Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
пак мажите повеќе страдаат :(
Ефективност на вакцините во спречувањето хоспитализација и смрт од ковид-19 кај македонската популација покажа дека постарата возраст и машкиот пол значително ја намалуваа ефективноста на вакцините, при што граѓаните на возраст од 65 и повеќе години имаа околу 76% поголем ризик да бидат хоспитализирани од оние под 65 години, а мажите имаа околу 23% поголем ризик од хоспитализација од жените.
... во моментов, машката популација над 65 години по различен основ треба да биде хоспитализирана, а не само при ковид симптоми, но дали истата има пристап за нормална специјалистичка консултација и прегледи, земајќи ја во предвид првата препрека што ќе ги кочи, а тоа е матичниот лекар?

...потоа друга препрека освен претходната е тоа што секогаш мажот е поголем коркач од жената да посети лекар, проблемот денес ќе го реши со една чашка ракија, а за утре ќе размислува утре, за разлика од жената која е ,,похрабра,, за посета на лекар иако е поиздржлива со симптомите,

... и да се совладат тие препреки и пациентот дојде во вистинско време и место, тетатет со специјалистот што репер на споредување на д-димери ќе има кога мажот никогаш во животот не направил таква лабораториска анализа, а поради ковид симптоми прво нешто тоа ќе го направи специјалистот од анализи е токму тоа!

...ќе речат ааааааа висока вредност на д-димери 4000 ковид или постковид, а тој можеби уназад десет години имал таква вредност ама никој не му ја открил ? па тој истиот ќе биде хоспитализиран и третиран болнички токму од таа висока вредност, а не толку од симптомите на ковид, а сепак ќе се препишува на ковид, па уште никакви контроли за овие две години што не е поврзано со ковид, нит терапија нит ништо, па ќе се инфицира со корона, па ќе падне...па нормално кога е све тука собрано, а се препишува само на корона,

... така да ковид болеста, не е главна поента во шемата на процентуална застапеност на возраста на пациентот со тешки симптоми и хоспитализација ги плашат без веза постарите (антковид вакцини потрошувачка? што врска има антиковид вакцинацијата со хронични нетретирани болести во моментот на очекување на ефективност на антиковид вакцини?), тука има улога следење на хроничните болести, правилно и погрешно лечење при ковид, состојбата на телото во моментот на инфекцијата без разлика од возраста и крвната група на пациентот,

Последно уредено:
...прашај, па потоа да пишуваш со сигурност, пред неколку дена на еден над 65 годишен граѓанин му дошле од странство децата со внуците, направиле дочек, фамилијарен ручек, па по ручекот по извесно двоумење решил да ја заврши дента работа и да ја земе третата бустер доза веќе да не му ја мисли, све во ред се додека после неполн час нагло му се слошило и починал, медицински извештај?
од преголема радост од дојдените и највероватно од прејадување се случило и стоп на срцето! толку, ниту спомнато дека сето тоа се случило после вакцинирање! не е измислено, не е претерано, не се случило во соседството, ТУКА во МКД се случило, ништо спомнато, ништо напишано, нит новинар, нит медиум, нит портал, штама! со вакви работи нема шала, многу сум разочарана, колку се релевантни статистиките и вистината дали е вистина? :toe:

Кај ги наоѓате овие случаеви невероватно. 13 милиони се бустираа веќе во Германија не гледам починати. Мора да се изтражи оти во Македонија е поинаку него во други држави.

...потоа друга препрека освен претходната е тоа што секогаш мажот е поголем коркач од жената да посети лекар,
па не би рекол. Попрво ми изгледа као мит неголи што е реално. За себе зборам без разлика инекција или зафат, за други не сум сигурен.

па не би рекол. Попрво ми изгледа као мит неголи што е реално. За себе зборам без разлика инекција или зафат, за други не сум сигурен.
... па не е баш мит, а има и исклучоци, жената и покрај покачена температура 38С ќе работи домашни работи како да ништо не и' е, а во иста ситуација мажот ќе легне во кревет офкајќи дека е „болен“, тоа е тоа, исклучоци има, мажот повеќе се плаши од стоматолшка интервенција, од инјекција за разлика од жената, така да не треба да биде навредлива вистината, исклучоци има на двете страни!

Не посетувам лекар затоа што ме нервира кога некој ми попува за моето здравје. Ќе јадам што сакам и колку сакам. Моја работа. Башка ништо не ми е. Превентивни прегледи можеби во некоја покасна фаза во животот, сега не.

Лично немам контакт со мојата матична веќе 10 години. Едно време ми праќаше адресирани писма за рутинска контрола, ама не се одзвав. Така последно нешто кое треба да го направи е да ме убедува да се вакцинирам за 30 ден! Нема да вроди со плод. Оној кој се решил да не се вакцинира по сите фашистички мерки и рестрикции и апели, нема да го убеди ни еден разговор со матичната каде после првото "не" мора да запрат преговорите. Граѓаните мора да си ги познаваат своите права.

Само невакцинираните граѓани не го загрозуваат јавното здравје. Проблемот е во тоталната неорганизираност на самите протести против фашистичките мерки имплементирани без логичка заднина и причина. Секоја будала може да го грабне микрофонот и да треска глупости. Им се смее цел Балкан и тоа ќе биде сликата на тие протести и движења кои мораат да бидат само против мерките. Надоградено на сето тоа се високите стапки во верувањето во теориите на заговор и ниската доверба во власта и институциите.

Аргументите, околу мерките, се на наша страна. :)

Модуларни болници полека ќе се затвараат а мерки засилуваат! Тоа се вика ЛУД ЈЕБЕ ЗБУЊЕНОГ:

Претпоставувам дека причините поради надолниот тренд на заразени се самите вакцини и политиките на Владата. :icon_lol:
Како да нема пад на заразени, еве веќе две години ќе се навршат откако почнаа со глупостите. Треба некој да е многу голем идиот и крајно туп (како неколку ликови на темата) за да не му упали во таа тиквата дека за цели две години, со фреквенцијата на ширење (барем со таа како што ја претпоставуваат) ќе немаат прележано (или дојдено во контакт со вирус) ако не сите, ама барем 85-90% од населението.

Е сега новиот министер за здравство ќе го прогласи ковидот за мртов:jeeee::

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

...не се радувај однапред, не слушаш како објаснува докторкава која е главен експерт за имунизација во Центар за јавно здравје во Скопје?
не само што нема да го прогласат ковидот за мртов, туку ќе го примаме и ковидот и грипот заедно :boksix:

ако можат од ова полошо досега, свака им част
Автоматски споено мислење:

Вели, варијанта за вакцинирани
Дали е информацијата точна, не знам. Не може да се преведе публикацијата

Berlin- According to the Robert Koch Institute (RKI), four cases of the Omikron variant have so far been confirmed by genome sequencing in Germany.
These four cases are people returning from South Africa, wrote the RKI in its These four cases are people returning from South Africa, wrote the RKI in its https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ...bericht_2021-12-02.pdf?__blob=publicationFile.
South Africa informed about the variant in the middle of last week. The four people were all vaccinated, none of them had to go to hospital for treatment, as the RKI announced. All of them showed only mild symptoms. According to the RKI, the information relates to advance information that was transmitted by Wednesday (December 1st).

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom