Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Добро, како за некој кој сметаше дека нема потреба да се прават вакви тестови, паметно си постапила. Сепак никој не сака лоша имунска реакција по примена трета доза. Што е сигурно, сигурно е. :coffee:
Уште сметам дека е непотребно и е беспотребно фрлање пари. :D
Ништо не ми значи фактот дека имам антитела. Си ја проверував крвта, па ајде и тоа. Чисто од љубопитност, да направам компарација меѓу Фајзер, Спутник и Синофарм. Ќе ве известам и за другите вакцини.

Како објаснуваш вакво тешко воспаление, како последица од вакцината ... асимптоматско, со ЦРП 2.3, Се 18, Ле 6.0, Неу 55%, Лимф 30%.
Д-Димери 114. Едино Хгб што ми е малку низок, ама отсекогаш сум била анемична.

Точно се знае колку е нестабилна таа мрнк и кога се распаѓа. Постирано е наназад. Зборено е и со факти поткрепено.
Се 18 .. колку ти било Се порано, пред 2 години ??

СЗО објави кои се симптомите доколку имате „долг ковид“
Меѓу најчестите долготрајни симптоми наводно се замор, отежнато дишење и когнитивни проблеми.

Други симптоми вклучуваат болка во градите, проблеми со чувството за мирис или вкус, мускулна слабост и забрзано чукање на срцето.

значи и К19 може да биде ХРОНИЧЕН ???
едно време имаше расправии за настинката , некој трвдеа дека нема хронична настинка, тоа било алергија...
всушност настинката банална секој ја има во себе, а се развива бурно кога ќе се подлади подкожното ткиво за 0,03 или 0,3 степени ( овој податок го имаше еднаш во медиум ама пред 30 +години )
Ковидот јасно не е како обична настинка, можеби е нешто помеѓу грипот и настинката ????

Научниците сѐ уште се трудат да го разберат овој синдром, пренесува Ројтерс.
Автоматски споено мислење:

Во граници на нормала исто како сега.
јас нормално имав порано 1/2 до 2/5, лани и пред да имам ковид кажуваа дека сега се мери само ЕДНА вредност, мене ми беше 4, кога имав Ковид во март стана 26, сега последно пред месец дена ми беше 3 а пишува треба < 15

Последно уредено:
јас нормално имав порано 1/2 до 2/5, лани и пред да имам ковид кажуваа дека сега се мери само ЕДНА вредност, мене ми беше 4, кога имав Ковид во март стана 26, сега последно пред месец дена ми беше 3 а пишува треба < 15
Тоа од порано што ти мереле две е седиментација во првиот и вториот час.

Инаку во ред ти се вредностите. Кај мажи нормални вредности се до 20, кај жени до 30. Кај постари особи нормално е исто повисока седиментација. Од самата инфекција 26 е стварно океј резултат!

244415614_1593825847676003_5557579016544145675_n.jpg

јас со ќерка ми за едно 20 години

Завршуваат како и секој протеин докторе, во период од неколку месеци. За долгорочна заштита треба да произведиме антитела сами за себе. А имунолошкиот систем ја има таа способност, да го прави тоа преку мемориските клетки. Во случај на секоја наредна инфекција со меморираниот вирус прво се активираат Т клетките, па после Б клетките. И токму овие Б клетки (Плазма клетки!) се одговорни за создавањето на антителата во организмот. Значи тоа е суштината на вакцинацијата...наједноставно кажано, да го учи организмот како да се избори со патогените!

Во секое време телото има високо ниво на антитела кои се насочени кон илјадници патогени (значи не е само сарс-ков-2). Антителата се од суштинско значење за борба против заразни болести. Високото ниво на антитела е знак на здрав имунолошки систем. Ако имаш било каква пречка (болест) што го оневозможува функционирањето на овие имуноглобулини (имуноглобулински недостаток), луѓето почесто се разболуваат.
Имаш неколку стативи и неколку промашаи, си изгуглала само основи на имунологија, па ти бега поентирањето.
Во секое време телото има високо ниво на антитела кои се насочени кон илјадници патогени (значи не е само сарс-ков-2).
Тежок промашај, дали тоа значи дека телото има постојано висок титар антитела за туберкулоза, дифтерија, пертусис, тетанус и други вакцинации што си ги примила. Провери си пак на гугл.
Високото ниво на антитела е знак на здрав имунолошки систем.
Статива. Тоа се однесува на антителата при инфекција и се учи во осмо одделение. Секој здрав организам ќе створи антитела за борба со инфекцијата која го напаѓа организмот во моментот, за разлика од стари луѓе со компромитиран имунолошки систем кои ќе створат помала количина антитела или уопште нема да створат како при рак на коскена срж или крвта.

Доколку ја нема конкретната инфекција, телото нема да ствара антитела за неа. Откако ќе ја победи инфекцијата, автоматски се губи антигенот во телото и престанува продукцијата на антитела за тој антиген, поради одреден животен век антителата остануваат извесно време да циркулираат и паѓа титарот се повеќе кон нула. Постојано висок титар на одредени антитела е патогена состојба и покажува дека антигенот е сеуште присутен во циркулацијата. Најдобар пример ти е ова што @bijons ти го даде, со антитела за тироидна.
Без разлика што е автоимуна состојба, примерот убаво покажува зошто постојано ги има тие антитела, а тоа е постоењето на антиген кој така го толкува телото и ствара антитела против него. Доколку го нема тој антиген, односно телото не го препознава тој сопствен протеин како антиген, нема и да ствара антитела. Многу просто.
Околу седиментацијата. Јас кога учев, седиментацијата од двоцифрена беше лоша. Добра седиментација е помеѓу 2-4, ако се добли жува до 10, се смета дека не е баш чиста работата и се сумња на фокалози, посебно ако често се повторува или е постојано толку висока. Порано на некој да му се најде седиментација 20 или па 30 ко што викаш е нормално, ќе го држеа у болница на испитувања.

... седиментација на еритроцитите преставува количина на еритроцити кои се таложат во специјална мм означена епрувета за еден час време, висина на талогот се мери во mm/h, поставена специјалната епрувета на сталак за седиментација (веќе не се одредува седиментација споредбено еден час, па после два часа, туку само после еден час се споредува резултатот со две мерења на пациентот)
- формулата за сметање на максимална вредност на седиментација зависно од возраста и пол :
кај мажите:
„нормална“ максимална седиментација = години на возраста/2
кај жените:
„нормална“ максимална седиментација = години на возраста+ 10 /2

ice_screenshot_20211009-165335.jpeg Blutsenkungsgeschwendigkeit.JPG zshutterstock_582426667_620x0.jpg

...кога постои воспаление во телото, специфични протеини (ги создава јетрата и имуниот систем при абормални ситуации- инфекции, автоимуни болести или тумори) со голема молекуларна маса (најчесто фибриноген и глобулин) условуваат побрзо таложење на еритроцитите кои меѓу себе слепени се потешки од вообичаено кога се слободни и побрзо се таложат на дното на епруветата од вообичаено само кога делува гравитацијата, така да седиментација генерално се мери кога се сака да се докаже присуство на некое воспаление или болест и се гледа самиот тек на успешно лекување или не,

360_F_325015053_47wprZwb2C3JmwSzlIgdV2M1zRb6ubDo.jpg

... НО, мора да спомнеме дека нормална брзина на седиментација не значи дека во телото не постои некој воспалитен процес или болест, односно ниту убрзаната седиментација да биде единствен патоказ за откривање на некое воспаление или болест, ако не се направаат додатни тестови и анализи со што би се оправдала таа покачена седиментација (СЕ),

... покачена (убрзана) седиментација се јавува кај вирусни инфекции, хронична болест на бубрезите, проблеми со штитна жлезда, автоимуни болести, тумори, воспаление на белодробието, бременост, дебелина, проблеми со крвни садови, возраст како и конзумирање на алкохол и храна пред давање крв за исптување,

... намалена (успорена) седиментација може да биде од повеќе причини како српеста анемија, болести со јетрата, високо ниво на шеќер во крвта, срцева слабост, хипервискозност,хипофибриногенемија, леукоцитоза, хипопротеинемија,

-па затоа, за да се утврди воспаление во телото се прави дополнително ЦРП тест, ова со цел да се потсетиме за смислата на седиментацијата, а не само „како пишува дека е нормална вредност“, па да се уплашиме веднаш ако нашиот резултат е над или пониска од таа нормална вредност како несензитивна метода што понекогаш си е на нормална граница дури и при моментално животно загрозувачка болест за што се направила лабораториска анализа за седиментација!

Последно уредено:
зошто маче сељак
Ajde da se nadevame i kaj nas vakvo nesto da bide, stvarno nema ebana logika da ima za trgovski centri, za kafici kafani ajde moes da kazes ama mallovi e sranje. Mada i za kafici i kafani isto sranje e veke, 800k vakcinirani, 400k prelezani, mal del nevax se, nemoes da sprecis veke transmisija, i 100% od svetot da se vax denes bukv 8bil lugje pak ke recat mora maski, sertifikati. Veke hoax e ova sto praat.

Ajde da se nadevame i kaj nas vakvo nesto da bide, stvarno nema ebana logika da ima za trgovski centri, za kafici kafani ajde moes da kazes ama mallovi e sranje. Mada i za kafici i kafani isto sranje e veke, 800k vakcinirani, 400k prelezani, mal del nevax se, nemoes da sprecis veke transmisija, i 100% od svetot da se vax denes bukv 8bil lugje pak ke recat mora maski, sertifikati. Veke hoax e ova sto praat.

Абе што можеш да очекуваш од Министер за здравство кој на сред Пандемија, е шеф на изборен штаб на владејачка партија.

Уште сметам дека е непотребно и е беспотребно фрлање пари. :D
Ништо не ми значи фактот дека имам антитела. Си ја проверував крвта, па ајде и тоа. Чисто од љубопитност, да направам компарација меѓу Фајзер, Спутник и Синофарм. Ќе ве известам и за другите вакцини.
Znaci kritikuvase lugje koj go pravea istoto od ljubopitnost, za na kraj da go naprais istoto :pos:

Абе што можеш да очекуваш од Министер за здравство кој на сред Пандемија, е шеф на изборен штаб на владејачка партија.
...да те дополнам,
што во моментот му изгореа 14 пациенти во триминутна апокалипса на контајнер модуларна ковид болница!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom