Политиките на Бугарија кон Македонија

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Тоа е пропагандно извртуване. Никој на никаков Стефус, нити Рефус му оспорува потеклото. Ако имам докази, дека на Рефус дедото ширел екзархиски пропаганди, тоа е друга работа - ке му оспорувам.
Ако Стефус е МК - да си е МК со здраве и долг живот - искрено го кажувам..

НО НО НО
Ако Рефус шири лаги дека лугье кои биле екзархисти по своја волја, давали пари за БГ цркви, БГ училишта, БГ учители, не биле б'лгари, това веке е друга работа. Ако Рефус мрази за тоа - това веке е причина за отговор..

Ке ви дадам примери за тоа как Стефусовци ја разбираат историјата..
Например, партизанин некој велел дека нивниот отред спречил еден б'лгарски полк да влезе во Скопие. Еден отред около 20 лугье, слабо воружени(извор Вера Ацева). Еден БГ полк по 1944 г. - 1000 војници..
Друг вели дека нивниот отред разоружил една БГ дивизија. Тогаш една БГ дивизија во МК е во мирновременен состав - 2000 војници.
Од сите три дивизии на територијата на МК во 1944 г. една е разоружена от германците, втората си отишли по домовите во МК и потоа станале основ на МК партизанска војска(со БГ униформи)..Третата формирала БГ полк во Скопско кале и вдигнали бунт.
Некој си Борис Чушкаров си сменил името и се пишал Боро Чушкар. Тоа Чушкар разкажува как во Скопие ноември 1944 г. фатил за градите еден БГ генерал и го нарекол "губре фашистичко" и спречил военен парад.
Единствениот генерал во МК тогаш бил Владимир Стојчев - еден от командирите на Трети украински фронт и командир на П'рва БГ армија - 110 000 војници, која навлегува во МК на 15 октомври 1944 г. Генералот со БГ армија стига до Клагенфурт..
Тогаш во Скопие се 40 000 бг војници и 1000 партизани...
Точно такви "истории" се темел на идентитето на такви ко Рефус...алал идентитет..
Јас не се замарам што бил некои пред 100 години. Во Бугарија ме замараат и малтретираат. Ми врзаа шамар еднаш како тинејџер бидејќи сум рекол дека зборувам Македонски. Луѓе што не ги знам ни ме знаат ме прашуваат за презимето и тврдат за моите што се кога јас знам дека со свои уши ги имам чуено предците кои се родени и дел за време на Турско како се Македонеци а не Бугари. И ми доаѓа некој Бугарски идиот кој не ме знае а уште помалку моите и ми тврди спротивно.
Да, не сакам Бугари, бидејќи се арогантни, злобни, агресивни и некултурни.
Ми се случувало луѓе на улица да ми држат лекции за тоа што сум и од каде сум и што може да бидам. Затоа бојкотирам се што е бугарско и не одам во Бугарија. Бугарите се однесуваат лошо со мене.
Не се замарам многу со историја и не ми менува многу што било ми менува што е.
Ви секоја втора тема и секој втор муабет внесувате историја. Јас лично не верувам во Бугарска историја ама не го тупам тоа ни го спомнувам никаде зошто не е битно и нема врска со сегашноста. Апсолутно ирелевантно е тоа. Но некој да те замара, тепа, навредува а не те ни знае нема да помине без одговор.
Сум имал многу лоши искуства со Бугари а ни збор нема кажано за историјата секогаш они почнувале први. Како и сега ти.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Во право си - приказни за мали деца - од МК извори - и како да направиме компромис со вакви приказни - немаш кирилица на тестатура........
Ti kje mi kazesh na shto da pishuvam ebate prostiot, ako razbirash ok ako ne ne mi vrakjaj. Site postovi ti se off topic odi klecni neshto Sofija e ubav grad jaki pichki ima. Tuka od dva dena pishesh shto se sluchuvalo pred 300 godini a prashanje e shto mislat Makedoncite za politika na Bugarija. Ja od tebe toa ne prochitav,na kolku si na 10 godini? Btw mozam za istorija da praam muabet so maloumni ko tebe ama na druga tema i pak na latinica da se machish….

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.769
Поени од реакции
8.536
Тоа е пропагандно извртуване. Никој на никаков Стефус, нити Рефус му оспорува потеклото. Ако имам докази, дека на Рефус дедото ширел екзархиски пропаганди, тоа е друга работа - ке му оспорувам.
Ако Стефус е МК - да си е МК со здраве и долг живот - искрено го кажувам..

НО НО НО
Ако Рефус шири лаги дека лугье кои биле екзархисти по своја волја, давали пари за БГ цркви, БГ училишта, БГ учители, не биле б'лгари, това веке е друга работа. Ако Рефус мрази за тоа - това веке е причина за отговор..

Ке ви дадам примери за тоа как Стефусовци ја разбираат историјата..
Например, партизанин некој велел дека нивниот отред спречил еден б'лгарски полк да влезе во Скопие. Еден отред около 20 лугье, слабо воружени(извор Вера Ацева). Еден БГ полк по 1944 г. - 1000 војници..
Друг вели дека нивниот отред разоружил една БГ дивизија. Тогаш една БГ дивизија во МК е во мирновременен состав - 2000 војници.
Од сите три дивизии на територијата на МК во 1944 г. една е разоружена от германците, втората си отишли по домовите во МК и потоа станале основ на МК партизанска војска(со БГ униформи)..Третата формирала БГ полк во Скопско кале и вдигнали бунт.
Некој си Борис Чушкаров си сменил името и се пишал Боро Чушкар. Тоа Чушкар разкажува как во Скопие ноември 1944 г. фатил за градите еден БГ генерал и го нарекол "губре фашистичко" и спречил военен парад.
Единствениот генерал во МК тогаш бил Владимир Стојчев - еден от командирите на Трети украински фронт и командир на П'рва БГ армија - 110 000 војници, која навлегува во МК на 15 октомври 1944 г. Генералот со БГ армија стига до Клагенфурт..
Тогаш во Скопие се 40 000 бг војници и 1000 партизани...
Точно такви "истории" се темел на идентитето на такви ко Рефус...алал идентитет..
Класичен бугарски став во секој муабет! Вакво тролање нема никаде. Друже бугарски Македонец или Македонски бугарин, ја промашуваш поентата на муабетот. Не правиме муабет кој бил генерал кој каплар, туку какво е мислењето на Македонците за политиката на Бугарија. Бидејки сега има Македонци од двете страни на линијата на фронтот, да чуеме што мислат. Значи ја одобруваат ли таа политика, се сложуваат ли со неа и дали мислат дека таквата политика ќе доведе до зближување на соседните држави и народи? Престанете со ретуширање на црно бели фотографии, биднало што биднало и ако гледаме наназад, не треба ни едно добро утро да и кажеме на Бугарија! Да погледнеме во утрешниот ден и да видиме што денешниот муабет значи за него!
Јас ја разбирам позицијата на Бугарија, одработува туѓи агенди, туку што мајка бараш ти да џавкаш на твоите роднини за тие интереси? Утре Франција и Холандија ќе ви дадат некој грант за оваа улога, кој патем ќе го украде политичкиот врв и вие пак ќе си останете со прстот во уста. Не ти е гледан веќе тој филм?

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Не правиме муабет кој бил генерал кој каплар, туку какво е мислењето на Македонците за политиката на Бугарија.

Нешто не видувам "мисленье" туку плукане и пцовки..и това се аплаудира...ама тоа е плукане спрема ветерот...со соодветен резултат..
Моите постови се повр'зани со таа историческа вистина, која е основ на политиката на Б'лгарија..да се разбере каква е точно политиката, наспроти пропагандните лаги дека се негирал идентитет и јазик...дека ние се бориме против историческите лаги...

Темата за пет дни има 8000 прегледи - значит лугето нешто ги интересува - и тоа не се пцовките и плуките..
Nikoj ne te pcue, kazi mi shto mislish za politikata na tvojata drzava kon mojata? Ne te prasha nikoj dali go opravduvash toa. Dali e ubavo toa, dali kje pomogni za stabilnost na regionot, dali kje gi priblizi dvata narodi, dali vo idnina ako se prodolzi taka kje ima tragi koi kje bidat nepremostlivi i jazot megju dvata narodi kje bide pogolem?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не правиме муабет кој бил генерал кој каплар, туку какво е мислењето на Македонците за политиката на Бугарија.

Нешто не видувам "мисленье" туку плукане и пцовки..и това се аплаудира...ама тоа е плукане спрема ветерот...со соодветен резултат..
Моите постови се повр'зани со таа историческа вистина, која е основ на политиката на Б'лгарија..
Јас не верувам во Бугарската историја. Не дека се замарам со тоа. Ама вие се замарате. Немам некоја посебна потреба да дебатирам за тоа бидејќи е ирелевантно. Вие имате потреба. Вие сте агресивните и тупите за тоа. Ако не мешате историја во секоја манџа ќе биде ок и нема да ве мразат.
Јас не верувам дека имало никогаш бугари во Македонија и тоа е тоа.
Толку на таа тема. Која самите вие агресивно и злонамерно ја наметнувате.
Лично ништо не ми менува Гоце, Јане и Аспарух.
Малку култура и толерантност покажете. Ако гледате дека некој не сака за тоа да разговара што се опсесијата со тоа.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.769
Поени од реакции
8.536
Моите постови се повр'зани со таа историческа вистина,
Твојата историска вистина ќе го врати ли дедо ти, татко ти и блиските во Кукуш? Ќе те направи ли среќен Македонски бугарин или бугарски Македонец на твоето огниште? Не, па и иљадници постови и "историски вистини" да напишеш.
Има една стара македонска поговорка: тепаниот-тепан, ебаниот-ебан, па ти влечи заклучоци од тоа!

Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Твојата историска вистина ќе го врати ли дедо ти, татко ти и блиските во Кукуш? Ќе те направи ли среќен Македонски бугарин или бугарски Македонец на твоето огниште? Не, па и иљадници постови и "историски вистини" да напишеш.
Има една стара македонска поговорка: тепаниот-тепан, ебаниот-ебан, па ти влечи заклучоци од тоа!
Нема да ги врати, но мојот идентитет е темелен врху вистина, а вашиот на лаги....народ без корени ке биде уништен...и тоа е во дејствие...вашиве млади лугье ставаат космополити безродници...еден друг народ, веке не сака да ја подели земјата...ја сака целата..да станите МК малцинство во МК...Двојазичност во Струмица - еве ви го резултатот од национализмот..
Не ви ја сакаме земјата, не си ја давеме историјата и родот б'лгарски, за кој нашиве предци беа избркани от Беломорска и Вардарска.....Мој прадедо е основател на б'лгарско училиште и б'лгарска ц'рква во Скопие, а некаков гид 1991 г. ке ми вели дека тоа било МК училиште и МК ц'рква....една баба со име Миладинова го погна со бастунот и му вели идиоте несвестен, тука во таја црква аз сум го слушала мојот татко да чита литургија на б'лгарски јазик на б'лгари мирјани....

А омразата во МК народ ја нема. Има само во отредени кругови на јавността во МК - това е омразата на крадецот, кој сега е под притисок да врати украденото.....
Преди десетина дена бев со другари и дојде еден от Шведска - баба му е крушавчанка - б'лагрска учителка от извесетна фамилија, бежанци от србите от 1919 г. Велеше кога оделе да се видат со братучедите тие ги гледале "на крв" дека барале наследство.....
Со бугараши и фашисти рода немали...
След 2007 г. много брзо станале б'лгари и го барале за документи за БГ паспорт...
Видели таму еден Кочо Гулев - велел дека е внук на Питу Гули...лажговец - Кочо Гулев от Крушево е внук на Кочо - донесен син на Питу Гули от жена му от преден брак...сега......бил внук на Питу Гули..

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Нема да ги врати, но мојот идентитет е темелен врху вистина, а вашиот на лаги....народ без корени ке биде уништен...и тоа е во дејствие...вашиве млади лугье ставаат космополити безродници...еден друг народ, веке не сака да ја подели земјата...ја сака целата..да станите МК малцинство во МК...Двојазичност во Струмица - еве ви го резултатот од национализмот..
Не ви ја сакаме земјата, не си ја давеме историјата и родот б'лгарски, за кој нашиве предци беа избркани от Беломорска и Вардарска.....Мој прадедо е основател на б'лгарско училиште и б'лгарска ц'рква во Скопие, а некаков гид 1991 г. ке ми вели дека тоа било МК училиште и МК ц'рква....една баба со име Миладинова го погна со бастунот и му вели идиоте несвестен, тука во таја црква аз сум го слушала мојот татко да чита литургија на б'лгарски јазик на б'лгари мирјани....

А омразата во МК народ ја нема. Има само во отредени кругови на јавността во МК - това е омразата на крадецот, кој сега е под притисок да врати украденото.....
Преди десетина дена бев со другари и дојде еден от Шведска - баба му е крушавчанка - б'лагрска учителка от извесетна фамилија, бежанци от србите от 1919 г. Велеше кога оделе да се видат со братучедите тие ги гледале "на крв" дека барале наследство.....
Со бугараши и фашисти рода немали...
След 2007 г. много брзо станале б'лгари и го барале за документи за БГ паспорт...
Видели таму еден Кочо Гулев - велел дека е внук на Питу Гули...лажговец - Кочо Гулев от Крушево е внук на Кочо - донесен син на Питу Гули от жена му от преден брак...сега......бил внук на Питу Гули..
Јас не верувам во национален идентитет туку во индивидуален. Лично не се сметам за Македонец а ни најмалку за Бугар. Повеќе би се рекол дека сум Антибугарин зошто вашата идеолгоија е засонована на агресија, ароганција, омраза и злоба. Јас имам против само кон вакви идеолгии како твојата. Исто вака се однесуваа Јеховини Сведоци, Скиентолози, Хејт групи, расисти, исламисти итн. Во основа сум против бугаризимот бидејќи со антинационалиста исто како што сум против панхеленизмот и слични. Треба да работите на намалување на агресијата и толеранција.

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
Јас не верувам во национален идентитет туку во индивидуален. Лично не се сметам за Македонец а ни најмалку за Бугар. Повеќе би се рекол дека сум Антибугарин зошто вашата идеолгоија е засонована на агресија, ароганција, омраза и злоба. Јас имам против само кон вакви идеолгии како твојата. Исто вака се однесуваа Јеховини Сведоци, Скиентолози, Хејт групи, расисти, исламисти итн. Во основа сум против бугаризимот бидејќи со антинационалиста исто како што сум против панхеленизмот и слични. Треба да работите на намалување на агресијата и толеранција.
Ko shto prodolzuvaat vaka Albancive pomili kje ni stanat, dodusha vishe ni se za zal

Член од
24 јануари 2021
Мислења
767
Поени од реакции
468
И они си имаат дефекти, ама не колку Бугарите и Грците. Се што е базирано на негирање и агресија е за осуда.
Ovoj zagubeniov za Kocho Gulev pishi, hahaha ne mu dochituvam postovi po shto naporen e i veze nema, ama za Kocho Gulev pishi choeche….

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ovoj zagubeniov za Kocho Gulev pishi, hahaha ne mu dochituvam postovi po shto naporen e i veze nema, ama za Kocho Gulev pishi choeche….
Појма нема со што се занимава. Ако напише пост кој нема врска со историско хистеришење добива 100 денари од мене по пост. Луд е човекот.

Член од
30 август 2021
Мислења
73
Поени од реакции
67
Појма нема со што се занимава. Ако напише пост кој нема врска со историско хистеришење добива 100 денари од мене по пост. Луд е човекот.
Марко Цепенков "Иаз бугарска глаа имам - кога велам не одвелувам".

Kajgana Shop

На врв Bottom