zelena ekološka partija, epa oni i porano si pukaa rafali u vis i od pištolji i od kalaši, i sea go praat istoto, da, tačno, ama sea tie rafali ratatatata u vis šo gi pukaat se ekološki, ne zagaduvaat životna sredina, ne zagaduvaat vazduh... Ne se više divi prljavi nebanjati balkanci, tuku sea se čisti ekološki zeleni europjani... :D :icon_mrgr:

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Што знам, мене скопјани најмногу ме имаат убедувано за придобивките од соживотот, како јаделе баклава и се пресреќни кога некој од заедниците ќе им се обрати на македонски, тоа го доживуваат за чест и знак за соживот, по што ете тие не морале да зборуваат на македонски ама за нив направиле исклучок, им укажале почит, демек жртва голема поднеле во името на соживотот.

Јас кај што сум никој не гаи илузии дека нешто такво како соживот постои.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.175
Поени од реакции
84.042
Другар како човек што има живеено во Чаир, можам да ти кажам дека во одредени моменти ми било страв да излезам дома, специјално заради мене на моја зграда пишувано Саздо рест ин хел, пречекување од групи на враќање накај дома(100 прашања), бодени и тепани другари. Не знам кој од поисточните делови го има доживувано/доживува ова.
неееее
лажеш
ова е немогуче
ти си националист
Автоматски споено мислење:

Што знам, мене скопјани најмногу ме имаат убедувано за придобивките од соживотот, како јаделе баклава и се пресреќни кога некој од заедниците ќе им се обрати на македонски, тоа го доживуваат за чест и знак за соживот,
очигледно си зборел со морони кои не стапнале преку мост и Албанци од зборуење знаат
таквите најчесто се вака необјективни и со ваков игнор кон реалноста

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.724
Поени од реакции
26.667
Што знам, мене скопјани најмногу ме имаат убедувано за придобивките од соживотот, како јаделе баклава и се пресреќни кога некој од заедниците ќе им се обрати на македонски, тоа го доживуваат за чест и знак за соживот, по што ете тие не морале да зборуваат на македонски ама за нив направиле исклучок, им укажале почит, демек жртва голема поднеле во името на соживотот.

Јас кај што сум никој не гаи илузии дека нешто такво како соживот постои.
Автоматски споено мислење:

очигледно си зборел со морони кои не стапнале преку мост и Албанци од зборуење знаат
Или си зборел со некои куртончиња од невладини што живеат во Капиштец, Дебар Маало, Козле, Карпош, Центар и едниствен шипо што виделе е во ходник на факултет.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Или си зборел со некои куртончиња од невладини што живеат во Капиштец, Дебар Маало, Козле, Карпош, Центар и едниствен шипо што виделе е во ходник на факултет.
Возможно е да биле такви, независно, поентата е дека кај нас има такви како погоре опишаните и тука веројатно е и главната разлика. Кај албанците не гледам никој да се фолира и да продава приказни за соживот, освен нели кога тоа оди во прилог на нивната кауза и само заради каузата, не заради некакви си благороднички цели или заради инклузивност.

Настрана личните примери, еве форумов да го земеме за пример. Албанското членство се јавува само на теми од нивни интерес. Во темана за Украина се конвертираат во пацифисти оти интересот така им налага. Овие нашиве да се сопнат на него нема да го видат, мантраат прозападни флоскули и ги прикажуваат како објективност, а не дека им е гајле за објективноста, туку како што рековте заради отсуството на допир со реалноста, личен интерес, културолошки комплекс и.т.н

Патем речено, албанците не се некој комплициран организам па за да биде разбран да треба некој да биде во нивна близина. Со нив сме барем на чисто, затоа што отворено ги демонстрираат нивните намери и шутираат на гол штом забележат отворен простор. Овие другиве сами себе се дриблаат, нозете им се плеткаат од мисли за соживот и инклузивност и за тоа како странците ги перцепираат нивните напори да им се додворуваат.

Член од
8 април 2022
Мислења
184
Поени од реакции
269
Срцето големо колку планина, кога гледам колку се сакаме :backa::oeoeoe:!!!
Оди кај лекар ако е до толку, не е добро тоа.
Па ти си бил Македонец бе, дај бркајте работа после Рамазан, наш да биде на чело на ИВЗ.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.289
Поени од реакции
16.443
Што слушам гласини дека оваа моја прогноза од 2020та година е точна и во ДУП има џамија кај Алумина или фејк вести шират на твитер? :icon_lol:
поодамна има во Карпош мала џамија, не ми текнува точно кој беше

Член од
8 април 2022
Мислења
184
Поени од реакции
269
На пример како ќе го промениТЕ вие кајгана патриотите тоа? :)
20 godini vladeat, nitu eden nivni funkcioner nema presuda za kriminal ili korupcija. 20 godini ja vlecat Makedonija nazad so nacionalisticki baranja i ne odgovaraat za toa. 20 godini ne dozvoluvaat Makedonija da bide gragjanska drzava. Politicka partija proizlezena od teroristicka organizacija koja ubivase, palese, kidnapirase i rezbase Makedonci ne moze da pridonese na nitu eden nacin za evropska Makedonija. Ne treba da postoi.

Evropskata idnina ne zavisi od Bugarija ili od nas. Koga ovie ke bidat trgnati od vlast, se ke odi glatko, so Bugarite ke se najde dogovor i najgolemi prijateli ke bideme so niv na balkanot, veruvaj vo ova. Osmani si e doktor i toa mnogu dobar, diplomatijata nikako ne e za nego, no deka im e najucen covek vo DUI zatoa go pratija vo MNR. Ne moze toj da go sfati momentalniot spor.

Kajgana partioti ke menuvaat na izbori. Se sprema teren za menuvanje na ustavot, no spored novite izmeni Makedonija da bide gragjanska drzava, da nema procenti i istite tie da ne bidat favorizirani pred drugite. Site da bidat ednakvi pred zakonot i svoite dolznosti sprema republikata cesno da gi izvrsuvaat. Toa e resenieto za vo EU.
So Bugarite de se sakame de se mrazime, na kraj ke dojdeme do zaednicki jazik.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Јас да ви кажам за соживот. Цело време гласав за ВМРО од нив имам штета од 4000евра од владеењето на Грујо. Од СДСМ за 4-5 години имам користено 5000 евра исплати. Пред некое време одам на државен конкурс во установа на ДУИ. И ми викаат мора да го дадеме огласов на Македонец. Ти си најбољи а и бев само има проблем законски неможе да го добиеш. Нема везе што не си член на ниедна партија. Али ска пробљем че го местиме за тебе. И типовите без ниедна врска ми го наместија 25000 евра тенџерче. И после за кого да гласам? Соживот :) Ако гледам пари изборот е јасен ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom