Ако може таа фирма да го плаќа 1000, зашто не може таа што го обучувала да го изедначи со плата?Јас сум секогаш за обука, ама што правиме со моменталниот тренд на наддавање и менување фирми како чорапи?
Еве ти го земаш, да речеме за 700 евра месечно, 0 искуство, инвестираш ресурси да го обучиш интензивно, и за 6 месеци создаваш некој што конечно ќе почне на фирмата да и ги враќа парите што ги давала додека учел, па тек по месеци и да заработува. Дигаш плата, 20%, пак си на 850 евра, работникот фаќа магла во друга фирма каде му нудат 1000ка бидејќи добиле готов кадар и не си трошат време, ти остануваш заебан.
Затоа на некој начин се помалку фирми посветуваат време на обука, и горење на сениорите. Едноставно во ИТ моментално работите се сведени како да имаш размазано детенце кое со троа плачење добива поклони од: родители, баби и дедовци, и пак си го лади и не покажува резултати на школо.
Ако веќе летаат луди цифри, треба да лета и луд квалитет, а за тиња квалитет поарно ќе си ангажирам ѓупци од Пакистан и Индија.
Многу фактори може да играат улога околу зголемувањето на плата, некогаш е невозможно, а некогаш од принцип, ако некој тргне да те уценува со останување во фирма само поради плата тури му пепел, ќе добиваш рекет на редовна база, и негативна атмосфера меѓу останатите во тимот.Ако може таа фирма да го плаќа 1000, зашто не може таа што го обучувала да го изедначи со плата?
Ја иам слушнато други искуства, остануваа во фирмата се дур им правеа приближен matching на плата. Ретко кој мења работа по 6 месеци, тоа е тежок red flag.
Дури слушаш апсурдни ситуации каде луѓе што доаѓаат кај тебе во фирма имаат поголема плата од тебе зашто смениле работа, а твојата лојалност вреди курац.
Според мене ако за 6 месеци не вадиш плата од вработениот има нешто погрешно у функционирањето, тој треба да е продуктивен без разлика на тоа колку знае. Месец два да се ухода ајде, ама работата треба да се дели по ниво на знаење. Мали фирми имаат проблеми со ова не само во Ит туку во сите сектори.
Не е рекет ако ти зимаш 500 и друга фирма ти нуди 900 и бараш да ти кренат нешто приближно. Нормално дека ќе остане ради плата, твоја е фирмата, не негова.Многу фактори може да играат улога околу зголемувањето на плата, некогаш е невозможно, а некогаш од принцип, ако некој тргне да те уценува со останување во фирма само поради плата тури му пепел, ќе добиваш рекет на редовна база, и негативна атмосфера меѓу останатите во тимот.
Другата фирма може да е во тесно со рокови, кадар, пенали, а може едноставно да имаат појаки клиенти. Како и вработените, така и фирмите се пазарат за различни цени, поголеми фирми имаат поголемо реноме, и полесно стигаат до поголеми суми. Некогаш и нудење на клуч на рака нуди можност за вадење на подобар процент, но мали фирми не можат да го нудат ова бидејќи ретко имаат кадар за сите сегменти.
Па добро, до некаде е така, ама реално и фирмите имаат преголеми очекувања, и реално не може секогаш одма нов лик да знае се што се случува.
Сепак постојат многу underrated ствари кои предизвикуваат тешкотии за new hires. Такви ситници има многу. Искрено филтерот на кадар не треба толку да биде фокусиран на тоа "кој колку знае" и да се сетира тајмер до моментот кога новиот ќе почне да прави пари. Исто како што спомна @Ne_sum_ja погоре за опседнатоста со плати, треба и фирмите да ја гледаат големата слика а не да бидат водени од ситни петпарачки трговски манири и пристапи.
Според мене 80% круцијално би требало да биде колку новиот recruit се труди и колку има желба да учи. Останатото е "колку го бива".
Реално преголем притисок е за некој нов да се очекува дека нема да мора да зависи од постари и да му се сетира бројчаник кога ќе почне да прави плус за фирамта. И фирмите сакаат готов производ, немаат никаков onboarding план, проектите одамна веќе се преголеми за да има било каква СМИСЛА за правење документација (која е практично непостоечка насекаде).
Се заборава фактот што 99.9% од сегашниве сениори во минатото биле џуниори во канцеларија каде што активно и очи во очи може да се праша, на цигарче или што год може да замараат сениори и поискусни ликови. Денес remote тоа дополнително отежнува, и за џуниорот и за сениорот (од аспект што не е научен да "менторира" преку Teams или Slack).
Плус, фирмите многу често не се свесни дека да се посветат УБАВО, по 1-2 саати дневно на некој џуниор 2 недели, многу повеќе ќе бенефитираат така, отколку да не му посветуваат време ич и да го чекаат 3-6 месеци да му "кликне" во глава. Демек премногу е valuable времето на сениорите за да го "трошат" на менторирање, во очите на огромен дел од фирмите. Ако фирмата премногу хардкор влегува во пресметка на саати и пари, наместо просперитет тогаш тоа треба да е аларм.
Документација мислам дека веќе е научна фантастика во многу компании. Барем за преглед на архитектура да имаа еден power point, а многу често ни тоа го нема.
Cамите фирми кои уште на интервју ти ствараат притисок со разни корпоративни финти и ти даваат до знаење "Другар, имаш тајмер од прв ден".
Реално денес 3 месеци простор за "адаптација" на џуниор треба да биде default. Ако се труди (80%) и ако го бива (20%) тој треба да продолжи и да му се даде простор барем уште неколку месеци.
Премногу места и фирми со пристапи од типот "Еве ти бебче топка, играј сеа ракомет" или "Еве ти бебче море, ајде пливај да те видам".
Секако, си има секакви и фирми и работници, без оглед на големина и сениоритет.
1-2 саати на ден е ок време и мислам дека ниедна фирма не би направила проблем со тоа. Повеќе е проблемот со луѓето кои треба да ги посветат тие 2 саати со новиот вработен, а не сакаат да се замараат. 2-3 месеци е ОК време за адаптација за јуниор, ама затоа постои и праксата.Јас сум секогаш за обука, ама што правиме со моменталниот тренд на наддавање и менување фирми како чорапи?
Еве ти го земаш, да речеме за 700 евра месечно, 0 искуство, инвестираш ресурси да го обучиш интензивно, и за 6 месеци создаваш некој што конечно ќе почне на фирмата да и ги враќа парите што ги давала додека учел, па тек по месеци и да заработува. Дигаш плата, 20%, пак си на 850 евра, работникот фаќа магла во друга фирма каде му нудат 1000ка бидејќи добиле готов кадар и не си трошат време, ти остануваш заебан.
Затоа на некој начин се помалку фирми посветуваат време на обука, и горење на сениорите. Едноставно во ИТ моментално работите се сведени како да имаш размазано детенце кое со троа плачење добива поклони од: родители, баби и дедовци, и пак си го лади и не покажува резултати на школо.
Ако веќе летаат луди цифри, треба да лета и луд квалитет, а за тиња квалитет поарно ќе си ангажирам ѓупци од Пакистан и Индија.
Еден од најважните атрибути што треба да ги има еден вработен е лојалноста. Ако му дадеш на еден вработен пари со уцена, тогаш сите други ќе почнат да те уценуваат и ќе се створи токсична атмосфера.Не е рекет ако ти зимаш 500 и друга фирма ти нуди 900 и бараш да ти кренат нешто приближно. Нормално дека ќе остане ради плата, твоја е фирмата, не негова.
Сеа фирмата ако сака може да го задржи , или ко што викаш ти да тера принципи и да си бара нов човек. Ама после нема плачење колку коштала обуката.
Мое мислење е дека секој е заменлив, меѓутоа фирми што ротираат вработени за 6 месеци се лоши фирми (бар од мое искуство за сите сектори).
Интересна работа е што сепак постојат огромен број на мали фирми во ИТ светов, уште не се изедени. Значи некако се снаоѓаат.Не се секирајте и тоа ќе се реши како во другите сектори. Малите фирми ќе бидат изедени од поголемите.
Големите фирми ќе си ја распределат и стандардизираат работата за да им биде исплатлив и најнеискусниот вработен по 1 месец.
За каква лојалност зборите. Неговите интереси се спротивни на твоите. Тебе ти е од интерес да го скратиш, него од интерес да добие повеќе.Еден од најважните атрибути што треба да ги има еден вработен е лојалноста. Ако му дадеш на еден вработен пари со уцена, тогаш сите други ќе почнат да те уценуваат и ќе се створи токсична атмосфера.
Како што кажав претходно, кај нас не се цени лојалноста, туку се цени полтронството. И за тоа не се криви вработените, туку фирмите. А „рекетот“ е само печат на тоа што се дешава. И да ти кажам, тоа е еден од начините да се исчистат несакани вработени од фирма, безболно.
Ако ти не ја цениш неговата лојалност и неговиот труд, тоа е друга работа. Интересите не секогаш се спротивни, тука си многу грешка. Јас секогаш ќе сакам тие што заслужиле секогаш да се на врвот според моите можности, се разбира. Не можам да си дозволам да изгубам добар човек за 100-200 евра. Јас тоа што го кажувам е сосема друго. Денеска, барањето поголема плата не е барање поголема плата, туку без исклучок, уцена. Јас бев таму и таму, ми понудија толку и толку, ако не ми накачите толку и толку јас си одам.За каква лојалност зборите. Неговите интереси се спротивни на твоите. Тебе ти е од интерес да го скратиш, него од интерес да добие повеќе.
Он не те уценува, туку ти го потплаќаш чим друга фирма му дава многу поише. Чудно ти е зашто си викаш, еј 1000 евра му давам во Македонија и се жали. Меѓутоа тој е пазарот.
Проблемот е фирмите им се непрофитабилни, немаат добар бизнис модел. "Рентаат" програмери за странство, што на некој начин се предузимачи, а не бизнисмени. А и муабети дека некој 6 месеци нема да биде профитабилен се без врска, освен ако не земаат дебили, ама во тој случај нека бапнат еден IQ тест и ајт у курац.Не е рекет ако ти зимаш 500 и друга фирма ти нуди 900 и бараш да ти кренат нешто приближно. Нормално дека ќе остане ради плата, твоја е фирмата, не негова.
Сеа фирмата ако сака може да го задржи , или ко што викаш ти да тера принципи и да си бара нов човек. Ама после нема плачење колку коштала обуката.
Мое мислење е дека секој е заменлив, меѓутоа фирми што ротираат вработени за 6 месеци се лоши фирми (бар од мое искуство за сите сектори).
Зависи од профилот на кадарот. Ако кадарот е заменлив, фирмата ќе те заборави во моментот кога си излегуваш од вратата. Интересно е што многу помали фирми, кои имаат и странски газди, со по 4 - 5 вработени во Македонија, попрво би се одлучиле да им купат на вработените лаптопи од по 2500 евра, да им дадат 25 дена одмор, ама големо покачување никако да не дадат. Си имаат зацртано дека Македонија е пазар на евтина работна сила и знаат зошто се дојдени тука, ако знаат дека можат да најдат замена колку да штрака нешто, биди ти колку сакаш квалитетен, големо покачување нема да добиеш. По мене фирмите во Македонија се соочуваат со еден така малку посериозен проблем, барем кога станува збор за поквалитетни девелопери. Голем дел од странските големи компании се решаваат да се ослонат на remote developers во пост корона времето. Јас познавам наш човек на кој што саатница му е 80 долари, вработен фул тајм, со фриленсерски договор, со све. Зошто тој човек би се замарал да преговара со некој си HR од Македонија за вработување?Ако ти не ја цениш неговата лојалност и неговиот труд, тоа е друга работа. Интересите не секогаш се спротивни, тука си многу грешка. Јас секогаш ќе сакам тие што заслужиле секогаш да се на врвот според моите можности, се разбира. Не можам да си дозволам да изгубам добар човек за 100-200 евра. Јас тоа што го кажувам е сосема друго. Денеска, барањето поголема плата не е барање поголема плата, туку без исклучок, уцена. Јас бев таму и таму, ми понудија толку и толку, ако не ми накачите толку и толку јас си одам.
Еве ќе ти кажам мој пример од порано (имам 2 слични). Одам да барам поголема плата, ми вика каде ќе одиш. Јас му викам, нигде не планирав да одам, ама пошто очигледно не се цени лојалноста тука, еве ти отказ.
Барањето поголема плата не треба и не смее да биде уцена. Отиди со аргументи, јас мислам дека заради тоа и тоа, заслужувам поголема плата. Па ако не ти дадам, барај си нова работа и иди си.
ПС.
Моментот „еј 1000 евра му давам во Македонија и се жали.“ во ИТ индустријата е далечно минато.
ППС.
Мене лојалноста највеќе ми помогнала да стигнам таму каде што сум.
Прво се бара во својата, ако не ти дадат бараш на друго место.Не е рекет ако ти зимаш 500 и друга фирма ти нуди 900 и бараш да ти кренат нешто приближно. Нормално дека ќе остане ради плата, твоја е фирмата, не негова.
Не ти е баш интерес да го скратиш, туку да создадеш некој на кого ќе се потпреш за работата. Има проекти и кадар на кои имаш и --20-30%, ама јбг, не те вика газдата тогаш да ти каже овој месец платата ќе биде 700 евра,а не 1000.како што се договоривме.За каква лојалност зборите. Неговите интереси се спротивни на твоите. Тебе ти е од интерес да го скратиш, него од интерес да добие повеќе.
Он не те уценува, туку ти го потплаќаш чим друга фирма му дава многу поише. Чудно ти е зашто си викаш, еј 1000 евра му давам во Македонија и се жали. Меѓутоа тој е пазарот.
Па не дека ти треба некој со 150 iq за да куца crud апликации, пола работа е таква. Проблем е колку се замара било кој, сум сретнал генијалци кои се "турни ме да кинисам", а и луѓе со помал iq кои се штуки.Проблемот е фирмите им се непрофитабилни, немаат добар бизнис модел. "Рентаат" програмери за странство, што на некој начин се предузимачи, а не бизнисмени. А и муабети дека некој 6 месеци нема да биде профитабилен се без врска, освен ако не земаат дебили, ама во тој случај нека бапнат еден IQ тест и ајт у курац.
Што е лојален работник според тебе?Колку лојални работници во ИТ индустријата познавате?
Оној кој си ја сака фирмата во којашто работи, а не парите кои ги зема од таа фирма. Притоа да се разбереме лојалноста треба да е обострана и адекватно наградена.Што е лојален работник според тебе?
Во ЕУ земјите (барем во Холандија и Белгија каде што сум бил) имаат проблем со вработени, поготово странци. Пошто кога ќе го вработат многу тешко можат да го избркаат од работа, па дури овој да не е продуктивен воопшто. Па така ги решаваат работите на подруг начин, на пример тие што немаат стален престој, едноставно престануваат да им даваат документи за work permit и тоа е тоа, сакал неќел ќе мораш да си одиш. Друг начин како го решаваат тоа е временски контракти со professional card. Така саатницата што ја даваат е огромна 50 евра за јуниор и нагоре, ама тој трошок им е ограничен и знаат дека работата ќе биде сработена. Работата беше on site. Е сега тоа што се дешава, со ковидов, таквите контракти не се ограничени само на on site, туку се научија дека можело да се работи и remote, па почнаа полека да земаат експерти и од надвор за таа цена. Иначе не се залажувај, треба ептен среќа за да најдеш таква работа, неможе таа цифра да ти биде водилка во работата, пошто цело време ќе бидеш исфрустриранЗависи од профилот на кадарот. Ако кадарот е заменлив, фирмата ќе те заборави во моментот кога си излегуваш од вратата. Интересно е што многу помали фирми, кои имаат и странски газди, со по 4 - 5 вработени во Македонија, попрво би се одлучиле да им купат на вработените лаптопи од по 2500 евра, да им дадат 25 дена одмор, ама големо покачување никако да не дадат. Си имаат зацртано дека Македонија е пазар на евтина работна сила и знаат зошто се дојдени тука, ако знаат дека можат да најдат замена колку да штрака нешто, биди ти колку сакаш квалитетен, големо покачување нема да добиеш. По мене фирмите во Македонија се соочуваат со еден така малку посериозен проблем, барем кога станува збор за поквалитетни девелопери. Голем дел од странските големи компании се решаваат да се ослонат на remote developers во пост корона времето. Јас познавам наш човек на кој што саатница му е 80 долари, вработен фул тајм, со фриленсерски договор, со све. Зошто тој човек би се замарал да преговара со некој си HR од Македонија за вработување?
Ова болдираново не го разбирам, т.е го разбирам, страв им е другите да не почнат такви покачувања да бараат. Имаш 4 - 5 инхаус девелопери и сега имаш човек на кој му ги даваш најсјебаните тикети, ти работи покрај куцање код и конфигурирање на виртуелни хостови, конфигурирање на локална средина, помага на други и од голема помош му е на тим лидот кој обично е странец итн. И сега човеков бара сениорска плата за македонски услови, а зема просечна програмерска плата во Македонија. Одговорот е у стил ние максимум до 5% покачувања од плата даваме годишно, и те става на исто рамниште со другите иако си дал се од себе. Зошто тој девелопер би бил лојален на таква фирма?Оној кој си ја сака фирмата во којашто работи, а не парите кои ги зема од таа фирма. Притоа да се разбереме лојалноста треба да е обострана и адекватно наградена.
Автоматски споено мислење:
Во ЕУ земјите (барем во Холандија и Белгија каде што сум бил) имаат проблем со вработени, поготово странци. Пошто кога ќе го вработат многу тешко можат да го избркаат од работа, па дури овој да не е продуктивен воопшто. Па така ги решаваат работите на подруг начин, на пример тие што немаат стален престој, едноставно престануваат да им даваат документи за work permit и тоа е тоа, сакал неќел ќе мораш да си одиш. Друг начин како го решаваат тоа е временски контракти со professional card. Така саатницата што ја даваат е огромна 50 евра за јуниор и нагоре, ама тој трошок им е ограничен и знаат дека работата ќе биде сработена. Работата беше on site. Е сега тоа што се дешава, со ковидов, таквите контракти не се ограничени само на on site, туку се научија дека можело да се работи и remote, па почнаа полека да земаат експерти и од надвор за таа цена. Иначе не се залажувај, треба ептен среќа за да најдеш таква работа, неможе таа цифра да ти биде водилка во работата, пошто цело време ќе бидеш исфрустриран
Трошоците од типот на лаптоп се еднаш на неколку години, 5 дена плус одмор еднаш годишно, а платата ти е месечен трошок. Затоа пазат со платите. Тие малите фирми со 4-5 вработени, не можат да си дозволат ризик да дадат висока плата, баш поради причина што се мали, во случај на празен ход, нема кој да ја компезира загубата. Ти како вработен треба да си пресметаш, која ти е стратегијата за личен развој. Има некои луѓе, не сакаат да се замараат со кариера и задоволни се со тоа што го имаат, си ја работат работата и не даваат иницијатива. Тие луѓе се претежно исплашени од промени или од огромни фирми и се плашат да не бидат проголтани. Во тој случај таква мала фирма е идеална за нив.
Но има луѓе кои бараат напредок, бараат да одат напред. Во тој случај таква мала фирма е добра за нив до одреден степен и тогаш неизбежно е да се прешалташ во поголема фирма. Но и тој трансфер треба да го пазиш. Јас сум имал случај, каде што сум сменил работа за помалку пари (не сум сменил буквално туку после неколку месеци во странство). И тоа не дека бев принуден од што неможев да најдам работа, туку затоа што така си го замислив мојот пат. Во таа фирма после 2 месеци ја добив посакуваната сума (без да ја побарам) и останав во таа фирма релативно долго. Основицата на платата ми била ок за денешни услови, ама воглавном парите што ми легнувале на сметка биле во просек пута 2.5.
Значи џабе ти е платата, ако ти тапкаш во место. Има фирми кај што имаат стварно проекти кои добро се плаќаат и можат да си приуштат добра плата за програмер, ама таму ќе си останеш чирак. А има фирми кај што учествуваш во создавањето. Таму е доста потешко. имаш поголема одговорност, ама таму напредуваш во кариерата. Јас колку и да сакам, неможам да се вклопам во фирми кајшто ми е задачата да куцам.