Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Изгледа сите се убедени дека до крајот на годината ќе се тргне блокадата за исплати на дивиденда. Како и да е банките навистина имаат одлични резултати со оглед на околностите.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Sega uste Hari da zalepi 20M dobivka na polugodie kolku da i objasni na onaa tushlata od NBRM kolku e saat i koj deli karti :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Bravo, vo pravo beshe ti za ova, priznavam...

Jas druze kupuvav kmb na 1.800, alk na 3.900, grnt na 350-360, ttk na 500, tete na 600, nlb na 2.500, uni na 500-600, usje na 16.000, mtur na 2.800, vita na 3.000, stb na 300-400, ppiv na 17-20.000, mpt 30-60.000, spaz na 2.800... proveri na mojnovac I ovde, jas sum istiot, ovie ceni ne se po moj vkus... Fala prijatno... A vie kako znaete taka....

P. S. Ednokratna dobivka od 20-30% (koja se smeta ako e realizirana,pazi na toa!!!) ne reshava nishto vo zivotot, za da ziveesh od berza potreben e kontinuitet, a jas ovaa godina vo maj napraviv 20 god aktivno trguvanje na berza, od 2001-2011 isklucivo so obvrznici, od 2011-2021 samo so akcii.. Vo nekoi drugi vreminja imav 22 akcii vo portfolio, sega imam samo 4, ti teknuva sto znaci toa??? ;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063

Jas druze kupuvav kmb na 1.800, alk na 3.900, grnt na 350-360, ttk na 500, tete na 600, nlb na 2.500, uni na 500-600, usje na 16.000, mtur na 2.800, vita na 3.000, stb na 300-400, ppiv na 17-20.000, mpt 30-60.000, spaz na 2.800... proveri na mojnovac I ovde, jas sum istiot, ovie ceni ne se po moj vkus... Fala prijatno... A vie kako znaete taka....

P. S. Ednokratna dobivka od 20-30% (koja se smeta ako e realizirana,pazi na toa!!!) ne reshava nishto vo zivotot, za da ziveesh od berza potreben e kontinuitet, a jas ovaa godina vo maj napraviv 20 god aktivno trguvanje na berza, od 2001-2011 isklucivo so obvrznici, od 2011-2021 samo so akcii.. Vo nekoi drugi vreminja imav 22 akcii vo portfolio, sega imam samo 4, ti teknuva sto znaci toa??? ;)

Далеку е мсе од 2004та, 2009 и 2012та. 2020та беше ок но другите беа бољи.

Член од
16 мај 2018
Мислења
14
Поени од реакции
3
Здраво на сите.. Имам прашање. Дали доколку се ослободат блокадите од НБРМ, КМБ и НЛБ ќе ги исплатат дивидендите за двете години.
Фала на одговор.
P.s. Доколку претходно е пишувано за ова, се извинувам што повторувам прашње

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Здраво на сите.. Имам прашање. Дали доколку се ослободат блокадите од НБРМ, КМБ и НЛБ ќе ги исплатат дивидендите за двете години.
Фала на одговор.
Ja zaboravi STB koja veke donese odluka deka sredstvata se dostapni za raspredelba na akcionerite,ako ne se lazam se rabotese za ~140 den.po akcija.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Фала на одговор.
Една банка максимално може да подели дивиденда во износ од Нето добивката од претходната година. До сега немало таква најава кај НЛБ, а лани КМБ исплати дивиденда.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Една банка максимално може да подели дивиденда во износ од Нето добивката од претходната година. До сега немало таква најава кај НЛБ, а лани КМБ исплати дивиденда.
СТБ и првата година и задната година кога исплати дивиденда, износите беа поголеми од нето добивките во годините што им претходеле. Можеби навистина постои тоа правило, но очигледно во НБРСМ некој успева некако да ги мотивира да замижат.

Секој што ги слушал интервјуата на Трифун и Здравко Кубус за тоа што се работи во КМБ, како и постапувањата на НБРСМ при стечајот на Еуростандард, нема да верува ниту збор на соопштенијата од КМБ и НБРСМ.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kolku sto znam site pari koi sto se raspredeleni kako pari koi sto pripagaat na akcionerite mozat da bidat isplateni pa makar da se akumulirani i poveke godini nema nikakva zakonska precka da bidat raspredeleni .Duri ako sakaat akcionerite mozat da izglasaat i avansna dividenda vo kolku sakaat osnoven preduslov e da ne narushat likvidnost i da imaat dovolno sredstva za toa !!!

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
СТБ и првата година и задната година кога исплати дивиденда, износите беа поголеми од нето добивките во годините што им претходеле. Можеби навистина постои тоа правило, но очигледно во НБРСМ некој успева некако да ги мотивира да замижат.

Секој што ги слушал интервјуата на Трифун и Здравко Кубус за тоа што се работи во КМБ, како и постапувањата на НБРСМ при стечајот на Еуростандард, нема да верува ниту збор на соопштенијата од КМБ и НБРСМ.
После тие информации кој никој не излезе да ги демантира треба да си луд да инвестираш во Македонија долгорочно, било на берза било во некој бизнис.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
После тие информации кој никој не излезе да ги демантира треба да си луд да инвестираш во Македонија долгорочно, било на берза било во некој бизнис.
Толку страшни обвиненија беа изречени: за давање кредити на некредитоспособни фирми фиктивно преку кредитоспособни фирми, префрлување на спорни кредити од една во друга банка пред контроли, рефинансирање на нефункционални кредити заради рекласификација, најава дека уште неколку мали банки се во уште полоша состојба од Еуростандард...

Во нормална држава, обвинителство и финансова полиција веднаш ќе влезеа и ќе ги блокираа централите на вмешаните банки, а немаше да излезат месец дена без барем 20-30 апсења на директори и раководители, но овдека затуцанава инертна раја не бара никаква одговорност од никого и ги пушта којзнае колку криминал да натрупаат под тепих!
Автоматски споено мислење:

Ти си правел по 300% профити па не ти е интересно, ама остај ги луѓево да се порадуваат на 30% профит :pijanco:
Автоматски споено мислење:

Ова како да го напишал некој што ме чита :pos:

Би додал само уште нешто за разбивање на најголемата глупост што се врти меѓу рајава: „Подобро да плаќам рата и да ми остане станот, наместо да плаќам кирија и да го богатам газдата“. Ова подразбира дека ратата и киријата се скоро еднакви, а всушност ништо не е подалеку од вистината.

Сум плаќал 150 евра кирија за стан што кошта 60.000 евра да се купи. Ако се купи на 20-годишен кредит, со крајно оптимистичка просечна камата за периодот од 6%, без никакви дополнителни трошоци за проценка, обработка на кредит, нотари, укнижување... ратата е скоро трипати повисока од киријата!! :shok2::shok2::shok2:

Screen Shot 2021-07-16 at 10.24.51.png

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Толку страшни обвиненија беа изречени: за давање кредити на некредитоспособни фирми фиктивно преку кредитоспособни фирми, префрлување на спорни кредити од една во друга банка пред контроли, рефинансирање на нефункционални кредити заради рекласификација, најава дека уште неколку мали банки се во уште полоша состојба од Еуростандард...

Во нормална држава, обвинителство и финансова полиција веднаш ќе влезеа и ќе ги блокираа централите на вмешаните банки, а немаше да излезат месец дена без барем 20-30 апсења на директори и раководители, но овдека затуцанава инертна раја не бара никаква одговорност од никого и ги пушта којзнае колку криминал да натрупаат под тепих!
Сепак, нашата генијална и извонредна гувернерка Бежовска изјави дека финансискиот систем е стабилен, бил и ќе биде. Тоа што компании кои земале така криминални кредити или ги рефинансирале преку други банки за нашиот државотворник и финансиски гениј да ја вивне својата институција високо над облаците врз македонското небо и при тоа тие средства останале неевидентирани во завршните сметки/биланси на компаниите кои ги земале, при така интензивни теренски контроли од страна на Д-р. Бежовска ми влева надеж дека има светло на крајот од тунелот во оваа наша држава. :angel:

Kajgana Shop

На врв Bottom