...Tuku Lukashenko i onaka nema sto da kaze koga e marionetski lider zavisen od Putin. Valjda primer kako Putin ja zamisluva idnata vlada vo Ukraina.
Прво, еве овде е општата тема - овде дискутирај политика. Таа тема каде постираше е дискусија за воени анализи и дејствија.
Второ, ок ајде за политика да зборуваме.
Предизвик за тебе. Остави си ги предрасудите и рационално одговори кој поминува подобро:
- Белорусија со „марионетски“ лидер под влијание на соседот, без војна и со подобар животен стандард од предвоена Украина.
- Или Украина, во војна заради амерички интерси и прокси управувана од САД со марионетски лидер целосно далечински контролиран од далечните САД кои се без skin in the game (ако им ја знаеш фразата, ако не гуглај ја).
изборот е лесен само од аспек на тоа која од двете држави е натерана да води војна за туѓи интереси, и која сигурно ќе ја изгуби со огромни цивилни, економски, и воени штети. Но ако при изборот ти треба помош од типот на податоци за предвоените ГДП и животен стандард, истите многу лесно ќе ги најдеш на нет.
Мод: намерно го цитирав постов и покрај препораката да не се цитираат пријавени офтопик постови, заради општа демонстрација/едукација која тема за што служи.