Денеска ваква порака ми стигна од Истанбул:
Ти пишувам со преведувач на јазици. Сум бил во потрага по некој со ова презиме Стојковски. па кога го видов твојот профил на Фејсбук решив да те додадам и да ти ја напишам оваа порака за да видам како најдобро можеме да си помогнеме. Јас сум г-ѓа Фусун Тумсаваш, службеник во банка овде во Истанбул Турција со ISBANKASI. Верувам дека е Божја желба сега да налетам на тебе. Имам важна деловна дискусија која сакам да ја споделам со тебе која верувам дека ќе те интересира бидејќи е во врска со твоето презиме/државјанство и одиш да имаат корист од тоа. Еден покоен г-дин Адријан Стојковски, државјанин на вашата земја, кој беше во бизнис со злато овде во Истанбул, имаше фиксен депозит во мојата банка во 2007 година за 108 календарски месеци, во вредност од 9.500.000,00 УСД (девет милиони и петстотини илјади американски долари). датумот за овој депозит беше последните четири години. За жал, Адријан Стојковски беше меѓу загинатите во пандемијата на 24 март Ковид19 2020 година во провинцијата Анкара во Турција. Раководството на мојата банка допрва треба да знае за неговата смрт, знаев за ова бидејќи бев негов службеник за сметка. При отворањето на сметката не спомна ниту еден близок/наследник, а не беше оженет и не беше пронајден роднина. Минатата недела, раководството на мојата банка имаше состанок за вежба за проверка на банката за да се забележат неактивни и напуштени депозитни сметки. Знам дека ова ќе се случи и затоа барав начин да се справам со ситуацијата бидејќи ако мојот директор на банката ја открие неговата смрт, банката ќе ги пренасочи средствата за нивните главни директори да ги споделат. Затоа не сакам да се случи такво. Затоа кога ги видов твоите детали, се израдував. Сега барам ваша соработка за да ве претставам како Следен роднина/Наследник на сметката бидејќи имате исто презиме и иста националност како него и моето седиште на банката ќе ви ја објави сметката преку моја помош. Не постои ризик; трансакцијата ќе биде извршена според легитимен аранжман што ќе ве заштити од какво било прекршување на законот. Подобро е да ги бараме парите отколку да им дозволиме на директорите на банките да ги пренасочат и споделат меѓу себе. Јас не сум алчен човек, затоа предлагам да ги поделиме средствата, 50/50% за тебе и мене соодветно. Дозволете ми да го знам вашиот ум за ова и ве молам третирајте ги овие информации доверливи. Ќе ви дадам повеќе детали откако ќе го добијам вашиот итен одговор преку мојата лична адреса за е-пошта подолу. Со почит Фусун Тумсаваш...