Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Јас спаѓам во овие другите :pipi: не се грижам ништо посебно.
Маска носам единствено ако морам, како продавници, молови. Најглупаво ми е кога ќе видам сам човек во кола, со маска на лице, или пак вози велосипед со маска. Кого ќе зарази, од што се штити сам во колата/велосипедот :toe: или маска на отворено, отишла да пешачи и ставила маска на лице. Не знам дали мислат дека вирусов е кенгур, па скока во разминување.
На ова време не е чудно маска на велисопед. Пред короната да почне зимно време си носев маска заради загаденоста и заради топол воздух. И јас се чудев како носат маска, а се сами кога приметив дека заборавам да ја извадам кога излезам од најблиската продавница или пак кога некој возам и тој излезе. Така да не е голем бројот на сами што шетаат со маска свесно.

Маска е симбол на понизност. Цел Јапан е понизен со години уште пред корона да постои. За разлика од нив моќната фаланга уште еднаш докажа дека е најмоќен и освестен народ од лепенец до антички раџастан.

Мислев на работа кај што има по два-тројца или на пазар кај што се гужви

Ако видите некој по улица со маска макар и сам, тој сум. Често заборавам да ја извадам, а и со загаденово и ладново ми годи :D

Маска е симбол на понизност. Цел Јапан е понизен со години уште пред корона да постои. За разлика од нив моќната фаланга уште еднаш докажа дека е најмоќен и освестен народ од лепенец до антички раџастан.
Докажано беше дека маските не штитат од ковид, барем не онолку колку што првично се тврдеше.

Овие маски што мнозинството народ ги носи служат само за да не си ги брцаат прстите у уста.

Докажано беше дека маските не штитат од ковид, барем не онолку колку што првично се тврдеше.

Овие маски што мнозинството народ ги носи служат само за да не си ги брцаат прстите у уста.

А од што штитат маските, општо онака?

А од што штитат маските, општо онака?
Зависи која маска за што е наменета.

Кога имаш случаеви каде што луѓе се заразуваат со ковид, а притоа носеле по две маски, јасна е нивната заштита против ковид. Дури и WHO излезе со соопштение дека маските не штитат од ковид, барем не онолку колку што првично се зборуваше. Миење раце, дезинфекција, избегавање гужви и елементарен бонтон се она што штитат од заразување.

Зависи која маска за што е наменета.

Кога имаш случаеви каде што луѓе се заразуваат со ковид, а притоа носеле по две маски, јасна е нивната заштита против ковид. Дури и WHO излезе со соопштение дека маските не штитат од ковид, барем не онолку колку што првично се зборуваше. Миење раце, дезинфекција, избегавање гужви и елементарен бонтон се она што штитат од заразување.

Маската поише штити ти да не го пренесеш отколку ти да го добиеш. Али да, ко и за многу други работи и тоа беше грешно изрекламирано. Глеаш тука со два термина фудбал рак се лечи не па друго.

Последно уредено:
Антиваксачиве значи никој не носат маски а први ги обвинуваат вакцинираните дека не внимавале.:vrtioci:

Маска носам единствено ако морам, како продавници, молови. Најглупаво ми е кога ќе видам сам човек во кола, со маска на лице, или пак вози велосипед со маска. Кого ќе зарази, од што се штити сам во колата/велосипедот :toe: или маска на отворено, отишла да пешачи и ставила маска на лице. Не знам дали мислат дека вирусов е кенгур, па скока во разминување.
Не се тие криви, толку им делиле. Некои дури преминаа и на 2-3 една над друга. :brlav:

Не сите носат маски во кола или надвор оти се плашат. Еве на мене неколку пати ми се има случено со маска од маркет/аптека па одма во кола и ја заборавам маската на минута па и повеќе а сам си возам со маска ставено :D

Поради ова нема ниту еден проваксер на темава. Дури и беше променета дефиницијата, од страна на CDC, за "вакцина" со цел оваа вакцина да се вклопи во истата. Сега сакаат да се промени и дефиницијата за "целосно вакциниран"!

Што се промени во државите после 2 години пандемија? Дел, и по високата стапка на имунизација, сеуште се под мерки и рестрикции. Вакцината требаше да им го врати животот на луѓето во нормала, а сеуште сите носат маски (затоа што можат да го пренесуваат висурот!). Ефикасноста на вакцината опаѓа и за последниот клучен аргумент, за long Covid. Единствени слепи промотори на вакцините останаа само владите и сајтовите за здравје! Другите дигнаа раце од оваа вакцина.

Ако се враќаме на првенствената елементарна логика- вакцинирај се за да не умреш, а притоа стапката е 0.02% (надградени со сите овие анализи и статистики кои не одат во полза на вакцината), не гледам реална причина од проваксерски наратив проследен со мерки и рестрикции кон помладите граѓани од страна на власта. Истите мерки се насочени и кои граѓаните, и кон бизнис секторот (клима, комуникација, врски, соработка, извоз-увоз, профит, загуби, пропаѓање), и кон економијата (раст на буџетските расходи, намалување на приливи, задолжување (сега е прилив, но за 2-3 год ќе биде расход проследен со камата), инфлација и државна интервенција со цел санирање на одделни сектори и гранки) и кон самата Влада.

Трендот не е видлив само кај нас за пад на популарноста на политичката партија во периодот кога фoрсира мерки. Почни од Германија, Шпанија, Италија, Франција, УК, САД, Израел...затоа не гледам причина зошто би форсирале вакцина која на долг рок нема да промени многу.

Друг, посебен, феномен се оние граѓани кои ги поддржуваат овие мерки, рестрикции и политики! :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom