Најекономично греење и ладење

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.351
Ima EN 14825 t.e Eurovent samo ne go gledas....EN 14825 e standard za testiranje....znaci isto e ...da ne mislis prvo klimite u Eurovent gi nosat na krstevanje a pred toa napravile 100.000 parcinja.
Test soba e EN 14825, toa za proizveduvacite e sitna boranija site imaat takva test laboratorija u koja pred da gi pustat vo proizvodstvo gi testiraat. A Eurovent moze u nekoja vtora/treta decimala da im najde greska.
I neznam sto se fakjas za vlakno , tvoite OnOff klimi ne se testirani tamu, a ni kjumbeto na drva sto go imas
Што се фаќам за влакно? Хммм?
Па види вака... имаше на форумов човек што се залетал/го залетале продавачи/ки за Г-хххх и баш по таа енергетска дин ен 14825/миљарда како и да е неговите клими требаше 3+Kw да даваат?!
Арно ама кога си дошол дома видел во ПФ дека тие исти фалени клими давале само 2.6 рестото греач дополнувал.
Како ќе му објасниш нему, а и нас дека тие "лабораториски" вредности за пдизајн се без греач?! Или ако СЕ со греач, тогаш колку троши тој?
Оти производителот нема обврска да го напише тоа на енерџи лејблот, а продукт фиш може да видиш тек дома кога ќе ти ја донесат!
У превод ги предупредувам сите очи да отворат....
И kudos за тебе што одма ја извади енергетската на самсунгот (y)
Сега уште ПФ од ферито и ќе имаш аргументи ;)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Што се фаќам за влакно? Хммм?
Па види вака... имаше на форумов човек што се залетал/го залетале продавачи/ки за Г-хххх и баш по таа енергетска дин ен 14825/миљарда како и да е неговите клими требаше 3+Kw да даваат?!
Арно ама кога си дошол дома видел во ПФ дека тие исти фалени клими давале само 2.6 рестото греач дополнувал.
Како ќе му објасниш нему, а и нас дека тие "лабораториски" вредности за пдизајн се без греач?! Или ако СЕ со греач, тогаш колку троши тој?
Оти производителот нема обврска да го напише тоа на енерџи лејблот, а продукт фиш може да видиш тек дома кога ќе ти ја донесат!
У превод ги предупредувам сите очи да отворат....
Сега уште ПФ од ферито и ќе имаш аргументи ;)
Некој овде онде...кажи конкретен пример немислам да читам 100страни уназад
Ти од газот почнуваш па накај главата ....а знаеш зашто идеш наопаку, зашто не ти е јасно Ништо.
А не е јасно зашто така го смислиле стандардот...за да биде нејасен у старт :)
ПФ неможеш да составиш ако немаш тест....затоа у ПФ на Вивакс пример неможе да веруваш пошто нема тест. Прво е јајцето после кокошката
А ПФ може да си направиш ама ако имаш тест, неможе обратно.
На keymark го има фајлот и линккот веке беше линкан тука, ексел фајл е, ама НЕможе да го пополниш ако нема тест репорт или у превод тоа неможе да го направиш за Вивакс Фуего Тесли итн итн јер немаат тест репорт

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.351
Ти од газот почнуваш па накај главата ....а знаеш зашто идеш наопаку, зашто не ти е јасно Ништо.
А не е јасно зашто така го смислиле стандардот...за да биде нејасен у старт :)
ПФ неможеш да составиш ако немаш тест....затоа на ПФ на Вивакс пример неможе да веруваш пошто нема тест. Прво е јајцесто после кокошката
А ПФ може да си направиш ама ако имаш тест, неможе обратно.
На keymark го има фајлот и линккот веке беше линкан тука, ексел фајл е, ама може да го пополниш ако имаш тест репорт
3057 страна е стасана темава баш од овие докажувања и тестови..!
Замисли колку се ќе беше поедноставно да постоеше некоја институција која независно ќе ги тестираше(потврдуваше) тврдењата на производителите?!
...упс! Постои! Еуровент се вика.
И затоа и вивакс и грее и све останато што не е поминато на еуровент не ми е за верба! Уште помалку ако се работи за суми од 40-50 илјади и нагоре.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
3057 страна е стасана темава баш од овие докажувања и тестови..!
Замисли колку се ќе беше поедноставно да постоеше некоја институција која независно ќе ги тестираше(потврдуваше) тврдењата на производителите?!
...упс! Постои! Еуровент се вика.
И затоа и вивакс и грее и све останато што не е поминато на еуровент не ми е за верба! Уште помалку ако се работи за суми од 40-50 илјади и нагоре.
Секоја информација е битна нели, ти си нашол дека Еуровент е мајка за климите докај која сума 100к?
А за суми од 200.000 нагоре за Топлински пумпи на Еуровент баш и нема некое инфо освен на +7
Непратиш информации што ги споделувам и не ни отвараш гугл да побараш битно ти да си контрираш на долго и широко.
И после сакате помош, е помош види на клими.мк или пазар3

Автоматски споено мислење:

Било која енергетска ке ти ја извадам јер е многу просто да изгуглаш Марка + Energy Label
За случајот на Смамсунг првиот линк што го вади Гугл е ова
не ми треба спецификација од Сетек и Еуровент да пребарувам со саати Неписмен еден

За Топлински пумпи Воздух-Вода податоци црпам овде јер твојот Еуровент слабо инфо има за ТП која колку дава на надворешна под +7 ;)

Последно уредено:
Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
На тема топлински пумпи.... нешо поефтинети се или така ми се чини?

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Прво што сте се фатиле за Нордик модели, и колку давале,
лудост и Будалаштина кој би платил за нешто што никогаш нема да го употребуваа,оваа глупост први ја почнаа овие од грее преварантиве,
-Да ве потсетам нордиските држави или скандинавските се некаде на 3000км растојание од нас,на сосема друга географска ширина и должина
-Второ наместо 3.5 kw нека си стави 5.5kw тој што е на граница, и ќе биде секогаш стоплен и тоа многу подобро
-Кој будала би земал Нордик ,за да плаќа греачи,и обично овие се со слаба или никаква модулација оти и не им треба за такви неповолни услови
-Инаку во овие држави греењето е на Земен гас а не на клима,оти е лудост да се грееш со коп 1
-Акои вие живеете во држава каде имате околу 15 дена во годината -10 и тоа ако ги има

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Прво што сте се фатиле за Нордик модели, и колку давале,
лудост и Будалаштина кој би платил за нешто што никогаш нема да го употребуваа,оваа глупост први ја почнаа овие од грее преварантиве,
-Да ве потсетам нордиските држави или скандинавските се некаде на 3000км растојание од нас,на сосема друга географска ширина и должина
-Второ наместо 3.5 kw нека си стави 5.5kw тој што е на граница, и ќе биде секогаш стоплен и тоа многу подобро
-Кој будала би земал Нордик ,за да плаќа греачи,и обично овие се со слаба или никаква модулација оти и не им треба за такви неповолни услови
-Инаку во овие држави греењето е на Земен гас а не на клима,оти е лудост да се грееш со коп 1
-Акои вие живеете во држава каде имате околу 15 дена во годината -10 и тоа ако ги има
Klasicen primer na neznaenje i demagogija se tvoite mislenja.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Ima EN 14825 t.e Eurovent samo ne go gledas....EN 14825 e standard za testiranje....znaci isto e ...da ne mislis prvo klimite u Eurovent gi nosat na krstevanje a pred toa napravile 100.000 parcinja.
Test soba e EN 14825, toa za proizveduvacite e sitna boranija site imaat takva test laboratorija u koja pred da gi pustat vo proizvodstvo gi testiraat. A Eurovent moze u nekoja vtora/treta decimala da im najde greska.
Па јас не би рекол дека баш за една децимала им се најдува разлика. Грее добро ги напумпува вредностите на хартија, вака грубо кажано помеѓу 10 и 20%, па кога ќе дојде за тестирање ќе се покакаат, како што направија на финскиот тест.
Е сега предноста на Eurovent-от е што овие декларирани вредности се проверуваат од трета страна и без совпаѓање на резултатите нема сертификат.

Еве и Gree во ERP тестирал по EN 14511 и VTT тестирале по EN 14511 ама вредностите се комплетно различни.

AMBER-ERP.png AMBER-TEST.png

Еве по ERP Amber Nordic 25 на -15 дава 4,1KW, што далеку од резултатите од тестот каде на -15 дава 3,6KW. Барем COP од 2,1 им е точен.
На -30 вредностите се драстично различни. Еве по ERP Amber Nordic 25 на -30 дава 3,9 KW, што далеку од резултатите од тестот каде на -30 дава 2,4 KW. Овдека и COP им е деклариран од 2,1 а во реалноста е околку 1,5.

Ако се споредат пак декларираните вредности кај Mitsubishi на пример, ќе може да се види дека има комплетно совпаѓање на декларираните вредности со оние од тестот.

Линк од ERP https://www.scanvarm.fi/wp-content/uploads/2021/04/erp-report-amber-25-a2.pdf
Линк од VTT тест https://www.scanoffice.fi/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/S-04171-18-printed-version.pdf

Во вакви случаи и историја на пумпање на перформансите на хартија кај Gree прашање е колку и овие декларирани 3,6KW кај Fairy се вистинити. Доколку се напумпани за 10-20% како кај Amber-от, тогаш стварниот капацитет би бил околку 3KW на -15 што сепак не е бројка за занемарување.
Од друга страна пак климата се продава за над 50.000 ден што не е мала сума, и секако не е best buy, посебно кога 5,5 HAIER Tundra со декларирани 4KW na -10 и потврдени од Eurovent е 40.000

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
Klasicen primer na neznaenje i demagogija se tvoite mislenja.
Демагогија правите вие од Грее,со работата Глуп јебе Збуњеног, и пак ќе потенцирам замарате со глупости колку давале на -15, па ако си на граница стави си 5,5 и чао пријатно, и јебеш -15 ...

Член од
25 октомври 2020
Мислења
137
Поени од реакции
242
Не знам дали се напумпани бројките кај Fairy, мене ми изгледа како моќна клима, но за жал не баш и " паметна ".

Би била идеална клима да можеше во зимските денови да спушта под 800/ 900w, таа со тој трошок се покажува како моќна клима, чувствуваш жежок воздух и баш поради тоа знае побрзо да ја загрее просторијата и после наместо да ја спушти температурата на издув, таа исклучува и после се чека просторијата да се излади за 2-3 степени па пак да се вклучи климата. Епа тука е проблемот ( за мене ), кога ќе исклучи едноставно нема активно греење и не е баш најудобно да се седи во таква просторија па каква сакаш изолација имај едноставно без активно греење во ладните зимски денови не е удобно.

Јас не сум експерт, ама мислам дека ако можеше да спушти пример на 400-500w, тоа ќе беше доволно спуштање и на температурата на издув и ќе имаше подобра модулација и помалку пали-гаси циклуси.
Во зима, јас климата не сум ја видел да спушти под 700/ 800w, а најниско што сум забележал да спушти е 505w ама тоа во Април/ Мај денски на повисоки температури, во зима кај мене климата си работи строго со жежок воздух и во глобала 800-900w.

Член од
10 јуни 2015
Мислења
540
Поени од реакции
858
За да биде појасно:
Грее број еден (во демагогии и лажење)
-Откако ве фатија на дело со лажење и манипулации и ве прегазија како шлепер жаба за модулација на вашите модели Амбер,фери,и остали шит,
-Замарате со pdesign на -15 сакајки да кажете оти вашите лименки се појаки од другите на -15 ,а сето тоа без еуровент,
-Па кава дрскост без еуровент со пиши и бриши се занесувате како пијан во кафана и глумите експерти да ама во глупости и лаги.
-Грее манипулаторите први ја започнаа прикаската со Нордик модели кои работат до -30
-Оти со тој коп и таква модулација никаде нема да поминат.
Па заради вашите глупои почнаа и другите да носат нордик

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Во зима, јас климата не сум ја видел да спушти под 700/ 800w, а најниско што сум забележал да спушти е 505w ама тоа во Април/ Мај денски на повисоки температури, во зима кај мене климата си работи строго со жежок воздух и во глобала 800-900w.
Ako ova e točno, deka vo april i maj može da raboti na 505W, a na 800-900W da ti pali gasi koga e ladno, togaš mojot zaklučok e deka kaj tebe e problemot.
Ili se raboti za previsoko postavuvanje baš vo desen ćoš na sobata ili svrteni krilca nadole ili bliska prepreka ili nizok izduv ili premalku m2 za greenje ili site ovie kombinirani po malku.
OSNOVNO da se izbegne on/off režim ili da se reducira e ŠTO POVISOK IZDUV. Ako ima 3 brzini treba 2, ako ima 4 ili 5 stavi 2 ili 3, auto mod ako ne e dobar ne go koristi..... ednostavno ne smee da se dozvoli topliot vozduh da e okolu klimata.
Problem kaj klimite e da rabotaat na navorešna od 15 C so niska modulacija, a po tvojava izjava nešto ne se slaže.
Dali drugite dve klimi imaat slična rabota?

Член од
4 март 2011
Мислења
8
Поени од реакции
1
Здраво, дали е ова добар избор за простор од 35м2 на североисток со просечна изолација? Се работи за дел од куќа (дневна со кујна) која инаку е отворена од сите страни (не е лепенка со соседи).

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
Па јас не би рекол дека баш за една децимала им се најдува разлика. Грее добро ги напумпува вредностите на хартија, вака грубо кажано помеѓу 10 и 20%, па кога ќе дојде за тестирање ќе се покакаат, како што направија на финскиот тест.
Е сега предноста на Eurovent-от е што овие декларирани вредности се проверуваат од трета страна и без совпаѓање на резултатите нема сертификат.

Еве и Gree во ERP тестирал по EN 14511 и VTT тестирале по EN 14511 ама вредностите се комплетно различни.

Прегледај го приврзокот 309201 Прегледај го приврзокот 309202

Еве по ERP Amber Nordic 25 на -15 дава 4,1KW, што далеку од резултатите од тестот каде на -15 дава 3,6KW. Барем COP од 2,1 им е точен.
На -30 вредностите се драстично различни. Еве по ERP Amber Nordic 25 на -30 дава 3,9 KW, што далеку од резултатите од тестот каде на -30 дава 2,4 KW. Овдека и COP им е деклариран од 2,1 а во реалноста е околку 1,5.

Ако се споредат пак декларираните вредности кај Mitsubishi на пример, ќе може да се види дека има комплетно совпаѓање на декларираните вредности со оние од тестот.

Линк од ERP https://www.scanvarm.fi/wp-content/uploads/2021/04/erp-report-amber-25-a2.pdf
Линк од VTT тест https://www.scanoffice.fi/wp-content/uploads/sites/11/2018/11/S-04171-18-printed-version.pdf

Во вакви случаи и историја на пумпање на перформансите на хартија кај Gree прашање е колку и овие декларирани 3,6KW кај Fairy се вистинити. Доколку се напумпани за 10-20% како кај Amber-от, тогаш стварниот капацитет би бил околку 3KW на -15 што сепак не е бројка за занемарување.
Од друга страна пак климата се продава за над 50.000 ден што не е мала сума, и секако не е best buy, посебно кога 5,5 HAIER Tundra со декларирани 4KW na -10 и потврдени од Eurovent е 40.000
Za Eurovent imam pisano, vrati se nazad i citaj.
A sto se odnesuva za Amber, prvo otidi nekade kaj nekoj sto ja ima pa pisi.. ne e dzabe najbaran model na Gree.

Демагогија правите вие од Грее,со работата Глуп јебе Збуњеног, и пак ќе потенцирам замарате со глупости колку давале на -15, па ако си на граница стави си 5,5 и чао пријатно, и јебеш -15 ...
Ti idi montiraj klimi za 2 piva i uzivaj.... hahahah

Здраво, дали е ова добар избор за простор од 35м2 на североисток со просечна изолација? Се работи за дел од куќа (дневна со кујна) која инаку е отворена од сите страни (не е лепенка со соседи).

Begaj od Hisense, klimite se site so fabricka mana... servisot im menuva delovi vo site drzavi i gi pakuva na novo.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.260
Поени од реакции
3.008
-Грее манипулаторите први ја започнаа прикаската со Нордик модели кои работат до -30
-Оти со тој коп и таква модулација никаде нема да поминат.
Па заради вашите глупои почнаа и другите да носат нордик
Баш!
A sto se odnesuva za Amber, prvo otidi nekade kaj nekoj sto ja ima pa pisi.. ne e dzabe najbaran model na Gree.
Епа лаже тоа -30С... мнозинството наши сограѓани кои појма немаат за клими а слушнале дека најекономично е греењето со клима.... кога ќе појдат да купуваат прво ќе прашаат дали ке работи и на -30С т.е. дали е од ЈАКИТЕ!
Нормално касно сваќаат дека на таква клима не е баш најекономично греењето.

Kajgana Shop

На врв Bottom