Дрога ( Наркотични дроги )

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Џабе ми филозофираш и објаснуваш, бидејќи јас целата проблематика ја гледам од молекуларно- и неуробиолошки аспект.
Оваа проблематика има многу повеке аспекти од твојот,оди многу повисоко од тоа.
Го почитувам твоето мислење,знам дека си стручен во областа,ама немој да го земаш твоето мислење за апсолутно точно.Ничие мислење не е такво,па ни твоето,без разлика колку интелигенција и експертизам поседуваш.
Поздрав.:smir:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Епа ете гледаш...како некој би ти објаснил тебе дека марихуаната може да ја поттикне креативноста,кога ти имаш прифатено догма и не примаш никакво друго мислење.Чиј мозок сега има блокада?
Под дрога подразбираш и канабис-зошто?Имаш пробано?
Имаш пробано било каква друга дрога,па за со неа да го поистоветуваш канабисот?
И пивото е алкохол,исто како и ракијата,па немаат и двете ист ефект.
секакви услови.
-Дрогата може само да те претвори у нефункционално створење-хах,од каде ова?Си го осетила на твоја кожа па да зборуваш,или превземено е од телевизиски кампањи правени од луге кои никогаш во животот го немаат видено тоа за кое толку опширно расправаат?
-Можда ќе ти доаѓаат некакви налудничави идеи анд шит, али штом ќе се отрезниш и расвестиш сфаќаш дека све било drug-induced маштарија-епа ако твојот колега пробал да ги запише тие налудничави идеи,можеби ке видел дека се нешто повеке од обичен шит.Или барем ке имал факт со кој ке можел да ја потврди својата теорија.
На крај,не зборувајте ако немате никакво искуство.
Пишав дека,се цитирам:пошо имам и искуство со одредени наркотици...што значи дека не зборам на памет. Марихуана имам повеќе од пробано, а на темата во истиот подфорум со наслов "Лексилиум" ги опишав и моите искуства со таков тип на злоупотреба.
Не, не зборам дечко ова шо го зборам пошо мама, тато и НВО кампањите ми рекоа дека дрогата е фуј, него зошо сум осетила на сопствена кожа и сум видела у мое опкружување колку таа билка, а и дрогите у глобала се ох-толку-инспиративни.
Кога ќе се надуваш, па ќе почнеш да имаш проблеми со координација, со тек на мисли, со моторика, со воља и кога ќе се успориш ко полжав,сигурно ќе земеш да сликаш на пример ремек-дела. Јеа, рајт. Или па кога од константна употреба ќе почнеш да забораваш реченица на пола,а не па некоја целосна идеја или концепт.
Стануваш нефункционален во вечином аспекти и тоа е факт. Си слушнал за Калкута-синдром? Е тоа се дешава и со инспирацијата.

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Ако знаеше толку многу за марихуаната,ке знаеше и дека,како психотропна дрога,марихуаната влијае посебно на секој поединец.
Дејството зависи и варира од карактер до карактер.
Ако ти не си ја доживеала нејзината дивајн страна,не значи дека никој не ја доживеал и не бил инспираран од неа,туку значи дека не си била подготвена за убаво да ја извозиш.
А за хемија да,таму инспирација нема,во право си.
Ама цело ова време ја дробам само за марихуана,во случај да не примети.

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
ili kako pomagalo - AMPHETAMIN - za koncentracija i ucenje ...
a ne samo umetnicite - zosto gi okvalifikuvaat kako naj-adekvatni za "uzivateli" mozebi oti "sme" razlicni po svakanje,po priroda - ama site sme luge i site "cepkaat" po "nesto" -
patem citav ( 24 zdravje -ponedelnik 17.12.07 )
alkoholot i tutunot POOPASNI od lsd?vaka e naslovot pa sirnrte i odlucete...

patem mn. poubavo da se "kvalifikuvaat" ko "pomagala" site "znaeme" sto,koga,kolku - "treba" - ama se razbira ko pomagla!

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Оваа проблематика има многу повеке аспекти од твојот,оди многу повисоко од тоа.
Го почитувам твоето мислење,знам дека си стручен во областа,ама немој да го земаш твоето мислење за апсолутно точно.Ничие мислење не е такво,па ни твоето,без разлика колку интелигенција и експертизам поседуваш.
Поздрав.:smir:
Fabullous, тоа не е моето мислење, туку тоа што го искажувам се фактите, експериментално докажани факти. Значи не е тоа што јас си размислувам, туку тоа што од многу и различни научни круови е експериментално докажано и во научниот свет како точно профатено, и од тоа нема бегање. Разбери дека се работи за факти како штое е експериментално докажано дека е факт дека гравитацијата го привлекува јаболкото со одрдена гравитациона сила што допринесува да јаболкото да падне од дрвотот на земјата.
Значи ен се работи за субјективни туку за објективни податоци.

Fabullous_178

Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Податоците се објективни ама од биолошки и физиолошки аспект.
А има повеке аспекти на гледање на марихуаната,кои можеби се посубјективни,ама вреди да се знаат или најубаво според мене,да се доживеат.

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
Податоците се објективни ама од биолошки и физиолошки аспект.
А има повеке аспекти на гледање на марихуаната,кои можеби се посубјективни,ама вреди да се знаат или најубаво според мене,да се доживеат.

"доживеат" точно вистинскиот збор - неможе некој кој мисли дека херц и трева се исто да дебатира или да се обиде да влече паралела - многу е битно да се знаат ефектите и афтерефектите ( па потоа ) следува солидна дебата _ овде ко што видов ( мое мислење ) дека пола од постовите се базиррааат на она _ социолошкото - ДРОГА - чумата на денешнинава или трева , екс , амфети .... во иста категорија + тешки хорс и кока :pos2::pos2:

значи лична забелешка мн. треба да се комуницира на темава - ТАБУ е !!!!!
гледаш и самиот - навистина ( значи ) се мисли дека џоинт > таблети >амф>....> и кобниот џанаК што "беше" уште со марихуаната :toe:
едукација - младичи :salut::salut::salut:
позЗ до
Fabullous_178

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ако знаеше толку многу за марихуаната,ке знаеше и дека,како психотропна дрога,марихуаната влијае посебно на секој поединец.
Дејството зависи и варира од карактер до карактер.
Ако ти не си ја доживеала нејзината дивајн страна,не значи дека никој не ја доживеал и не бил инспираран од неа,туку значи дека не си била подготвена за убаво да ја извозиш.
А за хемија да,таму инспирација нема,во право си.
Ама цело ова време ја дробам само за марихуана,во случај да не примети.
За инспирација дава.. Ама проблемот е што ако не ја искористиш одма после нормално ќе ЗАБОРАВИШ..
Во право е и ада конкретно за тоа дека по подолго конзумирање може да ти се деси на пола да ги забораваш речениците а и тоа е стварно заебано..
Али немора да значи дека незнаела или не била подготвена убаво да ја извози.. На првите 5 па и 10 пробувања не ни можеш убаво да ја извозиш.. Сепак не си навикнат нели.. Ново ти е..
А понатака.. Зависи од друштвото.. Од тревата.. Колку е природа и колку ја бива.. И пред се од расположението и можностите..
Сепак добра ствар е..

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
За инспирација дава.. Ама проблемот е што ако не ја искористиш одма после нормално ќе ЗАБОРАВИШ..
Во право е и ада конкретно за тоа дека по подолго конзумирање може да ти се деси на пола да ги забораваш речениците а и тоа е стварно заебано..
Али немора да значи дека незнаела или не била подготвена убаво да ја извози.. На првите 5 па и 10 пробувања не ни можеш убаво да ја извозиш.. Сепак не си навикнат нели.. Ново ти е..
А понатака.. Зависи од друштвото.. Од тревата.. Колку е природа и колку ја бива.. И пред се од расположението и можностите..
Сепак добра ствар е..
концентрација и само тоа - остануваш фокусиран мешаш задоволство и професија и воопшто не ти пречи па дур и се навикнуваш ...
значи вака има луѓе кои ги знам ( мои професори на фак ) користат и се доста видни професионалци - и не им пречат ....
"ЕДУКАЦИЈА!!!!!!!
работете на темава мн. треба да се знае - а вие само водедот го сретнавте и тоа на скината страница од половината !!!!"

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Да.. Концентрација дава.. Ама не за се.. Туку кога ќе се фокусираш во одредена ствар, било тоа муабет, личност, некој потег.. Целосно го детализираш.. Па да.. Може да се меша и со професијата.. Ама како професор може гадно да се изгубиш :D

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20
Pa ja koristat razni profesii (onie shto znat da ja doziveat) bez razlika so sho se zanimavaat...Ama ako preterashvo konzumiranje ke ostanish bez efekt i ke pobarash neshto drugo da ti go krni filmot oti ke ti bide bez smisleno bez da recham droga...zato dobra e *MARA* i kako se drugo ama vo granicite na dozvolenoto,preteranoto nosi posledici koi posle moze da se kame...ali toa e...vo sekoj sluchaj trevata e COOL :D:D:D

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
sonne напиша:
"доживеат" точно вистинскиот збор - неможе некој кој мисли дека херц и трева се исто да дебатира или да се обиде да влече паралела - многу е битно да се знаат ефектите и афтерефектите ( па потоа ) следува солидна дебата _ овде ко што видов ( мое мислење ) дека пола од постовите се базиррааат на она _ социолошкото - ДРОГА - чумата на денешнинава или трева , екс , амфети .... во иста категорија + тешки хорс и кока :pos2::pos2:

значи лична забелешка мн. треба да се комуницира на темава - ТАБУ е !!!!!
гледаш и самиот - навистина ( значи ) се мисли дека џоинт > таблети >амф>....> и кобниот џанаК што "беше" уште со марихуаната :toe:
едукација - младичи
Овердозирање со мара резултира со психоза, халуцинации и губење на само-идентификација.
Од само едно поштено надувување се јавуваат потешкотии у дишење, дезориентација на физичките способности,забрзување на пулсот и качување на притисокот, а се забрзува и процесот на стареење(исто како што прави и амфетаминот).
При константна употреба се нарушува хемискиот баланс у мозокот, па способностите за учење, паметење и привикнување на промени се намалени и онеспособени.
Потоа е докажан факт дека ствара зависност и дека се проаѓа низ апстиненцијални кризи.

Чим е така фина, убава и безазлена билка, што онда не спаѓа у групата на билки као нане и камилица? Упс, они не се психотропни.
Али сите овие странични ефекти на марата се пичкин дим, нели, и затуцаните будали ги измислуваат за да плашат мали деца дека марихуаната е штетна. Лажат уше комунистите:tapp:
концентрација и само тоа - остануваш фокусиран мешаш задоволство и професија и воопшто не ти пречи па дур и се навикнуваш ...
значи вака има луѓе кои ги знам ( мои професори на фак ) користат и се доста видни професионалци - и не им пречат ....
"ЕДУКАЦИЈА!!!!!!!
работете на темава мн. треба да се знае - а вие само водедот го сретнавте и тоа на скината страница од половината !!!!"
Абе и ја на факс иам видни професори што се алхоси, али кога еден од нив пијан не можеше да си го отклучи кабинетот, не ми делуваше баш професионално или ко некој што успешно меша работа и задоволство.
Баш сакам да видам добар професор што држи предавање надуван.Како само изгледа тоа предавање? Или ипак не може, м?
Кога ќе се надуваш, па ќе ти се подзатворат очите, па ќе си стаиш кез на фаца и ќе се понашаш ко некој паднат од Марс пошо не можеш баш добро да регистрираш опкружение, и ќе гледаш тупичко у лицето на соговорникот пошо не можеш да го следиш баш шо ти збори, нити па да му одговориш..Колку само тогаш едуцирано и професионално изгледаш, просто е неверојатно.
Дувајте си и цели плантажи чим ви е ок, али да зборите дека не е марата дрога која влијае као секоја друга психотропна супстанца и као секој наркотик, please don't.
Ја само знам дека не би се осеќала сигурно ако некој надуван ме вози у кола на пример, или ми чува дете или прави било што шо бара бистар разум и одговорност.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
ада алкохолот не е веќе задоволство и работа туку зависност и работа..
Тоа е друго.. Сосема се други последиците од акохолот.. А други од марихуаната..
Од марихуаната и покрај тоа што ти погоре се остави на тастатура гарантирам дека НЕМА ФИЗИЧКА ЗАВИСНОСТ..
А ако таа надуваност знае професор ете конкретно зашто за тоа падна муабетот да ја контролира.. Верувај дека и те како добро може да ги следи па и сите ученици наеднаш.. Со полна концентрација и часот да биде максимално исполнет.. А може и убаво да го гледа соговорникот ако не пуши трева првпат во живот..
Сепак..
Не велам дека покасно од марихуаната не се снесуваат последици на мозокот.. Јасно е дека има такви.. Но ако се претера..
Ипак од алкохолот при секое пиење не си при свест.. Мава на мозокот директ.. Ти кога пушиш знаеш што збориш и зашто..
И тоа што спомна дека некој професор неможел да отклучи од што бил камен го потврдува и тоа што го реков погоре..

Сепак.. Тревата е Ок се додека ти ја контролираш неа а не она тебе..
Кога веќе ќе прекине да те удира од премногу пушење се разбира.. Ако преминеш на нешто друго нормално за да осетиш НЕШТО бар.. Работите ти избегале од контрола и подобро да се свестиш на време.. Во спротивно ја подржувам тревата.. Ако не друго.. Барем повеќе од алкохолот..

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Еве ви една студија во кратки црти за дејството на делта(9)-тетрахидроканабинол, активната супстанца кај растението Cannabis sativa

Behav Pharmacol.1994 Feb;5(1):71-78. напиша:
This study assessed the acute effects of delta(9)-tetrahydrocannabinol (THC) on learning and performance, using a repeated acquisition and performance paradigm, in eight healthy adult humans. Subjective ratings of drug effects were also collected. In each component of a multiple schedule, subjects completed a different sequence of 10 responses using three keys of a numeric keypad. In the acquisition component, subjects learned a new sequence with each series of 20 trials. In the performance component, the sequence remained constant throughout the study. The multiple schedule and rating scales were presented pre-drug, post-drug and at 30min intervals thereafter for 5h. THC (10-20mg, p.o.) increased the peak percentage of errors during the acquisition component from 7.0% to 9.3% but responding during the performance component was unchanged. THC decreased Digit Symbol Substitution Test performance, increased Profile of Mood State ratings of confusion, depression and general mood disturbance and Visual Analog Scale ratings of strength of drug effect, good and bad effects, but did not alter Addiction Research Center Inventory ratings. In summary, THC in humans caused a slight learning deficit at behaviorally active doses under the repeated acquisition procedure.

Human Behavioral Pharmacology Laboratory, Department of Psychiatry, The University of Vermont, 38 Fletcher Place-Ira Allen School, Burlington, VT 05401, USA.
линк

Kajgana Shop

На врв Bottom