Вистината за ЕУ која се премолчува

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.728
Најефективно и најефтино и најеколошко складирање е претварање на енергијата во водород, ама мислам дека е и доста опасно.
Ne bi rekol. Dodusa momentalno i ne postoi takvo nesto a da nema ogromni zagubi pri transferot na energijata.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.111
Поени од реакции
9.477
Путин треба на Грета Тунберг да и даде орден на Херој на Русија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Ако не се лажам Газпром нудеше долгорочни договори со фиксна цена но ЕУ ги одби и инсистираше на плаќање пазарна цена.
Заради локдауните падна побарувањето и пазарната цена.
Сега побарувањата се поголеми и пазарната цена скока во небо.

Унгарија и Германија имаа долгорочни договори и мудро се смешкаат.
Нема врска тоа со долгорочните договори со цената на струјата. Цената на струјата ја диктира последната/ најскапата електрана која ќе се уклучи. Моментално се палат централи чија производна цена им е 300 евра MWH, бидејки го преплатиле гасот, и тие ја диктираат цената по која продаваат сите, и нуклеарките со 30 евра производна, и електраните во Унгарија/Германија кој имаат пониска цена на гасот.
Автоматски споено мислење:

Најефективно и најефтино и најеколошко складирање е претварање на енергијата во водород, ама мислам дека е и доста опасно.
Нема таква технологија сеуште.

Одлична статија, само сакам да додадам дека ветернициве се виновни за убивање на цели јата птици. Обновливи извори на енергија е огромна глупост, најдобар извор на енергија според мене е гас и нуклеарна енергија. Арно ама анти-нуклеарното лоби во Германија е многу силно па сите нуклеарни централи ги затворија/затвараат. Резервите на гас и нафта во Северно Море се намалуваат (УК/Новешка) така да во иднина ЕУ ќе биде уште позависна од Русија.
Тешка глупост е што ги затворија нуклеарите во Германија. Сепак движење кон обновливи е правиот чекор за унија без никакви ресурси, всушност и Кина го прави истото. Сватија дека се премногу зависни уште во 80тите и работат тоа да го променат под превезот на екологија. Гасот е само привремена мерка.

Najgolem problem na obnovlivite izvori bilo, e i ke bidi nemoznosta na upotreba na energijata togas koga vi treba a ne togas koga ja ima. So drugi zborovi skladiranjeto na istata sto ne e nikakov problem na fosilnite i nuklearnite goriva.
Проблем биле и ќе бидат парите. Тоа што си го пишал важи за сите електрани, бидејки енергијата се троши како што се произведува.
Нуклеарните и термоелектраните работат како базна енергија и не учествуваат у складирање или пеглање на системот. Складирањето се прави во хидроелектрани, тие се најголеми батерии во енергетскиот систем и они го пеглаат системот, заедно со гасните електрани кој се палат за пола саат.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.319
Поени од реакции
23.048
Тешка глупост е што ги затворија нуклеарите во Германија. Сепак движење кон обновливи е правиот чекор за унија без никакви ресурси, всушност и Кина го прави истото. Сватија дека се премногу зависни уште во 80тите и работат тоа да го променат под превезот на екологија. Гасот е само привремена мерка.
Гасот мислам дека треба да биде извор на среден рок додека нуклеарната енергија не стане подостапна, како овој вториов извор на енергија станува подостапен така да се исклучуваат другите извори како на пример гас и јаглен а обновливите нека ги има само каде што навистина можат да се искористат, но сепак најголемиот фокус треба да биде во нуклеарки.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Ne bi rekol. Dodusa momentalno i ne postoi takvo nesto a da nema ogromni zagubi pri transferot na energijata.
Нема таква технологија сеуште.

Незнам колку и како е развиена технологијата, но пред 20тина години имаше fuelcell за домашна употреба, претежно за америчко тржиште. Уредот беше во два правци и креираше енергија со input водорот и кислород и крераше водорот со input вода и електрична енергија. Единствен проблем е што водородот е најопасното гориво што постои.

Немам време да просрчам подетално дали има некаков напредок на ова поле, но пред 20 години во САД постоеа куќи кои беа тотално енергетски независни, користејќи ја оваа метода на складирање на вишокот енергија и користејќи повеќе независни обновливи извори.

Исто така метанот како обновливо гориво е доста застапен кај ранчерите. Кај нас мислам дека ЗИК Пелагонија го користи.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399

Незнам колку и како е развиена технологијата, но пред 20тина години имаше fuelcell за домашна употреба, претежно за америчко тржиште. Уредот беше во два правци и креираше енергија со input водорот и кислород и крераше водорот со input вода и електрична енергија. Единствен проблем е што водородот е најопасното гориво што постои.

Немам време да просрчам подетално дали има некаков напредок на ова поле, но пред 20 години во САД постоеа куќи кои беа тотално енергетски независни, користејќи ја оваа метода на складирање на вишокот енергија и користејќи повеќе независни обновливи извори.

Исто така метанот како обновливо гориво е доста застапен кај ранчерите. Кај нас мислам дека ЗИК Пелагонија го користи.
Мислев конкретно за во енергетиката, бидејки тоа ми е струка и не сум сретнал вакво нешто. Сум слушнал за автомобили и други места, можеби таму има примена. 20 години не се многу, во енергетиката споро се воведуваат нови технологии. Ама конкретно за водород, не сум ни слушнал дека се планира. Најново што се имплементира се тие супербатериите на Тесла, ама пак се специфични земји и системи(австралија).

Метанот како гас од отпад се користи, меѓутоа станува збор за мал капацитет. Има окулу 2-3 МВ инсталирано кај нас, со субвенционирана цена од 200 Евра МВХ, што е доста скапо при регуларни цени.

Според мене ова со цената на струјата не е ради обновливите или складот, иако истите имаат удел, туку е ради берзите на струја и гас.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.151
Поени од реакции
34.681
Целосно решение кон кое треба да се вложуваат ресурсите од истражувањата: Фузија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Целосно решение кон кое треба да се вложуваат ресурсите од истражувањата: Фузија.
Тоа е во делот на науката, може ќе бидне, може не. До тогаш се работи со тоа што го имаме.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.953
de i ja da kazam, kako debelo zasegnat od tematikava :cool:

prvo i najbitno, se so sum videl vo ovoj zivot e blagodarenie na tie EU politiki za "obnovlivi energii"
posle godina-dve zivotarkanje vo mkd posle fakultet, fativ dobra stipendija za master studii,
koja mi pomogna i za momentalna pozicija koja ja imam. gore-dolu imam pretstava za site zapadno evropski zemji
za karakteristiki na energetskiot sistem i market.

bitni raboti:

1. ogromna zabuna se pravi so report na brojki. najrelevantni izvori se BP (British Petroleum) World Outlook
i Internacional Energy Agency (IEA), so toa sto vtoroto ne sum siguren dali e dostapno bezplatno.
razlika od instaliran kapacitet i generirana energija
primer elektrana kapacitet 100MW, solar, hidro i termalna (jaglen, gas, biomasa, nuklearna, ostalo)
solarot nikako ne moze da ima iskoristuvanje kolku drugite. godisno e pod pola kapacitet, zavisno od lokacija.
hidro e zavisno od dozdovi, navodnuvanja a u, ama generalno moze da ima 100% ili blisku do toa.
termalnata - kolku sakas tolku, so mali prekini okolu odrzuvanje.

2. Ruskiot gas
ima interesen fakt, koj ne e bas poznat, od koga se pusteni prvite cevki za gas, SSSR-Germanija (nekade 50-60ti godini valjda) nema prekin
na isporaka na gas, ni vo periodi na najgolemi tenzii vo period na Cold War i rusenje na Berlinski zid.
Severen Tek/Tok 2, e za zacvrstuvanje na Germanska superiornost vo centralna Evropa.
bypass na post-sovetski zemji (Polska, Belorusija i Ukraina primarno, mozda i Litvanija ne sum siguren).
Germanija povekje kje zarabotuva so toa so kje garantira dostava za Svajcarija, Avstrija, Ceska i eventualno Benelux zemji
EU skoro da nema svoi izvori na gas (Holandija se namaluvaat, Norveska - Britanija kako trgovski partneri se ama ne EU),
pa e celosno zavisna od uvoz. si pravea ekskurzii na mozokot so terminali za tecen priroden gas (LNG) vo Holandija, Spanija, Portugalija, Francija, Polska, mislam deka duri i Hrvatska napravi nesto slicno so mal kapacitet, so dostava od Qatar i USA. realnosta e deka e poskap i kje si ostane taka, sprema "gas od cevka".
Rusija si ja zavrsi domasnata rabota so Sirija (i Turcija do nekade) - vo dogledno vreme nov gasovod ne stiga do Evropa.
Ne pamtam brojki, pravev analiza na kolicini na gas, kapaciteti na Holandija, biogas so se pravi od otpad Germanija,
toa se smeski sprema Severen Tek (i toa prviot del samo).

3. Problemi so stabilnost na sistemot
Kalifornija kako najnapredna, prva go oseti toa. guglajte California energy crysis 2001.
Evropa sega ima nesto sitno od toa, i toa izolirani zemji (Danska - koja mislam deka najdobro se snaogja, Spanija i Portugalija
e toa e kradenje by the book, nasite moze voda da im nosat)
zaradi toa so ima golem instaliran kapacitet na obnovlivi, i imaat ogromna nestabilnost, mozgaat sega skladiranje "storage"
kako naredno big thing. a skladiranje kje ispadne poskapo od samoto generiranje :pos:

4. Hydrogen
sega Hydrogen e shemata, kako pred nekoi godini so bea solar i veternici. sekoe cudo 3 dena.
na kraj na denot, sekoja tehnologija mora da bide siroko upotrebena za da se dobie nekoja optimalna cena.
so solar i veter do nekade se postigna toa, gledam sega za hydrogen dosta uka buka, taka da ne bi go isklucil.

dodeka se eksperimentira so razlicni izvori na energija, kje ima rabota za inzineri/istrazuvaci :D

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.151
Поени од реакции
34.681
Тоа е во делот на науката, може ќе бидне, може не.
Како да бидне, кога неверојатно малку се инвестира во истражувачките напори за функционален реактор на фузија? (споредбено со важноста на евентуалното откритие)

Некој ќе си помисли дека постои политичка агенда во позадина...

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.953
@Milanisimus што е идеата со хидрогенот? Како и за што би се употребувал.
toa e ubavoto kaj hidrogenot - moze da se upotrebuva skoro za se.
glavna upotrebo bi bila transport - vekje ima hibrid koli, cisto hidrogen, vozovi, tia gi znam za sigurno,
mozda ima obid i za kamioni.
za proizvodstvo na struja so fuel cell's. a strujata moze da se koristi za greenje, taka da slicno
kako biomasa gi zadovoluva site potrebi za energija - struja, transport i greenje

Член од
17 август 2011
Мислења
10.316
Поени од реакции
18.399
Како да бидне, кога неверојатно малку се инвестира во истражувачките напори за функционален реактор на фузија? (споредбено со важноста на евентуалното откритие)

Некој ќе си помисли дека постои политичка агенда во позадина...
Одма бараш политичка агенда :D Има инвестирано доста, меѓутоа резултатите не биле задоволителни. Далеку полесно и поисплатливо е да се работи на нешто што имаме и истото да се подобри. Сепак фузија за електрична енергија е епохално откритие, и којзнае дали сме на тоа ниво на развој уште.

glavna upotrebo bi bila transport - vekje ima hibrid koli, cisto hidrogen, vozovi, tia gi znam za sigurno,
za proizvodstvo na struja so fuel cell's. a strujata moze da se koristi za greenje, taka da slicno
kako biomasa gi zadovoluva site potrebi za energija - struja, transport i greenje
Ама мора да има мана :D Цената ?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Мислам дека колите со мотор со внатрешно согорување е понестабилната варијанта за користење на водородот. Доколку не се сменило нешто, колите на водород се уствари електрични коли кои користат fuelcell.

За разлика од тоа, метанот како гориво може без никаков проблем да се користи во моторите со внатрешно согорување.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.472
Поени од реакции
9.953
Одма бараш политичка агенда :D Има инвестирано доста, меѓутоа резултатите не биле задоволителни. Далеку полесно и поисплатливо е да се работи на нешто што имаме и истото да се подобри. Сепак фузија за електрична енергија е епохално откритие, и којзнае дали сме на тоа ниво на развој уште.

Ама мора да има мана :D Цената ?
za cenata se gleda LCOE - Levelized cost of energy - so analizira vlozuvacki/kapitalni i poerativni trosoci.
ne sum gledal brojki, ama generalno e megju najvisokite za hidrogen.
pak muabetot doagja deka so rasirena upotreba se spusta cena.
dobra logika e - visokot na struja od obnovlivi da se koristi za elektrolizata za dobivanje na hidrogen.
koj kje bide finalen esap ne znam, ama kako so gledam na toa se palat sega site, moze nekoja rabota
vo taa industrija da se bara :D
razvoj na energetski tehnologii e dolgorocen proekt za ozbilni zemji, nacionalna strategija od primarna vaznost,
ne e toa za sirotinja i wanna-be drzavi hhh

Мислам дека колите со мотор со внатрешно согорување е понестабилната варијанта за користење на водородот. Доколку не се сменило нешто, колите на водород се уствари електрични коли кои користат fuelcell.

За разлика од тоа, метанот како гориво може без никаков проблем да се користи во моторите со внатрешно согорување.
ne komentiram na stabilnosta, koli se nesto so najmalku me interesira vo ovoj zivot :pos:
nezz na koj princip gi pravat hidrogenskite koli. za vozovite imam gledano deka imaat stanici za polnenje na krajot na rutata koja ja vozat.

metanot se koristi, zavisno od zemjite, vo razlicen %. primer, vo mkd ima nekolku mesta kaj so se polni CNG - komprimiran priroden gas za
avtomobili, so rezerva na benzin. cenata na vozenje so CNG e smeska i sprema dizel!
bas letovo se vozev so Opel Zafira na gas do Albanija, ama tamu nemaa stanici za polnenje.

Germanija znam deka ima dobra infrastruktura za ovie stanici i ovie avtomobili se popularni tamu.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom