Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Пунтер документот шо га вадиш пишува дека Кирил Карафилов е роден 1902 г. во селото Цапари, држава Македонија, држава Сервија.. националност Македониан..1902 г. било што - Отоманска империја..
Види вака, синот на Спиро Карафилов црковен и училиштен екзархиски борец станал македонец...
Види, БГ емигрантски организации го направиха това - во Австралија, САД и Санада има квоти..за турци, за б'лгари.
Така се добива дубла квота.....
Цапари е шампион по б'лгарштина..училиште, ц'рква, читалиште, просветители, револуционери...

ти го негираш твоето татарско потекло или ?
Човекот не е ни бугарин, наш е, само се изјаснува за Македонец од Бугарија! Сложена дефиниција, ама сватлива во овие констелации.

Сакаш да кажеш дека без помош од Русија сте направиле држава?

Со помошт на Русија имаме држава, БЕЗ ПОМОШТ на Русија сме народ со училишта, цркви, читалишта..
Со "помошт" на Русија за малко да немаме држава....
Автоматски споено мислење:

Човекот не е ни бугарин, наш е, само се изјаснува за Македонец од Бугарија! Сложена дефиниција, ама сватлива во овие констелации.
Ти во која констелација, смисла или толукване си Македонец?

Makedonec od Bugarija ne e isto so makedonski bugarin.

Пунтер документот шо га вадиш пишува дека Кирил Карафилов е роден 1902 г. во селото Цапари, држава Македонија, држава Сервија.. националност Македониан..1902 г. било што - Отоманска империја..
Види вака, синот на Спиро Карафилов црковен и училиштен екзархиски борец станал македонец...
Види, БГ емигрантски организации го направиха това - во Австралија, САД и Санада има квоти..за турци, за б'лгари.
Така се добива дубла квота.....
Цапари е шампион по б'лгарштина..училиште, ц'рква, читалиште, просветители, револуционери...
ти можеш сега да лупаш што сакаш, ни мајка ти не ти верува во вакви глупости (БГ емигрантски организации го направиха това, хаххххаааааааааааааааа, нели после 1930 настанаа ) тоа е официјален документ во кој што човекот сам се изјаснил кој бил и каков без притисок, такви има со лопата да риниш. И повтори кој тоа го направил, како рече ? и зошто ?

Со помошт на Русија имаме држава, БЕЗ ПОМОШТ на Русија сме народ со училишта, цркви, читалишта..
Со "помошт" на Русија за малко да немаме држава....

Ти во која констелација, смисла или толукване си Македонец?
Ајде кажи ми писател од 16 век?

Сакаш да кажеш дека без помош од Русија сте направиле држава?
Што сакав да кажам сум го напишал. И да Русиjа направи бугарската држава во согласност со другите велики сили. Ти тврдиш дека Русиjа креирала и спонзорирала бугарските училишта. Сигурно знаеш нешто непознато за мене. Повели, сподели.

не се сеќаваш ? ајде бе ? еве бе малку ме натера да барам назад по темиве, ти тврдеше дека македонците настанале после 1930 година со коминтерната а јас ти дадов документ на луѓе кој што пред тоа се декларирале македонци ( не дека не знаеш, има посебна тема за тоа) и тебе после тоа те снема, се јави со твоите говна другиот ден, еве читај сам https://forum.kajgana.com/threads/Македонија-под-српска-окупација.18308/page-49

Јас тврдам дека Македонската нација, како засебна нација е прво официјано извадена на собрание на коминтерната во 1934, но идејата за решавање на македонското прашање преку создавање на засебна македонска нација не е од тогаш се разбира, тоа е позиција земена за комунистите доста порано и подготовките за тоа почнуваат години наназад.

Документот како минимум е од 1924та, за земја пишува "Servia", "State of Macedonia" е контрадикторен термин и звучи страно затоа што држава македонија не постои тоа време.

И што можеме да заклучиме е тоа дека човеков на кој е издаден документот потекнува од с. Цапари, поголемиот дел од младоста го поминува во Вардарска Бановина во склоп на СХС/Царство Југославија чија политика е исто создавање на засебен македонски етникум како контра тежа на Бугарскиот елемент, се во склоп на тоа што го тврдиме.

Рани македонсти има и порано од документот и од коминтерната, како пример ги имаш Ѓоргија Пулевски и зависно од климата К.П. Мисирков, но историски не се констатира заклучок базирано на исклучоци туку на консенсуз од насобраните факти, а консензусот базиран на неприкосновени историски факти е дека Македонските словени, во големо мнозинство до втората половина на 20от век се декларираат како Бугари.

Што сакав да кажам сум го напишал. И да Русиjа направи бугарската држава во согласност со другите велики сили. Ти тврдиш дека Русиjа креирала и спонзорирала бугарските училишта. Сигурно знаеш нешто непознато за мене. Повели, сподели.
Јас колку што знам, никој од Македонија не се школувал во Англија или Германија. Сите во русија.и сега вие имате заедничка историја со Русија?

Сите сме заглавени
Заглавен е Борис Мисирков - правнук на Кр.П. Мисирков, кој отказа на Блаже Ристовски да предаде коските на прадедо си на Македонија со реченицата - прадедо ми е б'лгарин и во б'лгарска земја ке лежи..

Пьiтанiе. што е нај-свето человеку?
Отговор. Верата и народността.
П. Спроти верата как'в си?
О. Христијанин; зашто следувам по науките Iисус' Христова.
П. А по народност, што си?
О. По народност с'м Б'лгарин.
П. Зашто?
О. Зашто с'м роден от татко и мајка Б'лгаре и говорам (зборувам) Б'лгарскьi.
П. Не бидвит ли да си изменит' човек верата и народността?
Отгов. Има таквьi лјудiе, што си изменват верата и народността; туку тие чинјат нај-теж'к грех; таквьiте лјудiе се имат от свет'т за предатели. Тiе никому не са мили, ами всекој гьi мразит и ненавиждат, за това јаз никога не ке проста да ми поминит такво нешто в ум'т ми и всекога ке се м'ча да свестјавам таквьi изуменьi лјудiе.
П. што се велит отечечество и кое е наше отечество?
О. Местото, к'де што се раждат и се отхранват некој, се велит негово отечество или татковина; и така наше отечество е Македонска Б'лгарија.”
(…)
П. А имат ли такви лјуде, што да се отричат от народността си?
О. Имат многу! А нај-повике в наша Македонска Б'лгарија, што си остават својата б'лгарска народност за да се чинат Г'рци или друго нешто таквите лјуде се имат от свет'т за предатели и нечестни.
П. Ние кој јазик говориме?
О. Ние говориме Б'лгарскијат јазик, што е произлег'л от Славјанските; за това и ние, Б'лгарите, се викаме и Славјани.
П. Дали само ние Б'лгарите сме Славјани?
О. Не; Славјани са: Русите, Полјаците, Чехите, С'рбите, Словаците и Х'рватите.
П. што се велит народ?
От едно племе лјуде, кои што говорат един јазик, живеат задружно и са навикнали на еднакви обичаи, се велјат народ. Местото, к'де што живеит един народ, е неговото отечество. Така ние Б'лгарите сме един народ, а нашето отечество се велит Б'лгарија.
Овие два братја, сир. Кирил и св. Методиј се слават от цел славјански свет за славјански просветители; зашто тие п'рви измислили Б'лгаро-Славјанската азбука и просветили Б'лгарите с евангелска истина, а чрез Б'лгарите после и всите други Славјански племена.
Односот кон предците па дури и живите родители е индивидуална работа, често страда од таква дисторзија, што може да се претвори во гротеска. Не му наоѓам маана јас на Борис Мисирков, така мислел така чувствувал, така и се однесувал.
Имам еден пример од нашиот повоен период кога имало бунт против колективизацијата. Држава како СФРЈ тоа не можела да си го дозволи и вклучени се сите сили, пропаганда, тортура..... се’ што било на располагање, а финале е јавно судење на сред село, на божемните водачи на бунтот.
И после секоја пресуда, од масата народ доведена да гледа се слушало: Смрт за предавниците!!! Една кокошка со умот, пошто биле построени обвинетите, меѓу нив и татко и, на паролата "смрт за народните непријатели", додава "СМРТ ЗА ТАТЕТА" :facepalm:
Исто како и Борис правнукот на Мисирков, до толку им досегало!

Јас тврдам дека Македонската нација, како засебна нација е прво официјано извадена на собрание на коминтерната во 1934, но идејата за решавање на македонското прашање преку создавање на засебна македонска нација не е од тогаш се разбира, тоа е позиција земена за комунистите доста порано и подготовките за тоа почнуваат години наназад.

Документот како минимум е од 1924та, за земја пишува "Servia", "State of Macedonia" е контрадикторен термин и звучи страно затоа што држава македонија не постои тоа време.

И што можеме да заклучиме е тоа дека човеков на кој е издаден документот потекнува од с. Цапари, поголемиот дел од младоста го поминува во Вардарска Бановина во склоп на СХС/Царство Југославија чија политика е исто создавање на засебен македонски етникум како контра тежа на Бугарскиот елемент, се во склоп на тоа што го тврдиме.

Рани македонсти има и порано од документот и од коминтерната, како пример ги имаш Ѓоргија Пулевски и зависно од климата К.П. Мисирков, но историски не се констатира заклучок базирано на исклучоци туку на консенсуз од насобраните факти, а консензусот базиран на неприкосновени историски факти е дека Македонските словени, во големо мнозинство до втората половина на 20от век се декларираат како Бугари.
Абе ти тврдиш, кој си бе ти да тврдиш ? има еден куп докази записи што ти ги игнорираш и за на крај да кажеш "Јас тврдам", кој си бе ти да тврдиш, и јас тврдам дека си татар ама ти викаш не си бил тоа.,

Јас колку што знам, никој од Македонија не се школувал во Англија или Германија. Сите во русија.и сега вие имате заедничка историја со Русија?
Вангел Сугарев, братот на Ѓорѓи дипломирал и магистрирал историја како стипендист на Харвард и бил професор по историја, односно шеф на катедра на универзитетот на Тексас.

"The Bulgarian nationality of the Macedonians"

Хридто Татарчев, можеби најголемиот Бугарин од сите од оригиналното ВМОРО учел во Романија и Цирих.

Иван Хаџи-Николов во Австрија завршува трговска академија.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: SNM
Абе ти тврдиш, кој си бе ти да тврдиш ? има еден куп докази записи што ти ги игнорираш и за на крај да кажеш "Јас тврдам", кој си бе ти да тврдиш, и јас тврдам дека си татар ама ти викаш не си бил тоа.,

"betting is investment not gambling" "betfair trader" enough said.

Најдов и јас со кој да си фаќам работа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom