Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.001
Поени од реакции
9.316
lol... vo aus 80% od lugeto rabotat. ovde za razlika od mnogu mesta vo svetot imame prilicno dobar i stabilen internet za rabota od doma i toa se praktikuva veke dolgo vreme. industrijata raboti vo golema mera, zatvoreni se prodavnicite/molovite sto ne se smetaat za neophodni. mal del se afektirani daleku e toa od ona sto vie go zamisluvate ovde.

policiski cas ima od 9 do 5. preku den sekoj moze da se dvizi demek 2 saati ama toa nikoj ne go proveruva i treba da se dvizis vo radius do 5km od doma. ovde gradovite se gradeni da sekoj vo toj radius ima bukvalno se sto mu treba taka da ne e toa bog znae kolku strasno. sto znam mene licno ne mi smeta moze navika od zivot u azija kade se zivee lokalno radi sobrakajot.
Може мене ме информирале лошо, познати сме ние по драматизирање....како и да е, цело тоа неработење е покриено од државата. Овде фирми пропаѓаат заради мерките и никој цеф не го заболе.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
Колку што читав починатите Јапонци не добиле од таа шаржа каде било најдено нешто.
Ако е така, тогаш имаме посериозен проблем. Можеби само азијати ги погодува, а можеби медиумите повеќе известуваат таму.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Нормално така ако ги споредиш работите ти делува супер, меѓутоа ние сме 2 години во пандемија а кај нив сеа почиња. Да не ти кршам филм ама моментот коа ќе стапнеш ќе бидат ред зоун ко британија :D Таман глеам и они викаат 70 посто било таргет на вакцинација.
хахахах, и тие се во пандемија 2 години, народот таму дури има и право да се лути на мерките оти од дома не излегоа.
Тука се лутите оти не пуштале невакцинирани во трговски или во ресторан, кај нив ни вакцинирани ни невакцинирани прашуваат дали може да отидат до маркет.
Англија е таква ситуацијата оти се како пуштени од синџир, немора да ти кажува некој, погледни еден натпревар од Премиер Лига.
И кога веќе ја спомнуваш Англија ете ти доказ дека вакцините штитат, на над 30 000 заболени дневно имаш по 30-60 смрни случаи, за споредба пред да имаат толку вакцинирано население во Јануари на 30 000 заболени имаше по 700 мртви на ден.
Мерките(заштита) се спроведуваат на два начини, или со пари или со полициска бруталност. Се виде дека колку и да има некој пари останува на крај со прст во устата. Не може вечито од резерви да живееш, а се додека сите одат на работа мора да има вирус. Австралија има рестриктирано движење во голема мера финансирано од буџет а на тоа му доаѓа крајот.
Уште 30 години да седат затворени како што се ќе имаат подобар ГДП од нас :D
Јас колку што следам огласи во градежен сектор немаат никаков застој, во ИТ исто така, mining индустрија им цвета....

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.308
Поени од реакции
24.441
Не бе таман работа да се секирам, поспремни сте и без и со пандемија од мкд.
Муабетот ми е дека тоа што го проаѓаа останатите земји, ќе го проаѓате вие наскоро зашто ви попушти браната. После ова никад нема да ги вратите случаите на 0, а моментот коа ќе се тргне локдаунот случаите ќе вивнат у воздух.
vo melburn mislam deka se stabilizira i mozno e da go vratime vo sidnej tesko.

70% vakcinacija ke ima ovde do dekemvri. normalno deka toa nema se da spreci ama pak kapacitetite na bolnicite i sistemot ovde bi trebalo da e postabilen.

mislam deka i sekojdnevnite uslovi ovde se podobri, pogolemi zivealista, luge 90% ziveat vo kuki vo gradovite (isklucok sidnej mada i tamu e pak 50-60%) taka da nema da se siri tolku brzo za da napravi problem na zdrastveniot sistem, se na se ke bide ok...

realno povrke me zagrizuvaat problemite so vakcinite nego sostojbata vo aus

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
наскоро и тука, вакцинираните ќе бидат ВИП граѓани, а вие нема да можете до супермаркет да идете.
Наскоро и тука како во Јужна Африка, после грабеж палење на супермаркетот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.216
Поени од реакции
18.143
vo melburn mislam deka se stabilizira i mozno e da go vratime vo sidnej tesko.

70% vakcinacija ke ima ovde do dekemvri. normalno deka toa nema se da spreci ama pak kapacitetite na bolnicite i sistemot ovde bi trebalo da e postabilen.

mislam deka i sekojdnevnite uslovi ovde se podobri, pogolemi zivealista, luge 90% ziveat vo kuki vo gradovite (isklucok sidnej mada i tamu e pak 50-60%) taka da nema da se siri tolku brzo za da napravi problem na zdrastveniot sistem, se na se ke bide ok...

realno povrke me zagrizuvaat problemite so vakcinite nego sostojbata vo aus
Па не верувам да живеете по одвоено од нордиските земји, а и таму се шири. Мое мислење отидовте јабана, имате локдаун а експоненцијален раст. Ако не ги спуштите за месец 2 дена ќе почнат да се бунат луѓе. А не знам како ви е со регони, ама сигирно Мелбурн нема да остаме ковид фри ако во Сиднеј има илјадници случаи. Глеај во Нз, од еден човек што се дешава. Реално голема грешка што после година ипол ви се дешава ова, поготово со информациите дека вакциниве курац вредат.
Автоматски споено мислење:

хахахах, и тие се во пандемија 2 години, народот таму дури има и право да се лути на мерките оти од дома не излегоа.
Тука се лутите оти не пуштале невакцинирани во трговски или во ресторан, кај нив ни вакцинирани ни невакцинирани прашуваат дали може да отидат до маркет.
Англија е таква ситуацијата оти се како пуштени од синџир, немора да ти кажува некој, погледни еден натпревар од Премиер Лига.
И кога веќе ја спомнуваш Англија ете ти доказ дека вакцините штитат, на над 30 000 заболени дневно имаш по 30-60 смрни случаи, за споредба пред да имаат толку вакцинирано население во Јануари на 30 000 заболени имаше по 700 мртви на ден.

Уште 30 години да седат затворени како што се ќе имаат подобар ГДП од нас :D
Јас колку што следам огласи во градежен сектор немаат никаков застој, во ИТ исто така, mining индустрија им цвета....
Никој не се буни за локдаун у австралија, зашто имаа 0 ковид случаеви. Значи имаа крстки оштри локдауни. Ќе видиме како ќе биде атмосвера со 10 000 случаи сосе локдаун. Австралија ќе си ја прифати реалноста наскоро, туку ти што ќе праиш :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.308
Поени од реакции
24.441
Може мене ме информирале лошо, познати сме ние по драматизирање....како и да е, цело тоа неработење е покриено од државата. Овде фирми пропаѓаат заради мерките и никој цеф не го заболе.
da drzavata pokriva del preku razni grantovi za firmite i pomaga na afektiranite rabotnici. bankite gi zamrznaa ratite na kredititi ako pobaras i si afektiran itn... mozno e da vlezeme vo mimi resesija mada ne veruvam mislam deka narodot se adaptira veke i deka za bozik o nova god ke se trosi ko i sekogas taka da ke bide ok...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Па не верувам да живеете по одвоено од нордиските земји, а и таму се шири. Мое мислење отидовте јабана, имате локдаун а експоненцијален раст. Ако не ги спуштите за месец 2 дена ќе почнат да се бунат луѓе. А не знам како ви е со регони, ама сигирно Мелбурн нема да остаме ковид фри ако во Сиднеј има илјадници случаи. Глеај во Нз, од еден човек што се дешава. Реално голема грешка што после година ипол ви се дешава ова, поготово со информациите дека вакциниве курац вредат.

Никој не се буни за локдаун у австралија, зашто имаа 0 ковид случаеви. Значи имаа крстки оштри локдауни. Ќе видиме како ќе биде атмосвера со 10 000 случаи сосе локдаун. Австралија ќе си ја прифати реалноста наскоро, туку ти што ќе праиш :D
Времето ќе покаже што ќе прават.
Исто што и сега.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.308
Поени од реакции
24.441

aus e kontinent poglem od evropa so naselenie kolku juga... u princip skandinavija e duplo pogolma od viktorija ali e minijaturna sporedemo so aus. gusina na naselenie na km2 svedska e malku pogusto naselena od viktorija, najgusto naselenata drzava vo aus taka da prilicno greska si...

site drugi drzavi vo aus ostanaa covid free taka da moze da se sredi i viktorija mada ne gledam poenta, realno jas sum za svedskiot model odkako ke se vkacinira sekoj sto saka. jas bi drzel restrikcii eve da receme do 1vi dekemvri i neka se vakcinira koj saka a posle ko singapur tranzicionirame u sistem kade na covid bi gledale ko nastinka i toa e...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.216
Поени од реакции
18.143
aus e kontinent poglem od evropa so naselenie kolku juga... u princip skandinavija e duplo pogolma od viktorija ali e minijaturna sporedemo so aus. gusina na naselenie na km2 svedska e malku pogusto naselena od viktorija, najgusto naselenata drzava vo aus taka da prilicno greska si...

site drugi drzavi vo aus ostanaa covid free taka da moze da se sredi i viktorija mada ne gledam poenta, realno jas sum za svedskiot model odkako ke se vkacinira sekoj sto saka. jas bi drzel restrikcii eve da receme do 1vi dekemvri i neka se vakcinira koj saka a posle ko singapur tranzicionirame u sistem kade na covid bi gledale ko nastinka i toa e...
Ајде дај боже да сум грешка, ама ми изглеа дека тек сеа ќе ја осетите пандемијата. Тоа со вакцините е океј, меѓутоа ќе имате многу смртни случаи и со нив. Вакцини имаат сите земји, вие имавте ковид фри живот и сеа ќе дојдете на нашето. Downgrade би рекол.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.308
Поени од реакции
24.441
Ајде дај боже да сум грешка, ама ми изглеа дека тек сеа ќе ја осетите пандемијата. Тоа со вакцините е океј, меѓутоа ќе имате многу смртни случаи и со нив. Вакцини имаат сите земји, вие имавте ковид фри живот и сеа ќе дојдете на нашето. Downgrade би рекол.
na vaseto (evropa) ne veruvam, ednostavno mislam deka sme pospremni da se spravime... ali deka ke bide poloso od predhodno bar za sidnej (oni do sega nemaa nikakov problem osven na pocetokot so rubi princess brodot, potoa se bese u melburn) toa da...

razlikata e sto ovde ide leto pa valjda ke popusti malku, rapidno se vakcinira narodot plus sistemot e pospremen od evropa... kolku za primer samo u melburn ima poveke resperatori vo veterinarni kliniki nego u cela mkd... vakcini proizveduvame az a od mart 2022 ke proizveduvame i mnra.... e sega kolku toa pomaga ili se efektivni e druga rabota ama vazno ke se pravat ovde sto mislam deka e ok, aus ima prilicno dobri regulacii, ako rabotat porado bi primil aus vakcina nego italjanska ili kineska

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
na vaseto (evropa) ne veruvam, ednostavno mislam deka sme pospremni da se spravime... ali deka ke bide poloso od predhodno bar za sidnej (oni do sega nemaa nikakov problem osven na pocetokot so rubi princess brodot, potoa se bese u melburn) toa da...

razlikata e sto ovde ide leto pa valjda ke popusti malku, rapidno se vakcinira narodot plus sistemot e pospremen od evropa... kolku za primer samo u melburn ima poveke resperatori vo veterinarni kliniki nego u cela mkd... vakcini proizveduvame az a od mart 2022 ke proizveduvame i mnra.... e sega kolku toa pomaga ili se efektivni e druga rabota ama vazno ke se pravat ovde sto mislam deka e ok, aus ima prilicno dobri regulacii, ako rabotat porado bi primil aus vakcina nego italjanska ili kineska
Абе јас мислам дека е добро што се тераат различни политики за справување со ковидов во светот. Барем ќе имаме искуство.

Реално никој не знае која стратегија ќе излези најдобра на крај.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Kano druze, Evropa ima 50 drzavi koga vikas pospremna e Avstralija od Evropa. Imas i takvi i takvi. Edni sto loso vrvat, drugi sredno a pak drugi dobro. Avstralija ima znacitelna prednost a toa e deka e izoliran ostrov. Edno vreme sekoja pratka od nadvor ja cuvaa 2 nedeli vo karantin. Ne gi sporam merkite, dosega ocigledno pomognaa ama takov lock down retko koja drzava vo Evropa imase. Moj pecatok e deka Avstralija kasno pocna so vakcinite. Kako e vo AUS, dali ima znacitelen del od narodot sto ja odbiva vakcinata? Vo Evropa mnogu drzavi stignaa brzo do 60-70% posle toa stagniraat.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.308
Поени од реакции
24.441
Абе јас мислам дека е добро што се тераат различни политики за справување со ковидов во светот. Барем ќе имаме искуство.

Реално никој не знае која стратегија ќе излези најдобра на крај.
normalno... geografijata, narodot, sistemot, ekonomijata treba da se zemat u predvid. aus, nz, island sd poslicni i treba da ucat edni od drugi, ne gledam sto bi mozela aus da primeni od italjansko ili germanskoto iskustvo tamu sosema drugi dinamiki vladeat...

ps. ovde se zbori za nekoj sistem izmislen od nasa sto se montira na aircon i go eliminira virusot vo vozduhot... montiran e veke vo bolnicite uglavno sega pocnuvaat sekade da go vgraduvaat pa za brzo vreme ke moze sekade da se raboti bez maski... vo mkd use baraat boci so kislorod... toa e taa razlika

Kajgana Shop

На врв Bottom