Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Договорија се дека до 45-та јазикот ви бил Бугарски...:P
Штета, јас мислев до 1991 дека бил ќе се договорат. Без потценување , ама потпишале договор за земјоделство, никако за технологија, медицина , доктори ,инженери .слабо има во двете земји. Германија ќе да се.

Договорија се дека до 45-та јазикот ви бил Бугарски...:P
Обаче ти знаеш да шеташ? За жал модераторите се тешки неработници и само заради тоа ти се може да кењаш овде.

За мене тие што го создадоха Голи оток не са херои, jас не бих ги славел со празници. За тебе не знам, ти си знаеш.
Na goli otok ima lugje shto sakale nezavisna Makedonija ili pak Bugarofili shto realno gi smetam za lugje shto skoro nevini gi drzele tamu. Sega stavi se na stranata na Jugoslavija, nema li da si ja branish teritorijata od opasnost od raspad ili nemiri? Sega ako me prashash mene mozelo da ima drugo reshenie bez tolku da gi machat ama toa e toa. I kaj vas imalo goli otok Belene kako se vikashe.
Автоматски споено мислење:

ЕП има примено резолуција, со којашто се поистоветени тоталитарните режими на 20от век, вклучително комунизмот и фашизмот.

Значи ти поддржуваш еден фашистички режим и неговата пропаганда. Не може во ЕУ со таков фашистички attitude.
Секоj си почитува личности и настани како му одговарат приватно или на државно нивоа, ако има таква мнозинска согласност.
Во сите Jугорепублики (исклучок Македониjа), во Бугариjа и цела Источна (Посткомунистичка) Европа комунистичките деjци и настани не се слават. Нема веке именувани на нив училишта, улици и институции. Е ваше право си е да бидете исклучок.
Ama shto ima vrska so komunistite toa, nashite komunisti za ovie sega shto gi imame na vlast bile bogovi, taka da sekoj si gi slavi svoite heroi i kaj vas ima povishe bi sakal Bojko Borisov ili Georgi Dimitrov na primer?

Последно уредено:
ЕП има примено резолуција, со којашто се поистоветени тоталитарните режими на 20от век, вклучително комунизмот и фашизмот.

Значи ти поддржуваш еден фашистички режим и неговата пропаганда. Не може во ЕУ со таков фашистички attitude.
А може во ЕУ со славење на 3 Март, ден на Санстефанска Бугарија којашто вие го славите.Ма, одјеби.

Последно уредено:
Пу-пу, Голи оток не го е имало.
Belene? :facepalm: Ili toa odmoralishte bilo

Kumunizmot vo Makedonija e del od istorijata kako sto e del od istorijata na bugarija, taka da nema potreba da se sramite od toj del od istorijata a najmalku da se distancirate.
Tie se distancitaat od Uspesite vo balkanskite vojni, WW1, WW2, fashizam, komunizam, za nekoe vreme i od EU i NATO taka sekogash kje si ima nov pochetok :lolzz:

А може во ЕУ со славење на 8 Март, ден на Санстефанска Бугарија којашто вие го славите.Ма, одјеби.
03 03 zaedno so lezbejkite :lolzz:

За мене македонските политичари од долго време го лажат и го мачат сопствениот народ.
Се уште не се појавил политичар со топки, кој да му ја каже вистината на народот и да се тргне напред
Umen toj na majka :facepalm:

Tropash gluposti ali aj, ako se vlezi bo EU ne moze nikoj da ti zabrani shto da se slavi, pa vie slavite 03 03 za nekoj fiktiven dogovor shto trael tamu 3 dni. Site fashistichki drzavi go priznavaat minatoto inse distanciraat, vie ne samo shto ne priznavate ami pravite prekvalifikacija vo administratori

Последно уредено:
А може во ЕУ со славење на 3 Март, ден на Санстефанска Бугарија којашто вие го славите.Ма, одјеби.
На 3 март се слави почетокот на денешната бугарска држава. Возкрес после 5 века. Со овоj акт сузеренот, османскиот султан ja признава. Еден вид роден ден. Не се алудира на некои територии влегувашти во неjзе по договорот од Сан Стефано. Не е териториална претензиj кон никого.

На 3 март се слави почетокот на денешната бугарска држава. Возкрес после 5 века. Со овоj акт сузеренот, османскиот султан ja признава. Еден вид роден ден. Не се алудира на некои територии влегувашти во неjзе.
6 septemvri i 26 tamu septemvri koj beshe shto se slavi? A Belene vashiot Goli Otok moze da se poseti, dali e kako muzej, shto lugje se zatvarani tamu? Gi tepale ili gi ubivale direktno?

Последно уредено:
6 septemvri i 26 tamu septemvri koj beshe shto se slavi?
Берлинскиот конгрес 1878 на Великите сили ревидира Санстефанскиот договор и границите. Некои територии са дадени на Србиjа и Романиjа. Други, Македониjа и Одринско се вракjат под прека власт на султанот, со некакви маглави формулировки за можна автономија. Од остатокот се формира Кнежество Бугариjа со силна автономиjа и Источна Румелиjа (Северна Тракиjа) со послаба. На 6 септември 1885 се крева револуциjа во Источна Румелиjа и соединение со Кнежество.
На 22 септември 1908, после младотурската револуциjа се прогласува независноста на Бугариjа.

Си пишал повеке пати дека не се интерисираш од историjа. Се согласувам со тебе дека историските прашаниjа не треба да бидат користени за уцени и ветото треба да се тргне. Али се пак е наjважното во неразбирането помегу бугари и македонци. За цела историска фела надвор од Македониjа Самоил не е дискутабилен, се е jасно. Троица са царевете од династиjата на Комитопилите (на Самоил). Последниот Иван Владислав оставил камена плоча каде тоа што напишал дава одговот на секакви сомнежи.

Добро нека е така. Али факт е дека македонците не се дистанцират од комунизмот. Еден куп официални празници и слави са поврзани со него.
Ovie komisii gi priznavam samo ako ima nadvoreshno neutralno telo, posrednik ko shto beshe so Grchka. Ama znam deka vie ne sakate i taka se e svedeno na uceni, tegavnje, ako ste tolku vo pravo za se zs ne se dozvoluva mediator?

Берлинскиот конгрес 1878 на Великите сили ревидира Санстефанскиот договор и границите. Некои територии са дадени на Србиjа и Романиjа. Други, Македониjа и Одринско се вракjат под прека власт на султанот, со некакви маглави формулировки за можна автономија. Од остатокот се формира Кнежество Бугариjа со силна автономиjа и Источна Румелиjа (Северна Тракиjа) со послаба. На 6 септември 1885 се крева револуциjа во Источна Румелиjа и соединение со Кнежество.
На 22 септември 1908, после младотурската револуциjа се прогласува независноста на Бугариjа.
Ama za Belene ne kazuvash otgovor, znam deka se e off topic ama posledno zamaram za toa

Бугарите се вечно исфрустрирани од СФРЈ. За навек. Толкава искомплексираност не сум видел одамна. Нивните приговори за СФРЈ се комични и нерационални.

Бугарите се вечно исфрустрирани од СФРЈ. За навек. Толкава искомплексираност не сум видел одамна. Нивните приговори за СФРЈ се комични и нерационални.
Chudno mi e stvarno, ne znam shto videle tolku losho a ako ne bil SSSR i tie imalo shansa da vlezat. Moze oti gi zaebale ne im dale da vlezat igra nekoja uloga, stvarno ne znam :toe:

Ovie komisii gi priznavam samo ako ima nadvoreshno neutralno telo, posrednik ko shto beshe so Grchka. Ama znam deka vie ne sakate i taka se e svedeno na uceni, tegavnje, ako ste tolku vo pravo za se zs ne se dozvoluva mediator?

Ama za Belene ne kazuvash otgovor, znam deka se e off topic ama posledno zamaram za toa
Не знам зашто. Предпоставам се мисли дека ова е тактизиране, мотане, губене на време.
Што да ти кажам за Белене? Концлогор, каде лугето са убивани за едното ништо и давани за храна на прасетата. Иста практика во сите тоталитарни фашистички и комунистички држави. Не се трпи никаква политичка конкуренциjа, све се брише од корен. Прават го истите тие кои не ослободили од фашизмот. Директор е бил партизански командир.

Последно уредено:
Ајде Хрватска, да видиме празници
  • 22.06.2022., srijeda – Dan antifašističke borbe.
  • Како Хрватска влегла со овој празник.

Јавно не правиш разлика помеѓу „антифашизам“ и славење комунизам.

Читај што зборува Пленкович на т.нар. „дан антифашистичке борбе“:
The totalitarian regime in Yugoslavia betrayed the anti-fascists
He added that, regardless of the merits of the Croatian partisans, we see this turbulent time in all their complexity. "I am thinking primarily of the post-war crimes of the JNA after the extradition near Bleiburg, ie the mass liquidations of disarmed soldiers and civilians along the Way of the Cross, which is traumatic for many families and deepened the disastrous divisions in post-war Croatia," Plenković said.

He also emphasized that the totalitarian regime in Yugoslavia had betrayed the anti-fascists, which was confirmed by the breaking of the Croatian Spring. "I am also thinking of post-war purges of political dissidents, such as the persecution of Blessed Cardinal Stepinac, although he was one of the bravest pastors of the Catholic Church. to the displeasure of the assembled participants.

Кога ќе слушнеме барем „т“ од зборот „тоталитаризам“ во говорите на македонските политичари на 11 октомври? Кога ќе прозборат за комунистичките престапи и прогони?

Еве ти ја разликата:

Демократска, развиена, напредна, европска Словенија во 2021:

Заостаната, југословеска, комуњарско-титовистичка, србоманска, антиевропска и антибугарска неразвиена Македонија во 2021:

Фантастично! Имаш цел подфорум за да ги дебатираш сите историски полемики...а тоа е Историја.

Нареден коментар во кој ќе биде споменат историскиот период пред '91-ва ќе резултира со пермбан од темава. Се утепав од бришење мислења!

Фантастично! Имаш цел подфорум за да ги дебатираш сите историски полемики...а тоа е Историја.

Нареден коментар во кој ќе биде споменат историскиот период пред '91-ва ќе резултира со пермбан од темава. Се утепав од бришење мислења!
Добро во право си офтопик е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom