Брука во КАМ маркетите

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ама кој го крие бре? Дај договорете се со измислициве. Ако снемало во одреден момент а било изложено на почеток на денот, како е КАМ крив за тоа?
Или треба да вработат посебна екипа зејтинаши кои ќе полнат рафтови беспрестано додека другиве грабаат по 20 шишиња одеднаш?
Плус они не го препродаваат, туку го даваат гратис на сметка од 800 денари, што значи добиваш 11.2% гратис на работите кои ги пазариш.

Бидејќи не сум во МКД, а моите живеат многу блиску до КАМ, ја натерав мајка ми кога ќе оди нареден пат да ми сликне дали има зејтин за продажба или "го кријат по магацини". Многу ме интересираше целава ситуација во која тврдите дека немало зејтин воопшто на продажба. Еве ти слика од тоа како изгледа КАМ после грабежот од испаничени тетки.
Може убаво да се види дека имало најмалку три нивоа со зејтин според картоните.

Прегледај го приврзокот 325663

Зашто они би биле виновни за нивната акција каде ги честат своите верни потрошувачи?
Нели ви е срам малце да плукате цело време без да согледате факти?
Ова што ги набедувате дека го криеле е уште посрамно.
Јас ако би бил менаџер на КАМ, би сакал оние верни потрошувачи да можат да купат зејтин кога пазарат во моите маркети, па сигурно би лупнал ваква некоја промоција, па дури и 1000ка би ве условил. Подобро тоа отколку да дојде некој цинцар кој возел 10 км до КАМ од својата колиба за да заштеди 100 денари при купување на 120 литри и да створи паника кај другите само затоа што комшијата кој го сретнал пред кооперација слушнал од другиот комшија дека ќе нема зејтин заради ова во Украина.
Ака ова е поскапото Брилијант, тие го бараат тоа што е поефтино за 2-3 денари :D

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.145
Поени од реакции
9.605
Ова може да го наречеме северџанска хајка, или излет на шарените куртони, од време на време мора да се експонираат иначе не бива.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.967
Поени од реакции
42.684
Ама кој го крие бре? Дај договорете се со измислициве. Ако снемало во одреден момент а било изложено на почеток на денот, како е КАМ крив за тоа?
Или треба да вработат посебна екипа зејтинаши кои ќе полнат рафтови беспрестано додека другиве грабаат по 20 шишиња одеднаш?
Плус они не го препродаваат, туку го даваат гратис на сметка од 800 денари, што значи добиваш 11.2% гратис на работите кои ги пазариш.

Бидејќи не сум во МКД, а моите живеат многу блиску до КАМ, ја натерав мајка ми кога ќе оди нареден пат да ми сликне дали има зејтин за продажба или "го кријат по магацини". Многу ме интересираше целава ситуација во која тврдите дека немало зејтин воопшто на продажба. Еве ти слика од тоа како изгледа КАМ после грабежот од испаничени тетки.

Зашто они би биле виновни за нивната акција каде ги честат своите верни потрошувачи?
Нели ви е срам малце да плукате цело време без да согледате факти?
Ова што ги набедувате дека го криеле е уште посрамно.
Јас ако би бил менаџер на КАМ, би сакал оние верни потрошувачи да можат да купат зејтин кога пазарат во моите маркети, па сигурно би лупнал ваква некоја промоција, па дури и 1000ка би ве условил. Подобро тоа отколку да дојде некој цинцар кој возел 10 км до КАМ од својата колиба за да заштеди 100 денари при купување на 120 литри и да створи паника кај другите само затоа што комшијата кој го сретнал пред кооперација слушнал од другиот комшија дека ќе нема зејтин заради ова во Украина.
Целата работа беше за тој другиот зејтин, Ле Бон. Немаше на рафт и од него даваа гратиси. Денес видов скроз го тргнале и све беше потполнето со Брилијант.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.899
Поени од реакции
23.554
Целата работа беше за тој другиот зејтин, Ле Бон. Немаше на рафт и од него даваа гратиси. Денес видов скроз го тргнале и све беше потполнето со Брилијант.
Баш како што рече Лестер. За 2-3 денари е работава.
И јас би го тргнал од продажба. Објаснив зашто. КАМ ваљда мислел на верните потрошувачи со оваа промоција. Кој маркет сака да има празни полици, особено на основни продукти? Кој маркет сака да ги изгуби своите најверни потрошувачи за литро зејтин да им отидат во Тинекс, Веро, Стокомак?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.967
Поени од реакции
42.684
Баш како што рече Лестер. За 2-3 денари е работава.
И јас би го тргнал од продажба. Објаснив зашто. КАМ ваљда мислел на верните потрошувачи со оваа промоција. Кој маркет сака да има празни полици, особено на основни продукти? Кој маркет сака да ги изгуби своите најверни потрошувачи за литро зејтин да им отидат во Тинекс, Веро, Стокомак?
Океј е да даваш гратиси али треба да имаш и од таа роба на рафт, вака кога нема делува ко да ги условуваш луѓето да потрошат за да добијат од тој зејтин и тоа луѓето го гледаат како уцена. Ја реков немам против и ок дил ми делува да добиеш еден зејтин, али многу луѓе не го гледаат така.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.393
Поени од реакции
38.849
Ова може да го наречеме северџанска хајка, или излет на шарените куртони, од време на време мора да се експонираат иначе не бива.
У кратки црти тоа може да се нарече и снемало на топлата лубрикант и зејтин, и ве завојува тука на 15 страни оти неможела да го наседне топлиот.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.145
Поени од реакции
9.605
Океј е да даваш гратиси али треба да имаш и од таа роба на рафт, вака кога нема делува ко да ги условуваш луѓето да потрошат за да добијат од тој зејтин и тоа луѓето го гледаат како уцена. Ја реков немам против и ок дил ми делува да добиеш еден зејтин, али многу луѓе не го гледаат така.
Ја ги утепав од пцуење вчера овие простаци, сметка моиве направиле 5000 и кусур и 7 литра зејтин отидоа јабана.....не дека го користам тој ама ќе го лупнам у комбе по два три литра на 50 ќе го потрошев. Два дена ќе се возев гратис.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.899
Поени од реакции
23.554
Да не се вртиме со муабетиве. Нивно право е дали ќе ги изложат. Ако ги изложат, ќе немаат доволно за акцијата. Сигурно они тоа го пресметале.
Купи еден тип производи во КАМ во вредност од 800 денари и добиваш 1 литро гратис зејтин. Купи ги истите тие производи во било кој друг маркет, ќе те чинат 1000 денари и ќе си отидеш дома без литро зејтин. Срамота е да ги ругаме кога сите загрозени фамилии успеваат да свртат нешто во стомакот само затоа што постојат некои вакви маркети кои работат на многу ниска маржа. Пивара Скопје кога имаше препорачана цена од 65 денари на Кока Кола од 2л. пред не знам колку точно години, они ја продаваа по цена од 59 а имаше маркети ја држеа по старата цена - 75. Долго време не сум влегол ама сигурен сум дека сеуште се по неколку денари поефтини од сите маркети и од препорачани цени. Никогаш не сум чул некој да се буни за тие маркети кои продаваат по повисока од препорачаната цена на одредени производи туку увек едното исто - скапо е таму.

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.199
Поени од реакции
18.303
Да не се вртиме со муабетиве. Нивно право е дали ќе ги изложат. Ако ги изложат, ќе немаат доволно за акцијата. Сигурно они тоа го пресметале.
Не е нивно право дали ќе изложат за продажба, туку е незаконски да не го изложат, а притоа истиот производ да го даваат само како гратис над сума од 800 денари.

Право на потрошувачот, согласно законот, е производот да го има достапен по определена цена и истиот да може да се купи, без никакви услови.

Другите зејтини се небитни во муабетот, оти тоа е друг производ, со друг назив, со други карактеристики.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.899
Поени од реакции
23.554
Не е нивно право дали ќе изложат за продажба, туку е незаконски да не го изложат, а притоа истиот производ да го даваат само како гратис над сума од 800 денари.

Право на потрошувачот, согласно законот, е производот да го има достапен по определена цена и истиот да може да се купи, без никакви услови.

Другите зејтини се небитни во муабетот, оти тоа е друг производ, со друг назив, со други карактеристики.
Аха, значи да сумираме. Законот наложува брендот Ле Бон да мора да биде достапен по определена цена или сончогледово масло како продукт да биде достапен по определена цена?
Пак ќе пишам, гледам цело време едно исто се муабети. Зејтин има. Конкретно тој бренд е повлечен за да се задоволат најверните потрошувачи. Тоа е промоција на маркетот. Може да го стори истото со било кој продукт. Во време на масовно купување на конкретно тој производ, сосема фер е да го тргнат од полици за да ја исполнат својата акција. Која е таа акција бре ако трае пола ден? Сигурно имаат ограничени количини и гледајќи ја моменталната ситуација не можат да си дозволат да изложат за продажба. Не знам што тука е нејасно.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Мооре, што испадна од еден зејтин, тема поголема од онаа за Украина. Во кам александрија обичен е 100 ама нема, ладно цеден е 104, за салати.

Sent from my 4047X using Tapatalk

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.364
Поени од реакции
10.262
Аха, значи да сумираме. Законот наложува брендот Ле Бон да мора да биде достапен по определена цена или сончогледово масло како продукт да биде достапен по определена цена?
Пак ќе пишам, гледам цело време едно исто се муабети. Зејтин има. Конкретно тој бренд е повлечен за да се задоволат најверните потрошувачи. Тоа е промоција на маркетот. Може да го стори истото со било кој продукт. Во време на масовно купување на конкретно тој производ, сосема фер е да го тргнат од полици за да ја исполнат својата акција. Која е таа акција бре ако трае пола ден? Сигурно имаат ограничени количини и гледајќи ја моменталната ситуација не можат да си дозволат да изложат за продажба. Не знам што тука е нејасно.
Ти да можеш и со инспекторите кои парично го казнија маркетот, ке се објаснуваш до утре и пак нема да ти биде ништо јасно
Ајјјјј тврда глава:tapp:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.593
Многу ме интересираше целава ситуација во која тврдите дека немало зејтин воопшто на продажба. Еве ти слика од тоа како изгледа КАМ после грабежот од испаничени тетки.

...и мене ме интересираше, па реков чекај бе што прашувам имам таков гратис добиено, чек да прочитам и не ми се верува дека цела ова хистерија е направена токму поради тоа (мое мислење) дека е српско беее, каде лежи зајкот! :facepalm:
...не може ЛеБон зејтинот да го има на рафт затоа што е полнето највероватно исклучиво за таква гратис намена, еднократно земено за потребите на КАМ, тоа можеби не подлегнува на ист закон како кога би бил оригинал фабричко пакување што би требало да се продава и да седи на рафт,
...полека ... едно е набавка на артикал за продажба друго е набавка за донација и гратис на некој производ, а трето под кои услови дали пандемични, воени или вонредни и тука има подчленови во законот за наменскиот производ, така да со резерва толкување тука сувопарно на некој член во законот,
Претпоставувам не си економист и не разбираш некои работи, ќе пробам да ти поедноставам иако @Stefan-kobe и @Zlatikevichius кажаа се што требаше да се каже. Значи се е тоа у реду што си го пишала со акцијата и се слагам да има таква акција се додека трае кризава и сум за да има секакви акции од тој тип се додека се во рамки на законот. Меѓутоа додека на рафтови немаш ниту еден зејтин ставено (у овој пример КАМ маркет), а си ги повлекол во магацин и ги чуваш како залиха за да правиш ваква "акција" е строго казниво со закон. Значи зејтинот, лебот, млекото, маргаринот или путерот и ред други производи ти се конвенционални производи, т.е. твојата егзистенција зависи од нив и кога одиш во продавница не размислуваш воопшто за нивно купување, туку ги купуваш веднаш и без голема споредба или напор за купување. Затоа и постојат закони за нивните цени, да не бидат дискриминирачки, да нема дампиншки цени и менаџерите да немаат дотолку нивно влијание за формирање на цената. Си постојат закони и регулативи. Нема да навлагам дали тие се почитуваат или не, дали се казнуваат бидејќи е друга тема. Во моментов дискутираме за целта на оваа акција.

Тука е проблемот кај КАМ, на производ како што е зејтинот, те условува да направиш сметка од 800 денари за да ти дадат гратис. Еве не можам да направам сметка од 800 денари за да си дозволам основен прехрамбен производ како што е зејтинот, но меѓутоа потребен ми е зејтинот веднаш, во моментот. Треба да го имаат ставено на рафт како опција (вчера го немаше кај мене во КАМ, проверено), за да се купи поединечно по негова регуларна цена, а не единствен пристап до производот да биде со услов, т.е. само ако направиш сметка над 800 денари па да го добиеш истиот гратис иако ти кажале дека количините за зејтин им се потрошиле, кога тоа е потполно неточно и истиот го имаат повлечено само од рафтовите со цел да иницираат поголема продажба на сметка на граѓанинот како што кажав казниво со закон. Вака да функционираше економијата, ехее еве првиот маркет ќе го отворам во некое село каде што луѓето патуваат за да си дозволат основни намирници и со сметка над 400 денари таму ќе продавав леб и млеко.

Не дека не е дозволено да продаваш по пониска цена од набавната, туку овде станува збор за сосема нешто трето. Еве закон согласно таквата продажба како што е случајот со зејтинот.

Лажна информација е дека немаат зејтин за продажба на рафтовите поради тоа што имаат мала количина на зејтин на залиха и истата ја чуваат за овие што ќе направат над 800 денари сметка. Жими газот. Ги повлекле во магацини и лажат дека го немаат како поединечен производ и те условуваат да направиш сметка од 800 денари за да си го дозволиш. Затоа им отиде инспекција, затоа им ги најдоа зејтините, затоа попија казна и затоа денес цел рафт беше полн со зејтин во КАМ маркетот кај мене.

Прегледај го приврзокот 325575

Еве го условувањето под 3). Те условува да купиш лепеза на производи за да направиш сметка до 800 денари за да можеш да си го дозволиш зејтинот во овој случај.

Прегледај го приврзокот 325576

Не знам што овде расправате основни економски работи а немате ни Е од економија во познавањето. Ама најинтересни, и експерти за корона, за војнава у Украина, сеа и експерти за економија станавте а благе везе си немате. Кажете сега како не сме у право со тоа што ќе ми кажете дека како совршена конкуренција маркетот може што кур сака да прави и да ја покачи цената на зејтинот на 1000 денари ако му е ќејф.
...а ти демек си економист и ги разбираш сите работи? човек без разлика со која професија се занимава се учи и надоградува цел живот,
... еве дали овој закон важи за производ што е наменски произведен, еднократно дистрибуиран, во вонредни услови на дефицит на истиот со дозвола да истиот се донира да се даде бесплатно, гратис на потрошувачот?
...дали асортиман кој се донира или се дава гратис било да се земјоделски производи, прехрамбени производи, козметчки производи, па дури и лекови и медицински матетијал го има истиот ,,пат" и важи ист закон како кога би се работело за слични производи но со продажна цел?
...пошто си Е од експерт еве кажи кој дава дозвола за горенаведеното на пример да биде предмет на донација или гратис или нема потреба секој може да донира што сака и кога сака? и дали има разлика меѓу донација и гратис? би ти била благодарна да ми одговориш, но без нервоза и вреѓање ако се може! :)

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.425
Поени од реакции
4.509
Знам дека чоколадо не е од оние неопходни производи за преживување, ама ќе го земам како пример.

Влегувам во Тинекс, сакам да си купам МИЛКА, и таа ми вика, не може, само со сметка над 800 денари, ако сакаш имаш Дорина. И како е ова дозволено? Вие ќе продолжите да купувате во истиот маркет ако ви направат нешто вакво? Јас не.

Истото е и со зејтинот. Има луѓе што го користат само тоа ЛЕ БОН, и не сакаат друго, без разлика дали е поевтино и поскапо. Акција е кога даваш нешто гратис или со купување на 2-3 производа, па тоа да следи во пакет, НО, ако истиот го има во слободна продажба. по полна цена не е проблем.

Малку оф-топик, дали е казниво ако имаш различни цени на рафт и на каса за истиот производ? Ако да, колкава е казната?

@Bafra прочитав дека Х години си бил во трговија или нешто така. Кажи ми, што е тажно во мојот пост? Демек маркетот е негов, што сака ќе прави?

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.566
Поени од реакции
5.610
Знам дека чоколадо не е од оние неопходни производи за преживување, ама ќе го земам како пример.

Влегувам во Тинекс, сакам да си купам МИЛКА, и таа ми вика, не може, само со сметка над 800 денари, ако сакаш имаш Дорина. И како е ова дозволено? Вие ќе продолжите да купувате во истиот маркет ако ви направат нешто вакво? Јас не.

Истото е и со зејтинот. Има луѓе што го користат само тоа ЛЕ БОН, и не сакаат друго, без разлика дали е поевтино и поскапо. Акција е кога даваш нешто гратис или со купување на 2-3 производа, па тоа да следи во пакет, НО, ако истиот го има во слободна продажба. по полна цена не е проблем.

Малку оф-топик, дали е казниво ако имаш различни цени на рафт и на каса за истиот производ? Ако да, колкава е казната?
Не знам како е законски но лично,
еве чоколадото на пример,

Ако има чоколадо по рафтовите, Милка или Дорина - небитно, тогаш не ми смета одредено чоколадо - Милка на пример да се дава само на каса гратис со сметка над Х денари.
НО, ако нема чоколадо по рафтовите, и се дава чоколадо - Милка САМО со сметка над Х денари тогаш би ми сметало и мислам дека треба да се регулира тоа.

Во секој случај би престанал да идам лично во тој маркет. :)

Лично во некој маркети избегнувам да пазарам заради Х причини, сигурно и ако ми требало зејтин а сум бил во КАМ, и немало на полица немало ништо да купам туку само би искочил од маркетот и веќе не би се вратил. Би ги оставил помфритот и останатите работи што би ми биле во корпа/количка и фино лепо ќе си отидев во маркетот до КАМ, ќе потрошев 100 денари плус можеби а КАМ ќе изгубеше муштерија.
Е сеа ако имало Брилијант на пример а не ле бон, ќе ме заболеше ле стојко и ќе земев што има :D

Значи ВЕРО Тинекс и КАМ се договориле дека зејтинот ќе им е 95-100 еур. Супер. Затоа ги имаш Стокомак, Рептил, ГИГО и десетици колонијали, кои ќе речат, мене ми се исплати и по 2 евра да го продавам.
Хипотетички ако Веро, Тинекс и КАМ се договорат да го продаваат зејтинот по 300 денари литар, тогаш и Х фирма што увезува-дистрибуира зејтин ќе ти каже а па роџаче, 250 денари литар, ако нарачаш над Х литри и платиш во КЕШ одма тогаш може и по 220 денари литар да ти дадам. Ако не, здравје.

Па и гиго, рептил, стокомак ќе мора од мука да накачат цена пошто таа Х фирма ќе им го продава поскапо.

Прост пример, увезувам Х продукт
Продавниците го продаваат по 100 денари.
јас им го давам по 60 денари.

Голем дел од продавниците почнуваат да го продаваат продуктот по 200 денари.
Јас будала сум во тој случај да не ја дигнам цената на 150? Зашто? Зашто и јас како увозник да не заработам плус пари? Ако веќе маркетите се алчни и ја дигаат вештачки цената?

Просто е, зашто тој што продава на големо да нема поголем ќар ако гледа дека маркетите си играат кур и си качуваат самите цени? Па после сите ќе бидат приморани тој продукт да го продаваат по поголема цена пошто јас сум им качил цена.

Хипотетички правиме муабет,
ако КАМ, Тинекс и Веро се искурназат и почнат да го продаваат зејтинот по 100 евра, тогаш и увозникот ќе се искурнази и ќе каже зашто овие да имаат по 5000+ денари ќар од литар, ќе земам и на сите ќе им го продавам зетинот по 90 евра литар.
Па така и Гиго и Стокомак ќе мора да ја покачат цената.
Me сфаќаш што сакам да кажам.

За Основни продукти, мора државата да регулира. Иначе цените вештачки ќе се дигаат у плафон и народот ќе осети многу на своја кожа.

Не ги напаѓам КАМ, во тие 2 КАМ маркети кај што идам јас и тие околу мене имаше и зејтин и брашно.
Така да според мене, како што пишав и погоре, доколку имаат на рафт зејтин не глеам ништо против да даваат гага. Дури и добра промоција мислам дека е.

Околу другите муабети очигледно нема јас и ти да се сложиме.
Регулатива од државата мора да има, иначе буквално на сите ни се еба мајката. Цените ќе отидат во плафон, буквално нема да можеме да си ги дозволиме 50% од продуктите.
Замисли лебот да почне Жито Лукс да го продава по 100 денари. Одма сите фурни ќе го направат лебот 80-90 денари по векна. Или Млекото или било кој основен продукт.

Домино ефект ќе биде неизбежен, секој сака да има поголем ќар, а со тоа драстично ќе се дигне цената и на крај пак обичниот народ ќе страда. Нема да страдаш ти како газда, ама ќе страдаш ти како човек кога за 80% од работите ќе треба да плаќаш поголема цена, иако си газда. А нормално, и ресурсите што ти се потребни за работа ќе ти поскапат.

Kajgana Shop

На врв Bottom