Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Prvo pocnav da razmisluvam za toplinska pumpa, megjutoa ako peleti kompletna instalacija so radiatori ke me kosta 4000 evra, toplinskata pumpa ke kosta barem 5500 - 6000 evra i sto ke se sluci ako gledame dolgorocno koga ke sakam i gorniot sprat da go toplam...

Ako ideš na oelet za tih 100m2 izoliranih ti ne treba jak kotao , max 7-8kw , ako planiraš uzeti sad kotao koji će grijati i gornji sprat onda max 15kw za tih 200m2..Izbjegavaj kontrolu kotla preko sobnog termostata radi tromosti samog sistema i još hrpe problema da ti ih sad ne objašnjavam sve...

Баки оди држи им лекции на норвежаните, финците и швеѓаните! Глупи и заостанати се они што уште се греат на дрва. Ние македонците од 21век што ги откривме климите(во умерено/топла зона) сме најпаметни.

@nikola101010
За ~100м^2 зет ми го фана ~3000€ со Термофлукс 24kw котел и квалитетна инсталација. Да не се лажеш дека за упола пари ќе добиеш нешто квалитетно!
Инаку 2 тона пелети знаат да отидат по сезона. Зимово беше топло па многу помалку изгореа. Меѓусезона со клими се греат.
Како за ориентација, ако надвор е јак минус и парното работи нон-стоп(23-24ц да одржава) може и четири вреќи да изгориш на 24 часа. Ама тоа се екстреми. Обично го палат на сабајле од 5h 5.30h до кај 7h и од кај 16h па до 22-24h и така троши вреќа, вреќа и пол.
Работи на копче, апликација на тел или се програмира тајмер, значи се е автоматски. Гаси кога ќе постигне и пак пали по потреба. Значи исто како на клима да се грееш господски. Треба еднаш дневно пепел да усисаш (1мин работа ти е тоа). Ама топло ти е и уедначено топло насекаде како што централно само може.
Ти штом имаш изолација, рачунај на уште помала потрошња иако ќе грееш поголема квадратура.

Odlicen odgovor, ti blagodaram. Jas planiram da stavam kotel od 32kw za da mozam da zakacham i bojler, i seto toa gruba prosmetka od chovek sto instalira takov sistem e okolu 4000 evra komplet. Najmnogu me interesira potrosnjata na peletite i koi se spored iskustva najdobrite peleti za da so vreme kupam 2 ili 3 toni.
Автоматски споено мислење:

Zaboraviv da napomenam deka sum od Gevgelija, kade zimite i ne se nesto mnogu ladni, moze 15-25 dena da imame ekstremno ladni vo godinata.

Nekima izgleda ne odgovaraju inverteri za grejanje, danas sam pricao sa jednim poznanikom u gradu. Njemu ovo bila prva zima sa klimama. Iskljucio je etaz ove zime. Ispricam da sam uzeo stan, ugradio dve klime, da ce njima da se greje i da to sto sam istestirao par dana meni izgleda odlicno. On mi kaze da nema isplativost toliku, velika je ipak potrosnja a nije ni neki komfor. Jer kao mnogo ima oscilacija u temperaturi, pregrevaju mu itd.

Nekima izgleda ne odgovaraju inverteri za grejanje, danas sam pricao sa jednim poznanikom u gradu. Njemu ovo bila prva zima sa klimama. Iskljucio je etaz ove zime. Ispricam da sam uzeo stan, ugradio dve klime, da ce njima da se greje i da to sto sam istestirao par dana meni izgleda odlicno. On mi kaze da nema isplativost toliku, velika je ipak potrosnja a nije ni neki komfor. Jer kao mnogo ima oscilacija u temperaturi, pregrevaju mu itd.
Така е исто е како да се грееш на дрва иста цена

Odlicen odgovor, ti blagodaram. Jas planiram da stavam kotel od 32kw za da mozam da zakacham i bojler, i seto toa gruba prosmetka od chovek sto instalira takov sistem e okolu 4000 evra komplet. Najmnogu me interesira potrosnjata na peletite i koi se spored iskustva najdobrite peleti za da so vreme kupam 2 ili 3 toni.

Zaboraviv da napomenam deka sum od Gevgelija, kade zimite i ne se nesto mnogu ladni, moze 15-25 dena da imame ekstremno ladni vo godinata.
[/QUOT
Види, незнам што да ти кажам за јачината на котелот. Горе некој ти препорачува 15kw што мислам дека е малку, а мајстор ти вика 32kw.
Знам само дека босанските котли се најдобри! Само тоа можам да ти препорачам.
А за пелети најубаво самиот да си видиш. Не се залетуј наеднаш три тона, па да испадне да нечинат! Не слушај препораки за нив оти колку луѓе толку мислења. А и од серија до серија од иста марка може да има разлика. Земи по дестина вреќи од сите и пробај кој највеќе одговараат за котелот. Често испаѓа поскапи пелети да се полоши од поефтини. Треба да видам над мене кои ги употребуваат, ама знам дека имаа пробано скапи па испадна едни поефтини подобро да се покажат!

Види, незнам што да ти кажам за јачината на котелот. Горе некој ти препорачува 15kw што мислам дека е малку, а мајстор ти вика 32kw.
Знам само дека босанските котли се најдобри! Само тоа можам да ти препорачам.
А за пелети најубаво самиот да си видиш. Не се залетуј наеднаш три тона, па да испадне да нечинат! Не слушај препораки за нив оти колку луѓе толку мислења. А и од серија до серија од иста марка може да има разлика. Земи по дестина вреќи од сите и пробај кој највеќе одговараат за котелот. Често испаѓа поскапи пелети да се полоши од поефтини. Треба да видам над мене кои ги употребуваат, ама знам дека имаа пробано скапи па испадна едни поефтини подобро да се покажат!

15 kw se malku, sakam da vklucham i bojler vo celata taa instalacija. Rekov 3 tona bidejki ako gi zemam von sezona bi bile daleku poevtini odkolku koga bi gi kupil vo septemvri...

Koja marka na kotel bi mi ja preporachal?

15 kw se malku, sakam da vklucham i bojler vo celata taa instalacija. Rekov 3 tona bidejki ako gi zemam von sezona bi bile daleku poevtini odkolku koga bi gi kupil vo septemvri...

Термофлукс дефинитивно како марка! Имаат ложиште од 4mm и ќе те трае со години. Плус до сега не сум чул проблеми со нив.
За пелети не брзај. Немаш некоја миљонска заштеда. 10ден нека се поефтини по вреќа ти се само 2000ден на 200 вреќи! А ќе треба цело зимо да ги гориш дури и да нечинат!
Затоа ти викам, стај прво парно па потоа ќе пробуваш пелети. Ќе видиш кој остава повеќе пепел, кој ти го црни стаклото, кој се троши повеќе за исто греење... итн итн. Тоа само уз пракса може. За 180-200ден по вреќа се наоѓа добар пелет.

3 тона палети тоа ти се 150 вреќи тачно за 50 дена тебе ке ти требаат 6 тона можеби и повеќе.
Знам луге кој греат спрат од куќа околу 110 квадрата дневно трошат 3 вреки а кога се ептем пониски знаат и 4 вреќи да потрошат.
Ти си знаеш ама не е исплатливо на котел на палети. Еден мој другар пред 3 год зема печка на палети да грее дневен простор околу 45 квадрата тој трошеше околу 2 вреќи дневно 2 зими се грееше чистење секој ден па неке да запали па се натрупаат палети мизерија не задоволен ја продаде и си стави инвертер и сега е благодет.
Најубаво стави си 2-3 инвертера и мирна ти глава.

3 тона палети тоа ти се 150 вреќи тачно за 50 дена тебе ке ти требаат 6 тона можеби и повеќе.
Знам луге кој греат спрат од куќа околу 110 квадрата дневно трошат 3 вреки а кога се ептем пониски знаат и 4 вреќи да потрошат.
Ти си знаеш ама не е исплатливо на котел на палети. Еден мој другар пред 3 год зема печка на палети да грее дневен простор околу 45 квадрата тој трошеше околу 2 вреќи дневно 2 зими се грееше чистење секој ден па неке да запали па се натрупаат палети мизерија не задоволен ја продаде и си стави инвертер и сега е благодет.
Најубаво стави си 2-3 инвертера и мирна ти глава.
Како вака пресмета?
Прво три тона се 200 вреќи!
Второ во Берово да живееш па нема да имаш 50 денови со температури под 0ц па да трошиш по 3-4 вреќи секој ден.
Трето, еден пример(како твојот) зет ми се грееше исклучиво со клими, па незадоволен, па дувала, па не било убаво згреено, па високи сметки... и да не редам. Со пелетите се преродија.
Примери има колку сакаш и од другата страна. Колку само луѓе дошле да се пожалат тука на форумов оти им брчеле или вибрирале климите?!

Така е исто е како да се грееш на дрва иста цена
Ma on kaze da je za 50m2 potrosio samo 15-20% manje kw u odnosu na etazno na struju koje ima godinama. A da mu nije ni priblizno bila ujednacena temperatura kao pre. Cele zime se iskljucivo samo klimama grejao, to sam ga bas pitao. E sad o cemu se radi pojma nemam. Ja koliko znam klime mnogo manje trose. Nadam se da ce kod mene to sledece zime da bude drugacije, tj isplatljivije.

Kako malo 15kw ? Kotao na pelet ti nije kotao na drva oa da moraš da uzmeš 30kw da bi imao iskoristivost 20kw..
Iskoristivost kotla na pelet , tvorničkog kao npr. termoflux ti je 90-95% ,dok onog na drva , računajući da nisi profi ložač i da ne koristiš dvogodišnje osušena drva ti je 60-65% ..
Za neizoliran objekt ti ide nekih 100w/m2 , u tvom slučaju to je 20kw max , a s obzirom da imaš izolovan objekt to je daleko manje...
Pa nećeš stavljati radijatore snage 32kw pri recimo 65/60 režimu već ćeš i radijatore da dimenzioniraš...

Ovako sve naopako radiš , a treba prvo sračunati toplotno opterećenje objekta
( toplotni gubici + masa objekta )
zatim tek ideš na dimenzioniranje radijatora , što opet zavisi kojim režimom grijanja se misliš grijati . pa onda biraš i kotao , ili tp šta već..

Kotao na pelet je ok ali najgora ali baš najgora stvar kod njega je kad ga predimenzioniraš , onda možeš da očekuješ 100 malih problema a najveći je neoptimiziranost grijanja zatim potrošnja , bojler isto neće svo vrijeme da radi kako si zamislio , ima toga hrpa i 99.9% ljudi koji predimenzioniraju kotao na pelet to nažalost osjetina svojo koži nakon kupovine...
I onda zato imaš par hiljada starnica foruma (elite srbija ) posvećenih upravo toj problematici...

Ја ти споредба за Гивгилија, 50м2 грејање со печка на пелети 350евра за една сезона, истата просторија со клима 150е. Печката работше 10тина саата, климта фуче 16-17 саата, сега со бебе 24 саата. Просечна потрошња со клима околу 50-60 денари дневно за цела сезона. Сега планирум уште една клима да кладум на другиот спрат кој има 40м2. Не си ги фрли парте за котли, купи си две клими за 2000 евра и уживи во други работи, а не во чистење на ѓубре од пелети.

Како вака пресмета?
Прво три тона се 200 вреќи!
Второ во Берово да живееш па нема да имаш 50 денови со температури под 0ц па да трошиш по 3-4 вреќи секој ден.
Трето, еден пример(како твојот) зет ми се грееше исклучиво со клими, па незадоволен, па дувала, па не било убаво згреено, па високи сметки... и да не редам. Со пелетите се преродија.
Примери има колку сакаш и од другата страна. Колку само луѓе дошле да се пожалат тука на форумов оти им брчеле или вибрирале климите?!

A peckite na paleti ne stvaraat nikakov zvuk hahahahaha
Beter od hotel promaja ti e toa jes da ima vrel izduv ama se slusaat jaki zvuci na dvata motora i na duvalkata i na turbinata sto gi rasplamnuva paletite pa sekojdnevno cistenje pa zatrupamo se so pLeti nesaka da zapali toa ti e isto kako lada niva da startuvas
Ubav den koj sto si saka toa neka si zeme

Ја ти споредба за Гивгилија, 50м2 грејање со печка на пелети 350евра за една сезона, истата просторија со клима 150е. Печката работше 10тина саата, климта фуче 16-17 саата, сега со бебе 24 саата. Просечна потрошња со клима околу 50-60 денари дневно за цела сезона. Сега планирум уште една клима да кладум на другиот спрат кој има 40м2. Не си ги фрли парте за котли, купи си две клими за 2000 евра и уживи во други работи, а не во чистење на ѓубре од пелети.
Абе ај важи може да те чини 150е ако грееш на 20степен внатре и се мрзнеш и плус не на пушташ климата од крајот на октомври туку правиш вклучи исклучи и тоа ти се вика мрзнење,
Лажеш пријателе и тоа многу како циганиве

Со клими се греат само банани држави како нас инаку секаде во Европа се греат на плин инаку да донесат тука плин ке заврши ерата на греење со клима оти е најнеудобното греење и се создава најголемо загадување но е по комфорно за разлика,од останатото, инаку овие во Европа што се греат на плин будали да не се и само како статистика до пред неколку години Даикин имаше само 100000 Т.пумпи продадено во цела Европа со население од 420милиони жители епа сеа запрашајте се зошто...

Daikin and Gree share Global Cooling Prize

Абе доста ги мавтате лугето со овие ефтини прикаски за Дајкин и Грее тоа ти е како приказната за Лавот и глушецот само што тука глушецот е грее...
Инаку оти Грее е добра фирма нема дебата но е далеку од Дајкин во секој технички параметар

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom