de i ja da kazam, kako debelo zasegnat od tematikava
prvo i najbitno, se so sum videl vo ovoj zivot e blagodarenie na tie EU politiki za "obnovlivi energii"
posle godina-dve zivotarkanje vo mkd posle fakultet, fativ dobra stipendija za master studii,
koja mi pomogna i za momentalna pozicija koja ja imam. gore-dolu imam pretstava za site zapadno evropski zemji
za karakteristiki na energetskiot sistem i market.
bitni raboti:
1. ogromna zabuna se pravi so report na brojki. najrelevantni izvori se BP (British Petroleum) World Outlook
i Internacional Energy Agency (IEA), so toa sto vtoroto ne sum siguren dali e dostapno bezplatno.
razlika od instaliran kapacitet i generirana energija
primer elektrana kapacitet 100MW, solar, hidro i termalna (jaglen, gas, biomasa, nuklearna, ostalo)
solarot nikako ne moze da ima iskoristuvanje kolku drugite. godisno e pod pola kapacitet, zavisno od lokacija.
hidro e zavisno od dozdovi, navodnuvanja a u, ama generalno moze da ima 100% ili blisku do toa.
termalnata - kolku sakas tolku, so mali prekini okolu odrzuvanje.
2. Ruskiot gas
ima interesen fakt, koj ne e bas poznat, od koga se pusteni prvite cevki za gas, SSSR-Germanija (nekade 50-60ti godini valjda) nema prekin
na isporaka na gas, ni vo periodi na najgolemi tenzii vo period na Cold War i rusenje na Berlinski zid.
Severen Tek/Tok 2, e za zacvrstuvanje na Germanska superiornost vo centralna Evropa.
bypass na post-sovetski zemji (Polska, Belorusija i Ukraina primarno, mozda i Litvanija ne sum siguren).
Germanija povekje kje zarabotuva so toa so kje garantira dostava za Svajcarija, Avstrija, Ceska i eventualno Benelux zemji
EU skoro da nema svoi izvori na gas (Holandija se namaluvaat, Norveska - Britanija kako trgovski partneri se ama ne EU),
pa e celosno zavisna od uvoz. si pravea ekskurzii na mozokot so terminali za tecen priroden gas (LNG) vo Holandija, Spanija, Portugalija, Francija, Polska, mislam deka duri i Hrvatska napravi nesto slicno so mal kapacitet, so dostava od Qatar i USA. realnosta e deka e poskap i kje si ostane taka, sprema "gas od cevka".
Rusija si ja zavrsi domasnata rabota so Sirija (i Turcija do nekade) - vo dogledno vreme nov gasovod ne stiga do Evropa.
Ne pamtam brojki, pravev analiza na kolicini na gas, kapaciteti na Holandija, biogas so se pravi od otpad Germanija,
toa se smeski sprema Severen Tek (i toa prviot del samo).
3. Problemi so stabilnost na sistemot
Kalifornija kako najnapredna, prva go oseti toa. guglajte California energy crysis 2001.
Evropa sega ima nesto sitno od toa, i toa izolirani zemji (Danska - koja mislam deka najdobro se snaogja, Spanija i Portugalija
e toa e kradenje by the book, nasite moze voda da im nosat)
zaradi toa so ima golem instaliran kapacitet na obnovlivi, i imaat ogromna nestabilnost, mozgaat sega skladiranje "storage"
kako naredno big thing. a skladiranje kje ispadne poskapo od samoto generiranje
4. Hydrogen
sega Hydrogen e shemata, kako pred nekoi godini so bea solar i veternici. sekoe cudo 3 dena.
na kraj na denot, sekoja tehnologija mora da bide siroko upotrebena za da se dobie nekoja optimalna cena.
so solar i veter do nekade se postigna toa, gledam sega za hydrogen dosta uka buka, taka da ne bi go isklucil.
dodeka se eksperimentira so razlicni izvori na energija, kje ima rabota za inzineri/istrazuvaci