ИТ фирми и пракси во Скопје

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.390
Поени од реакции
3.597
Оној кој си ја сака фирмата во којашто работи, а не парите кои ги зема од таа фирма. Притоа да се разбереме лојалноста треба да е обострана и адекватно наградена.
Za dobro ili losho, vekje ne postojat takvi firmi. Niedna firma vo koja sum rabotel ne cenela lojalnost. Megjutoa site firmi ti go pravat istiot film demek nie sme culture/family/community, tuka ne e bitno koj kolku zarabotuva bla bla bla i toa e edinstveno nesto sto cenat: da ti skratat uste malce od toa sto go imas pobarano cisto za da se dokazat pred gazdite. Relevantno video: https://www.youtube.com/watch?v=j0Gix4nmF8U

Stranskiot kapital doagja kaj nas edinstveno poshto e namamen od eftini eksperti so po 5/10 godini iskustvo.
Dali nekoj junior dal otkaz sega ili za 6 meseci na firmite kaj nas ne im igra kojznae kolkava uloga, niv edinstveno im se bitni seniorite koi sto od tuka vrsat rabota sto bi kostala 100-200$/hour vo stranstvo za nekoja platicka od 2000$ mesecno i po nekoj tim bilding.
A ako begaat seniorite od firma, togas propagja cela firma, plain and simple.

Mene na primer ne mi e biten job security, uste pomalku da se motkam po nekoja kancelarija vo centar ili da me nosat na tim bilding vo krushevo. Zatoa izbegnuvam makedonski firmi i samo fakjam stranski proekti i im posakuvam na site seniori so 5-10 godini iskustvo da go doziveat istoto, neverojatna promena na podobro.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ова болдираново не го разбирам, т.е го разбирам, страв им е другите да не почнат такви покачувања да бараат. Имаш 4 - 5 инхаус девелопери и сега имаш човек на кој му ги даваш најсјебаните тикети, ти работи покрај куцање код и конфигурирање на виртуелни хостови, конфигурирање на локална средина, помага на други и од голема помош му е на тим лидот кој обично е странец итн. И сега човеков бара сениорска плата за македонски услови, а зема просечна програмерска плата во Македонија. Одговорот е у стил ние максимум до 5% покачувања од плата даваме годишно, и те става на исто рамниште со другите иако си дал се од себе. Зошто тој девелопер би бил лојален на таква фирма?
Точно така е како што викаш, затоа и реков дека самиот мајндсет на програмерите е таков каков што е, баш поради причината што ја кажа. Не гледаат индивидуално на луѓето, туку ги гледаат како ресурси.
Автоматски споено мислење:

Za dobro ili losho, vekje ne postojat takvi firmi. Niedna firma vo koja sum rabotel ne cenela lojalnost. Megjutoa site firmi ti go pravat istiot film demek nie sme culture/family/community, tuka ne e bitno koj kolku zarabotuva bla bla bla i toa e edinstveno nesto sto cenat: da ti skratat uste malce od toa sto go imas pobarano cisto za da se dokazat pred gazdite. Relevantno video: https://www.youtube.com/watch?v=j0Gix4nmF8U

Stranskiot kapital doagja kaj nas edinstveno poshto e namamen od eftini eksperti so po 5/10 godini iskustvo.
Dali nekoj junior dal otkaz sega ili za 6 meseci na firmite kaj nas ne im igra kojznae kolkava uloga, niv edinstveno im se bitni seniorite koi sto od tuka vrsat rabota sto bi kostala 100-200$/hour vo stranstvo za nekoja platicka od 2000$ mesecno i po nekoj tim bilding.
A ako begaat seniorite od firma, togas propagja cela firma, plain and simple.

Mene na primer ne mi e biten job security, uste pomalku da se motkam po nekoja kancelarija vo centar ili da me nosat na tim bilding vo krushevo. Zatoa izbegnuvam makedonski firmi i samo fakjam stranski proekti i im posakuvam na site seniori so 5-10 godini iskustvo da go doziveat istoto, neverojatna promena na podobro.
Јас во последните две фирми кај што работев, ми ја ценеа лојалноста. Исто така и клиентите што ги имав во тие 2 фирми ми ја ценеле лојалноста. Не е дека не постојат такви фирми, меѓутоа целата ситуација е како пинг понг, нешто што е почнато, тешко може да се поправи. Дури и клиентите што ги имаме сега ми ја ценат лојалноста и во сите случаи лојалноста ми се исплатела, некогаш порано, некогаш подоцна.

Иначе ете ти си го определил патот што сакаш да го одиш и тоа е тоа. Има луѓе кои сакаат да се комфорни. Јас на пример избегавав фриленс доста време од причина што не сакам да работам сам. Сакам контакти со луѓе, сакам работна атмосфера.

Последно уредено:
Z

zmej gorjanin

Гостин
Еве прилика да се зголемат платите на програмерите дополнително

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Еве прилика да се зголемат платите на програмерите дополнително

Кога ќе го напраат ова ќе пораснат приходите официјално :)

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
А која е оправданоста на оваа мерка?
Да се помогне на сиротите вработени во најбитната индустрија во светот. Ама не е доволно ова, на таа мака што ја поминуваат мора и бенефициран стаж да им се даде.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Кога ќе го напраат ова ќе пораснат приходите официјално :)
Вработениве по фирмиве тешко дека ќе ги видат тие пари. Али за тие што работат remote ќе бидат добредојдени. Плус и така не ги бива за привлекување странски инвестиции, а знаат каде лежи кешот, па ќе се надеваат да привлечат нови странски компании со пониски даноци.

Член од
28 октомври 2021
Мислења
1.146
Поени од реакции
2.255
Да се помогне на сиротите вработени во најбитната индустрија во светот. Ама не е доволно ова, на таа мака што ја поминуваат мора и бенефициран стаж да им се даде.
Имаше некаде на интернетов, мислам на Твитер, "бараа" и бенифициран стаж во ИТ, за да се пензионираат порано пошо после 50 години човек не можел да работи ИТ.

Сите популистички мерки на грбот од сиромавиот паѓаат.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Вработениве по фирмиве тешко дека ќе ги видат тие пари. Али за тие што работат remote ќе бидат добредојдени. Плус и така не ги бива за привлекување странски инвестиции, а знаат каде лежи кешот, па ќе се надеваат да привлечат нови странски компании со пониски даноци.
Јас имам потпишано договор на бруто плата, така да ќе ги добијам. Е сега дали ќе ме скокнат некое покачување за да израмнат ќе видиме.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Да да, тоа и мислев, има еден куп што работат фриленс, и тие пари нигде ги нема евидентирано :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.356
Поени од реакции
26.369
Секогаш можеш да ги уплатиш во буџет како награда за државата. Не се секирај, нема да ти ги вратат. :D

Член од
7 јануари 2021
Мислења
40
Поени од реакции
75
Nekoj da spodeli iskustvo od Loka ? Aplicirav za kaj niv pa dali ima nekoj ovde da spodeli iskustvo

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Нема да пројде, Апасиев ќе ја обжали на Уставен. :)
И во двата случаи нема да ги добијат парите :)
Автоматски споено мислење:

Nekoj da spodeli iskustvo od Loka ? Aplicirav za kaj niv pa dali ima nekoj ovde da spodeli iskustvo
Не сум слушнал за таа фирма, вака изгледаат ок, америчка компанија... Не мора ти да слушаш искуства и да влезеш у фирмата со предрасуди. Можеби тој што ќе ти пише не го примиле и ќе збори лошо за фирмата или го избркале. И да не ти чини ќе излезеш и ќе си најдеш друга работа. Не се замарај со туѓи искуства, тоа е субјективна работа.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom