Imase info pred 2 meseci drugarot Blizzard deka ke odi 1.400, koga bese 1200.СТБ на 1400, има некое инфо нешто?

A i deka moze da odi i do 1.500-1.600, taka da i ovaa cena ocekuvajte ja vo 2022

Imase info pred 2 meseci drugarot Blizzard deka ke odi 1.400, koga bese 1200.СТБ на 1400, има некое инфо нешто?
ТНБ уште во 2018 имаше добивка од близу 2500 ден по акција, а денес е 30% поголема банка отколку во 2018, така да проценкава од 2000 ден. годишно е преконзервативна најблаго речено.Два збора околу ТНБ: како што предупредивме од ова исто место, недоволната адекватност на капиталот не им дозволи на ТНБ да исплатат дивиденда како што се очекуваше. Пеј-аут од 60% за 2020 и само 27% за 2019та.
Ако земеме најдобро сценарио од 60% пејаут за 2021 и натаму, со претпоставка дека нема да има некои тектонски настани и добивката ќе се движи околу 2000 денс, доаѓаме до некоја проектирана дивиденда од 1200 ден на пролет. Тоа на сегашната цена му доаѓа принос од некои 4,5%.
Многу или малку работа на вкус. За мој вкус малку, ама секој си знае за себе. Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
Можеби и има шанса. Полугодишната добивка беше околу 60% повисок во однос на лани....Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
Нето приходите од камати се исти веќе 4та година.Можеби и има шанса. Полугодишната добивка беше околу 60% повисок во однос на лани.
i na 1200 velevte takaСо потенцијална добивка од 120 денари по акција мислам дека е малку оптимистички цената да оди уште многу нагоре.
Исправките на вредност на кредитите негативно влијаат на адекватноста на капиталот. А кога истите ќе бидат намалени (вратени) автоматски и адекватноста ќе скокне. Со тоа ќе се отвори простор за поголем % на исплата за дивидендаДва збора околу ТНБ: како што предупредивме од ова исто место, недоволната адекватност на капиталот не им дозволи на ТНБ да исплатат дивиденда како што се очекуваше. Пеј-аут од 60% за 2020 и само 27% за 2019та.
Ако земеме најдобро сценарио од 60% пејаут за 2021 и натаму, со претпоставка дека нема да има некои тектонски настани и добивката ќе се движи околу 2000 денс, доаѓаме до некоја проектирана дивиденда од 1200 ден на пролет. Тоа на сегашната цена му доаѓа принос од некои 4,5%.
Многу или малку работа на вкус. За мој вкус малку, ама секој си знае за себе. Само тука шансите за дополнителна капитална добивка ми се чини дека се минимални.
Benjamin Graham's landmark work - Security Analysis - came close to the end of The Great Depression. He must have been obviously been pained by how the bubble formed before 1929 and how far it went in the other direction through 1933. The quote is about a cautionary tale of not following market's fads.Koga go citam forumov se povekje sfakjam so sakal da kaze poetot :
Benjamin Graham: "In the short run, the market is a voting machine but in the long run it is a weighing machine"?
da, ali zašto onda danas 1.400?Вчера некој си купи 4400 акции по 1183 денари![]()
da, ali zašto onda danas 1.400?Вчера некој си купи 4400 акции по 1183 денари![]()