Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Плукам на нивните ветувања и незнаење, дали слу чајно или намерно. Кога ќе видиш едни поим немаат, други стопати те излажале, зашто да им веруваш здраво за готово?

Sent from my 4047X using Tapatalk
Вакцините ги произведуваат на запад, не во Македонија.
Ако не функционира системот во мкд, не значи дека не функционира и тој таму, но твое си е во што ќе веруваш.

Терај си со тоа што си го намислил, секоја возрасна особа си е одговорна за своите постапки, само се надевам дека нема да имаш потреба да ги тестираш колку се исправни ;)

Во Словенија 20 годишна здрава девојка вакцинирана со Џонсон, починала од мозочен удар неколку дена по вакцинацијата.

Јас имам едно прашање

Јас имам едно прашање: колку што паметам ти имаш прилично лошо искуство со ковидов... Со ова искуство што го имаш дали би примил вакцина ако знаеш дека можеше многу полесно да поминеш?
Не зборуваме за сега..
И јас сметам дека е идиотски по прележан ковид да се инсистира на вакцина пред да поминат еве нпр 6 месеци.
Неколкупати одговорив. И на лестер му одговорив. Но, со овие сознанија за времетраење, нуспојави и бустери, нормално е да размислувам. А што правиме со вас кои немате лошо или никакво искуство, зашто би/сте се вакцинирале?

И по кој пат ќе повторам, лошото искуство е резултат на "стручноста" на некои доктори. Зарем на онаа што и ја запалија утробата, болеста и била виновна?

Неколкупати одговорив. И на лестер му одговорив. Но, со овие сознанија за времетраење, нуспојави и бустери, нормално е да размислувам. А што правиме со вас кои немате лошо или никакво искуство, зашто би/сте се вакцинирале?

И по кој пат ќе повторам, лошото искуство е резултат на "стручноста" на некои доктори. Зарем на онаа што и ја запалија утробата, болеста и била виновна?

Del od rizikoanalizata e i toa deka nema lek i terapija protiv kovid. Mozes da gi obvinis doktorite ili sistemot deka pridonele loso da pomines, ama podobro e da ne dojdis do takva situacija koja sega so vakcinite mozes da si obezbedis.

Сега ете имаш вакцини, па ги плукаш.
Пак ќе повторам, здравството кај нас е катастрофа, затоа и стојам на ставот дека народот треба да се вакцинира.
Деценија наназад не сум бил на доктор, не сум имал потреба. Моето здравје е мој проблем, така било и така и ќе биде. Тоа е сегмент каде никој не ми се меша, па дури и од работа не ме праќале на лекарски прегледи затоа што го знаат мојот јасен став околу тоа прашање.

Сега се менува состојбата и се појавува една карикатура која нагласува дека вакцините се здрави, а притоа промовира социјал-демократски концепт, базиран на (нео)либералната идеоголија, а над себе, како ѕвезда водилка, го има уставно-правниот поредок! Нека бидат, не го негирам тоа. Не може некој да ми наметне рестрикција затоа што не сакам да примам одредена вакцина, за која и реално немам некоја потреба. Аналогно на ова се вакцините за сезонски грип.

Но тоа е мојот став кој не го наметнувам како општествен морален стандард. Ако некој смета дека има потреба од вакцина, слободно нека се вакцинира. Но не може да се одземе елементарно право на избор, кое е наметнато веќе како општествен морален стандард! ;)

Вакцините ги произведуваат на запад, не во Македонија.
Ако не функционира системот во мкд, не значи дека не функционира и тој таму, но твое си е во што ќе веруваш.
А запад е имун на лаги, пари и корупција? На страна системот, министрите се корумпирани сегде.
Зашто не размислуваш со своја глава него чекаш Филипче и СЗО да ти кажат дека и деца треба а се вакцинираат. Утре ќе им текне и бебиња. До кога, до каде и до колку милијарди?

Јас немам лошо искуство, се вакцинирав меѓу првите, не затоа што сум страшливец туку затоа што сакам да верувам во науката и цивилизациски напредок. Пред се сакам да се стави крај на мачната приказна со ковидов. Еве не е 100% сигурна ама знаеме дека и со последната мутација ублажува симптоми и има помала трансмисија. Тука завршуваат сите филозофии на оваа тема.
Да беше поголема свеста ќе имаше помалку смртни случаеви и помал број на заразени. Толку е едноставно.
Можеби немам визионерски погледи на свет за да ги согледам скриените димензии ама искрено кога ќе видам кој е дел од популацијата е со антиваксерски ставови станувам посигурна во сопствените.
Ова да се разбереме не мислам на форумскиот кворум.
Има тон недоследности во протоколите и одлуките и тоа е сосема друга димензија.
Ти бара сертификат за во дуќан а продавачот не е вакциниран... Ограничува собирање а бетер од свадби е со избориве.. прележаните немаат дефиниран статус..
Има тон работи кој некој треба да седне и да ги среди. Ова веројатно нема да се случи во догледно време.

Del od rizikoanalizata e i toa deka nema lek i terapija protiv kovid. Mozes da gi obvinis doktorite ili sistemot deka pridonele loso da pomines, ama podobro e da ne dojdis do takva situacija koja sega so vakcinite mozes da si obezbedis.
Не се секирај. И ти лошо би поминал да те лекувале некои наши матични. И некои имунолози од 8 септември.
Денеска Симона ќе наполнела 24 години
Автоматски споено мислење:

Јас немам лошо искуство, се вакцинирав меѓу првите, не затоа што сум страшливец туку затоа што сакам да верувам во науката и цивилизациски напредок. Пред се сакам да се стави крај на мачната приказна со ковидов.
Во ред, ќе збориме после четвртиот бустер дали и до кога ќе им веруваш. Ако антибиотик е терсене толку често да се прима, зашто не би била и вакцина уште потерсене? Прочитај што вели Монтање за генетски манипулираните вакцини. Ете, има научници и доктори кои се против вакви или чести вакцинирања. И тие се дел од науката и цивилизацијата денес.

Последно уредено:
Во ред, ќе збориме после четвртиот бустер дали и до кога ќе им веруваш. Ако антибиотик е терсене толку често да се прима, зашто не би била и вакцина уште потерсене? Прочитај што вели Монтање за генетски манипулираните вакцини. Ете, има научници и доктори кои се против вакви или чести вакцинирања. И тие се дел од науката и цивилизацијата денес.
За нација што голта сумамед и панцеф за секоја посилна насинка, чуден критериум...

Луѓе, не знам зашто вакви чудни прашања поставувате и си заклучувате нешто на своја рака, притоа (не сите, некои од вас) алудирајќи ад хоминем по којзнае кој пат. Човек ме може да избере доктори. Ниту држава како некои.
За нација што голта сумамед и панцеф за секоја посилна насинка, чуден критериум...
Да те дополнам, за нација која не може да закаже термин. За нацијата на која матични и специјалисти и препишуваат сумамед и панцеф пошто као антибиотици не се зимаат туку така. Час изузецима, ја ни за капки за нос не сум можел да зеам ампула антибиотик. Така да, до нацијата ли е, до пиејџдињата ли е.

Луѓе, не знам зашто вакви чудни прашања поставувате и си заклучувате нешто на своја рака, притоа (не сите, некои од вас) алудирајќи ад хоминем по којзнае кој пат. Човек ме може да избере доктори. Ниту држава како некои.
Да те дополнам, за нација која не може да закаже термин. За нацијата на која матични и специјалисти и препишуваат сумамед и панцеф пошто као антибиотици не се зимаат туку така. Час изузецима, ја ни за капки за нос не сум можел да зеам ампула антибиотик. Така да, до нацијата ли е, до пиејџдињата ли е.

па не може да се закаже термин кога антиваксерите ги запушија сите клиники. Тоа е она што ви трубиме, да се вакцинирате па да имаме колку толку функционално здравство.

Сега чекам да ме цитира некој од вас и да ми рече дека не е све така сјајно и дека некоја игра се игра.

па не може да се закаже термин кога антиваксерите ги запушија сите клиники. Тоа е она што ви трубиме, да се вакцинирате па да имаме колку толку функционално здравство.

Сега чекам да ме цитира некој од вас и да ми рече дека не е све така сјајно и дека некоја игра се игра.
Не моеше да се закаже ни лани. Ни лани ни преклани не добивме вакцини за сезонски грип. Зашто немаше за грипот, а за овој вирус има и по 3-4 пати? Нели според некои од вас, грипот исто е опасен. Зимно време болниците се полни со последици од сезонски, запушени што би рекол ти.

Не моеше да се закаже ни лани. Ни лани ни преклани не добивме вакцини за сезонски грип. Зашто немаше за грипот, а за овој вирус има и по 3-4 пати? Нели според некои од вас, грипот исто е опасен. Зимно време болниците се полни со последици од сезонски, запушени што би рекол ти.

Lurtz si go vrtis muabetot kako ti odgovara. Lani nemase vakcini tuka si vo pravo. Zdravstvoto vo mnogu drzavi kolabirase, doktorite nemaa ni lek ni terapija davaa sve zivo sto treba i ne treba iako mislam povekje poradi toa sto bea nemokjni da se spravat oti realno ne zavisese od niv dali nekoj ke kurtuli ili ne.

Od druga strana Makedonija ne vide rigorozni merki kako sto imase vo drugi drzavi. Oti toa e neli fasizam. A i svadbite godinava neli toa e sekoj so svoja odgovornost i verba vo svojot imun sistem. Daleku sum od toa da kazam deka sve pomina dobro, dali merki dali drugo, ama se vrtime vo krug.

Ne cinat merki za namaluvanje kontakti. Vo red. Ne cinat vakcini. Vo red. Ne cinat doktori i zdravstvo. Vo red.

А запад е имун на лаги, пари и корупција? На страна системот, министрите се корумпирани сегде.
Зашто не размислуваш со своја глава него чекаш Филипче и СЗО да ти кажат дека и деца треба а се вакцинираат. Утре ќе им текне и бебиња. До кога, до каде и до колку милијарди?
Размислувам со своја глава де, врати се една страна поназад, погледни ги графиците што ги ставив за Ирска и врати се да ме убедуваш како не помагаат вакцините.

Зошто не се запрашаш обратно. Дали некој зема пари за да промовира антиваксерство?
Придобивки: поголема контрола и осиромашување на светот, поголеми проблеми во економијата, повеќе смртни случаеви (особено на постарите кои се на државен товар)?
Деценија наназад не сум бил на доктор, не сум имал потреба. Моето здравје е мој проблем, така било и така и ќе биде. Тоа е сегмент каде никој не ми се меша, па дури и од работа не ме праќале на лекарски прегледи затоа што го знаат мојот јасен став околу тоа прашање.

Сега се менува состојбата и се појавува една карикатура која нагласува дека вакцините се здрави, а притоа промовира социјал-демократски концепт, базиран на (нео)либералната идеоголија, а над себе, како ѕвезда водилка, го има уставно-правниот поредок! Нека бидат, не го негирам тоа. Не може некој да ми наметне рестрикција затоа што не сакам да примам одредена вакцина, за која и реално немам некоја потреба. Аналогно на ова се вакцините за сезонски грип.

Но тоа е мојот став кој не го наметнувам како општествен морален стандард. Ако некој смета дека има потреба од вакцина, слободно нека се вакцинира. Но не може да се одземе елементарно право на избор, кое е наметнато веќе како општествен морален стандард! ;)
Затоа што голем дел од тие кои би имале мака не се доволно свесни да се вакцинираат, а покрај сувото гори и зеленото, па дојде до муабетот за вакцинација на сите. И мене можеби не ми треба вакцината, ама: без неа кога ќе патувам треба да фрлам уште неколку илјади евра за карантини, би го поминал вирусот уште полесно отколку без неа и функционирам нормално.

Секој што мисли дека живее во слободен свет јако се има заебано, иако е оф топик ќе ги спомнам крипто валутите и децентрализираните системи. Јако се имаат заебано дечките ако мислат дека некој ќе ги официјализира во оваа форма како што се сега и ќе си тргуваат меѓусебно без да платат даноци/провизии/банкарски трошоци.
Но како и да е, живееме во најдоброто време од постоењето на земјата, да се имавме родено 100 години порано голема беше веројатноста дека еден од нас двајца немаше да е жив до оваа возраст :)

Не, може да се намалат одделенијата за Ковид и полека и здравствениот систем да се враќа во нормала. Ако има огромен наплив на пациенти, колку места има во државните, толку. Ако се решат со вонредна да им ги одземат капацитетите на приватните, добро, ако не или нека собираат донации или нека се лекуваат во странство.

Луѓето имаат и други здравствени проблеми и не може тие луѓе да страдаат, па дури и да умираат, само затоа што некоја баба не сакала да се вакцинира!
Oti toa e neli fasizam.
Тоа е нацизам.

Немаат протокол за лекување 2 години. Толку треба да се каже за прашањето за кое дебатирате. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom