Енергија , Енерго системи се профи салони кои што се на исто ниво со квалитет квалитет на салони на Гри а носат јапонски клими.
Не можеш да очекуваш Mitsubishi electric да имаат ист стандард со Gree во времето кога влегло Gree кинеска фирма која по секоја цена и одговара да влезе у маркет како нашиот , мутна држава , народ не знаеше што е инветер и сл. можеше лесно да направи добар пазар кога влегоа денес малку не сум баш сигурен. Прво климите им беа ефтини за разлика од јапанците сега им се скоро иста цена или јапанацот е поскап 10-15%.
Gree Fairy Premium GWH12ACC-K6DNA1F 36,990 додека пак Mitsu Electric HR35 е за 41,000. Убеден сум дека е Елекрикот многу поекономична клима и попријатна за греење/ладење. Ако ја додадеме фората со гаранција на климите на Гри 36,990 + 10,000 за 10 години доаѓаме до 46,990 + 5500 монтажа напротив Електрикот кој има 3 години гаранција.
Според мене ова е истиот пример зошто Македонија нема или немаше до сега Лидл , Икеа а имаме Кипер / Стокомак , Форма Нова едноставно не ја гледаат исплатливоста на овие маркети да дојдат кај нас кога ќе видат дека сме мрднале финансиски доаѓаат. Затоа и држави како Финска , Норвешка , Данска , Ук , Германија и слични на ним кои имаат висок стандард користат фирми како Електрик и еквивалентни на неа (LG , Daikin , Panasonic ). Гри уште 5-10 год ќе има најголеми продажби во МК се додека народот не се описмени и не има повеќе пари после тоа е друга песна. Да објават каде им одат продажбите убеден сум дека 70+ % е во тие комплекси како Урбан Гарден со мулти сплитот 480 стана 480 мулти сплита бам за 5/6 год кога ќе почнаат да рикаат ќе има муабет на форумов како да најдам компресор за мултипслитот.
Дали веб странава наликува со тоа што Стрелецот го прави Гри копрорација.
Оваа веб страна за прави за помалку од 12 часа , фонтот е што нашле ставиле...