Dumbledore
...
- Член од
- 24 октомври 2013
- Мислења
- 12.192
- Поени од реакции
- 26.998
Навистина може да се преориентираат? Може да ја сменат сезонската култура, но не и повеќесезонската (за речеме овошки). Ако овошките ти се главната капитална инвестиција од која чекаш приход (праските се отидени, оваа сезона беше чисто промашување, затоа да речеме јаболка), ти требаат најмалку 5 год за таа јаболницата почне да раѓа, што ќе правиш тие 5 год? Во нормални услови постепено правиш обнова на овоштарник (затоа што и таа јаболкница си има свој животен век). Прашањето е дали на државата и одговара целата таа подстопанска гранка за умре? Не.Јас сум против истотака било какви субвенции и поклони за земјоделство. Ако
Јас сум против било какви субвенции и поклони за земјоделство. Ако не им оди бизнисот може слободно да се преориентираат. Се може да се увезува слободно и без царини. Не е битно од каде е кромидот ако вреди за тие пари тоа е тоа има дил. Ако не им се продава жалам случај. Не треба да се жали никој. Секој што има бизнис има ризик.
Ако сакаш брзи и лесни пари, имаш земја и не работиш, сади марули под фолии. Пиперките ок, ама марулите се евтина инвестиција, не бараат многу работа (за разлика од пиперките) и можеш да направиш повеќе обрт за многу кратко време. Лесно се пласираат на пазарот, не траат долго и има широка побарувачка.
Околу субвенциите, Франција го субвенционира земјоделството, супер им оди. Зошто нас не ни оди така? Секако, не очекувам да ни оди добро колку Франција, ама ако тоа една од најголемите стопански гранки во оваа држава. Постојат сет развојни политики (како што има и за пр. туризмот и градежништвото) со цел стимулација и развој на истите. Дали функционираат и дали се доволни? Селата се празни, има се повеќе и повеќе земјоделско земјиште кое не се обработува, па и најголем дел од земјоделците не плаќаат никакви даноци! Имаат и даночно ослободување. Проблемот е институционален, иако и не постојат но активни политики за заштита на домашното производство.
Без сите тие политики земјоделството ќе умре и миграцијата село-град ќе продолжи.

Онтопик: добра, но закаснета мерка. Инфлацијата за одредени производи е веќе двоцифрена, а растот на платите е помалку е 0,5%. Во оваа економска моќ, платата не може ни да го следи трендот на покачување на цените. Плус се очекува и пораст на цената на електричната енергија!
Последно уредено: