Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Тотално неповрзнано со муабетите на темава едно прашање до охриѓани шо ушче живет охрид. Ко бевме деца ги користевме зборојте текус и тепило? Останати ми се во сеќавање и ми текна ноќва....
Се користет ушче тие зборој?
Тепило само према тој што користи ушче.

Текус, не.

Тотално неповрзнано со муабетите на темава едно прашање до охриѓани шо ушче живет охрид. Ко бевме деца ги користевме зборојте текус и тепило? Останати ми се во сеќавање и ми текна ноќва....
Tepilo edno :) I to kako, tekush odamna ne sum cul :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Мрднат е збор шо уште појќе се користит,пошто конкуренцијата е огромна.

Мрднат е збор шо уште повеќе се користит,пошто конкуренцијата е огромна.
А охридскиот синоним за „мрднат“ е „грешен“ :icon_mrgr:

Како би го превеле зборот „Мискин еден“?:cautious:

Кај тебе дома = ДОМАТИ. Дада драги гледачи, добро прочитавте - До - Ма - Ти! :ROFLMAO:
А најинтересно ми беше, ко ќе направевме беља и баба ми ќе ни викнеше ,,ќе ве руша". Во исто време и смешно и страшно и фантастично!

Несаглам работа или синоним нетокму :) Кај шо ни трнаја на темава зборојве да се надоврзам :)
Несаглам, нетокму, грешен, ојден, се сите синоними за мрднат, како охридски дијалект. Ама ова (прилепсково) „специјалка“ многу „модерно“

Замисли Менка се расправат со комшијата Стојан зш и ја скинал браздата, дури ги вадела компирите и таа нервозна му велит „Дан си грешен? Јас си вадев од браздата прва.

И сега замисли ја истава ситуација на прилепски дијалект „Да не си специјалка, јас си вадев од браздата прва“:cautious:. И врати го дејството пред 60 години:icon_mrgr:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom