- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.788
- Поени од реакции
- 5.063
Јас не се замарам што бил некои пред 100 години. Во Бугарија ме замараат и малтретираат. Ми врзаа шамар еднаш како тинејџер бидејќи сум рекол дека зборувам Македонски. Луѓе што не ги знам ни ме знаат ме прашуваат за презимето и тврдат за моите што се кога јас знам дека со свои уши ги имам чуено предците кои се родени и дел за време на Турско како се Македонеци а не Бугари. И ми доаѓа некој Бугарски идиот кој не ме знае а уште помалку моите и ми тврди спротивно.Тоа е пропагандно извртуване. Никој на никаков Стефус, нити Рефус му оспорува потеклото. Ако имам докази, дека на Рефус дедото ширел екзархиски пропаганди, тоа е друга работа - ке му оспорувам.
Ако Стефус е МК - да си е МК со здраве и долг живот - искрено го кажувам..
НО НО НО
Ако Рефус шири лаги дека лугье кои биле екзархисти по своја волја, давали пари за БГ цркви, БГ училишта, БГ учители, не биле б'лгари, това веке е друга работа. Ако Рефус мрази за тоа - това веке е причина за отговор..
Ке ви дадам примери за тоа как Стефусовци ја разбираат историјата..
Например, партизанин некој велел дека нивниот отред спречил еден б'лгарски полк да влезе во Скопие. Еден отред около 20 лугье, слабо воружени(извор Вера Ацева). Еден БГ полк по 1944 г. - 1000 војници..
Друг вели дека нивниот отред разоружил една БГ дивизија. Тогаш една БГ дивизија во МК е во мирновременен состав - 2000 војници.
Од сите три дивизии на територијата на МК во 1944 г. една е разоружена от германците, втората си отишли по домовите во МК и потоа станале основ на МК партизанска војска(со БГ униформи)..Третата формирала БГ полк во Скопско кале и вдигнали бунт.
Некој си Борис Чушкаров си сменил името и се пишал Боро Чушкар. Тоа Чушкар разкажува как во Скопие ноември 1944 г. фатил за градите еден БГ генерал и го нарекол "губре фашистичко" и спречил военен парад.
Единствениот генерал во МК тогаш бил Владимир Стојчев - еден от командирите на Трети украински фронт и командир на П'рва БГ армија - 110 000 војници, која навлегува во МК на 15 октомври 1944 г. Генералот со БГ армија стига до Клагенфурт..
Тогаш во Скопие се 40 000 бг војници и 1000 партизани...
Точно такви "истории" се темел на идентитето на такви ко Рефус...алал идентитет..
Да, не сакам Бугари, бидејќи се арогантни, злобни, агресивни и некултурни.
Ми се случувало луѓе на улица да ми држат лекции за тоа што сум и од каде сум и што може да бидам. Затоа бојкотирам се што е бугарско и не одам во Бугарија. Бугарите се однесуваат лошо со мене.
Не се замарам многу со историја и не ми менува многу што било ми менува што е.
Ви секоја втора тема и секој втор муабет внесувате историја. Јас лично не верувам во Бугарска историја ама не го тупам тоа ни го спомнувам никаде зошто не е битно и нема врска со сегашноста. Апсолутно ирелевантно е тоа. Но некој да те замара, тепа, навредува а не те ни знае нема да помине без одговор.
Сум имал многу лоши искуства со Бугари а ни збор нема кажано за историјата секогаш они почнувале први. Како и сега ти.