Македонска берза

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
СТБ нема да биде привлечна акција се додека не си ги реши проблемите дома со приоритетните акции и не почне повторно да дава дивиденди. Опасноста иако мала приоритетните акции да се конвертираат во обични, дали една за една или две за една ја прави СТБ ризична по вредноста на инвеститорите.

А што прашувавте за АЛК, статистиката од нивниот 10 годишен раст кажува дека од нив просечно може да се очекува 22.5% годишен раст на цена. Тој раст е просечен, што значи дека некоја година ќе биде повеќе, некоја помалку ама ќе се движи околу тој процент, што кажува дека за 5 години, во 2027 АЛК може но не мора да дојде на 60 000.

Лично немам акции во АЛК затоа што никогаш не сум можел да си ја објаснам нејзината вредност. Секогаш добивката од дивиденда од 2.5% ми изгледала ситна, а растот на акцијата никогаш не е гарантиран.

Затоа сум пропуштил голема заработка, но не се каам затоа што ни сега не можам да си објаснам зошто би купил АЛК со 2.5% дивиденда наместо КМБ со зал жал на сегашната цена е скоро 6%. Од истата причина повеќе би купил ТЕЛ со нешто под 6% дивиденда отколку 2.5%.

Но, за мене добрата дивиденда е задолжителен критериум во селекцијата на компании. За други не мора да биде.

Член од
12 јули 2017
Мислења
109
Поени од реакции
100
Како почнаа да се вадат предвидувања од ракав…на кој колку му треба, ”коло срече” :vozbud:

P

passats

Гостин
abe dajte i nekoja "analiza"i za MPT trebase da bide 120K , koga ocekuvate da dojde na 150K
stavete ja i nea vo balonot:masa:
Автоматски споено мислење:

Ne se sekiraj ke ja vidish i ALK na 20.000 i Kmb na 13000 a bogami i TNB na 30.000 :) pocekak da iskocat izvestaite i gledaj i cudi se kako se pravat pari :)

Ne se sekiraj ke ja vidish i ALK na 20.000 i Kmb na 13000 a bogami i TNB na 30.000 :) pocekak da iskocat izvestaite i gledaj i cudi se kako se pravat pari :)
eve ja tvojata analiza za MPT.....
..vo Gevgelija vikat
miliojne vagojne
abe sto se 200 milioni :) vo RSM
se slagam so site vas deka ke odat nagore,no sepak stapot ima dva kraja

Firmata ladno moze da si pravi 20 miliona sto znaci 200 miliona ne e nekoja para t.e. 120.000 akcija e nekade realna cena a za kapital nema sigurno napraveno odamna revalorizacija za da se vidi realnata vrednost??? Se plasham deka ke ispadne deka ima mnooogu poveke kapital pa so samoto toa i...
  • Mandrac
  • Мислење #18.159
  • 14 октомври 2020

Последно уредено:
P

passats

Гостин
:nesumjas:
Јас планирам да ги продадам моите, за 5 години, по 40000 од акција.
aj kkoga me citiras redno e da odgovoram
eve ja vistinata
04.12.2019 TTK =1521 DENAR
28.01.2022 TTK=1450 DENARI
a ova podolu e tvojata brilijantna analiza
ako ti ispadne isto i so najnoviot komentar sto mi go prati ....

kazete mi na sto gi temelite tie silni analizi za rast vo2022 god,na ekonomija?
pa eve samata KMB veli deka proekciite na profitot ke bidat pomali,a znaete li zosto,zatoa sto nema sila stopanstvoto i narodot da go izdrzi seto ova...
prosecen uvoz od Kina mi bese okolu 30 konteineri na godina plakav okolu 100k za prevoz sega mi trebat 600.000.posleden uvoz go napraviv na 12500 i na 15000,zimam krediti i overdrafti od banki veke 30 god,no sega turiv kluc na firmata,mislis samo jas sum taka...?

ТТК генерално е привлечна акција затоа што има во просек раст на цена од 23.66% годишно, 14% просечен годишен раст на дивиденда, оваа година е особено привлечна поради фантастичните резултати цела година. Имам акции во ТТК и да имав слободен ќеш ќе купев уште. Единствено што не сум сигурен како...
  • vlade_co
  • Мислење #13.840
  • 4 декември 2019

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
ТТК е фантастична акција и досега ми има направено многу пари и исто како КМБ немам намера да ја продавам во наредните неколку години

анализите што ги правам ги правам пред се за мене, не советувам никого ниту да купува, ниту да продава, а ги правам врз основа на резултатите што ги фирмите ги имаат во текот на долг период... моите анализи не се наменети за денес, за нередниот месец, па дури ни 1 година... како што напишав во претходниот пост, тие се очекувани анализи за после 5 години... исто така, тие анализи не се напишани на камен и подлежат на влијанија од разни фактори како пандемијата минатата година или евентуалната рецесија што ја најавуваат за две години... важното е дека доколку фирмите продолжат со истото темпо на работа на долг план следува солидна добивка, освен ако нема големи промени што би го сменило начинот на работа на фирмите (нов менаџмент, нов доминантен сопственик итн.)

Во однос на проекции за економијата за 2022, такви проекции немам давано. Но, како што имам напишано во пост од минатата година, по прашање на економијата сум мирен се додека од било кој прозор во Скопје можам да видам кранови. Затоа што кранови значат позајмување пари, а тоа ја движи економијата. Кога ќе се намали бројот на кранови во градот, тогаш можеш да очекуваш стагнација на економијата, па и рецесија.

Сосема транспарентно кажувам дека целото мое портфолио на Македонската берза се базира на фирми што имаат бенефит од движење на економијата. Тоа се: КМБ, ТТК, УСЈЕ и ТЕЛ. Сите овие фирми имаат одлична работа, одлична дивиденда, горе-доле монопол на својот дел од пазарот и овие акции имам намера да ги оставам во наследство на моите неродени внуци.

Единственото нешто што го препорачувам на другите инвеститори е советот на Ворен Бафет. Кога ќе најдеш добра компанија со континуирано добри резултати, што има одвоено дел од пазарот за себе и што добро ги третира акционерите најдоброто време за да ја продадеш таа компанија е никогаш.

P

passats

Гостин
eve ja i mojata analiza za 2022 ,neli sme demokratsko opstestvo i sekoj ima pravo na mislenje.

Psalt br 3 od Passats ke se cita:
I sleze Gospod vo RSM i rece.
Raduvajte se i mnozete se braka i sestri od RSM,med i mleko ke tece ,
onie sto nema da poveruvaat nema da doprat do portite bozji,onie sto ke poveruvaat ke bidat blazeni,vistina vi velam,ona sto e 12000 ke bide 40000,ona sto e 18000 ke bide 60000,ona sto e 30000 ke bide milion,
smetkite za struja ne se vkalkulirani vo blazenstvoto

amin

p.s
preteravte sekoja granica ,za 2022

ТТК е фантастична акција и досега ми има направено многу пари и исто како КМБ немам намера да ја продавам во наредните неколку години

анализите што ги правам ги правам пред се за мене, не советувам никого ниту да купува, ниту да продава, а ги правам врз основа на резултатите што ги фирмите ги имаат во текот на долг период... моите анализи не се наменети за денес, за нередниот месец, па дури ни 1 година... како што напишав во претходниот пост, тие се очекувани анализи за после 5 години... исто така, тие анализи не се напишани на камен и подлежат на влијанија од разни фактори како пандемијата минатата година или евентуалната рецесија што ја најавуваат за две години... важното е дека доколку фирмите продолжат со истото темпо на работа на долг план следува солидна добивка, освен ако нема големи промени што би го сменило начинот на работа на фирмите (нов менаџмент, нов доминантен сопственик итн.)

Во однос на проекции за економијата за 2022, такви проекции немам давано. Но, како што имам напишано во пост од минатата година, по прашање на економијата сум мирен се додека од било кој прозор во Скопје можам да видам кранови. Затоа што кранови значат позајмување пари, а тоа ја движи економијата. Кога ќе се намали бројот на кранови во градот, тогаш можеш да очекуваш стагнација на економијата, па и рецесија.

Сосема транспарентно кажувам дека целото мое портфолио на Македонската берза се базира на фирми што имаат бенефит од движење на економијата. Тоа се: КМБ, ТТК, УСЈЕ и ТЕЛ. Сите овие фирми имаат одлична работа, одлична дивиденда, горе-доле монопол на својот дел од пазарот и овие акции имам намера да ги оставам во наследство на моите неродени внуци.

Единственото нешто што го препорачувам на другите инвеститори е советот на Ворен Бафет. Кога ќе најдеш добра компанија со континуирано добри резултати, што има одвоено дел од пазарот за себе и што добро ги третира акционерите најдоброто време за да ја продадеш таа компанија е никогаш.
Vlade znam deka ima kranovi,ama digat li nesto,
ti si

Vlade ,prvo te pocituvam i znam deka si na stranskite berzi kako i jas,bidejki ziveam poveketo vreme vo USA
,no
ne veruvaj na blizniot svoj,dali kranovite digaat voopsto nesto,ili kako niz cela RSM se samo za dekor

Последно уредено:
Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Дополнителн
eve ja i mojata analiza za 2022 ,neli sme demokratsko opstestvo i sekoj ima pravo na mislenje.

Psalt br 3 od Passats ke se cita:
I sleze Gospod vo RSM i rece.
Raduvajte se i mnozete se braka i sestri od RSM,med i mleko ke tece ,
onie sto nema da poveruvaat nema da doprat do portite bozji,onie sto ke poveruvaat ke bidat blazeni,vistina vi velam,ona sto e 12000 ke bide 40000,ona sto e 18000 ke bide 60000,ona sto e 30000 ke bide milion,
smetkite za struja ne se vkalkulirani vo blazenstvoto

amin
Фала многу за постот :D :D :D , 5 минути се смеев

preteravte sekoja granica ,za 2022
Проекцијата не е за 2022, туку за 2027.

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Se iznacitav od ubaj procenti i fantasticni dobivki za TTK ako ne bese forumov ke mislev od vladava gi soopstuvaat a oficijalnive rezultati kazuvaat deka TTK vo 2021 (e vo golem minus) ima ostvareno POMALKU dobivka -41,98% za devet meseci vo sporedba so 2020

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kako sto ovaa godina imase shansa da zaraboti makpetrol sosema nejasno e kako zastana akcijava :)
Spored mene najzapostaveni vo rast se ovaa i granit i ocekuvam od ovie ceni bar 25% nagore da odat pogotovo sto vo portfolio gi imaat akciite na KMB a bogami i gazat so profit i ppkraj toa sto razdavaat na sestrinski firmi !!!

Член од
17 јули 2020
Мислења
69
Поени од реакции
44
Nekoj izleze od TNB (40.000.000) den (10.17h)
A nekoj zede blok za 40.000.000 den vo KBM po 12.800den(10.28h) moze nekoj poiskusen da objasni sto se desava.?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Nekoj izleze od TNB (40.000.000) den (10.17h)
A nekoj zede blok za 40.000.000 den vo KBM po 12.800den(10.28h) moze nekoj poiskusen da objasni sto se desava.?
Еден ист е. Прва одлука продава 40 миљони ТНБ у 10;17, па оди у КМБ во 10;28 купува за исти пари. Парите и онака не се негови.

#Пусти фондови.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ajdeeee STB 1.515 denari pominal nalog, all time high. Dobro, 5 komada ama sepak.

Ajde sega kopajte po postovi i citirajte me koga velev deka ke bide 1.500 pred samo nekolku meseci ( koga bese 1.200 ) . Samo gomna da se jadelo :kuracc:

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Ajdeeee STB 1.515 denari pominal nalog, all time high. Dobro, 5 komada ama sepak.

Ajde sega kopajte po postovi i citirajte me koga velev deka ke bide 1.500 pred samo nekolku meseci ( koga bese 1.200 ) . Samo gomna da se jadelo :kuracc:
.....baska 40+ milioncinja profit lani ,a I dividendicka godinava .....1600-1650 mi e target do dividenda :)

Kajgana Shop

На врв Bottom