Живот и работа во Шведска

Вистина или рекламирање

• Вистина

Гласови: 5 71,4%
  • Реклама

Гласови: 2 28,6%

• Вкупно гласачи
    7
  • Гласањето е завршено на .
Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Не е така едноставно. Прво сите тие посебни сметки треба некој да ги книжи, значи сметководителот си лупа саати. Ако немаш сопствено возило, лимитот над кој не се плаќа данок е така нарихтан да не може да го оствариш освен ако не живееш у курац далеку. Пример 11500 беше лимотот, а месечната во Стокхолм е 900 ( а покрива доста големо растојание ). Плус 7 % е мислам данокот за превоз, значи ситница. Ако имаш возило ваљда повеќе се исплати.
Второ, ако си пријавен на пониска плата малце е проблем кога ќе дојде време да земаш кредит од банка бидејќи треба да го чекаш годишниот извештај на фирмата, во меѓувреме парите ти се "заробени", секако може и од сметката на фирмата да инвестираш но тоа си повлекува други даночни заврзлами.
Не дека не е изводливо, но за фирма од еден човек е премногу работа за мал бенефит од досегашно искуство ( сопругот имаше фирма едно време, и ние тргнавме со вакви калкулации на почеток, ќе отпишеме ова, ќе отпишеме она, на крај истите пари ќе ги земе сметководителот :D )
1. Moжеш сам да си книжиш воопшто не е проблем, во мкд сам си го вршев тоа
2. Ако одиш на јавен превоз не е воопшто исплатливо (ама па од друга страна ако живееш далеку и имаш кола на твое име можеш да одиш со јавен превоз а пак да пријавиш со кола), плус данокот е повеќе од 7% зашто мене на пријавени 40000сек кога ќе го одземеш лимитот од 11400сек ми префрлија 13000сек како надомест
3. Ако си пријавен на 40000+ нема банка што нема да ти даде кредит, а првото подигање на данок ти е на 44800 така што до границата која и да е сума си на коњ и немаш проблеми со банка
4. Немам моја компанија поради обврзувачки договор што го имав на работа ама еве го колегата до мене што седи е со своја фирма од таму ги научив сите дупки

Како е ситуација со сместување и станови во Шведска? Знам дека во Малме тешко се наоѓа, т.е треба да чекаш подолго време додека стигнеш на ред, дали е вака во цела држава или само во овој град?
не е страшно друже за прва рака малмо е околу 5 години, гетеборг 6-7, стокхолм над тоа за да добиеш со добра локација
ако сакаш помало место и да патуваш се решава брзо, колега го довлечкаа од Јордан пред едвај еден месец веќе доби прва рака трособен стан (личната карта не му е готова уште) со 7600сек месечна кирија (вселување во фебруари 2022 зашто е уште во градба), е сега што е 130км од работа е друга ствар

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Emkaaa velime otprilika poso gledam imate iskustvo
Dajana1222

Od prilika ako ne se lazam minimalecot bese 120sek na saat pred danok (nema zakonska plata ima zakonska saatnica minimalna), danok varira od toa kolku ke zarabotuvas i se dvizi od minimalen 10tina procenti do nad 50%, isto taka varira i vo zavisnost na toa kade zivees primer vo stokholm e eden danokot, vo geteborg e drug
E sega ti presmetaj kolku saati ti trebaat za da stignes do nekoja suma sto ja sakas i od toa izvadi 30% i ke dobies od prilika
ili za polno rabotno vreme 168 saati vo prosek mesecno bi ti bilo
168 x 120 = 20160sek pred danok (okolu 17-18000 posle danok)

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.519
Поени од реакции
9.377
Abe ve citam ova za stanovite sto se cekalo po 4-5 godini za kirija, toa nenormalno mi deluva, ne go znam sistemot, pa me interesira onaka od radoznalost, kakov e toj sistem za da cekas tolku vreme. Zasto se ceka tolku dolgo, vo sto e problemot?
Primer i Aus ima sranja, ne e taka lesno za novodojdeni, im baraat primer dokaz za sposobnost za plakanje/plati, istorija kade prethodno plakale kirija, sto za novi e zaebano posto nemaat takva istorija ama pa nekako se naoga nacin takvo cekanje so godini nema. Primer sega imase edna nasa familija barase stan, ziveele kaj nekoj nas, gi pribral 7-8 meseci i resija da si baraat stan.Kaj mene vo zgradata se izdavase eden, go znaev gazdata , mu vikam “duri baras luge po agencija, daj im go na lugevo”. Mu vikam ja znam familijava, nema da ima problemi so nisto. Pobara raboti formalnosti sto baraat i im go dade, duri nahnadno se dogovorija I da ne ode plakanjeto preku agencija tuku onaka privatno megu niv.
Muabetot mi bese, ne moze tamu preku agencija da baras pa da mora da se ceka nekoj sistem da dojdes na red?

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Abe ve citam ova za stanovite sto se cekalo po 4-5 godini za kirija, toa nenormalno mi deluva, ne go znam sistemot, pa me interesira onaka od radoznalost, kakov e toj sistem za da cekas tolku vreme. Zasto se ceka tolku dolgo, vo sto e problemot?
Primer i Aus ima sranja, ne e taka lesno za novodojdeni, im baraat primer dokaz za sposobnost za plakanje/plati, istorija kade prethodno plakale kirija, sto za novi e zaebano posto nemaat takva istorija ama pa nekako se naoga nacin takvo cekanje so godini nema. Primer sega imase edna nasa familija barase stan, ziveele kaj nekoj nas, gi pribral 7-8 meseci i resija da si baraat stan.Kaj mene vo zgradata se izdavase eden, go znaev gazdata , mu vikam “duri baras luge po agencija, daj im go na lugevo”. Mu vikam ja znam familijava, nema da ima problemi so nisto. Pobara raboti formalnosti sto baraat i im go dade, duri nahnadno se dogovorija I da ne ode plakanjeto preku agencija tuku onaka privatno megu niv.
Muabetot mi bese, ne moze tamu preku agencija da baras pa da mora da se ceka nekoj sistem da dojdes na red?
Постави премногу комплицирано прашање
Кое е малку сложено за одговор ама ќе пробам на брзина да доловам.

прво кога купуваш стан тука ти не си сопственик на истиот, го купуваш само правото да живееш во него станот е во сопственост на здружението на станари. плус како заштита за да не профитираш од рентање на стан (ова е веројатно некое комунистичко социјалистичко правило од кај да знам) рентање на твојот стан не е дозволено, ако не ти треба го продаваш и готово. има случаи кога можеш да го ренташ пример одиш на привремена работа на друго место или на привремено школување ама тоа е се.

е сега тие станови за кои ние збориме се во сопственост на компании (а некои и во сопственост на општината) и тие се наменети исклучиво за рентање под строго определени услови и со ниски цени, зборуваме за цени од 500-700 евра за двособен стан, дури некаде и трособен имаш за тие цени зависи од тоа кога последен пат е реновиран и локацијата на станот. Кога ќе добиеш од овие станови ти е исто како да си го купил, само наместо да искешираш пари одеднаш за него тука си плаќаш мал надомест за користење. Во таа цена влегува греење, вода, одржување на зградата и поправки во станот

Кога би купил стан пак плаќаш кирија кон асоцијацијата за греење вода оджување ама место да е 500-700 евра ти ќе плаќаш околу 300-350 за двособен стан

Ова е најпросто што можев да ти доловам.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Постави премногу комплицирано прашање
Кое е малку сложено за одговор ама ќе пробам на брзина да доловам.

прво кога купуваш стан тука ти не си сопственик на истиот, го купуваш само правото да живееш во него станот е во сопственост на здружението на станари. плус како заштита за да не профитираш од рентање на стан (ова е веројатно некое комунистичко социјалистичко правило од кај да знам) рентање на твојот стан не е дозволено, ако не ти треба го продаваш и готово. има случаи кога можеш да го ренташ пример одиш на привремена работа на друго место или на привремено школување ама тоа е се.

е сега тие станови за кои ние збориме се во сопственост на компании (а некои и во сопственост на општината) и тие се наменети исклучиво за рентање под строго определени услови и со ниски цени, зборуваме за цени од 500-700 евра за двособен стан, дури некаде и трособен имаш за тие цени зависи од тоа кога последен пат е реновиран и локацијата на станот. Кога ќе добиеш од овие станови ти е исто како да си го купил, само наместо да искешираш пари одеднаш за него тука си плаќаш мал надомест за користење. Во таа цена влегува греење, вода, одржување на зградата и поправки во станот

Кога би купил стан пак плаќаш кирија кон асоцијацијата за греење вода оджување ама место да е 500-700 евра ти ќе плаќаш околу 300-350 за двособен стан

Ова е најпросто што можев да ти доловам.
Не сум во тек со цените, ама каде е математиката тука?
Само се надеваш дека нема да падне цената кога ќе го продаваш, и дека ќе ти треба доволно време за да ти се исплати разликата од кирија до "одржување"?

Становите што се издаваат се наместени, или празни?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
10.067
Само се надеваш дека нема да падне цената кога ќе го продаваш
, и дека ќе ти треба доволно време за да ти се исплати разликата од кирија до "одржување"?

bold 1 - ne prasuvaj :ROFLMAO: treba da go prozivees toa, ne se opisuva
2 - skoro e nevozmozno cenata da padne, barem vo nekoj kratok-sreden rok
3 - odis so esapot deka kirija ti se frleni pari, vaka si plakjas za % sopstvenost vo stanot. primer se otseluvas posle 10 godini,
se prodava stanot, si dobivas del so si go uplatil do togas.
4 - imas i takvi i takvi, tebe kakov ti treba :D

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
bold 1 - ne prasuvaj :ROFLMAO: treba da go prozivees toa, ne se opisuva
2 - skoro e nevozmozno cenata da padne, barem vo nekoj kratok-sreden rok
3 - odis so esapot deka kirija ti se frleni pari, vaka si plakjas za % sopstvenost vo stanot. primer se otseluvas posle 10 godini,
se prodava stanot, si dobivas del so si go uplatil do togas.
4 - imas i takvi i takvi, tebe kakov ti treba :D
Мене во Шведска никаков :D

Нема логика да купуваш такво нешто, ако единствена заработка е тоа што ќе имаш помала кирија и пак си лимитиран дали ќе го користиш ти, или некој друг. Гратис не го бива ни како бекап против инфлација, поарно закачи ги парите во фонд, и седи под кирија.

Не разбирам како е таму организирано, ама станот си бара одржување. Ако е под кирија, барем тука, со поправки се заебава газдата, ако е твој ти. Имаш екстра осигурување, па амортизација на мебел ако си го наместил,олус колку брзо се продава.
Пример, станот ти држи 150к евра, и си врзан за тој град, добиваш шанса да заминеш на друго место со подобра иднина, ама ти треба и инвестиција од 100к. Немаш ни пари, ни слобода,а ни брза ликвидност ако требаат месеци да го продадеш.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
10.067
Мене во Шведска никаков :D

Нема логика да купуваш такво нешто, ако единствена заработка е тоа што ќе имаш помала кирија и пак си лимитиран дали ќе го користиш ти, или некој друг. Гратис не го бива ни како бекап против инфлација, поарно закачи ги парите во фонд, и седи под кирија.

Не разбирам како е таму организирано, ама станот си бара одржување. Ако е под кирија, барем тука, со поправки се заебава газдата, ако е твој ти. Имаш екстра осигурување, па амортизација на мебел ако си го наместил,олус колку брзо се продава.
Пример, станот ти држи 150к евра, и си врзан за тој град, добиваш шанса да заминеш на друго место со подобра иднина, ама ти треба и инвестиција од 100к. Немаш ни пари, ни слобода,а ни брза ликвидност ако требаат месеци да го продадеш.
ova e za mene najzaebaniot del. nervi so kje izgubis vo ovoj del, nema pari so kje ti gi platat/vratat.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Само се надеваш дека нема да падне цената кога ќе го продаваш, и дека ќе ти треба доволно време за да ти се исплати разликата од кирија до "одржување"?

mnogu e komplicirano ne prasuvaj ama stan ne se kupuva tuka ako me prasas mene toa e ludost

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
ova e za mene najzaebaniot del. nervi so kje izgubis vo ovoj del, nema pari so kje ti gi platat/vratat.
Купуваш право на живеење и станот е во сопственост на здружение на станари и пак јас треба да тупам глава да барам мајстори ако да речеме пукне цевка?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.486
Поени од реакции
10.067
Купуваш право на живеење и станот е во сопственост на здружение на станари и пак јас треба да тупам глава да барам мајстори ако да речеме пукне цевка?
jebo pas mater ako nekoj znae kako tocno e :ROFLMAO: ne sum kupil stan, ova pisuvam od muabeti so sum pravel so lugje tuka

go kupuvas stanot (ili potocno pravoto na ziveenje vo stanot, vo tvojot zivoten vek), stanot e tvoja sopstvenost, AMA
ne e kako da imas kukja kaj nas, i so sakam toa kje i pravam.

za poseriozni promeni (dopolnitelni izolacii, fasadi nadvoresni, stavanje klima ured i slicno) najverojatno ti treba odobruvanje
od zdruzenie ili sta god.

za cevka - ako e vo tvojot del ti, ako e vo "dovoden" del, za cela zgrada, togas nekoj drug, neznam tocno koj :D

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
mnogu e komplicirano ne prasuvaj ama stan ne se kupuva tuka ako me prasas mene toa e ludost
Од аспект на земјиште сум студирал катастарски системи низ светот, и има повеќе кои не ти го продаваат земјиштето, туку ти го даваат на користење на одреден период (пример 100 години).
За станови не сум запознаен за други вакви држави.

Разбирам да имаш лимитации што смееш, а што не поради урбанистички норми/осигурителни клаузули, ама вакви рестрикции како што ги опишувате ми се чудни.

Kajgana Shop

На врв Bottom