Другарче, ако ми веруваш мене често и ми паѓа жал за вас.
Вие батка сте уште позаглавени во безизлез.
Зборам за Македонците во Бг, не за мизијците, тракијците, циганите и утригурите.
Им направивте држава на другите, а самите во неа се чувствувате не дома.
ЈБГ, историја ороспија.
Сите сме заглавени - потомците на Миладинови, Мисиркови, Шапкареви, Делчеви, потомците на хилјадници други учители, просветители, возрожденци, учители, револьуционери - на тие сите гробовите и потомците се кај нас.
Заглавен е Борис Мисирков - правнук на Кр.П. Мисирков, кој отказа на Блаже Ристовски да предаде коските на прадедо си на Македонија со реченицата - прадедо ми е б'лгарин и во б'лгарска земја ке лежи..
Автоматски споено мислење:
На кого да верувам - на Пунтер или на Кузман Шапкаревпо македонско толкување а и по светско вие пред све сте татари а после нешто друго.
„Б'лгарскиј буквар, част А, или Взаимоучителни таблици на наречие по-вразумително за македонските б'лгари“ дел заглавие „Вера и Народност“,в којто се казва че:
| „ | Пьiтанiе. што е нај-свето человеку? Отговор. Верата и народността. П. Спроти верата как'в си? О. Христијанин; зашто следувам по науките Iисус' Христова. П. А по народност, што си? О. По народност с'м Б'лгарин. П. Зашто? О. Зашто с'м роден от татко и мајка Б'лгаре и говорам (зборувам) Б'лгарскьi. П. Не бидвит ли да си изменит' човек верата и народността? Отгов. Има таквьi лјудiе, што си изменват верата и народността; туку тие чинјат нај-теж'к грех; таквьiте лјудiе се имат от свет'т за предатели. Тiе никому не са мили, ами всекој гьi мразит и ненавиждат, за това јаз никога не ке проста да ми поминит такво нешто в ум'т ми и всекога ке се м'ча да свестјавам таквьi изуменьi лјудiе. | “ | ||
| „ | П. што се велит отечечество и кое е наше отечество? О. Местото, к'де што се раждат и се отхранват некој, се велит негово отечество или татковина; и така наше отечество е Македонска Б'лгарија.” (…) П. А имат ли такви лјуде, што да се отричат от народността си? О. Имат многу! А нај-повике в наша Македонска Б'лгарија, што си остават својата б'лгарска народност за да се чинат Г'рци или друго нешто таквите лјуде се имат от свет'т за предатели и нечестни. | “ | ||
| „ | П. Ние кој јазик говориме? О. Ние говориме Б'лгарскијат јазик, што е произлег'л от Славјанските; за това и ние, Б'лгарите, се викаме и Славјани. П. Дали само ние Б'лгарите сме Славјани? О. Не; Славјани са: Русите, Полјаците, Чехите, С'рбите, Словаците и Х'рватите. | “ | ||
| „ | П. што се велит народ? От едно племе лјуде, кои што говорат един јазик, живеат задружно и са навикнали на еднакви обичаи, се велјат народ. Местото, к'де што живеит един народ, е неговото отечество. Така ние Б'лгарите сме един народ, а нашето отечество се велит Б'лгарија. | “ | ||
| „ | Овие два братја, сир. Кирил и св. Методиј се слават от цел славјански свет за славјански просветители; зашто тие п'рви измислили Б'лгаро-Славјанската азбука и просветили Б'лгарите с евангелска истина, а чрез Б'лгарите после и всите други Славјански племена. | |||