Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Имало пропаганди тогаш многу во Македонија. Бугарската е само една од многуте и ништо особено и поразлична од другите.
Верно е, имало цели 28 србски училишта, 42 гр'цки училишта и само 843 б'лгарски училишта и 1100 б'лгарски ц'ркви...
Ср'бската и гр'чката пропаганди се носат от Србија и Г'рција. Б'лгарската пропаганда е от самиот б'лгарски народ во Македонија..

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Верно е, имало цели 28 србски училишта, 42 гр'цки училишта и само 843 б'лгарски училишта и 1100 б'лгарски ц'ркви...
Ср'бската и гр'чката пропаганди се носат от Србија и Г'рција. Б'лгарската пропаганда е от самиот б'лгарски народ во Македонија..
Сте воделе антимакедонска политика од тогаш. Во 1912,1914 и 1941 сте се обиделе да не окупирате. Пиринска ни ја украдовте. Ги направивте на сила таму Бугари. Ни ставате вето, ни ја крадете и негирате историјата,јазикот и културата. Не не прифаќате целосно. И очекувате да ве сакаме и да сте ни браќа. Епа комшии тоа неможе!
Автоматски споено мислење:

А каде е македонската пропаганда во сево ова?
Имало и Македонци по самоопределување и тогаш само немало држава и пари и сила. А сите биле Македонеци зошто имале свој јазик, имиња и култура која води потекло од античко па до денешно време.

Како тоа не била изворна кога >95% од учените луѓе во 19 ти век зборувале за себе како за Бугари и за бугарски народен елементи и фолклор во Мк. Почни од Григор Прличев, па Димитар Миладинов, Кузман Шапкарев, Рајко Жинзифов па ткн...Дури и некои како Крсте Мисирков кои пропагирале македонизам, во своите дела пишуваат дека нивните предци се нарекувале Бугари ама еве дошло времето да се определуваат само како Македонци. Еве да те прашам, имаш ли воопшто ја прочитано за Македонцките работи?

Зошто агентот на српската пропаганда во Македонија Веркович пишува дека ги нарекол песните од Македонија бугарски а не словенски бидејќи да го цитирам, Но сам ове песме назвао бугарскима а не словенскима, због тога, јер данас кад би когод македонског Славенина запитао: што си ти? с места би му одговорјо: ја сам Болгарин, а сво језик зову болгарским.

Само да кажам дека рајата во Мк нема никакви етнички а уште помалку културни и јазични врски со античките Македонци. Само тешки опинци можат да треснат такво нешто.
Македонска култура постои од античко време и јазик а идентитет е од 19 век како самоопределување.

Последно уредено:
Член од
19 мај 2014
Мислења
140
Поени од реакции
59
Macedonia; its races and their future
by Brailsford, Henry Noel, 1873-1958

Не е невообичаено да се сретнат татковци кои и самите се официјално „Грци“ подеднакво горди што во светот носат „грчки“, „сервски“, „бугарски“ и „румански“ деца. Страста за образование е силна, а различните пропаганди желно се разгалуваат со неа. Ако таткото не може да се смисли да ги смести сите свои синови во средно училиште кое припаѓа на расата на која тој самиот влијае, изгледите за стипендија често ќе го наведат да ги засади во ривалски „претпријатија“. Се разбира, се смета за чест тоа што момчето кое се образува на сметка на еден или друг од овие народи мора самиот да го усвои неговиот јазик и неговата националност.

Конечно, постои голема разлика меѓу ривалските пропаганди, дека додека Бугарите работат за автономија на Македонија, Србите и Грците имаат за цел само нејзино припојување кон сопствената земја. Резултатот е тоа што нивните активности се чини дека се за профит на сопствената земја, а Бугарите несомнено создаваат дух на локален македонски патриотизам.

Постои една македонска басна која раскажува како неколкуте раси во Турција дошле кај Бога за подароци. Турците дојдоа први и го добија благодетот на суверенитетот. Грците, кога слушнаа што се случи, побрзаа кон небото и се пожалија: „Боже! Каква е оваа твоја интрига против нас? Дај ни и нам власт“. А Бог одговори: „Суверенитетот е веќе доделен, но вие ќе го имате дарот за интрига“. Потоа дојдоа Бугарите со истата молба: „Боже! Што е оваа твоја работа? Дај ни и нас власт“. Но, Бог им дал дар за работа.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Na site Bugari i Grci vo temava “ Shto mislat MAKEDONCITE za politikata na Bugarija”, shto 90% se :oftopik: i davaat mislenje za neshto za koe ne im se BARA, im posakuvam SREKJEN BOZIK, so zakasnuvanje 1 den za koe se izvinuvam:toe:( za razlika od NAS slavat KATOLICHKI BOZIK). Vetuvam posle nova godina kje napravam TEMA, shto mislat BUGARITE za Makedonija i Makedoncite, kade shto kje mozat da se ISKAZAT bez nikakov problem:)

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.979
Na site Bugari i Grci vo temava “ Shto mislat MAKEDONCITE za politikata na Bugarija”, shto 90% se :oftopik: i davaat mislenje za neshto za koe ne im se BARA, im posakuvam SREKJEN BOZIK, so zakasnuvanje 1 den za koe se izvinuvam:toe:( za razlika od NAS slavat KATOLICHKI BOZIK). Vetuvam posle nova godina kje napravam TEMA, shto mislat BUGARITE za Makedonija i Makedoncite, kade shto kje mozat da se ISKAZAT bez nikakov problem:)
Прославувањето на Божиќ на различни датуми се однесува на календарите, а не на православието или католицизмот. Русите ,Србите и Македонците го слават Јулијанскиот(стар стил) , другиве Грегоријанскиот.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Прославувањето на Божиќ на различни датуми се однесува на календарите, а не на православието или католицизмот. Русите ,Србите и Македонците го слават Јулијанскиот(стар стил) , другиве Грегоријанскиот.
Fala shto mi kaza ne znaev…. Vo sekoj sluchaj, ako si Bugar zs Veligden go slavat po nashiot kalendar, me interesira ne znam oti ako se tera po Gregorijanskiot treba da e druga data?

Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
569
Нема како тие тоа да го знаат, тоа е виша математика за нив. Гледаш сеуште си се мислиме за директни наследници на Аце Елинот.

Инаку празнувањето по Јулијанскиот календар е една од симболичните работи кои Македонија треба да ги поништи за целосно да раскрсти со мртвата вештачка творба Југославија и да почне да се користи Грегоријанскиот календар.
Тоа е едно, друго е да се помести часовникот за еден час понапред бидејќи Македонија и спаѓа во таа часовна зона заедно со Грција и Бугарија но како последна дупка на свиролот во Југославија не вметнаа во часовната зона со другите федерални републики.
Трето е сите улици кои носат имиња на челници од комунистичка Југославија како Тито, Едвард Кардељ итн. а кои немаат врска со Македонија бидат отстранети.
Четврто е комунистичкиот грб биде отстранет а на негово место биде ставено грбот кој му прилега на народов и државичкава а тоа е лавот.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Нема како тие тоа да го знаат, тоа е виша математика за нив. Гледаш сеуште си се мислиме за директни наследници на Аце Елинот.

Инаку празнувањето по Јулијанскиот календар е една од симболичните работи кои Македонија треба да ги поништи за целосно да раскрсти со мртвата вештачка творба Југославија и да почне да се користи Грегоријанскиот календар.
Тоа е едно, друго е да се помести часовникот за еден час понапред бидејќи Македонија и спаѓа во таа часовна зона заедно со Грција и Бугарија но како последна дупка на свиролот во Југославија не вметнаа во часовната зона со другите федерални републики.
Трето е сите улици кои носат имиња на челници од комунистичка Југославија како Тито, Едвард Кардељ итн. а кои немаат врска со Македонија бидат отстранети.
Четврто е комунистичкиот грб
Mnogu si umen fala shto razbrav NISHTO, shto e ochekuvano od chovek so takov kapacitet. Me interesira po shto si mnogu “UMEN” zs Bugarite sekoja godina go slavat so nas veligden iako ne se sovpagjaat sekogash dvata kalendari. Povekjeto pravoslavni drzavi osven Bugarija, Grcija i Romanija ako ne se lazam slavat Bozik na 7-mi , shto ima vrska Tito so toa zaguben eden. Inache Chestit Bozik ti posakuvam i poumen da si vo idnina

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
Mnogu si umen fala shto razbrav NISHTO, shto e ochekuvano od chovek so takov kapacitet. Me interesira po shto si mnogu “UMEN” zs Bugarite sekoja godina go slavat so nas veligden iako ne se sovpagjaat sekogash dvata kalendari. Povekjeto pravoslavni drzavi osven Bugarija, Grcija i Romanija ako ne se lazam slavat Bozik na 7-mi , shto ima vrska Tito so toa zaguben eden. Inache Chestit Bozik ti posakuvam i poumen da si vo idnina
Мислам дека друг тип на календар се користи, лунарен ако не се лажам за Велигден.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.698
Поени од реакции
3.979
Fala shto mi kaza ne znaev…. Vo sekoj sluchaj, ako si Bugar zs Veligden go slavat po nashiot kalendar, me interesira ne znam oti ako se tera po Gregorijanskiot treba da e druga data?
Датумот за Велигден се одредува според пролетната рамноденица и полна месечина.
Православната црква има канон да биде една недела по еврејската Пасха,ова не важи за католиците.
Затоа понекогаш православниот и католичкиот Велигден се на ист датум, понекогаш има еден месец разлика.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Датумот за Велигден се одредува според пролетната рамноденица и полна месечина.
Православната црква има канон да биде една недела по еврејската Пасха,ова не важи за католиците.
Затоа понекогаш православниот и католичкиот Велигден се на ист датум, понекогаш има еден месец разлика.
Da da fala sega znam. Chestit bozik inache !

Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
569
А што да ти кажам кога велиш католички Божиќ?
Тоа не е католички Божиќ туку Божиќ по Грегоријанскиот календар. Сите европски земји празнуваат по новиот Грегоријански календар само Русија и руски сателити тоа го прават по стариот Јулијански календар. Иако е само симболика, важно е да се биде усогласен со останатите како што на времето не усогласија со временската зона. Одберете што сакате, Европа или Русија?

Ти реков, треба да раскрсти држава со комунистите и со Југославија. Потоа ќе тргнат работите. Исто како што една куќа треба да се ослободи од старите и дотраени работи кои носат несреќа.

Честит Божиќ и на тебе. Христос се роди. Ништо лично, дискутираме цивилно и културно, како што доликува за Европјани.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
179
Поени од реакции
350

Четврто е комунистичкиот грб биде отстранет а на негово место биде ставено грбот кој му прилега на народов и државичкава а тоа е лавот.
Za vremenskata zona si vo pravo. Ama, za kalendarot ne.Sto ima vrska kalendarot so komunizmot. Pa, covece, samo razmisli malku 1990 godini slavis Bozik na 6 Januari i se raspagja komunizmot i naednas op na 25 dekemvri e, komunistite ne teraa da slavime na 7, smeshno neli. Toa se vika Unijatstvo, a toa znaci deka iako ste pravoslavni hristijani Bozik slavite na 25 Dekemvri, i najvaznoto go prifakate papata kako glaven lider t.e messenger praten od Boga za pretstavnik na site hristijani, toa sekoj pravoslaven hristijanin ne treba da go prifakja po nikoja cena. Ne znam sto ve ucat vo Bugarija,Grcija, Romanija, ama toa e vistinata zatoa sto brojkite vo hristijanstvo igraat mnogu golema uloga, vprochem i vo zivotot.

Последно уредено:
Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
А што да ти кажам кога велиш католички Божиќ?
Тоа не е католички Божиќ туку Божиќ по Грегоријанскиот календар. Сите европски земји празнуваат по новиот Грегоријански календар само Русија и руски сателити тоа го прават по стариот Јулијански календар. Иако е само симболика, важно е да се биде усогласен со останатите како што на времето не усогласија со временската зона. Одберете што сакате, Европа или Русија?

Ти реков, треба да раскрсти држава со комунистите и со Југославија. Потоа ќе тргнат работите. Исто како што една куќа треба да се ослободи од старите и дотраени работи кои носат несреќа.

Честит Божиќ и на тебе. Христос се роди. Ништо лично, дискутираме цивилно и културно, како што доликува за Европјани.
Ne mi e bozik “UMEN” na 7-mi chestitajmi, makar da ne e vazno. Jas tuka ili ti nekoj zaguben sluchaj dali kje ja nosime vo EU moze do utre da diskutirame, bez nikakov efekt. Po shto i dvajcata sme nishto a po shto gledam sega i za kalendarot sledno da ne se pravi problem?

Za vremenskata zona si vo pravo. Ama, za kalendarot ne.Sto ima vrska kalendarot so komunizmot. Pa, covece, samo razmisli malku 1990 godini slavis Bozik na 6 Januari i se raspagja komunizmot i naednas op na 25 dekemvri e, komunistite ne teraa da slavime na 7, smeshno neli. Toa se vika Unijatstvo, a toa znaci deka iako ste pravoslavni hristijani Bozik slavite na 25 Dekemvri, i najvaznoto go prifakate papata kako glaven lider t.e messenger praten od Boga za pretstavnik na site hristijani, toa sekoj pravoslaven hristijanin ne treba da go prifakja po nikoja cena. Ne znam sto ve ucat vo Bugarija,Grcija, Romanija, ama toa e vistinata zatoa sto brojkite vo hristijanstvo igraat mnogu golema uloga, vprochem i vo zivotot.
Brat toj e od “UMNITE” od shto e umen mu techi mozokot, ama neshto zagnieno kje e. Vo sekoj sluchaj mislam Bozik od poodamna go slavat na 25 shto ne e losho sigurno imalo periodi koga na 7-mi se slavelo vo Bugarija, najverojatno pred komunizmot

Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
515
Поени од реакции
569
Па и пред 1912 овде народот имал сосема поинаква перцепција за тоа што се и кои се ама оп, дошле Србите и се се променило. Впрочем настанале такви тектонски промени овде за кои промената на календарот е само мачкина кашлица.

Инаку реков веќе, тоа е само симболика и усогласување. 21 век сме, црквата веќе не го диктира животот како во минатото. Црквата и религијата денес се само симболика и традиција, ништо повеќе. Јас верувам дека во Мк имаш голем број на атеисти кои воопшто не веруваат а и голем дел од тие што веруваат тоа го прават поради традиција и наследство а не поради тоа што се големи христијани. Само мал дел строго ги следат христијанските правила и ја имаат прочитано Библијата.

Инаку што ќе ми е православно единство кога не ни дозволуваат да имаме своја црква? Значи се е политика денес, па дури и црквата и религијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom