Македонија под српска окупација

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
И каква врска има тоа со дека овде населението 11 века предимно се нарекува бугарско и дека сите дејци што денес се слават како дел од македонската преродба или револуционерно движење се декларирале како Бугари и си го нарекувале јазикот бугарски ?

p.s Помалку читање српска википедија ;)
Да беше ситуацијата обратна : Хрватска да беше на место на Србија а Србија на Хрватска како географски така и историски, 99% се кладам дека Србите истово на Хрватите ќе им го правеа што ин го прават Бугарите на Македонците.
Ќе дојдеше време кога и Алојзе Степинац ќе речеа дека е покатоличен Србин кој под мрачната ватиканска пропаганда бил индоктриниран да го мрази својот народ. Дека Јасеновац и Стара Градишка биле извиднички кампови и дека не вршеле геноцид врз Хрвати туку дека само го чистеле неариевското непотребно население.
Затоа ти се чудам што толку си застанал на стана на Бугариве ? Како се пронаоѓаш со нив ?
Како наеднаш Србиве ги оправдуваш за тоа што го правеле во Вардарска Бановина а не ги правдаш за во Српска Крајина и БиХ.

Да се вратиме во реалноста. Сигурно имаш прочтано за тоа дека од 12 до 19 век (до почетокот на Илирските движења) мнозинството од наслението во Дубровничката Република се изразувало како Срби Католици. На српскиве националистички страници има дури документи од пописите дека баш магично после 1850тите години наеднаш од 90% Срби католици се појавуваат 90% Хрвати иако до тогаш поимот Хрват и Хрватска означувале насление и регион многу подалечен до Дубровничката Република. Исто дека и до 1850тите години секаде се користела српската кирилица во Дубровник ( и за ова србиве имаат слики со докази).

Дали меѓу редови ќе ми одговориш како Бугарскион претседател или премиер (кој и да беше да го ебам) дека Хрватска и Далмација ( се до почетокот на пансловенските движења немаат никаква заедничка самосвест) се истото како Бугарија и Македонија : една хора в две держави ?
Автоматски споено мислење:

Тие се наоѓаат во многу книги и научни статии...
Еве:
http://www.hic.hr/books/manipulations/p06.htm
Serbia's Secret War: Propaganda and the Deceit of History by Philip J. Cohen

Да, во конц. логор има 7К - Евреи, како што е укажано. Бројките се индикативни. Не постои начин да се знае точната бројка. Немаа списоци со „партизани“.

Бранници? :tapp: Бранниците биле 450.000 по список. По мобилизацијата во 1945 година, НВОМ собира 100.000 војници.

Моите предци биле претежно земјоделци. Немам информации дека некој од моите предци бил во државна служба. Двата мои дедовци биле млади и не служеле за време на Втората светска војна. Имам информации дека моите предци, на кои сум директен наследник, биле рамо до рамо со Илио Војвода и ги казнуваа Турците што извршија злосторства против Бугарите во КусПрикачитендил во првите години од Ослободувањето. Не знам за што треба да ме е срам.
Тавариш ти што ќе кажеш на тоа дека институтот во Израел, Симон Визентал јавно ги осуди Бугарите за депортацијата на македонските Евреи ?

Со ова прашање меѓуредови ви кажа дека не сте истиот народ со нас, дека џабе се обидувате на нас како поробено население да ни ја наметнете вашата вина и дека Макеонците како посебен народ не соработувале со бугарските фашисти.
Ако ние со Тито богот на новомакедонците лажеме , тогаш евреиве не лажат зошто буквално секој народ и нација ја имааш така длабински испеглано за тоа на чија страна била за време на холокаустот и ВСВ што нема шанси некој да проба да се извлече неказнето.
По начинот на кој што ви се обратија не ми стојат баш пријателски настроени кон вас и не ми стојат тотално незаинтересирани кон нас ако прифатиме дека сме биле исти народ со вас кој и помагал на "администрацијата" да ги депортира само овдешните Евреи.

Последно уредено:
На тој начин Хрватска има држава од 1918 до денес, Србија од 1817 со пауза во двете војни, Црна Гора е најстара, Македонија од 1944, Бугарија од 1878, Романија од 1852, Германија 1871, Турција 1922 и тоа е тоа, нема каде.
Точно е држава со име Романија постои од 1852 од споjуването на Влашко и Молдова. Но истите ги има непрекинливо од средни векове. Иако зависни од разни соседи, ова државност е непрекинливо наjстара на Балканот. Се едно да кажеш дека не постои српска државност за време на кралска Jугославиjа, коjа по мене е истата државност со друго име. Или Турција од 1922 нема врска со Османска империjа.

Море татароглу ако немало Македонци да се изборат за црква зошто тогаш 1767 султанот под притисок на Фанариотите (Грците од Истанбул) ја укинува Охридската Архиепископија и со тоа и богослужбата на македонски народен јазик ?!
Григор Прличев има напишано и песна и за тоа.

По која логика може нешто да се укине ако непостои ?!
Служело се во црква на старословенски (црковнословенски) и грчки (ромеика не баш иста со современиот грчки jазик). Богослужбата на македонски народен јазик! От каj ги измислуваш овие филмови? Да не сбориме дека немало ни "М" во името на Охридската Архиепископија.

Сигурно историски „вистини“. Почни со таа дека ориџинал бугарите биле жолти, денешниве некако обелеле. Е не можи и бугари кои се турко-монголски племиња и словени во едно исто, едното не оди со другото, изберете си. Стигнавте од татарско племе до тоа да луѓе со имиња како Севар, Телец, Винех, Токту, Паган, Телериг, Кардам и други чудни и туѓи имиња да се предци на Гоце Делчев, Даме Груев, Пере Тошев, Јане Сандански итн. Изгледа има полно дупки во вашити историски „вистини“ и сега ги пополнувате прикажувајќи ги Македонците како бугари...
По твоjа логика французиве да отберат дали са германци (франките са германско племе) или да го менуват името. Русите дали са викинзи (племето Рос) или словени, москали или како и да е таму. Да не сбориме за америте кои го влечат името од генуезец, што никогаш и не стапнал во Новиот свет. Нема некое правило и логика како се дошло до сегашните именjа на народите, секако е процес на етногенеза.

Последно уредено:
Ај вака ...
Црнец од Африка (Дикембе Мутомбо ) умира во Африка пред 1492 год и на гробот пишува Дикембе Мутомбо. Неговиот син Дикембе Втори Мутомбо го земаат роб во Америка и му наметнуваат англиска култура и од Дикемебе Втори Мутомбо го прекрстуваат во Даниел Мејсон. Второво Дикембе кога умира има опција со кое име да се потпише на гробот зошто на англичаните кур ги боли за гробот . Нив им бил потребен додека е жив. Е сега на ред доаѓа синот на Дикембе Втори Мутомбо т.е. Внукот на првото Дикембе. Синот веќе нема 2 имиња како татко му зошто роден е во Америка и забрането му било на татко му Дикембе Втори Мутомбо да му дава на детето традиционално племенско име туку морал да му даде англиско заради послесно разбирање од робовладетелот. И сега третиов Дикембе веќе благе везе си нема со предходниве Дикембиња туку тој сега се Вика Даниел Втори Мејсон и кога ќе умре на гробот му пишува Даниел Втори Мејсон.
И после 500 год се појавува некој ташак од БЛМ каде што зима да објаснува дека целата линија на Дикембиња нема врска со таа на Даниели зошто првите биле африканци а вторите биле американци а не сфаќа дека заради моменталните политичко - општествени процеси се случила насилна асимилација и претопување.

Е сега знам тебе што ти е фрката. Дикембињата и Даниелевците цело време се црнци и заради тоа не може да дојде до забуна ( дури постои и подмалцинство на американците што се вика афро - американци). Овде кај нас на Балканов и Србите и Македонците и Бугарите (словенското малцинство) се толку слични што неможе бинарно да се подели кој до каде е кој. ДНК - многу слична. Корен на јазик и азбука - многу сличен (до пред 19 век ), фолклор и целосна етнографија - многу слични.
Епа затоа пријателе сега да идеш во Америка ( континент) и во Африка нема да најдеш никаква физичка разлика се додека не почнат да се представуваат и по името, презимето, јазикот, фолклорот па да приметиш кој во која модерна држава е асимилиран.
Споредбава ти е смешна.

Што постои регион Македонија постојат и Македонци. Не знам зошто толку конфузија?
Делам мислење со ултимаативен противник :)... како што постојат денес и баварци и шумадинци и далматинци и војвоѓани, така некогаш биле и македонци.

Непријателот на мојот непријател ми е најдобар пријател! Не за џабе и навивачката група ви ја викаат Цигани :facepalm: Се согласувал он, дека Македонците можат да бидат дури и бугари, кога веќе не ги бива за срби, само да не бидат тоа што сакаат да бидат!

Непријателот на мојот непријател ми е најдобар пријател! Не за џабе и навивачката група ви ја викаат Цигани :facepalm: Се согласувал он, дека Македонците можат да бидат дури и бугари, кога веќе не ги бива за срби, само да не бидат тоа што сакаат да бидат!
Секоj може да биде ова што си се чувствува. И никоj нема право да нуди никому (жив или мртов) припадност by default (аксиома некоjа). Ова мора да се почитува.

Како што си слабо запознаен со историјата, уште послабо си запознаен за називот Цигани, на кој сме поносни... инаку со ујково се согласувам дека имало Бугари овдек пред 45 година, како што разбрав и тој се согласува дека имало Срби, несогласувањата се помеѓу мене и него што имало повише и кое било повише Српско или Бугарско, со што вадиме и историски докази и факти, за разлика од вас античкиве освен тоа дека вас сите ве окупираат, обесправуваат, поробуваат и не ти ама останати членови со пцуење и навредување друго ништо не понудија, ниту еден доказ за Македонштината како културно историски споменици, истакнати интелектуалци, борци, војводи, народни обичаи...

Од која година ти се овие бројки?
Имало во еден период еден логор, упс нешто као дом бил, згрижувал дечиња и ги убивал со чекани, упс ова де ги учел нешто, превоспитувал најверојатно, така нешто слушнав последен пат за Јасеновац, балканскиот Дизниленд ќе го завикале за малку.
Бројките се од пред ВСВ ;) Тоа што на мапи изгледа како многу Срби е затоа што најмногу населуваат мали селендри распоредени на голема површина.

Да беше ситуацијата обратна : Хрватска да беше на место на Србија а Србија на Хрватска како географски така и историски, 99% се кладам дека Србите истово на Хрватите ќе им го правеа што ин го прават Бугарите на Македонците.
Ќе дојдеше време кога и Алојзе Степинац ќе речеа дека е покатоличен Србин кој под мрачната ватиканска пропаганда бил индоктриниран да го мрази својот народ. Дека Јасеновац и Стара Градишка биле извиднички кампови и дека не вршеле геноцид врз Хрвати туку дека само го чистеле неариевското непотребно население.
Затоа ти се чудам што толку си застанал на стана на Бугариве ? Како се пронаоѓаш со нив ?
Како наеднаш Србиве ги оправдуваш за тоа што го правеле во Вардарска Бановина а не ги правдаш за во Српска Крајина и БиХ.
Боде очи што имам и хрватско потекло, а? Обидот да дефокусираш и да ме ставиш во дефанзива за Хрватска нема да пројде. Ниту ја оправдувам Србија за во Македонија (ако не те мрзи читни што мислам за нивната црква тука и колку биле добредојдени), ниту пак ги кудам Србите за тоа што се обидеоа во БиХ и Хрватска. Едноставно и на двете места беа послабата страна, со мегаломански и нереални амбиции кои пробуваат да ги оправдаат со некакви шовинистички митологии и со право беа поразени и тука и таму. Освен во Република Српска која што заслужено си ја имаат и која веројатно еден ден ќе си биде заедно со Србија.

А зошто сум застанал на страна на Бугарите? Па на страната на Бугарите се во најголем дел историските докази и извори, така едноставно и просто. Не можам да се натерам со сила кажувам дека црното е бело и обратно.

Да се вратиме во реалноста. Сигурно имаш прочтано за тоа дека од 12 до 19 век (до почетокот на Илирските движења) мнозинството од наслението во Дубровничката Република се изразувало како Срби Католици. На српскиве националистички страници има дури документи од пописите дека баш магично после 1850тите години наеднаш од 90% Срби католици се појавуваат 90% Хрвати иако до тогаш поимот Хрват и Хрватска означувале насление и регион многу подалечен до Дубровничката Република. Исто дека и до 1850тите години секаде се користела српската кирилица во Дубровник ( и за ова србиве имаат слики со докази).

Дали меѓу редови ќе ми одговориш како Бугарскион претседател или премиер (кој и да беше да го ебам) дека Хрватска и Далмација ( се до почетокот на пансловенските движења немаат никаква заедничка самосвест) се истото како Бугарија и Македонија : една хора в две держави ?
Пак е ќе ти кажам, малку помалку српски „докази“ и википедија и добро ќе биде. Ниту населението се изјаснувало како Срби католици, ниту пак српската кирилица била масовно користена во Дубровник. Движењето на Срби католици е од втората половина на 19ти век и фаќа корен само кај мал дел од интелектуалците во Дубрновник. Дури правашите имаат посилна партија од нив таму.

