Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе. Како лесно звучи тоа вовел христијанство Борис и рекол јазикот на словените во царството ќе биде бугарски и одма сите чудесно се чувствуваат за нов етнос- нови бугари. Во Бугарија се мешале ако воопшто и постои такво нешто помеѓу аспаруховци, траки, мизијци и словенските племиња кои биле населени во Бугарија. Во македонија има други состојки за мешање: антички македонци, илири, словени кои се населиле тука и како засебни племиња и тоа како си се разликувале од тие во Бугарија. Па тој мешан народ во Македонија одвај 100 години бил во таа бугарска држава, потоа 100 години под византија па 100тина под српска власт па пак некои 80тина по бугарска па 55 под турска. Тоа што ги прави блиски со тие новоформирани бугари е јазикот кој е словенски во основа. После 500 години русите ве освестија и станавте поголеми бугари од бугарите на Аспарух. Книгите обично ги пишуваат победниците и оние кои ќе платат, јас сега би се фрлил во вардар кога своето минато ќе го осознавам од книги кои којзнае како се напишани а да не им верувам на мојот татко, дедо кои биле живи сведоци на настаните од почетокот на 20 векАко земеме во обзир дека македонските Словени се дел од групата на Словени што вклучени во процесот на христијанизација и словенизација на Бугарската држава и се дел од тие кои учествуваат во формирањето на нов словеснки Бугарски етнос, тогаш во тој случај во една ептен широка слика може да кажеме дека македонскиот јазик и етникум се дериват на бугарскиот. Тоа е ако гледаме некои 1100 години наназад. Плус со оглед на тоа што денешните Македонци ја базираат и инсистираат на генеза која што ја вклучува Самоиловата држава, бугарската преродба и бугарските револуционерни комитети со право може да се каже дека е произлезен од еден поширок бугарски. На начин на кој што Холанѓаните денешни се се произлезени од поширок Германски.
И да додадам, тоа не значи дека денешните Македонци или нивните предци се „одродени“ Бугари. Сепак постојат одредени историски, политички и географски разлики кој даваат основа за формирање на една нова нација и етнос кои сегашната форма ја добиваат во 20 век.
Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе. Како лесно звучи тоа вовел христијанство Борис и рекол јазикот на словените во царството ќе биде бугарски и одма сите чудесно се чувствуваат за нов етнос- нови бугари. Во Бугарија се мешале ако воопшто и постои такво нешто помеѓу аспаруховци, траки, мизијци и словенските племиња кои биле населени во Бугарија. Во македонија има други состојки за мешање: антички македонци, илири, словени кои се населиле тука и како засебни племиња и тоа како си се разликувале од тие во Бугарија. Па тој мешан народ во Македонија одвај 100 години бил во таа бугарска држава, потоа 100 години под византија па 100тина под српска власт па пак некои 80тина по бугарска па 55 под турска. Тоа што ги прави блиски со тие новоформирани бугари е јазикот кој е словенски во основа. После 500 години русите ве освестија и станавте поголеми бугари од бугарите на Аспарух. Книгите обично ги пишуваат победниците и оние кои ќе платат, јас сега би се фрлил во вардар кога своето минато ќе го осознавам од книги кои којзнае како се напишани а да не им верувам на мојот татко, дедо кои биле живи сведоци на настаните од почетокот на 20 век
Стварно не знам што толку го збунува просечниот Македонец во создавањето на Бугарите. Па на ист начин имаш и формирање на Руски етнос од несловенска владејачка каста врз Словенско население, Французите кои се латински народ во Германска држава со Келтска генетика, па дури и претворањето од Источна Римска империја во дефакто грчка држава со тек на време. Тоа е еден сосема нормален процес на формирање на етноси и држави во средниот век. Па и самата Англија е англо-саксонски народ со Норманска владејачка каста. Примери низ Европа колку сакаш.Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе. Како лесно звучи тоа вовел христијанство Борис и рекол јазикот на словените во царството ќе биде бугарски и одма сите чудесно се чувствуваат за нов етнос- нови бугари.
Германците од источна Германија се мешавина од Словени и Германски племиња и по некој Евреин и Скандинавец во линијата. Тие на запад се мешавина со Келти, Гали, Римјани, на југ истата комбинација + Словени и пак се еден ист народ - Германци. Да не зборувам за разните мешавини на Италијанците од север и југ, за Хрватите од Далмација и Херцеговина со тие од континентот, Романците од Трансилванија со тие во Влашко, автохтоните Срби во Војводина со тие во Црна Гора на пример итн. итн. Броење крвни зрнца ти е узалудна работа.Во Бугарија се мешале ако воопшто и постои такво нешто помеѓу аспаруховци, траки, мизијци и словенските племиња кои биле населени во Бугарија. Во македонија има други состојки за мешање: антички македонци, илири, словени кои се населиле тука и како засебни племиња и тоа како си се разликувале од тие во Бугарија. Па тој мешан народ во Македонија одвај 100 години бил во таа бугарска држава, потоа 100 години под византија па 100тина под српска власт па пак некои 80тина по бугарска па 55 под турска. Тоа што ги прави блиски со тие новоформирани бугари е јазикот кој е словенски во основа. После 500 години русите ве освестија и станавте поголеми бугари од бугарите на Аспарух. Книгите обично ги пишуваат победниците и оние кои ќе платат, јас сега би се фрлил во вардар кога своето минато ќе го осознавам од книги кои којзнае како се напишани а да не им верувам на мојот татко, дедо кои биле живи сведоци на настаните од почетокот на 20 век
Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе.Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе.
После 500 години русите ве освестија и станавте поголеми бугари од бугарите на Аспарух.
Книгите обично ги пишуваат победниците и оние кои ќе платат,
![]()
История на България (Петър Богдан) – Уикипедия
bg.wikipedia.org
Ako taka odime togash Kiril i Metodij bile grci, Kliment ohridski bil vizantiec, site bugarski,grcki, makedonski, albanski revolucioneri po nacionalnost bile otomani i t.n.Кога би живеел и јас 50 години под пропаганда и илузии можеби би размислувал и јас како тебе.
ВО Вардарска МК си живее веке 75 г. во пропаганда. Например сите "знаете" дека Джинот бил свесен Македонец и првоборец за македонштината. Ај сега види што пишал човекот: https://macedonia.kroraina.com/bmark/jhk/
После 500 години русите ве освестија и станавте поголеми бугари од бугарите на Аспарух.
Историјата на Б'лгарија от Пет'р Богдан „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на б'лгарски: „За древността на баштината земја и за б'лгарските дела к'м неговите с'народници“), од 1667 г., русите ли ја напишаа...1667 г. рускиот јазик все оште не е кодифициран(1705 г.) https://bg.wikipedia.org/wiki/Историја_на_Б'лгарија_(Пет'р_Богдан)
Джинот, Прличев, Шапкарев, свештениците, учителите и сите возрожденци и револјуционери руска инсталација ли се... ширеле б'лгарштина, трошеле пари за б'лгарски учебници и за тоа живееле во сиромаштиа..ама биле великоб'лгарски шовинисти..
Как точно "победниците" ги пишувале книгите на горепосочените великоб'лгари..
Пишете што пишете и пак задираме во историјата...потоа велите дека ние сме биле офтопик...Политиката на БГ и БГ историја се поврзани....
Nivnata najgolema cel e tokmu toa, da ja ucenat Makedonija so jazikot, bidejki ako uspeat vo toa, kje si ja prepishat cela slovenska kultura za bugarska, ama nekako slabo im ide. Ceska, Slovacka i najnovo Rusija so poslednata cestitka za praznuvanjeto na Kliment Ohridski,koja ja upatija samo do Makedonija, gi zabole do nebo i sega vekje neznaat shto da pravat.Ете за што најмногу ги печело, а не толку за историските личности. Барале да потпишеме дека македонскиот јазик произлегува од бугарскиот.
Учебниците и „историската вистина“ никогаш не ни биле главната желба на Бугарија, туку јазикот и нацијата.
Ти исто имаш заблуди,тој концепт беше руска пропаганда за време на комунизмот но е невозможен и ке ти кажам зашто:Имаш многу заблуди тука, прво незнам како можеш да не разбираш многу едноставен концепт дека во средовековна Бугарија имало владеечка класа на монголо-турко-татарски Бугари и нивни поданици море од Славјани, таква динамика не е долго издржлива и со тек на време со создава јаз, па затоа владеачката класа на средовековна Бугарија со тек на време се претопила во далеку побројното Славјанско население, останало името "Бугарија".
Ти исто имаш заблуди,тој концепт беше руска пропаганда за време на комунизмот но е невозможен и ке ти кажам зашто:
Монголи- За прв пат монголите влегуват во европа после 1220 година(им требало 20 години додека стигнат балканот во 1240)
татари-името се појавува во истото време 12-13 век од мешането на монголите со туркски племена во азија пред тоа никој не го користел
Бугарската држава на балканот е создадена(признаена) во 681 година тоа се 600 години пред да има монголо-татари во европа
Да кажеш дека бугарите били од монголо-татарско потекло и имале д'ржава насред балкан 600 години пред некој да видел монголи каде и да било во европа е благо речено фантастика
Кириличко писмо е создадено за време на цар Борис и Климент охридски (300 години пред да има монголо-татари во европа)
Ако бугарите кои владеели тогаш, не били славјани ,и не зборували славјански език зашто им требало да го воведуват како официален јазик и писмо во државата кога имали мок да прават што сакат на балкан?
Ако бугарите били малцинство и се омешали подоцна во словенско море како пред тоа мешане имали мок во 680 година да се бранат од хазари и авари и во исто време да поразат римската империја(византија) и да земат од нив пол балкан?
Дали го имаш прочитано црквното житие на Климент Охридски и што мислиш за напишаното во него?
„Еден од европските лидери, нема да му го кажам името, во расправата дури кажа: зошто би ги внеле во Европската Унија, кога вака ни се поевтини како работна сила“, кажа Јанша, додавајќи дека во некои постари членки преовладуваат тесноградоста и „националистичките интереси“ над визијата на слободна, мирна и обединета Европа.
?Македониjа да бара репарации од Бугариja за ВСВ.
Репарации за воените штети направени во Македонија од фашистичкиот бугарски окупатор
Сега отвара?
Не отвара ништо.
Да.Сега отвара