Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Иначе @HEKOJ, но другите што ги интересира овај е графикот што покажува дека вакцините не се one size fits all.

Прегледај го приврзокот 308694

Абе доста не правите будали. Под 30 години имаат слабо мака од Корона, ама бајги од вакцини.

Гледам исто така како се силат некој проваксерски налбати овде и на фејсбук, дека миокардитис не било ништо и поминувал за една недела. Тоа е глупост.
Тие млади што ќе имаат миокардитис, најверојатно нема да можат повеќе да спортуваат, а некој нема да смеат да имаат ниту посериозен физички напор.

Башка ќе видиме резултатите, оти во јули во Британија имаат многу млади умрени од срцеви заболувања кои не се поврзани со Корона.

1633022755687.png

Вака може до сабајле да си пуштаме статии

Прегледај го приврзокот 308700

Вака може до сабајле да си пуштаме статии

Што ти кажува тоа?

Се е медиумска кампања во политички/финансиски цели која ги преувеличува работите за 100 пати. Така да не треба да не малтретираат ако не сакаме да се вакцинираме. Ко воли нек изволи.

Можно е и нормално е. ЦРП ти се намалува како оздравуваш, додека ДД ти се зголемуваат за време на и како последица на болеста. Минимум третина, а тие што се 40+ можда и повеќе од пола, примаат терапија за намалување на ДД и за време на и после прележана корона, дали Ксарелто апчиња, дали Клексан, дали нешто трето. Консултација со матична или специјалист ако си во можност.
Пост ковид ти е тоа и му се случува на многу луѓе, барај некој посалам матичен да ти го среди тоа.
Веќе се консултирав со матичен и ми објасни дека се случувало така ддимерите на првата крвна слика да бидат пониски а на втората повисоки како сега. Ми препиша Xarelto таблети, против згрудчување на крвта. Кажа дека до 1500 ддимерите ги третирале со Xeralto. Искрено очекував после втората крвна слика да се откачам од доктори, ама ете и после прележувањето си има последици.

Дечки можно е ЦРП да биде 0.83 додека ДДимерите да скокнат на 970 после 16 дена од дијагностициран Ковид 19? На првата крвна слика имав 87 CRP а Ддимерите беа 490. Некако ме буни зголемената бројка на Ддимерите после терапијата од 16 дена. Некој искуство ?
... како скокнале Д-димерите? која е рефрентната вредност на лабораторијата каде си се испитал?
ЦРП (маркер најчесто за бактериска инфекција) најчесто се покачува при бактериска инфекција, но може да биде покачен и поради други инфекции од друго потекло, а многу ретко се покачува при вирусна инфекција како што е К19, Д-димери не ти се во нормала при 490? односно можеби не требало „ за секој случај“ да ти се даде антикоагулантна терапија, затоа што не мора секогаш Д-Димерите да бидат покачени само поради „созадвање на тромб“, тие се покачуваат при инфекција, повреда, долго лежење и немање физичка активност, тоа не значи дека мора да биде процес на тромбоза, никогаш не се зема само параметар Д-димери во обзир и да се одреди дијагноза КОВИД19, без да се направи целосно испитување на хемостаза за да се видат и другите параметри, а не само Д-Димери!
и Да, можно да е ЦРП 0,83 и да е нормално, токму во таа референтна граница која ја дава лабораторијата каде си се испитал!

... како скокнале Д-димерите? која е рефрентната вредност на лабораторијата каде си се испитал?
ЦРП (маркер најчесто за бактериска инфекција) најчесто се покачува при бактериска инфекција, но може да биде покачен и поради други инфекции од друго потекло, а многу ретко се покачува при вирусна инфекција како што е К19, Д-димери не ти се во нормала при 490? односно можеби не требало „ за секој случај“ да ти се даде антикоагулантна терапија, затоа што не мора секогаш Д-Димерите да бидат покачени само поради „созадвање на тромб“, тие се покачуваат при инфекција, повреда, долго лежење и немање физичка активност, тоа не значи дека мора да биде процес на тромбоза, никогаш не се зема само параметар Д-димери во обзир и да се одреди дијагноза КОВИД19, без да се направи целосно испитување на хемостаза за да се видат и другите параметри, а не само Д-Димери!
и Да, можно да е ЦРП 0,83 и да е нормално, токму во таа референтна граница која ја дава лабораторијата каде си се испитал!
Од каде да знам како скокнале. На првата крвна слика имав 498 ддимери, сега денеска имам 935, тука е проблемот. Во однос на здебеленото, да реално немам некоја физичка активност, повеќето од денот го поминуам седејки или лежејки. Правев целосна крвна слика со вклучена хомеостаза, ЦРП и се живо и диво. Останатите параметри се во граници на нормалните вредности. Само ДДимерите се надвор од границите. На крвната слика нема референтни вредности, само со пенкало напишано ДДимер 935.88.

Ми препиша Xarelto таблети, против згрудчување на крвта. Кажа дека до 1500 ддимерите ги третирале со Xeralto.
...Ксарелто кај нас е ставен во промет 2017 година, какви искуства може да има еден матичен лекар? како може таков лек кој се дава под строга контрола после испитани сите параметри за коагулација, а не само Д-Димери, да се даде на млада особа што можеби нема врска со тромбоза, тромбофлебит или било што со формирање на тромб, само што те читам се ежам,

ice_screenshot_20210930-195250.jpeg

...значи дефинитивно вака давање на специфични и НОВИ лекарства (види го знакот за предупредување) кој има знак за опасност ако не се дадени соодветно, да се препишат онака само дека се покачени Д-Димери, иди на консултација на трансфузиона, направи ја комплет хемостазата, тромбоцити, сите параметри околу коагулацијата, па после да се реши за Ксарелто, а не вака со 35 години ќе се пие Ксарелто :facepalm: !

ice_screenshot_20210930-195340.jpeg
ice_screenshot_20210930-195524.jpeg
ice_screenshot_20210930-195607.jpeg
Од каде да знам како скокнале. На првата крвна слика имав 498 ддимери, сега денеска имам 935, тука е проблемот. Во однос на здебеленото, да реално немам некоја физичка активност, повеќето од денот го поминуам седејки или лежејки. Правев целосна крвна слика со вклучена хомеостаза, ЦРП и се живо и диво. Останатите параметри се во граници на нормалните вредности. Само ДДимерите се надвор од границите. На крвната слика нема референтни вредности, само со пенкало напишано ДДимер 935.88.
... еве, дај на телото фора една недела, вежбај секој ден по пола час и испешачи по некој километар, (имаш вишок на телесна тежина?) јас ти гарантирам дека ако направиш повторно анализа на Д-Димери по една недела ќе бидат спаднати, а тоа 935 воопшто не се високи димери, граница која што се толерира до 1000 дури и кај трудниците!

Последно уредено:
...Ксарелто кај нас е ставен во промет 2017 година, какви искуства може да има еден матичен лекар? како може таков лек кој се дава под строга контрола после испитани сите параметри за коагулација, а не само Д-Димери, да се даде на млада особа што можеби нема врска со тромбоза, тромбофлебит или било што со формирање на тромб, само што те читам се ежам,

Прегледај го приврзокот 308704

...значи дефинитивно вака давање на специфични и НОВИ лекарства ( види го знакот за предупредување) кои има знак за опасност ако не се дадени соодветно, да се препишат онака само дека се покачени Д-Димери, иди на консултација на трансфузиона, направи ја комплет хемостазата, тромбоцити, сите параметри околу коагулацијата, па после да се реши за Ксарелто, а не вака со 35 години ќе се пие Ксарелто :facepalm: !

... еве, дај на телото фора една недела, вежбај секој ден по пола час и испешачи по некој километар, (имаш вишок на телесна тежина?) јас ти гарантирам дека ако направиш повторно анализа на Д-Димери по една недела ќе бидат спаднати, а тоа 935 воопшто не се високи димери, граница која што се толерира до 1000 дури и кај трудниците!
Од кај да знам кој лек од кога е во промет... Матичниот ми ги препиша. Тој е лекар не јас, јас следам што ми се дава. Немам вишок килограми, активен спортист бев пред Короната (велосипедизам) . Извини што ке прашам вака лекар си? Гледам дека доста имаш познавање околу проблемов.

Од кај да знам кој лек од кога е во промет... Матичниот ми ги препиша. Тој е лекар не јас, јас следам што ми се дава. Немам вишок килограми, активен спортист бев пред Короната (велосипедизам) . Извини што ке прашам вака лекар си? Гледам дека доста имаш познавање околу проблемов.
...ај да не бидеме офтопик, друго се пишува на ова тема!

Што ти кажува тоа?

Се е медиумска кампања во политички/финансиски цели која ги преувеличува работите за 100 пати. Така да не треба да не малтретираат ако не сакаме да се вакцинираме. Ко воли нек изволи.

Медиумска кампања или не, веќе ми се случи за обичен преглед да треба да чекам три месеци термин.
Не може само да кукаме дека ништо не чини и кога има некакво решение да не го прифаќаме.

243346875_1509994852720144_7913204729544899567_n.jpg

Абе не е прецизен, ама поарен нема. Исто како и вакцините. Не штитат 90%, ама поарни нема.

И едното и другото за жал не се употребуваат соодветно, во рамките на нивните лимити. Дали некој злонамерно ги користи или реагира од паника, само може да си дискутираме.

Абе не е прецизен, ама поарен нема. Исто како и вакцините. Не штитат 90%, ама поарни нема.

И едното и другото за жал не се употребуваат соодветно, во рамките на нивните лимити. Дали некој злонамерно ги користи или реагира од паника, само може да си дискутираме.

Тенеке што трескаш цел ден глупости, има ли некој да те контролира овде? Подобро било да се прележело и слични будалаштини. Свесен ли си дека истата веројатност да ги имаш истите нус појави како од вакцината и ако прележиш, покрај тоа што можеш да умреш? Изгледа не си, како и повеќето неписмени тука.

Тенеке што трескаш цел ден глупости, има ли некој да те контролира овде? Подобро било да се прележело и слични будалаштини. Свесен ли си дека истата веројатност да ги имаш истите нус појави како од вакцината и ако прележиш, покрај тоа што можеш да умреш? Изгледа не си, како и повеќето неписмени тука.

Абе тоа што не ме разбираш не значи дека не знам што зборувам, туку дека толку ти е лимитот.

Вакцините треба секој да си ги прима по сопствена волја, и второ ако треба да бидат задолжителни тоа треба да биде за над 50 години. Посебно над 65 затоа што над таа возраст смртноста е 15%, а во Македонија и 20%. Секој 1/5 ќе умри што ќе има корона на таа возраст.

Тоа што ти со ризик од 0.05% си се нацртал прв да примиш вакцина е друго десетто.

Посебна приказна се прележаните, кои Филипче ги силува да примат вакцина по 45 дена, кога и на официјалниот сајт на CDC мин време е 3 месеци, а во Европа 6.

А посебна перверзија е тоа што прележаните имаат супериорен имунитет т.е. ферари, а треба да примат фиќо, што може да му направи еден куп проблеми.

Back
На врв Bottom