Дубровник и да прифатиме дека оригинално бил населен со српски племиња (Захумљани, Травуњани) за што постојат малку докази преку 1000 години нема никакви врски со останатите Срби, но со Хрвати само. Во Дубровник дури било забрането православен да преспие или да добие работа. А на Србите до толку им било до Дубровник и јужна Далмација што Душан им продава делови од околината. Драма од Марин Држиќ прв пат на територија на Србија се одигрува за време на СФРЈ и тоа хрватски театар од Суботица. Јован Скерлиќ во 1914та ги смета дубровничките писатели и поети како дел од хрватската книжевност, во СХС Дубровник влегува во Бановина Хрватска итн.

Дубровчаните за разлика од рајата под турско има со векови литереатурно стваралаштво и пишани докази каде самите дубровчани го деклраираат своето хрватство. Во Дубровник и околината јазикот во 90% од случаите низ историјата го нарекуваат словенски, нашки, илирски и се декларираат како Дубровчани, Рагузани, Словени, Далматинци. Ако имало некаде исклучок тоа е хрватско како во примерите подоле , а не српско име користено.

Мавро Ветерановиќ, поет во 1527ма
"Jos nijeka da znate, po svijetu svak pravi / Da ste sve Dalmate natekli u slavi, / Ne samo Dalmate, gospodo predraga, / Nego još sve Hrvate, skupivši jednaga".

Стјепан Градиќ, главен управител на Ватиканската библиотека од Дубровник 1670та во биографијата на првенецот Јурај Палмотиќ
Неговиот јазик треба да го прифатат - "caeteri Dalmatae Сroatique" - сите останати далматински Хрвати

Полковник Фран Гундулиќ 1670 г. во писмо им нуди на Французите дека во неговата земја Дубровник ќе најде 3000 војници Хрвати и Албанци
"d'aller leuver en son pays, qui est Raguse un regiment de trois milles Cravates et Albanois pour le service de Vostre Majesté, ainsy que je luy promis d'en escrire

Руѓер Бошковиќ што Србите толку сакаат да го пришијат како Србин во писмо до сестрата негова и пишува дека не го заборавил хрватскиот јазик, во писмо до брат му за средбата со хрватските војници пишува „да живее Хадик и нашите Хрвати“.

Бернардин Павливиќ од Стон кој е дел од Дубровачката република во 1747 година пишува книга за историјата на Дубровник со наслов
Priprauglegnie za dostoino rechi suetu missu i posli iste Boggu zahuaglegne / i zuagieno iz missala rimskoga i skupgleno, iz tomaçeno iz mnoghi ostaly devoti kniga i u' haruaski jezik pomgliuo i virno privedeno po Ozcu Fra Bernardinu Paulovichiu iz Dubrounika Reda Svetoga O. Franceska “ и дообјаснување дека книгата е пишувана на хрватски јазик за бенефитот на хрватската нација.

Никола Наљешковиќ писател од Дубровник од 16ти век се потпишува во свое писмо „Časti izabrana, Niko, hvala velika / hrvatskoga dika i slava jezika.“

Доменико Златариќ кога ја преведува „Електра“ од Софокле во 1597 пишува дека е „изложена од туѓ јазик на хрватски“.

И во најлош случај по хрватската страна, да прифатиме дека Дубрновик се биле Срби од старина кои се покатоличени и похрватчени, што тоа менува дека денес сите дубровчани се Хрвати и што не сакаат ништо да чујат за Србија? Штовише, 91ва војуваа против многукратно посилен противник за да не бидат со Србија, веќе најмалку 150 години владее хрватството таму, а католицизмот им има ставано таква оштра граница со Србите што дури не станува веќе ни збор за Срби во Дубровник, но за Хрвати во Тиват и Котор кои како такви ги преживеаа и СХС, ВСВ, СФРЈ во Црна Гора и 90тите и гласаа сите до еден за независност само да се откачат од Србија.

Последно уредено:
Како што си слабо запознаен со историјата, уште послабо си запознаен за називот Цигани, на кој сме поносни... инаку со ујково се согласувам дека имало Бугари овдек пред 45 година, како што разбрав и тој се согласува дека имало Срби, несогласувањата се помеѓу мене и него што имало повише и кое било повише Српско или Бугарско, со што вадиме и историски докази и факти, за разлика од вас античкиве освен тоа дека вас сите ве окупираат, обесправуваат, поробуваат и не ти ама останати членови со пцуење и навредување друго ништо не понудија, ниту еден доказ за Македонштината како културно историски споменици, истакнати интелектуалци, борци, војводи, народни обичаи...
Па затоа сте вие тука, со бугарските тролови да не запознаете со историја, кај ние знаеме историја? Нит имаме папир дека сме го измислиле господ, нит сме од овде па до Токио, не збориме српски да не разбере цел свет :facepalm:

Нема на ниту еден македонец да "му ги отворите очите", џабе беседите. Освен ако не сте платени за тоа, тогаш работете си за лебот.

Нема на ниту еден македонец да "му ги отворите очите", џабе беседите. Освен ако не сте платени за тоа, тогаш работете си за лебот.

Јас незнам ниту еден од тие што разговаравме овде кој на некој очи му отвара за нешто или го прави сегашен бугарин или србин, сите разговараме од историска перспектива а не од модерна.

Па затоа сте вие тука, со бугарските тролови да не запознаете со историја, кај ние знаеме историја? Нит имаме папир дека сме го измислиле господ, нит сме од овде па до Токио, не збориме српски да не разбере цел свет :facepalm:
пак ке кажам, со вртење муабети не правиш ништо... ако имаш некои историски факти изволте ке дебатирамо, исто така тебе сега лично никој не може да ти забрани да се осеќаш како Македонец, како што кажав има луѓе што се осеќаат како Југословени до ден денеска, така да тоа си е субјективно чуство, но историските факти се друга работа, а темата е баш за историја.

пак ке кажам, со вртење муабети не правиш ништо... ако имаш некои историски факти изволте ке дебатирамо, исто така тебе сега лично никој не може да ти забрани да се осеќаш како Македонец, како што кажав има луѓе што се осеќаат како Југословени до ден денеска, така да тоа си е субјективно чуство, но историските факти се друга работа, а темата е баш за историја.
Не сум јас на нечиј платен список, па да се рогам со вас со едно те исто цело време!
Гледај на мене како на тие старците од Мапет Шоу, не свират, не играат, ќе откачат по некоја зајадлива од време на време и то је то.
Јас и не сакам да дискутирам со тебе, ми устребал чир на едно место :cenzura: Се дискутира со човек што се потпира на својот интелект, не со трол кој тера агенда.

Јас незнам ниту еден од тие што разговаравме овде кој на некој очи му отвара за нешто или го прави сегашен бугарин или србин, сите разговараме од историска перспектива а не од модерна.
Ај погледни ја историјата на темава, па ќе видиш дека е темпирана актуелизацијата! Збориме од историска перспектива демек, ама за агенда со модерни цели.

Не сум јас на нечиј платен список, па да се рогам со вас со едно те исто цело време!
Гледај на мене како на тие старците од Мапет Шоу, не свират, не играат, ќе откачат по некоја зајадлива од време на време и то је то.
Јас и не сакам да дискутирам со тебе, ми устребал чир на едно место :cenzura: Се дискутира со човек што се потпира на својот интелект, не со трол кој тера агенда.

Ај погледни ја историјата на темава, па ќе видиш дека е темпирана актуелизацијата! Збориме од историска перспектива демек, ама за агенда со модерни цели.

Тоа пиле се ти е во главата. Модерниот македонски идентитет колку и да е криволев неможи да се негира, како така е створен и е постоечки, и секој има право да се декларира како македонец и само како македонец.

Јас не се сеќавам на ниту еден коментар што оди подалеку од 1945та. Се останто се ваши несигурности

Тоа пиле се ти е во главата. Модерниот македонски идентитет колку и да е криволев неможи да се негира, како така е створен и е постоечки, и секој има право да се декларира како македонец и само како македонец.

Јас не се сеќавам на ниту еден коментар што оди подалеку од 1945та. Се останто се ваши несигурности
Остај, имам јас слушано живи сведоштва од српско и за пред ’45 од фамилијарни извори. Некои тортири и убиства се имаат случено речиси во дворот на мојот прадедо. Реално мене "прекутасета" ќе ми беше темава, ако не го спомнеа крвникот и пљачкаш Бабунски како војвода. Тука ми се споија жичките, оти знам што изрод бил и што се’ има претрпено мојов народ од него и од Мино ортакот нивни.

Mirka’s trial was unforgettable. Friend and foe alike admired her. She was fearless and spoke the truth. In response to the trumped-up charges, in part she replied “I am a leader of NOF. During the occupation (German, Bulgarian and Italian) I fought against the Germans and the henchmen Kalchev and Dimchev and hit them with the same fanaticism as I fought against the German occupier. NOF is not a military but a political democratic organization fighting for equal rights for the Macedonians within the confines of the Greek State. We fight for freedom and democracy…”

Таткото нејзин е учесник во илинденското востание.. 1903 година.. јали немало македонци пред '45та, како не си го научил ќерето дека е бугарка? Лош родител ќе е да бил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom