Имам колега му отплаќам лизинг, 99% сум сигурен дека никогаш нема да ми ги врати! Он си прави филм дека кај е да е ќе се снајде, ама јас од лично искуство знам дека нема да ја биде! Да му го земам возилото, за чур ми е, да го оставам шу знам.
Не можеш да бидеш паметен, можев да го откачам, ама у тој момент не можев да му речам не.
Секогаш возило може само од себе да се запали заради неисправна инсталација
НО, за да се случи тоа треба да си идиот, а да беше идиот воопшто немаше да се согласиш да му позајмиш пари.
Така да, луѓето кои позајмуваат пари БЕЗ намера да ги вратат воопшто или да ги вратат на време го прават тоа однапред пресметувајќи КАДЕ можат најдобро да удрат на емоции и кој тоа може најлесно и најбрзо да им даде пари.
Откако ќе ја преминат таа граница, тогаш одат на следна т.е. позајмуваат од секаде но таквиот може да го разбереш веќе од други и да знаеш дека свесно влегуваш во ризик.
Се' се сведува на тоа дали сакаш да ризикуваш одредена сума. На секој скоро му се случило и за жал или за среќа си знае на што е со таа личност во иднина.
Исто, ретки се но ги има и такви кои кога ќе земат пари од тебе се јавуват и ти кажува види се препрачунав и навистина не можам да ти ги вратам парите. Не сакам да ми замериш и нема да ти ѕвонам или да те барам додека не ти ги вратам - едноставно се срамам. Таквите во принцип враќаат.
Не има секакви, работата е луѓе сме и треба да се помагаме во рамките на нашите можности, а тоа дали некој ќе те заебе... секој може да те заебе за било што, но ако те заеба повеќе од еднаш тогаш немаш право да се буниш.
Така да, во твојот случај, не жали по вложеното, едноставно си сакал да помогнеш и го искористиле тоа.