Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Другарче, ако ми веруваш мене често и ми паѓа жал за вас.
Вие батка сте уште позаглавени во безизлез.
Зборам за Македонците во Бг, не за мизијците, тракијците, циганите и утригурите.
Им направивте држава на другите, а самите во неа се чувствувате не дома.
ЈБГ, историја ороспија.

Сите сме заглавени - потомците на Миладинови, Мисиркови, Шапкареви, Делчеви, потомците на хилјадници други учители, просветители, возрожденци, учители, револьуционери - на тие сите гробовите и потомците се кај нас.
Заглавен е Борис Мисирков - правнук на Кр.П. Мисирков, кој отказа на Блаже Ристовски да предаде коските на прадедо си на Македонија со реченицата - прадедо ми е б'лгарин и во б'лгарска земја ке лежи..
Автоматски споено мислење:

по македонско толкување а и по светско вие пред све сте татари а после нешто друго.
На кого да верувам - на Пунтер или на Кузман Шапкарев
„Б'лгарскиј буквар, част А, или Взаимоучителни таблици на наречие по-вразумително за македонските б'лгари“ дел заглавие „Вера и Народност“,в којто се казва че:

Пьiтанiе. што е нај-свето человеку?
Отговор. Верата и народността.
П. Спроти верата как'в си?
О. Христијанин; зашто следувам по науките Iисус' Христова.
П. А по народност, што си?
О. По народност с'м Б'лгарин.
П. Зашто?
О. Зашто с'м роден от татко и мајка Б'лгаре и говорам (зборувам) Б'лгарскьi.
П. Не бидвит ли да си изменит' човек верата и народността?
Отгов. Има таквьi лјудiе, што си изменват верата и народността; туку тие чинјат нај-теж'к грех; таквьiте лјудiе се имат от свет'т за предатели. Тiе никому не са мили, ами всекој гьi мразит и ненавиждат, за това јаз никога не ке проста да ми поминит такво нешто в ум'т ми и всекога ке се м'ча да свестјавам таквьi изуменьi лјудiе.
П. што се велит отечечество и кое е наше отечество?
О. Местото, к'де што се раждат и се отхранват некој, се велит негово отечество или татковина; и така наше отечество е Македонска Б'лгарија.”
(…)
П. А имат ли такви лјуде, што да се отричат от народността си?
О. Имат многу! А нај-повике в наша Македонска Б'лгарија, што си остават својата б'лгарска народност за да се чинат Г'рци или друго нешто таквите лјуде се имат от свет'т за предатели и нечестни.
П. Ние кој јазик говориме?
О. Ние говориме Б'лгарскијат јазик, што е произлег'л от Славјанските; за това и ние, Б'лгарите, се викаме и Славјани.
П. Дали само ние Б'лгарите сме Славјани?
О. Не; Славјани са: Русите, Полјаците, Чехите, С'рбите, Словаците и Х'рватите.
П. што се велит народ?
От едно племе лјуде, кои што говорат един јазик, живеат задружно и са навикнали на еднакви обичаи, се велјат народ. Местото, к'де што живеит един народ, е неговото отечество. Така ние Б'лгарите сме един народ, а нашето отечество се велит Б'лгарија.
Овие два братја, сир. Кирил и св. Методиј се слават от цел славјански свет за славјански просветители; зашто тие п'рви измислили Б'лгаро-Славјанската азбука и просветили Б'лгарите с евангелска истина, а чрез Б'лгарите после и всите други Славјански племена.

Сигурно знаеш дека борбата против Османлиите на бугарскиот народ е потикната и подржана од Русија. И сите училишта и црквата во Бугарија е заслуга на Русија за време турско. Со 90 посто необразован народ, Русија потикнува народ да се ослободи. Исто е и во Македонија. И незнам како не разбирате дека од 1945 е Македонија слободна. Сите пред тоа се окупатори. Никој од илинденското востание не се школувал во Англија. Или во Бугарија или во Русија, што е едно исто. Имате ли заедничка историја со Русија?
Во Европскиот дел на Османското царство за христиjаните има прво грчки училишта со подржката на Вселенската патриаршиjа, подоцна и на грчката држава. После има српски училишта со подржка на српската држава и црква. Бугарските училишта никнат по желба и со пари на локалните заедници. После креиране на Екзархиjата и Бугарската држава и со нивна помош. Много христиjани се школуват во Русиjа со стипендии од Руската држава и добродетели. Не знам да е имала улога Русиjа за креиране и подржка на овие училишта, ниту грчки, српски или бугарски. Ти ако имаш некои податоци, осветли ме.

Сите сме заглавени - потомците на Миладинови, Мисиркови, Шапкареви, Делчеви, потомците на хилјадници други учители, просветители, возрожденци, учители, револьуционери - на тие сите гробовите и потомците се кај нас.
Заглавен е Борис Мисирков - правнук на Кр.П. Мисирков, кој отказа на Блаже Ристовски да предаде коските на прадедо си на Македонија со реченицата - прадедо ми е б'лгарин и во б'лгарска земја ке лежи..

На кого да верувам - на Пунтер или на Кузман Шапкарев
„Б'лгарскиј буквар, част А, или Взаимоучителни таблици на наречие по-вразумително за македонските б'лгари“ дел заглавие „Вера и Народност“,в којто се казва че:

Пьiтанiе. што е нај-свето человеку?
Отговор. Верата и народността.
П. Спроти верата как'в си?
О. Христијанин; зашто следувам по науките Iисус' Христова.
П. А по народност, што си?
О. По народност с'м Б'лгарин.
П. Зашто?
О. Зашто с'м роден от татко и мајка Б'лгаре и говорам (зборувам) Б'лгарскьi.
П. Не бидвит ли да си изменит' човек верата и народността?
Отгов. Има таквьi лјудiе, што си изменват верата и народността; туку тие чинјат нај-теж'к грех; таквьiте лјудiе се имат от свет'т за предатели. Тiе никому не са мили, ами всекој гьi мразит и ненавиждат, за това јаз никога не ке проста да ми поминит такво нешто в ум'т ми и всекога ке се м'ча да свестјавам таквьi изуменьi лјудiе.
П. што се велит отечечество и кое е наше отечество?
О. Местото, к'де што се раждат и се отхранват некој, се велит негово отечество или татковина; и така наше отечество е Македонска Б'лгарија.”
(…)
П. А имат ли такви лјуде, што да се отричат от народността си?
О. Имат многу! А нај-повике в наша Македонска Б'лгарија, што си остават својата б'лгарска народност за да се чинат Г'рци или друго нешто таквите лјуде се имат от свет'т за предатели и нечестни.
П. Ние кој јазик говориме?
О. Ние говориме Б'лгарскијат јазик, што е произлег'л от Славјанските; за това и ние, Б'лгарите, се викаме и Славјани.
П. Дали само ние Б'лгарите сме Славјани?
О. Не; Славјани са: Русите, Полјаците, Чехите, С'рбите, Словаците и Х'рватите.
П. што се велит народ?
От едно племе лјуде, кои што говорат един јазик, живеат задружно и са навикнали на еднакви обичаи, се велјат народ. Местото, к'де што живеит един народ, е неговото отечество. Така ние Б'лгарите сме един народ, а нашето отечество се велит Б'лгарија.
Овие два братја, сир. Кирил и св. Методиј се слават от цел славјански свет за славјански просветители; зашто тие п'рви измислили Б'лгаро-Славјанската азбука и просветили Б'лгарите с евангелска истина, а чрез Б'лгарите после и всите други Славјански племена.
ти го негираш твоето татарско потекло или ?

ти го негираш твоето татарско потекло или ?
Прво, аз немам татарско потекло. Второ, азиатските булгари не се татари. Тие се наречени татари след Руската револьуција.
Б'лгари е наметнато азиатско етническо име на мешавина от славени, траки, елини, булгари(Аспарух) и други племена, мегу кои нема македонци. Совпадение со елинското вулгари - пагани, нехристијани..
Македонци е наметнато елинско географско име на мешавина от славени, траки, булгари(кан Кубер), пелазги, елини и други племена, мегу кои нема македонци.
И ние и вие сме мешавина от племена со наметнати имена. Срби, хрвати, словенци и тие се истото.

по македонско толкување а и по светско вие пред све сте татари а после нешто друго.
Нема ниту македонско, ниту светско вакво толкување. Освен во нечии глави, кои коj знае зашто са решили дека татарскиот народ е маловреден и споредуване со него е навреда.

Прво, аз немам татарско потекло. Второ, азиатските булгари не се татари. Тие се наречени татари след Руската револьуција.
Б'лгари е наметнато име на мешавина от славени, траки, елини, булгари(Аспарух) и други племена, мегу кои нема македонци.
Македонци е наметнато име на мешавина от славени, траки, булгари(кан Кубер), пелазги, елини и други племена, мегу кои нема македонци.
И ние и вие сме мешавина от племена со наметнати имена. Срби, хрвати, словенци и тие се истото.
Ги заборај грците, и тие се мешавина, штом сме сите мешавина нека биде за сите, и нека биде секој како што се чуствува или сака, кој кур си ти мене да ми наметнуваш потекло кога истото може да биде и за тебе.

Нема ниту македонско, ниту светско вакво толкување. Освен во нечии глави, кои коj знае зашто са решили дека татарскиот народ е маловреден и споредуване со него е навреда.
ти си таков дибек што не вреди човек со тебе време да губи

Ги заборај грците, и тие се мешавина, штом сме сите мешавина нека биде за сите, и нека биде секој како што се чуствува или сака, кој кур си ти мене да ми наметнуваш потекло кога истото може да биде и за тебе.

ти си таков дибек што не вреди човек со тебе време да губи
А ти што си дека сметаш некои народи за маловредни? Наjди си сам отговор.

Зошто воопшто се приклучуваш на тема кога немаш што да кажеш од вредност и вадиш некои излитени навреди што ништо не допринесуваат на разговорот.

Толку ти е дариле изгледа не си ти крив.

А ти што си дека сметаш некои народи за маловредни? Наjди си сам отговор.
вредноста на човекот е индивидуална, не може тука да се генерализира, или вредиш или не како личност, јас не кажав за ниеден народ дека не вреди, ти како бугарин од турско потекло ако се осеќаш дека не си вреден тоа е твој проблем.

Зошто воопшто се приклучуваш на тема кога немаш што да кажеш од вредност и вадиш некои излитени навреди што ништо не допринесуваат на разговорот.

Толку ти е дариле изгледа не си ти крив.
јас еднаш тебе ти реплицирав со оригинален документ во кој што ти ја убив твојата теорија и ти наместо да стоиш зад твојата теорија, се скри ко пичка и не се појави повеќе, и сега јас не сум имал што да кажам, мрш бе таму.

вредноста на човекот е индивидуална, не може тука да се генерализира, или вредиш или не како личност, јас не кажав за ниеден народ дека не вреди, ти како бугарин од турско потекло ако се осеќаш дека не си вреден тоа е твој проблем.

јас еднаш тебе ти реплицирав со оригинален документ во кој што ти ја убив твојата теорија и ти наместо да стоиш зад твојата теорија, се скри ко пичка и не се појави повеќе, и сега јас не сум имал што да кажам, мрш бе таму.

Не се сеќавам на таква ситуација, можеш да ми линкуваш слободно, но судејќи по твоето однесување се сомневам дека било нешто од вредност.

Се сагласувам дека "вредноста на човекот е индивидуална, не може тука да се генерализира, или вредиш или не како личност". Али од космос е видлива причината да се спредуват бугарите со татарите. Jас може да сум со монголско или золусто потекло, ти нели си припадник на чистата бела раса биди си раат.

Ги заборај грците, и тие се мешавина, .
ОК и елините се мешавина, ги заборавив и германските племена, минали през Балканот, и курдите - бегалци от турската султанска армија, заселени во Тракија и Егејска и асимилираните сефарадски евреи и власите, и асимилираните албанци,...

Не ти наметнувам потекло - потекло не се наметнува, то си е факт, кој се доказва, но не се толкува... Ти наметнуваш кога велиш татар..а то не е верно...

Не се сеќавам на таква ситуација, можеш да ми линкуваш слободно, но судејќи по твоето однесување се сомневам дека било нешто од вредност.
не се сеќаваш ? ајде бе ? еве бе малку ме натера да барам назад по темиве, ти тврдеше дека македонците настанале после 1930 година со коминтерната а јас ти дадов документ на луѓе кој што пред тоа се декларирале македонци ( не дека не знаеш, има посебна тема за тоа) и тебе после тоа те снема, се јави со твоите говна другиот ден, еве читај сам https://forum.kajgana.com/threads/Македонија-под-српска-окупација.18308/page-49

ОК и елините се мешавина, ги заборавив и германските племена, минали през Балканот, и курдите - бегалци от турската султанска армија, заселени во Тракија и Егејска и асимилираните сефарадски евреи и власите, и асимилираните албанци,...

Не ти наметнувам потекло - потекло не се наметнува, то си е факт, кој се доказва, но не се толкува... Ти наметнуваш кога велиш татар..а то не е верно...
не греешка си, колку што ти си словен толку е и гркот, кога се доселувале словените ( ако се доселувале) не застанале Гевгелија, отишле до Крит, ама вас толку ви чини, се закачивте за нашиов дел од МКД, за егејска ќутите ко пичкетиниииии, типично за вас, ви ебам мајката курвинска.
И ништо ти не можеш да докажеш за мене, ти не можеш ни за тебе а не па за мене.

Последно уредено:
59965931_401.png

еве карта на Голема Блгарија, ама нашата власт, Подлизурковци, Молчат...
Па со блгарски пасош има доста луѓе и во Србија, па има и блгарско малцинство во Димитровград, ама НЕ СМЕАТ овакви карти кон Србија да праат...
Знаеш дека у Димитровград и Босилеград се е двојазично уште од времето на СФРЈ? Основно на бугарски, натписи и се...

Во Европскиот дел на Османското царство за христиjаните има прво грчки училишта со подржката на Вселенската патриаршиjа, подоцна и на грчката држава. После има српски училишта со подржка на српската држава и црква. Бугарските училишта никнат по желба и со пари на локалните заедници. После креиране на Екзархиjата и Бугарската држава и со нивна помош. Много христиjани се школуват во Русиjа со стипендии од Руската држава и добродетели. Не знам да е имала улога Русиjа за креиране и подржка на овие училишта, ниту грчки, српски или бугарски. Ти ако имаш некои податоци, осветли ме.
Сакаш да кажеш дека без помош од Русија сте направиле држава?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom